tiistai 20. helmikuuta 2024

TO 22.02.2024 Kalajoen terveyskeskuksen akuuttiosastoa ei saa lakkauttaa

 


Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde on päättänyt säästötoimenpiteistään. Akuuttiosastopaikkoja vähennetään 29 paikkaa ja akuuttiosastopaikat keskitetään alueellisesti isompiin yksiköihin. Kalajoen osasto lakkaa ja luovutaan Oulun Rinnekodin sairaalan ostopalveluista. Kalajoen 20 paikkaa lakkaa ja Nivalaan tulee 27 paikkaa lisää. Ylivieskassa säilyy 30 paikkaa, Pyhäjärvellä 25. Kärsämäellä yksityinen 10 paikka ja Siikalatva yksityinen 10 paikkaa.


Kalajoella on asukkaita 12613, Nivalassa 10607, Pyhäjärvellä 5088 ja Ylivieskassa 15318. Kalajoen akuuttiosaston lakkauttaminen olisi edesvastuuton teko. Kansalaisten on nyt noustava barrikaadeille puolustamaan Kalajoen akuuttiosaston säilyttämistä. Pohteen esityksestä ei käy selville mitkä ovat säästöt ja mitkä ovat haitat. Missä on laskelma siitä mitä haittaa ja kustannuksia on kalajokisille siitä, kun akuuttiosasto lakkautetaan? Pohteen esitys on tehty mielikuvituksen perusteella ja vähällä järjen käytöllä. Pohteen laskelmat on tehty todistettavasti ja tarkoitushakuisesti virheellisesti. Tiedä mistä päätät ja mitkä ovat sen seuraukset. Palvelut on tehty asiakkaita varten.


Jos Pohde toteuttaa suunnitelmansa, niin Kalajoelle on saatava yksityisellä rahalla 40 paikan vuodeosasto ja senioritalo Rautioon ja Himangalle sekä seniorikeskus Kalajoelle. Vasta silloin saataisiin kalajokisten peruspalvelut kuntoon. Mehiläisen perustaja ja ensimmäinen johtava lääkäri on kalajokinen lääketieteen tohtori Reguel Lökgvist. Toivottavasti Mehiläinen ryhtyy toimiin asiassa. Kalajokisten peruspalvelut on saatava kuntoon.


Pohde on suunnitellut muutokset pelastustoimen palveluissa • Tiloista ja hankinnoista säästetään. Sisäisten kustannusten tarkoituksenmukaisuutta parannetaan. • Mahdolliset paloasemien lakkauttamiset: Kuivaniemi, Oijärvi, Rautio, Siikajoen kylä, Syöte → Asiakasta palvellaan muista toimipisteistä. • Pelastustoiminnan lähipalveluluonne säilyy ennallaan. • Muutokset tulevat voimaan vaiheittain vuoden 2024 aikana, pääosin kesään mennessä. • Muutoksilla on vaikutuksia • Henkilöstön määrä vähenee toiminnan luonteen muuttuessa. • Pelastustoimen palvelutaso heikkenee, muttei alle lakisääteisen minimitason. • Palveluitamme saa edelleen sekä kiireelliseen pelastustoimintaan että onnettomuuksien ehkäisytoimintaan liittyen. • Viiveet kasvavat. • Samaan aikaan kehitetään vaihtoehtoisia menetelmiä ja toimintatapoja

Raution pelastustoimen osalta ei ole esitetty säästösuunnitelmaa eikä esitetty arviota siitä mitä hyötyä on siitä jos Raution pelastustoimi lakkautetaan. Raution pelastustoimen lakkauttaminen olisi edesvastuuton teko. Kiinteistökuluista ei voi säästää, koska vuokranantaja ei peri vuokraa ja palkkakuluissa ei voi säästää, koska työntekijät työskentelevät euron tuntipalkalla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti