sunnuntai 18. helmikuuta 2024

SU 18.02.2024 Koulukuljetukset ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijavalinnat

 


Koulukuljetusten järjestäminen kuuluu sivistyslautakunnan vastuualueeseen. Sivistyslautakunta päättää esittelevän virkamiehen esityksestä koulukuljetusten järjestämisestä ja mahdollisesta kilpailuttamisesta ja sen perusteista. Jos sivistyslautakuna päättää koulukuljetusten kilpailuttamisesta niin se tekee päätöksen asiasta perusteluineen ja ohjeineen. Kilpailutuksen jälkeen asia tuodaan sivisyslautakunnan päätettäväksi siten, että tarjouskilpailuun osallistuneiden tarjoukset avataan sivistyslautakunnan kokouksessa ja sivistyslautakunta päättää asiasta.

Epäilen, että näin ole menetelty. Siitä on syntynyt melkoinen älymölö ja soppa koulukuljetusten järjestämisestä. Onko joku ylittänyt toimintavaltuutensa? Minun on vaikea uskoa, että joku viranhaltija on voinut toimia niin, ettei ole asiassa tukeutunut sivistyslautakunnan selkänojaan. Koulukuljetukset ovat oppilaille ja oppilaiden vanhemmille niin tärkeä asia, ettei sitä voi hutiloiden tehdä. Lapset ja lasten turvallisuus ei ole kauppatavaraa.


Monet lukiot ja toisen asteen oppilaitokset yrittävät turvata tulevaisuuttaan ulkomaalaisten opiskelijoiden avulla. Huolta on herättänyt se, miten venäläisten tulijoiden taustat selvitetään. INISIATIVA on yksi osa ekosysteemiä, joka mahdollistaa venäläisopiskelijoiden pääsyn Suomeen.

Se lupaa auttaa oleskeluluvan hankkimisessa paitsi opiskelijalle, myös tämän perheenjäsenille perhesiteiden perusteella.

Suomessa rahaa ei riitä terveydenhuoltoon, vanhuksille, lastensuojeluun, sosiaalietuuksiin. Työttömät, sairaat ja vähävaraiset syöksyvät köyhyyteen koska etuja on pakko leikata.

Ja samaan aikaan suomalaisten verovaroilla tarjotaan jokaiselle tänne haluavalle opiskelijalle ilmainen asuntola ja ilmainen ruoka, ilman mitään vaatimuksia.

Mikä muu maa maailmassa ottaa jokaisen halukkaan opiskelemaan, ilman pääsykokeita, ilman kielikoetta, ilman taustojen tarkistamista, ilman tarvetta heille työmarkkinoilla, ja vielä elättää heidät. Käsittämätöntä verovarojen haaskaamista.

Suomalaiselle tällaista kohtelua ei ole tarjolla.

Perinteisesti venäläiset ovat suosineet itärajan läheisyydessä sijaitsevia oppilaitoksia. Etelä- ja Pohjois-Pohjanmaalla on kuitenkin kaksi ammattioppilaitosta, jotka venäläisopiskelijoiden suhteellinen määrä on opiskelijatilastojen perusteella jopa suurempi kuin lähempänä itärajaa sijaitsevissa Pohjois-Karjalan Riveriassa tai Kainuun ammattiopistossa.

Kyseiset kaksi oppilaitosta ovat eteläpohjanmaalainen Järvi-Seudun ammattioppilaitos Jami ja pohjoispohjanmaalainen Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jedu.


HS: Jo­ki­laak­so­jen kou­lu­tus­kun­tayh­ty­män epäil­lään haa­li­neen kie­li­tai­dot­to­mia opis­ke­li­joi­ta – joutuu ope­tus­hal­li­tuk­sen tar­kas­tuk­seen

https://www.kaleva.fi/hs-jokilaaksojen-koulutuskuntayhtyman-epaillaan-ha/6225572

Kielitaidottomien oppilaiden virta Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymässä (Jedu) on johtanut viranomaistoimiin, kertoo Helsingin Sanomat.

Lehden mukaan Opetushallitus tekee seitsemän kunnan alueella ammattiopetusta järjestävässä Jedussa poikkeuksellisen toiminnan ja talouden tarkastuksen.

Tarkastus koskee Jeduun kolmansista maista houkuteltuja opiskelijoita. Tarkastus on määrä tehdä vuoden loppuun mennessä.

HS:n mukaan Jedun epäillään hyväksyneen opiskelijaksi suomea lainkaan osaamattomia opiskelijoita, vaikka sillä on lupa vain suomenkielisen opetuksen järjestämiseen. Oppilaitoksen pitäisi varmistua siitä, että opiskelijoilla on riittävät edellytykset tutkinnon suorittamiseen.

Jedu on viime vuosina ottanut erityisesti venäläisiä opiskelijoita, HS kertoo. Opiskelijoiksi on hyväksytty myös henkilöitä, jotka eivät ole tehneet opiskelupaikkaan vaadittavaa suomen kielikoetta.


Jedun Kalajoen toimipaikkaan tuli seitsemän kiinalaisopiskelijaa – Kuntayhtymän johtajan Matti Väänäsen mukaan taustalla ei ole oppilaitoksen rekrytointia

https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/jedun-kalajoen-toimipaikkaan-tuli-seitseman-kiinalaisopiskelijaa-kuntayhtyman-johtajan-matti-vaana


Ei voi välttyä vaikutelmalta, että JEDU joutuu maksumieheksi, kun talouden tarkastus suoritetaan. Ulkomaisia opiskelijoita on useita satoja ja heidän avullaan on yritetty turvata eri oppilaitosten tulevaisuus. Oppilaitosten ja yrityselämän yhteistyön olisi pitänyt olla tiiviimpää ja kouluttaa opiskelijoita yritysten tarpeisiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti