maanantai 28. elokuuta 2023

TI 29.08.2023 Mielipiteeni budjettiesityksestä

 

Valtionvarainministeri Riikka Purra


Tässä on valtion talousarvioehdotus ensi vuodelle: tätä kaikkea sieltä löytyy

https://yle.fi/a/74-20047241


Mielestäni budjettiesityksessä ei ole puututtu riittävän tehokkaasti yritystukien poistamiseen. Erilaisia yritystukia olisi mielestäni voitu poistaa merkittävästi enemmään.

Kanta-asiakkaiden yritystukitaisto: käsikirjoitus

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/12/07/kanta-asiakkaiden-yritystukitaisto-kasikirjoitus

Tilastokeskuksen tietojen mukaan suoraa yritystukea maksettiin 1 750 miljoonaa euroa vuonna 2020, mikä on 268 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Suorasta tuesta 1 278 miljoonaa euroa maksettiin suhdanneheikentymän vuoksi ja 471 miljoonaa tavanomaisina tukina. Maksettujen lainojen määrä laski 16 prosenttia ollen 264 miljoonaa euroa. Takausten määrä kaksinkertaistui 1 658 miljoonaan euroon, mistä 43 prosenttia myönnettiin suhdanneheikentymän vuoksi. Yritystuen piirissä oli 63 767 yritystä, joista 57 875 yritystä sai suoraa tukea vuonna 2020.

Yritystukitilasto sisältää tietoja yritystuista tukityypeittäin. Niitä ovat suorat tuet, lainat ja takaukset. Tilasto perustuu tiettyjen tukea myöntäneiden ja maksaneiden julkisomisteisten instituutioiden antamiin tietoihin. Tietoja on luokiteltu tukea saaneiden yritysten toimialan ja suuruusluokan sekä tukityypin ja maksajan mukaan.



https://www.stat.fi/til/yrtt/2020/yrtt_2020_2021-04-28_tie_001_fi.html

Erkin kommentti: Yritystukia olisi voitu poistaa vielä enemmän. Minun arvioni mukaan ainakin 150-200 miljoonaa euroa enemmän kuin budjettiesityksessä on tehty.


Verotukia on vuodelle 2023 määritelty 193 kappaletta. Näistä noin kolmasosalle ei pystytä esittämään euromääräistä arviota ja osalle voidaan esittää vain suuruusluokka-arvio.

Yritystukien tutkimusjaoston raportti 2023

https://valtioneuvosto.fi/documents/1410877/2095017/YTJ_vuosiraportti_2023_esijulkaisu_15052023.pdf/e5a748ce-ef2d-0ae8-2c59-020adfd9a4c5/YTJ_vuosiraportti_2023_esijulkaisu_15052023.pdf?t=1684319948694


Erkin kommentti: Verotukia olisi voitu poistaa merkittävästi. Käsitykseni mukaan n. 200 miljoonan euron arvosta. Miksi näin ei ole tehy?

Veronkiertoa olisi vaikeutettava ja veroparatiisien käyttö estettävä. Tällä tavalla voitaisiin säästää jopa 500 – 1000 miljoonaa euroa.


MOT selvitti: Asuntosijoitusyhtiö Kojamo ollut todellinen kultakaivos ammattiliitoille – yhteensä yli 900 miljoonan euron tulot verottomana

https://yle.fi/a/3-11811834


Ammattiliitot kahmivat pörssiyhtiö Kojamolta muhkeat verovapaat osingot

https://www.salkunrakentaja.fi/2021/02/ammattiliitot-kojamo-osingot/


Korruptio Suomessa

https://www.jyrkinen.fi/mietteet/korruptio-suomessa.html


Väliportaan hallintoa on purettava. Maakuntahallinto on purettava. Hyvinvointialueet on rajattava 5-6:een alueeseen. Näin voidaan säästää merkittävä summa hallintokuluissa ja pienentää byrokratiaa sekä tehostaa hallintoa. Säästä olisivat satoja miljoonia euroja vuodessa.


On tehtävä oikeusjärjestelmän uudistus. Oikeusjärjestelmän tulee muodostua käräjäoikeuksista, hovioikeuksista ja perustuslakituomioistuimesta. Voidaan lakkauttaa nykyisen kaltainen laillisuusvalvonta, hallinto-oikeudet ja korkein oikeus. Näin saatava säästö olisi satoja miljoonia ja oikeusvarmuus parantuisi merkittävästi ja ihmiset rupeaisivat saamaan oikeutta.


Ulosoton suojaosaa on nostettava merkittävästi – lähelle 1500 euroa. Näin vapautettaisiin työmarkkinoiden käyttöön n. 150 000 ihmistä. Tämä olisi halvin työllistämiskeino.


Kuntien talous on muuttunut sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttyä pois niiden taloudesta. Entisenä kuntapoliitikkona voin sanoa, että kuntien taloudessa on säästömahdollisuuksia. Jokaisen kunnan ei ole tarvetta tuottaa kaikkia kuntien palveluja. Palvelut voivat olla kuntien yhteisesti tuottamia. Tällöin voidaan säästää menoja merkittävästi. Kuntien menot ovat useimmissa kunnissa pyhä asia. Niihin ei uskalleta puuttua. Kunnissa on palveluissa tyhjäkäyntiä. Siksi säästömahdollisuudet ovat suuria. Valitettavasti tämä merkitsee myös suuria irtisanomisia kunnissa. Tarvitaanko kaikkia kuntia? Kansalaiset eivät tarvitse virkamiehiä vaan palveluita.


Avustukset STEA

https://avustukset.stea.fi/

Mielestäni sieltä voidaan karsia vielä lisää.


Miljoonat valtion avustukset somalijärjestön yksityiseen käyttöön?

https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mirjamiparant1/onko-maahanmuuttajajarjestojen-lepsu-valvonta-syyna-vaarinkaytoksiinsa/


STEA jakoi yli puoli miljoonaa euroa somalien yhdistystoimintaan

https://www.suomenuutiset.fi/stea-jakoi-yli-puoli-miljoonaa-euroa-somalien-yhdistystoimintaan/


Millä maksaa maahanmuuttaja

https://www.vahtera.blog/post/mill%C3%A4-maksaa-maahanmuuttaja


Perussuomalaiset halusi poistaa maahanmuuttojärjestöjen tukia kuudelta järjestöltä

https://yle.fi/a/3-9690888


Somalit - osa I: Somalia valtiona

https://www.vahtera.blog/post/somalit-osa-i-somalia-valtiona


Somalit - osa II: Turvapaikat

https://www.vahtera.blog/post/somalit-osa-ii-turvapaikat


Somalit, osa III: Somalit viihtyvät Suomessa

https://www.vahtera.blog/post/somalit-osa-iii-somalit-viihtyv%C3%A4t-suomessa


Suomi ei voi olla maailman sosiaalitoimisto. Kaikki rikoksiin syyllistyneet maahanmuuttajat tulee poistaa maasta. Maassa eletään maan lakien mukaan. Jos maahanmuuttajat eivät työllisty kolmessa kuukaudessa niin heidän on muutettava maasta pois. Suomeen voi muuttaa jos tulee töihin ja ansaitsee sellaista palkkaa ettei tarvitse jatkuvasti yhteiskunnan tukea.


Rasismin vastainen teatteri

https://www.vahtera.blog/post/rasismin-vastainen-teatteri


Kallis ja vaarallinen turvapaikkateatteri lopetettava - osa 1

https://www.vahtera.blog/post/kallis-ja-vaarallinen-turvapaikkateatteri-lopetettava-osa-1


Kallis ja vaarallinen turvapaikkateatteri lopetettava - osa 2

https://www.vahtera.blog/post/kallis-ja-vaarallinen-turvapaikkateatteri-lopetettava-osa-2




Ilmastoasioissa hallitus ei ole saavuttanut sellaisia säästöjä kuin olisi mahdollisuus tehdä. Suomen osuus maailman ilmastosta on niin pieni, että vaikka kaikki suomalaiset kuolisivat yhtä aikaa niin se ei juuri vaikuta maailman ilmastoon.


Missä on YLE:n säästöt?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti