maanantai 8. tammikuuta 2024

TI 09.01.2024 Onko kysymyksessä kartelli ja korruptio?

 








Tavalliset kansalaiset ja yritykset Suomessa ovat kärsineet kohtuuttoman korkeista sähkön hinnoista. Suomessa toimii noin 80 sähköyhtiötä. Suurin osa omistajista on joko kuntia tai kaupunkeja. Energiayhtiöstä neljätoista suurinta kattaa noin 70 % koko maan toiminnasta. Mistä nämä yhtiöt tietävät myydä sähköä tiettyyn hintaan? Mikä on hinnoitteluperuste?


Sähköyhtiöt kertovat , että sähkön hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Eurooppalaisilla sähkön vuorokausimarkkinoilla, joihin Suomikin kuuluu, sähkön markkinahinta eli pörssihinta muodostetaan marginaalihinnoittelun periaatteen mukaisesti kysyntä- ja tarjouskäyrien leikkauspisteessä.


Elinkeinoministeriön Energiaosasto toimii energiapolitiikan tekijänä ja ilmastopolitiikan valmistelijana. Suomen energiapolitiikalla on kolme peruslähtökohtaa: energia, talous ja ympäristö. Tämä tarkoittaa energian saatavuuden ja kilpailukykyisen hinnan turvaamista sekä kasvihuonekaasupäästöjen hillitsemistä.

Energiaosaston vastuulla on energiamarkkinoiden ja toimitusvarmuuden kehittäminen, uusiutuvan energian, energiateknologian ja energiatehokkuuden edistäminen sekä ydinenergia. Osastolle kuuluu myös päästökaupan toimeenpano sekä ilmastopolitiikan kansallisen valmistelun ja toimeenpanon yhteensovittaminen.

Valtioneuvosto nimitti 21.11.2019 VTM Riku Huttusen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäälliköksi viiden vuoden määräajaksi 1.1.2020–31.12.2024. Huttunen jatkaa virassa, jossa hän aloitti ensimmäisen kerran 1.1.2015.

Ennen nykyistä virkaansa Huttunen toimi Energiaviraston ylijohtajana vuosina 2011–2014. Sitä ennen hän oli vuosina 2005–2011 kaupallisena neuvoksena, erityisasiantuntijana, teollisuusneuvoksena ja vt. osastopäällikkönä kauppa- ja teollisuusministeriössä (1.1.2008 alkaen työ- ja elinkeinoministeriö). Huttusella on työkokemusta myös Suomen Brysselin EU-edustustosta ja Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta.


Fingrid Oyj on suomalaisten kantaverkkoyhtiö: omistajina ovat Suomen valtio ja suomalaiset eläkeyhtiöt. Tehtävämme on turvata yhteiskunnassamme varma sähkö kaikissa tilanteissa sekä edistää puhdasta, markkinaehtoista sähköjärjestelmää.

Sähkön hinta muodostuu kolmesta osasta: sähkön verkkopalvelun hinnasta, sähköenergian hinnasta ja veroista. Yleensä jokainen osa muodostaa noin kolmanneksen sähkön kokonaishinnasta. Hintojen osuudet voivat vaihdella sähkön käyttöpaikan ja kulutuksen perusteella.


Mistä muodostuu sähköenergian hinta ja millaisiin laskelmiin hinta perustuu ja kuka valvoo ja hyväksyy sähköenergian hinnan? Pitäisikö sähköverkot kansallistaa jotta sähkön hinta Suomessa saataisiin kohtuulliseksi? Nyt ollaan asian ytimessä? Toimiiko Suomessa sähkömafia Elinkeinoministeriön valvonnassa ja onko elinkeinoministeriön virkamiehiä ja ennen kaikkea energiaosaston virkamiehiä syytä epäillä korruptiosta?



Monet sähköyhtiöt perineet ylihintaa

https://yle.fi/a/3-5756593


Kuluttajansuojalaki

https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1978/19780038


Miksi kuluttajansuojalaki ei koske sähkön myyntiä?



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti