sunnuntai 28. huhtikuuta 2024

MA 29.04.2024 Poliisille kiitosta ja kehittämiskohteita




Olen pitkään ollut huolissani huumausaineiden käytöstä Kalajoella. Olen tehnyt poliisille oman näkemykseni siitä missä Kalajoella huumeita liikkuu ja ketkä niitä liikuttavat. Nyt voin ilokseni todeta, että poliisi on tehnyt tuloksellista työtä.


Poliisi paljasti Jokilaaksoissa kaksi törkeää huumausainerikosta, 34 huumausainerikosta ja yli 60 huumausaineen käyttörikosta. Poliisi tapasi valvonnassa useita alaikäisiä, joista osa toimi jopa huumausaineiden myyjinä.

Oulun poliisilaitos on valvonut huumausainerikollisuutta Jokilaaksoissa talven aikana, koska aikaisemmat valvontaiskut ovat osoittaneet, että valvonnan tarvetta on. Lyhyen ajan sisällä poliisi paljasti kaksi törkeää huumausainerikosta, 34 huumausainerikosta ja yli 60 huumausaineen käyttörikosta. Poliisi tapasi valvonnassa 26 ensi kertaa huumausaineita käyttänyttä sekä useita alaikäisiä, joista osa jopa myi huumausaineita rahoittaakseen omaa käyttöään.

Valvonnan aikana poliisi takavarikoi lähestulkoon kaikkia huumausaineita ja huumaavia lääkkeitä. Huumeista eniten poliisi takavarikoi marihuanaa, amfetamiinia, hasista ja ekstaasia. Erityisen huolestuttavaa oli se, että takavarikoiden yhteydessä tavattiin myös erityisen vaarallisia muuntohuumeita, kuten Alfa-PHP:tä ja Alfa-PHiP:tä, sekä eläinten nukutuslääkkeenä käytettävää ketamiinia. Huumeiden lisäksi poliisi takavarikoi luvattomia ampuma-aseita, useita toisen vahingoittamiseen soveltuvia esineitä, henkilöauton, nuuskaa, tupakkaa ja yli 10 000 euroa huumausainekaupalla saatua rikoshyötyä.

Huumausainerikollisuus liittyy vahvasti omaisuus- ja väkivaltarikoksiin, joita poliisi myös selvitti tutkinnan aikana. Huumausaineiden käyttö vaikuttaa myös luvallisten aseiden hallussa pitoon ja ajo-oikeusasioihin. Poliisin lupahallinto on jo ottanut yhteyttä moneen henkilöön näiden asioiden tiimoilta.

Poliisi pyytää alaikäisten huoltajia olemaan aidosti kiinnostuneita nuorten tekemisistä. Jopa yksi huumekokeilu saattaa aiheuttaa pitkäaikaisia terveydellisiä haittoja. Lisäksi merkintä huumausainerikoksesta saattaa tulevaisuudessa estää pääsyn tiettyihin oppilaitoksiin ja työtehtäviin.

Poliisi tulee jatkamaan huumausainevalvontaa, koska sille on ilmeinen tarve.


Poliisi voisi vielä tehostaa liikennevalvontaa erityisesti mopopoikien ja mönkijöden kuljettajien osalta. Eteenkin jäähallin piha-alue ja Jussi Jokisen puisto ovat sellaisia alueita joissa voi tulla vahinkoja, kun pienet lapset eivät osaa varoa mopopoikien ja mönkijäkuskien hengenvaarallista toimintaa.


Oulun poliisijohdon toiminnassa on sen sijaan parantamisen varaa. Minä ilmoitin poliisille tiedon ja henkilön nimen, joka kertoi minulle, että romaneilla on ase. Ko.henkilö varoitti minua. Toinen henkilö kertoi minulle, että romaanit olivat uhanneet tappaa hänet ja hän oli päässyt pakenemaan heitä jo neljä kertaa. Koska Oulun poliisi ei reagoinut asiaan, niin tein rikosilmoituksen KRP:lle. KRP palautti rikosilmoituksen Oulun poliisille. Oulun poliisi ei vieläkään reagoinut asiaan. Sitten tapahtui murheellinen asia Kokkolassa. Romaani isoisä sai surmansa, kun romaanit käyttivät asetta isoisän lastenlasten nähden. Oulun poliisijohto joutui antamaan asiassa vastauksen eduskunnan oikeusasiamiehelle. Oulun poliisi ja poliisin lakimies kertoivat muunnettua totuutta eduskunnan oikeusasiamiehelle ja tämä suojeli heidät. Tämä on oikeusvaltio Suomi.


Palaan vielä kansanedustaja Timo Vornasen asiaan. Käsitykseni mukaan poliisikansanedustaja Timo Vornasta on syytä epäillä ampuma-aserikoksesta, koska hänellä oli yleisellä paikalla mukanaan ladattu ase. Onko ase ollut jo ladattuna silloin kun hän kulki eduskunnassa? Pettikö eduskunnan turvatarkastus? Poliisin on mielestäni esitutkinnassa selvitettävä kaikki asiaan liittyvät asiat esitutkinnassa. Olen sitä mieltä, ettei luotettu poliisikansanedustaja ammu huvikseen yleisellä paikalla vaan siihen on jokin erityinen syy. Miksi poliisi ei ole selvittänyt riidan toista osalta tai jos on selvittänyt ja kuulustellut, niin hyvä on. Tärkeä todistaja asiassa on toinen kansanedustaja Sanna Antikainen, jonka kanssa poliisikansanedustajaTimo Vornanen oli Bar Ihkussa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti