Terveellisestä ruokavaliosta on viime aikoina keskusteltu kiitettävästi. Itse olen joutunut perehtymään terveelliseen ruokavalioon sairauksieni johdosta. On hyvä, että on tehty ns. ruokasuosituksia esim. koululaisille ja eläkeläisille. Minun kokemukseni mukaan terveelliseen päivittäiseen ruokavalioon kuuluvat porkkanat, punajuuret, peruna, tomaatti, paprika, tuorekurkku, suolakurkku, kananmuna neljä kertaa viikossa, ruisleipä, kaurapuuro, marjat kuten mustikka, puolukka, aroniamarja, mustaherukka, punaviinimarja – siis prosesoimattomat tuotteet.
Välipaloina hedelmiä kuten banaani, omena, appelsiini, kiwi ja avokado. Vesi on paras janojuoma. Käytän päivittäin lisäksi sitruunaa, hunajaa ja valkosipulia. Juuston käytöstä minun on vaikea luopua. Makkaraa ja jauhelihasta valmistettua ruokaa syön suunnilleen kerran viikossa.
Ruoka koostuu erilaisista ravintoaineista, joita ovat energia- ja suojaravintoaineet kuten hiilihydraatit, rasvat, valkuaisaineet sekä kivennäisaineet ja vitamiinit. Elimistö tarvitsee näitä aineita riittävästi sen välttämättömiin tehtäviin, esimerkiksi elintoimintojen säätelyyn, lihastyöhön ja ruoan sulatukseen.
En kuitenkaan ole samaa mieltä ruokailusuositusten kanssa esim. maidon osalta. Pidän kuolulaisille parempana vaihtoehtona kevytmaitoa kuin rasvatonta maitoa.
Lihan käytön osalta katson ruokasuositusten olevan liian kireitä. Suomalaisten makkaran ja jauhelihan käyttö vähäisessä määrin käytettynä ei tuhoa maailman ilmastoa. Mielestäni ei ole terveellistä olla täysin vegaani. Ihmisen terveyteen vaikuttaa ruokailun ohella myös muut asiat kuten ruokailurytmi, terveellinen uni, elämäntavat ja liikunta. Mielestäni ruokasuosituksissa on unohdettu terveen järjen käyttö. Ruokasuositukset ovat ohjaavia ruokasuosituksia. Ne eivät ole velvoittavia suosituksia. Siksi terveen järjen käyttö on sallittua.
Olen samaa mieltä maatalousministeri Sari Essayahin kanssa. En kuitenkaan täysin tyrmää uusia ruokasuosituksia.
Lihansyönti halutaan panna kuriin – Ministeri Essayah tyrmää uudet ravitsemussuositukset
Syödään ja opitaan yhdessä - kouluruokailusuositus
https://www.julkari.fi/handle/10024/131834
Koululaiset
Miten ravitsemussuositukset syntyvät?
Kouluruokailu ennen, nyt ja tulevaisuudessa
https://www.ruokatutka.fi/artikkelit/kouluruokailu-ennen-ja-nyt/
Uudet suositukset veisivät makkarat grillistä – professori ei kuitenkaan olisi näin jyrkkä
Näin päivittyneet pohjoismaiset ravintosuositukset näkyvät lautasmallissa – vähemmän lihaa, enemmän kasviksia
Yli 65-vuotiaille uudet ruokasuositukset: Enemmän proteiinia, ohjeet ruokapalveluihin ja syötäessä parempi mieli
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti