perjantai 12. helmikuuta 2016

Lantion alueen sädehoito



Minulle on suunniteltu lantion alueen sädehoito, mikä alkaa 22.2.2016. Sädehoidon tavoitteena on tuhoat kasvainsolukko terveitä kudoksia mahdollisimman hyvin säästäen. Siksi hoidon suunnittelu oli hyvin tärkeää. Sädehoito perustuu yksilölliseen annossuunnitelmaan, joka tehdään tietokonekerroskuvauksen (CT) avulla. Tämän kuvauksen ja kaiken sairaudesta käytettävissä olevan aiemman tiedon pohjalta. Lääkäri ja fyysikko suunnittelevat sädehoidon yksityiskohdat. Kuvauksen yhteydessä iholleni laitettiin pienet tauointipisteet, joiden avulla hoitokenttien asettalu hoidosta tapahtuu.

Sädehoito toteutetaan lineearikiihdyttimellä ja on kivuntonta. Olen hoitohuoneessa n. 15-20 minuuttia, josta varsinainen sädehoito kestaa muutaman minuutin. Tämän ajan olen yksin hoitohuoneess, mutta hoitajalla on näkö- ja kuuloyhteys hoitohuoneeseen. Sädehoidon pituus vaihtelee eri sairauksissa. Hoidon saanut henkilö ei itse säteile ympäristöön.
Sädehoidon yksikkö on poliklininen toimenpideyksikkä, viikonloppuisin se on kiinni.

Sadehoidon aiheuttamia haittavaikutuksia

Sädehoito on haitallista terveille kudoksille. Haittavaikutusten yleisyyss ja vaikeusaste riippuvat hoitokohteen sijainnista ja laajuudesta, lähellä olevien terveiden kudosten sädeherkkyydestä sekä sädehoitoannoksesta. Haittavaikutukset voivat ilmeta joko hoitojakson aikana tai/ja vasta vuosiden kuluttua hoidon jälkeen. Huolimatta nykyaikaisista hoitotekniikoista vaikeiden myöhäishaittavaikutusten riski edelleen on olemassa.

Yleisluontoisia sädehoitojen aikaisia haittavaikutuksia voivat olla väsymys ja ruokahaluttomuus. Lantion alueen hoidon yhteydessä ilmeneviä haittavaikutuksia ovat virtsarakon ja suolen ärsytys, joiden voimakkuudessa on yksilöllisiä eroja. Yleisimpiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa, ripuli ja ihon ärsytysoireet nivustaipeiden ja peräaukon ympäristön alueella. Karvoituksen lähtöä tapahtuu vain säteilyn saaneilla alueilla.

Lantion alueen hoidon yhteydessä saattaa virtsaan ilmaantua vähän verta ja hoitoalueen limakalvoille ärsytystä. Tarvittaessa kontroillaan virtsanäyte mahdollisen tulehduksen toteamiseksi. Veriarvoja kontrolloidaan tarpeen mukaan. Hoitojakson aikaiset oireet korjaantuvat vähitellen sädehoitojaksin päätyttyä.

Sädehoito voi aiheuttaa myös pitkäaikaishaittoja, johin kuuluvat kutistusrakko ( jo koko virtsarakko joudutaan ottamaan hoitoon mukaan) ja suolivauri (ahtauma, peräsuolen tulehdus, haavauma). Riskin suuruus riippuu hoitokohteen laajuudesta ja tarvittavista sädehoitoannoksista, yleensä vaikeiden komplikaatioiden riski on muutaman prosentin luokkaa.

Syöpä ei tartu yhdynnässä, mutta syövän ja sen hoitojen aiheuttamat oireet voivat vähentää seksuaalista halukkuutta. Sädehoito aiheuttaa harvoin impotenssia, mutta seksuaalinen halukkuus ja mieskunto voivat herkästi häiriintyä syövän ja sen hoitojen aiheuttaman psyykkisen stressin vuoksi.

Lantion alueen sädehoidossa ( eism. Eturauhasen syöpä, peräsuolen syöpä) virtsarakon täyttöaste vaikuttaa elinten keskinäiseen sijaintiin lantion sisällä. Sädehoitoalueell tulevan tervekudosmäärän vähentämiseksi ja elinten sijainnin vaihtelun pienentämiseksi pyritään rakon virtsamäärä vakiomaan. Sen vuoksi virtsarakko on tyhjennettävä ennen kuvausta ja juotava kolme lasillista vettä tuntia ennen kuvausta. Tärkeää on myös se, että suoli on tyhjä.

Informaation jatkohoidosta ja seurantapaikasta saan lääkärin vastaanotolla hoitoon tullessa.

Itsehoito-ohjeet lantion alueelle sädehoitoa saaville potilaille

Sädehoito voi ärsyttää virtsarakkoa ja aiheuttaa pissatulehdusta. Siksi on juotava happamia mehuaja, karpaloa ja puolukkaa. Kahvia ja teetä on vältettävä iltaisin ja ennen sädehoitoa.
Sädehoito voi aiheutta pakaravaon alueelle ihonärsytystä. Lämmin suihku päivittäin ja ainakin ulostamisen jälkeen, Bepanthen emulsiovoide kannattaa laittaa yöksi ja pakaravaon alueelle, mutta ei kuuteen tuntiin ennen sädehoitoa. Talkkia voi laittaa hautoviin ihopoimuihin.
Sädehoito voi aiheuttaa suolentoiminnan muutoksia. Ripulin hoitoon voidaan käyttää esim. loperamidi-lääkettä ( eism. Imodium) 1-2 tablettia päivässä tarpeen mukaan, Ripulilääkettä saa ilman reseptiä apteekista. Myös ummetukseen on apteekista saatavilla lääkeitä ilman reseptiä. Suolen säännöllinen toiminta on tärkeää onnistuneen hoidon kannalta. Ilmavaivojen helpottamiseen dimentikon-lääkettä ( esim. Cuplaton) 3-4 kapselia päivässä.

Tällä hetkellä tilanteeni on se, että syövästä ei ole havaintoja eturauhasen ulkopuolella ja enää on vain epäilyjä syövästä eturauhasen alueella, mutta radiologin mukaan oikean lohkon alaosassa apexin tuntumassa on lateriaaliseksi maligniksi sopiva pesäke ja toisen alue aivan basiksessa, jossa kapselikontakti. PSA-arvo on nyt 0,2.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti