tiistai 10. syyskuuta 2024

KE 11.09.2024 Kalajokiset herätys!


JEDU

https://jedu.fi/

Käyntiosoite
Maliskyläntie 2
85500 Nivala

Postiosoite
PL 72
85501 Nivala


Kalajoen sivistyslautakunta ja Kalajoen valtuutetut nukkuvat Ruususen unta. Stephen Kingin kirja kertoo Ruususen unesta. Pian naisten nukahtamisen jälkeen alkoi uskomattoman nopea yhteiskunnan romahtaminen. Ei voi välttyä vaikutelmalta, että Kalajoen päättäjät nukkuvat Ruususen unta. Ensin tuhottiin Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosasto ja nyt on aloitettu ammattikoulujen opetuksen keskittäminen. Onneksi tällä kertaa kalajokisia tyydyttävällä tavalla.



Kirjoitin SU 01.09.2024 JEDUN ja Arteman toiminnasta näin:


SU 01.09.2024 Kalajoen kaupunki ja JEDU – surkeaa

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/08/su-01092024-kalajoen-kaupunki-ja-jedu.html

Kalajoen kaupunki ei voi päättää JEDU:n Arteman toimipisteen kehittämisestä, sillä toiminnan kehittämisen jarruna ovat muut JEDUn kunnat. Kuntien välinen kilpailu ammattikoulutuksessa on erittäin kovaa. Siksi Kalajoen Arteman asema on epävarmalla pohjalla. Sen kehittämisestä päättävät ulkopuoliset eli muiden kuntien edustajat. Kalajoen kaupunki joutuu nyt luopumaan Koulukampus-hankkeestaan JEDU Arteman kanssa. Järkyttävää oman edun tavoittelua JEDUN kunnilta.

Olen edelleen sitä mieltä, että Kalajoen pientalousalueen perustaminen olisi erittäin tarpeellinen ja hyvä asia. Kalajoen pientalousalueena muodostaisivat Kalajoen kaupunki, Alavieskan kunta, Merijärven kunta ja Pyhäjoen kunta. Silloin voisimme taata Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosaston vähintäänkin 46 paikan toiminnan edellytyksenä se, että Suomen valtio vastaisi erikoissairaanhoidosta. Siis palattaisiin entiseen toimintaan perusterveydenhuollon osalta. Siihen kuuluvat palvelukodit ja palvelukeskukset vanhuksille. Myös Artema palautettaisiin takaisin Kalajoen pientalousalueen hoidettavaksi. Silloin voitaisiin kouluttaa oppilaita pientalousalueen yritysten ja palvelukotien, palvelukeskusten ja terveyskeskuksen tarpeisiin. Kalajoen kristillinen opisto olisi keskeinen opetuspaikka hoitohenkilöstön koulutuksessa.  Lisäksi voitaisiin järjestää työvoimapalveluiden ja yrityspalveluiden toiminta yhteistyöksi Arteman kanssa.


Jedun pienten koulutusalojen jatkosta päätetään tiistaina — Heikosti opiskelijoita vetäviä linjoja aiotaan keskittää, katso lista esityksistä

https://www.kalajokiseutu.fi/artikkeli/jedun-pienten-koulutusalojen-jatkosta-paatetaan-tiistaina-heikosti-opiskelijoita-vetavia-linjoja-a


Kävin Kalajoen kirjastossa lukemassa Keskipohjanmaa-lehden ja siinä kerrottiin Kalajoen Arteman osalta seuraavia tietoja:

  • kone-ja tuotantotekniikan perustutkinto jatkuu Kalajoen Aremassa

  • luonto- ja ympäristöalan tutkinto siirtyy Haapavedelta matkailualan tutkinnon yhteyteen Kalajoen Artemaan

  • puualan perustutkinnon lähiopetusta tarjotaan vain Kalajoella elokuusta 2025 alkaen Haapavedeltä ja Piippolasta koulutus lakkaa

  • rakennusalan perustutkintokoulutus jatkuu Kalajoella, jos oppivelvollisia on vähintään 10 kappaletta

  • taideteollisuusalan perustutkinto, sisustusrakentaminen keskitetään Kalajoelle, Pippolasta linja loppuu

  • Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus keskitetään Nivalaan, Ylivieskaan ja Kalajoelle.


Tällä kertaa Kalajoen Artema selvisi hyvin vähillä muutoksilla, mutta on varauduttava siihen, että aina ei käy näin.


Olen kirjoittanut TE-palveluiden järjettömästä uudistuksesta. Jos Kalajoen päättäjät olisivat ajatelleet kalajokisten etua niin olisi voimakkaasti puolustettu Kalajoen Arteman asioita ja Kalajoen yritysten sekä Arteman välistä yhtestyötä, johon olisi kytketty Kalajoen työövoima ja yrityspalvelut. Nyt tehtiin sellainen uudistus, mikä voi tuhota Kalajoen itsenäiset työvoimapalvelut kokonaan.


TE-palvelut 2024 -uudistus

https://tem.fi/te-palvelut-2024-uudistus

Ei kannettu vesi kaivossa pysy.


Erkin kommentti:

TI 03.09.2024 Siirretään paskaa toisesta kädestä toiseen käteen. Onko siinä mitään järkeä?

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/09/ti-03092024-siirretaan-paskaa-toisesta.html


Tässä YLE:n hyvä juttu

Hyvässä uskossa

https://yle.fi/a/74-20097975


Lue lisäksi Hanhikivi 1 -ydinvoimalan rakennushanke

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hanhikivi_1_-ydinvoimalan_rakennushanke


Hanna Halmeenpää

Kalajoen vt.ympäristötarkastaja Riku Halmeenpää oli vapaa-aikanaan lausunut epäilevän mielipiteen Pyhäjoen ydinvoimahankkeesta. Siksi hänen työsuhdettaan ei jatkettu Kalajoen kaupungin kanssa määrä-ajan jälkeen. Rikusta tuli Pyhäjoen ydinvoimalan ensimmäinen uhri.


Kalajoen kaupunginvaltuusto käsitteli suljettujen ovien sisällä osallistumista Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen. Valtuutetut olivat sitä mieltä, että kalajokisten veroeuroja ei ole syytä laittaa Pyhäjoen ydinvoimalaan. Kalajoen kaupunginjohto ja muut alueen kunnanjohtajat olivat kuitenkin tehneet asioita, joita ei ole vieläkään julkaistu.


Kalajoella varauduttiin ydinvoimalan tuloon. Ajateltiin, että Pyhäjoelle tulee parhaaseen ydinvoimalan rakentamisaikaan n. 4000 venäläistä rakentajaa. Osa tulee perheineen. Pidettiin luonnollisena että Kalajoelle tulee asumaan ainakin 1000 venäläistä – osa perheineen. Varauduttiin siihen, että Kalajoen kaupunki järjestää tilat venäläiselle koululle, johon tulee venäläiset opettajat opettamaan venäläisiä lapsia venäläisen opetussuunnitelman mukaisesti.


Kalajoella järjestettiin jo venäläisille lapsille Rosatom-leireijä ”yhteistyössä” kalajokisten kanssa. On todennäköistä, että Kalajoelle olisi jäänyt 1000 hengen venäläisvähemmistö, sillä tuskin kukaan olisi palannut takaisin Venäjälle kun oli päässyt Kalajoelle.


Myöhemmin Kalajoella toivottiin ajateltavan näin:

Jussi-kampanjan toteutuksesta vastaavat näyttelijöiden lisäksi markkinointipäällikkö Kärjä, Visit Kalajoen mediataituri Vesa Rönty sekä matkailupuolella harjoitteluaan tekevä Sanna Pahikainen. Radiomainosten ja äänimaisemien osalta kampanja saa lisäksi apuja oululaiselta Rike Pietilältä.

Ensimmäinen video julkaistaan torstaina 20.6. kaupungin sosiaalisen median kanavissa. YouTubessa Jussi-kampanja starttaa samana päivänä klo 20.00. Pääset katsomaan videon tästä linkistä . Myös toinen ja kolmas osa löytyvät kaupungin YouTube-kanavalta. Toisen osan löydät tästä linkistä ja kolmannen videon klikkaamalla tästä linkistä .


Klikkaa: kodiksikalajoki.fi

"Ei täältä tarvitse lähteä. Tänne voi myös jäädä."


valtiovarainministeri Annika Saarikko Kalajoella


Valtiovarainministeri Annika Saarikko kävi Kalajoella ja valtioneuvosto päätti antaa Kalajoen kaupungille kompensaatiorahaa, koska Pyhäjoen ydinvoimala ei toteutunut. Kompensaation suuruus oli 6,5 miljoonaa euroa. Kalajoen päättäjät tulkitsivat niin, että se oli korvamerkittyä rahaa, mikä piti upottaa mereen ja siihen piti lisätä saman verran kalajokisten veroeuroja. Asia hoidettiin niin taitavasti, että tuskin kaikki kalajokiset valtuutetut sitä huomasivat.

Pyhäjoen ydinvoimalasta voisi kirjoittaa vaikka kirjan ja ottaa huomioon myös Matti Vanhasen vaalirahoituksen vaikutus päätöksentekoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti