sunnuntai 15. syyskuuta 2024

SU 15.09.2024 Suomen valtion talouden pelastaminen

 

Erkki Aho

Uusi tyly arvio: Hallitukset ottavat neljässä vuodessa velkaa 56 miljardia euroa

https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/d616e338-ee5c-43b0-914f-53d8c1ad0a01

Valtiovarainministeriö (VM) on julkistanut ehdotuksensa valtiontalouden kehyksiksi. VM:n kehysehdotuksessa valtiontalouden alijäämän arvioidaan olevan 12,9 miljardia euroa vuonna 2025, mikä on 1,5 miljardia euroa enemmän kuin vuodelle 2024 on budjetoitu.

VM:n viime syksyn kehyspäätöksessä valtiontalouden vuoden 2025 alijäämäksi arvioitiin 12,7 miljardia euroa, eli arvio alijäämästä on kasvanut syksystä 200 miljoonaa euroa. Valtiontalouden kuluvan vuoden alijäämä on tällä hetkellä 11,44 miljardia euroa.

Verrattuna syksyn 2023 kehyspäätökseen valtiontalouden tasapainoa on heikentänyt etenkin verotuloarvioiden aleneminen. Menoja kasvattavat muun muassa hyvinvointialueiden arvioitua suurempi alijäämä ja sen vaikutus hyvinvointialueiden valtionrahoitukseen, VM:n tiedotteessa todetaan.

Hyvinvointialueiden valtion rahoitus on 26,5 miljardia euroa vuonna 2025. Hyvinvointialueiden rahoituksen taso nousee edelliseen kehyspäätökseen verrattuna 2,1 miljardia euroa. VM:n mukaan muutos aiheutuu erityisesti rahoituksen jälkikäteistarkistuksesta ja vuoden 2025 indeksikorotuksesta.

VM:n mukaan menoja alentavat kuntien peruspalveluiden valtionosuuksien supistuminen vuoden 2024 täydentävään talousarvioon sisällytetyn sote-siirtolaskelman tarkentumisen myötä sekä joidenkin määrärahojen tarvearvioiden pieneneminen.

VM:n mukaan hallitusohjelman mukaiset uudistukset ja menosäästöt pienentävät vuoden 2025 menoja noin 0,5 miljardia euroa vuoteen 2024 verrattuna.


Mielestäni näin ei voida jatkaa, vaan on tehtävä rajuja muutoksia asian tilan korjaamiseksi. Näkemykseni on se, että


  1. Suomessa on 309 kuntaa. Suomeen on perustettava 100-120 pientalousaluetta jolloin talousalueen kuntien palvelut yhdistetään pientalousalueen palveluiksi.

  2. Erikoissairaanhoidosta vastuu siirretään Suomen valtiolle. Palvelualueita ei laskuteta erikoissairaanhoidosta.

  3. Perusterveydenhuollon vastuu siirretään pientalousalueille.

  4. Hyvinvointialueet lakkautetaan.

  5. Vanhusten huolto keskitetään pientalousalueille, joihin rakennetaan vanhuksille palvelutaloja, joissa on sairaanhoitaja ja lähihoitajia sekä keittiö ja kuntosali. Palvelutalojen lisäksi vanhuksille rakennetaan palvelukeskuksia, jotka on tarkoitettu niille vanhuksille, jotka eivät enää pysty asumaan palvelutaloissa. Pientalousalueella on terveyskeskus vuodeosastoineen.

  6. Käynnistetään palvelutalojen ja palvelukeskusten rakentaminen pientalousalueille. Rakentamisen käynnistyminen vaikuttaa laajasti rakennusalan ja koko yhteiskunnan toimintaan työllistämillä suuren määrän ihmisiä rakennusalalla ja niitä palvelevissa yrityksissä.

  7. Tervehdytetään politiikkaa siten, että uudistetaan vaalirahalaki. Eduskuntavaaliehdokkaat voivat käyttää vaalikampanjaansa 25 000 euroa omia rahoja. Ulkopuolinen rahoitus kielletään. Kansanedustajien määrä vähennetään 100:aan kansanedustajaan.

  8. Puoluetuki lakkautetaan kokonaan.

  9. Yritystuet karsitaan minimiin. Yritysten toimintaedellytyksiä parannetaan valtion takauksilla.

  10. Verotuet karsitaan minimiin. Listaamattomien yritysten verotusta muutetaan yhdenvertaiseksi muiden yhtiöiden kanssa. Säätiöt verolle.

  11. Veronkierto estetään ja veroparatiisien käyttö kielletään ja estetään.

  12. Väliportaan hallinto puretaan kokonaan. Siis maakuntahallinto, hyvinvointialueet, aluehallintokeskukset ja ely-keskukset lopetetaan. Näistä vastuu siirretaan pientalousalueille.

  13. Ammattikoulutuksesta vastuu siirretään pientalousalueille.

  14. Työvoimapalvelut siirretaan pientalousalueiden vastuulle.

  15. Yrityspalvelut siirretään pientalousalueiden vastuulle.

  16. Maahanmuuttoa kiristetään ja lopetetaan haitallinen maahanmuutto. Suomi ei voi ollaa koko maailman sosiaalitoimisto. Lopetetaan jengirikollisuus.

  17. Vapautetaan apteekkiala kilpailulle, jolloin lääkkeiden hinnat laskevat. Poistetaan lääkkeiden arvonlisävero.

  18. Ylen toiminta ja rahankäyttö järkeistetään jolloin Yle-vero laskee.

  19. Valtioenemmistöisten yhtöiden palkat normalisoidaan eli lasketaan johtajien palkat pääministerin palkan tasolle.

  20. Eläkeläisten maksamat eläkerahat otetaan erityiseen valvontaan. Vehkeily eläkerahoilla estetään. Vakuutusrahojen sijoittamisessa kotimaiset kohteet etusijalle.

  21. Toteutetaan oikeushallinnon uudistus perustamalla perustuslakituomioistuin ja lakkauttamalla nykyisenkaltainen laillisuusvalvonta, hallinto-oikeudet sekä korkein oikeus.

  22. Ammattikoulutusta uudistetaan lyhentämällä ja tehostamalla koulutusta. Perusopetusta uudistetaan.

  23. Toteutetaan vauvasta vaariin-ohjelma lisäämällä koululiikuntaa kahdella viikkotunnilla sekä ottamalla terveyskasvatus opetusaineeksi. Tehostetaan yhteistyötä urheiluseurojen ja liikuntayritysten kanssa. Toteutetaan liikuntamahdollisuudet ja terveellinen ruoka myös vanhuksille.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti