perjantai 23. elokuuta 2024

LA 24.08.2024 Koulut alkoivat ja erilaiset taudit alkoi jyllätä.

 



Flunssa tai jopa keuhkokuume – mykoplasma-bakteeria on taas liikkeellä ja tartunnan saa usein koulussa tai päiväkodissa

https://yle.fi/a/74-20105140


Koronatartunnat ovat lähteneet kasvuun, tautihuippu vielä edessä

https://yle.fi/a/74-20102805


Ennen ei ollut lääkkeitä tauteja vastaan. Silloin turvauduttiin luonnonlääkkeisiin. Yksi sellainen on valkosipuli. Tämä vahva, mutta luonnollinen antibiootti on tuttu kotikonsti eri vaivojen hoitoon. Valkosipulin säännöllinen nauttiminen vaikuttaa kehoon seuraavin tavoin:

  • Se vahvistaa puolustusjärjestelmää

  • Se parantaa lieviä tulehduksia

  • Se nopeuttaa haavojen paranemista

  • Se ehkäisee flunssaa ja vilustumista

Ennen kaikkea valkosipuli on todellinen tehopuhdistaja, joka huuhtelee kehosta myrkyt ja ylimääräisen nesteen. Valkosipuli poistaa kuona-aineet, loiseliöt ja raskasmetallit kuten elohopean, sekä lääkeaineiden jäämät, joita maksa ei pysty käsittelemään.

  • Valkosipuli on täynnä A-, B- ja C-vitamiinia, joista jokainen stimuloi maksan toimintaa.

  • Lisäksi valkosipuli lievittää tulehdusta ja sopii erityisen hyvin rasvamaksan hoitoon.

  • Jos heräät joka aamu tummat silmäpussit silmien alla koreillen, kasvot turvoksissa ja paha maku suussasi, on hyvin mahdollista, että maksasi on ylikuormittunut. Näissä tapauksissa voi valkosipuli olla hyödyllinen apu.

Jos vilustut herkästi ja saat pahan, limaisen yskän ja nenäsi vuotaa jatkuvasti, voi valkosipuli tarjota avun tähän.

  • Valkosipuli poistaa limaa, avaa hengitysteitä ja toimii luonnollisena antibioottina, joka hoitaa keuhkojen tulehdustilaa.

Valkosipuli sisältää allisiinia, hoitavaa ainetta, joka huoltaa verenkiertoelimistöä. Valkosipulin vaikutus on niin vahva, että jo yksi valkosipulinkynsi päivässä voi vähentää huonolaatuisen kolesterolin määrää veressä 9 prosentilla.

Jotkut voivat tuntea olonsa pahoinvoivaksi muutaman raa’an valkosipulinkynnen jälkeen, mutta kun keho tottuu niiden nauttimiseen, alat pian huomata valkosipulin positiivisen vaikutuksen ja sivuvaikutukset heikkenevät.

  • Ruuansulatus toimii paremmin.

  • Ravintoaineet imeytyvät paremmin, sillä valkosipuli lisää mahanesteiden erittymistä ja happamuutta.

  • Maksa ja haima toimivat paremmin.


Inkivääri kiinalaisessa lääketieteessä

https://kiinalainenlaaketiede.fi/blogi/inkivaari-kiinalaisessa-laaketieteessa/


6 syytä syödä hunajaa – laihduttaa ja tappaa bakteereja

https://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/ruokavalio/6-syyta-syoda-hunajaa-laihduttaa-ja-tappaa-bakteereja

Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.

Jos flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun ja yskään. Käypä hoito -suosituksissa hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.


Karpalo – kirpeitä terveyshyötyjä

https://juoksija.fi/hyva-kunto/ravinto/karpalo-kirpeita-terveyshyotyja/

Karpalolla on jo aikoja hoidettu virtsateiden terveyttä ja näyttö karpalon hyödyistä etenkin kyseisten infektioiden ehkäisyssä on melko vahvaa (1). Lisäksi karpalon polyfenolit saattavat auttaa esimerkiksi karieksen ehkäisyssä (2).
Etenkin paljon treenaavan juoksijan kannalta kiinnostavaa on karpalon, kuten myös muiden marjojen, mahdolliset anti-inflammatoriset eli tulehdusta ehkäisevät vaikutukset.


Iskikö flunssa? Sinkki ja C-vitamiini voivat auttaa, kunhan aloitat ajoissa

https://yle.fi/a/3-9308918

Dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopiston kansanterveystieteen osastolta kertoo, että flunssan kestoa voi tutkimusten mukaan lyhentää, jos oireet eivät ole jatkuneet päivää tai paria pidempään. Hänen neuvonsa on nauttia välittömästi isoja annoksia C-vitamiinia ja sinkkiä.


Runsaasti C-vitamiinia sisältäviä ruoka-aineita:sitrushedelmät: sitruuna, appelsiini. hedelmät: kiivi, persikka, mango ja tuore ananas.

vihannekset: paprika, pinaatti, tuoreet herneet. kaalit: lehtikaali, parsakaali, ruusukaali, punakaali,

marjat: Punaherukka ehkäisee kasvaimia,suojelee limakalvoja ja sydäntä, vahvistaa immuunipuolustusta ja hormonituotantoa sekä aktivoi verenmuodostusta. Punaherukassa on enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.


Mustaherukoiden marjat, siemenöljy ja lehdet ovat kaikki käyttökelpoisia. Niissä on runsaasti C- ja A-vitamiinia. Mustaherukat sisältävät C-vitamiinin lisäksi runsaasti eri antioksidantteja, jotka auttavat parantamaan immuunipuolustusta. Erään tutkimuksen mukaan mustaherukoiden nauttiminen paransi treenaavien koehenkilöiden immuunivastetta merkittävästi. Lisäksi he pystyivät treenaamaan kovempaa ja pidemmän aikaa.Mustaherukat sisältävät runsaasti kaliumia ja GLA:ta, jotka auttavat laskemaan kohonnutta verenpainetta ja estävät plakin muodostumista verisuoniin. Vuonna 2014 triathlonisteilla tehdyn tutkimuksen mukaan mustaherukkajauheen nauttiminen viikon ajan paransi urheilijoiden palautumista merkittävästi.


Mustikan sisältämät antosyaanit ovat hyväksi verisuonten ja aivojen terveydelle ja voivat pienentää sydän- ja verisuonisairauksien, kakkostyypin diabeteksen ja muistisairauksien riskiä. Myös monien tuntema myytti mustikan hyödystä silmien terveydelle on saamassa tieteellistä näyttöä.


Tutkimusten mukaan puolukka voi edistää myös maksan, sapen sekä vatsan toimintaa, sekä auttaa pitämään suolistoa terveenä. Se edistää raudan sekä kivennäisaineiden imeytymistä. Puolukan sisältämät antibioottiset aineet torjuvat munuaisten ja virtsateiden tulehduksia. Epidemiologisissa tutkimuksissa on lisäksi havaittu, että runsaasti polyfenoleita sisältävät ruoat alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.


Lakka on C-vitamiinin lähteenä erityisen hyvä: siinä on sitä jopa enemmän kuin appelsiinissa. Runsas desilitra lakkoja tyydyttää päivän C-vitamiinitarpeen.

Lakka sisältää myös karotenoideja, jotka toimivat elimistössä antioksidantteina. Myös folaatteja on lakassa runsaasti.


Kiulukka- eli ruusunmarjateen uskotaan parantavan vastustuskykyä; kiulukoita otetaan kuume- ja vilustumisoireisiin, tulehduksiin, ienverenvuotoon, anemiaan, vatsan mahahappoisuuteen, vatsa ja pohjukkaissuolivaivaan, lievään ummetukseen ja virtsatievaivoihin. Myös suomalaiset ovat osanneet hyödyntää ruusuja jo varhain.


C-vitamiinin vaikutukset yltävät todella monipuolisesti hyvinvointiimme ja se on todella välttämätön vitamiini monien kehon toimintojen kannalta. Saamme vitamiinia onneksi monesta eri ruoka-aineesta, mutta liian yksitoikkoinen ruokavalio saattaa aiheuttaa huonossa tapauksessa sen puutosta elimistössä.

C-vitamiini muunmuassa:

  • Edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa raskaan liikunnan aikana ja sen jälkeen.

  • Edistää normaalia kollageenin tuotantoa.

  • Edistää luuston normaalia toimintaa.

  • Edistää normaalia energia-aineenvaihduntaa.

  • Auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.

  • Lisää raudan imeytymistä.

On siis olemassa paljon tärkeitä C-vitamiinin edistämiä kehon toimintoja. Se on todella monessa mukana!


C-vitamiini – Lähteet, hyödyt, päiväannos ja suositus

https://www.puhti.fi/tietopaketit/c-vitamiini/


C-vitamiini flunssan ehkäisijänä

https://vitamiinit.info/c-vitamiini-flunssa/


Omenassa on runsaasti C-, B- ja E-vitamiineja sekä flavonoideja. Flavonoidit tekevät hyvää sydämelle, sillä niiden on havaittu ehkäisevän sydän- ja verisuonitauteja. Omenan sisältämät ravintokuidut pitävät kylläisyyden tunnetta yllä pitkään, siksi omena soveltuu hyvin myös painonhallintaan.

Kuidut tasoittavat verensokerin nousua aterian jälkeen ja auttavat suolistoa tasapainottumaan. Keskikokoisessa omenassa (n. 200 g) on saman verran kuitua kuin täysjyväleipäpalasessa (20 g).


Banaaneissa on paljon kuitua sekä useita antioksidantteja. Yhdessä keskikokoisessa (118 gramman) banaanissa on myös:


  • Kaliumia yhdeksän prosenttia päivän saantisuosituksesta.

  • B6-vitamiinia 33 % päivän saantisuosituksesta.

  • C-vitamiinia 11 % päivän saantisuosituksesta.

  • Magnesiumia 8 % päivän saantisuosituksesta.

  • 24 grammaa nettohiilihydraatteja eli imeytyviä hiilihydraatteja.

  • 3,1 grammaa kuitua.

  • 1,3 grammaa proteiinia.

  • 0,4 grammaa rasvaa.


Tomaatit ovat loistavia vitamiinin lähteitä

Saat noin 40 % päivittäisestä C-vitamiinin saantisuosituksesta, kun nautit ainoastaan yhden tomaatin. Mikä parempaa, tomaateissa on reilusti A-vitamiinia, joka parantaa vastustuskykyä, näköä ja ihon terveyttä, sekä K-vitamiinia, joka tekee hyvää luustolle. Lisäksi tomaateissa on kaliumia, joka on avain sydämen hyvään vointiin ja tasapainoiseen verenpaineeseen.

Tomaatit suojelevat sydäntäsi

Tomaateissa on lykopeeni-antioksidanttia, josta ne saavat myös ominaisen punaisen värinsä. Mitä tulee sydämen terveyteen, tutkijoiden mukaan on tomaatit voittavat lykopeenia sisältävät ravintolisät sata-nolla. Toisten tutkimusten mukaan veren korkea lykopeenipitoisuus yhdistyy matalampaan riskiin kuolla metaboliseen oireyhtymään sekä sydäntauteihin. Lykopeeni madaltaa myös diabeteksen ja halvausten riskiä.


Punasipulin punainen väri tulee antosyaaneista, jotka ovat antioksidanttisia väriaineita. Antosyaanit auttavat ehkäisemään tyypin II diabetesta, sydän- ja verisuonitauteja ja tiettyjä syöpiä. Antosyaaneja on eniten punasipulien ulommissa, tummimman punaisissa kerroksissa.

Punasipulissa on myös jonkin verran C-vitamiinia ja kaliumia, jotka edesauttavat elimistön puolustautumista taudinaiheuttajia vastaan sekä osallistuvat nestetasapainon ja verenpaineen säätelyyn.


Sinkki osallistuu esimerkiksi hedelmällisyyden ylläpitoon, kasvun ja sukupuolisen kehityksen säätelyyn, hermoston toimintaan sekä immuunipuolustukseen. Lisäksi sinkki vaikuttaa ihon ja hiusten hyvinvointiin ja voi lyhentää flunssan kestoa usealla päivällä.

Moni saattaa tarttua sinkkipurkkiin flunssaoireiden alkaessa. Sinkillä onkin maine ravintolisänä, jota syömällä flunssaan sairastumista pystyisi ennaltaehkäisemään. Tieteellisten tutkimusten avulla ei ole kuitenkaan pystytty todistamaan, että sinkki ehkäisisi flunssaan sairastumista. Sinkin on kuitenkin todettu saattavan lyhentää flunssan kestoa. Tärkeää on aloittaa sinkkikuuri heti flunssan ensioireiden ilmestyttyä, ja syödä sinkkiä nimenomaan imeskeltävässä muodossa sinkkiasetaattitabletteina. Sinkkiä voi syödä flunssan alkaessa kuuriluonteisesti muutamasta päivästä noin viikkoon. Lapset eivät saa käyttää sinkkiä apuna flunssan hoidossa. Parhaita sinkin lähteitä ovat täysjyväviljat, liha, sisäelimet, kala, äyriäiset, kananmuna ja maitotuotteet.


Kaura on oikea terveysvilja, jolle Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on hyväksynyt kolme terveysväittämää: kaura alentaa kolesterolia, parantaa vatsan ja suoliston toimintaa lisäämällä ulostemassaa ja laskee verensokeria. Erityisen terveelliseksi kauran tekee sen sisältämä beetaglukaani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti