keskiviikko 7. elokuuta 2024

KE 07.08.2024 Olympia-asiaa – Pariisin Olympialaiset 2024

 


Vuoden 2024 kesäolympialaiset järjestetään 26. heinäkuuta – 11. elokuuta 2024 Pariisissa Ranskassa. Järjestyksessään ne ovat 30. kesäolympialaiset. Kisat järjestetään kolmannen kerran Pariisissa; aikaisemmin ne järjestettiin kaupungissa 1900 ja 1924. Siitä tulee toinen kaupunki, jossa kisat on järjestetty kolmesti. Olympialaiset ovat myös kaikkiaan kuudennet Ranskassa järjestettävät olympialaiset; Ranska isännöi myös vuosien 1924, 1968 ja 1992 talviolympialaiset.


Pariisi, Hampuri, Budapest, Rooma ja Los Angeles olivat viisi ehdokaskaupunkia. Valintaprosessia hidastivat vetäytyminen, poliittinen epävarmuus ja kustannusten nousu. Näistä syistä Hampuri, Budapest ja Rooma vetäytyivät valintaprosessista.Vetäytymisten jälkeen Kansainvälinen olympiakomitea kokoontui keskustelemaan vuosien 2024 ja 2028 kilpailujen valintaprosessista. KOK ehdotti virallisesti vuosien 2024 ja 2028 olympialaisten isäntäkaupunkien valitsemista samaan aikaan.

13. syyskuuta 2017 Kansainvälinen olympiakomitea julisti, että Pariisi tulisi isännöimään vuoden 2024 kesäolympialaiset ja Los Angeles vuoden 2028 kesäolympialaiset ja 2032 Brisbanen kesäolympialaisissa


Pariisin kilpailujen järjestäminen vaati kolme suurta pääinvestointia: 1,5 miljardia euroa maksavan olympiakylän, 175 miljoonan euron uintistadionin sekä 138 miljoonan euron sulkapallo- ja voimisteluareenan. Pariisilaisten ja Pariisissa vierailevien turistien on määrä päästä uimaan pääkaupunkia halkovaan Seine-jokeen. Pariisissa käytetään 1,4 miljardia euroa joen puhdistamiseen uimakelpoiseksi.


Paikan päällä avajaisia seurasi järjestäjän arvion mukaan 320 000 katsojaa. Tapahtumapaikoille sekä myytiin että jaettiin pääsylippuja. Ranskalaisten tiedotusvälineiden mukaan avajaiset maksoivat noin 120 miljoonaa euroa.


Olympialaisten alla kustannusten arvioitiin kasvaneen budjetoidusta neljästä miljardista eurosta 8,8 miljardiin euroon. Olympialaisiin kuluva julkisen puolen rahamäärä on jotain kolmen ja viiden miljardin euron väliltä.

Turistien arvioidaan tuovan kaupunkiin olympialaisten aikaan noin kymmenen miljardia euroa, mutta turistien määrä on pienempi kuin se olisi Pariisissa normaalissa heinä-elokuussa ilman olympialaisia. Pariisi saa KOK:lta noin 1,7 miljardia euroa. Pariisin olympiakisat tulevat tuoreimpien tietojen mukaan maksamaan noin 9,6 miljardia euroa.


Kesäolympiakisoista Sydneyn 2000 kisat maksoivat noin 7 miljardia, Ateenan 2004 kisat noin 15 ja Pekingin 2008 kisat peräti 40 miljardia dollaria. Pekingin kisoissa summa nousi massiiviseksi tosin lukuisten infrastruktuurihankkeiden, kuten moottoriteiden ja lentokentän rakentamisen sekä asuntorakentamisen takia.


Mitalien arvo


Torstaina 8. helmikuuta julkistettiin näiden kisojen keskeinen elementti: urheilijoiden tänä kesänä voittamien mitalien visuaalinen ilme. Niissä on hyvin erityinen piirre: niissä on pala Eiffel-tornia! Chaumet'n"jalokivenä" käsittelemässä mitalissa on pala alkuperäistä, vuodelta 1889 peräisin olevaa Rautarouvaa, joka on asetettu kuin jalokivi.


Paljonko näiden olympiamitalien arvo on? Rahoitusasiantuntija Saxo on paljastanut niiden arvion, joka perustuu materiaaleihin, vertaamalla niiden hintaa vuoden 2012 Lontoon mitaleihin. Kultamitalin, joka koostuu 6 grammasta kultaa ja 505 grammasta hopeaa, arvo on 863 euroa, kun se 12 vuotta sitten oli 706 euroa. Hopeamitalin, jossa on 507 g tätä materiaalia, arvo on 436 euroa verrattuna 421 euroon, mikä on pienempi vaihtelu, sillä juuri kullan hinta on noussut merkittävästi viime vuosina.

Pronssimitalit ovat kaukana näistä korkeista hinnoista, sillä niiden arvo on vain... 3,58 euroa! Se koostuu 415,15 grammasta kuparia ja 21,85 grammasta sinkkiä, ja sen arvo oli 2,95 euroa vuonna 2012. No, sanotaanpa, että tämän osalta arvo on vain urheilullinen, mutta me tarvitsemme sitä, jotta voimme kasvattaa mitalien määräämme ja sijoitustamme rankingissa!


Pariisi 2024 kisapaikat, olympiakylä ja olympiakaupungit


Kesäolympialaiset Pariisissa näkyvät laajasti Ranskassa. Jalkapalloturnaus pelataan kuudessa eri paikassa; Bordeaux’ssa, Nantesissa, Lyonissa, Saint-Etiennessa, Nizzassa ja Marseillessa. Purjehduksessa suunnataan Välimerelle ja käsipalloa ja koripalloa pelataan Lillessä. Olympiasurffaus nähdään kauniissa Tahitilla Teahupo’ossa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun olympialaissa hyödynnetään merentakaisia alueita.

Kaiken kaikkiaan Pariisin kesäolympialaisissa on 35 tapahtumapaikkaa. Kaupungin ikoniset maamerkit tulevat myös näkymään urheiluhetkien taustalla.


Olympiakylä


Olympiakylästä suunnitellaan hiilineutraalia ja se sijaitsee seitsemän kilometrin päässä Pariisin keskustasta. Kylän materiaalit ovat energiatehokkaita ja ilmastointia huoneisiin ei tule lainkaan. Ilmastoinnin puuttuminen huolettaa urheilijoita, sillä lämpötila Pariisissa saattaa olympialaisten aikaan olla jopa 40 astetta.

Kylä asettuu kolmen kaupungin alueelle: Saint Denis, Saint Ouen ja Île Saint Denis. Urheilijoita olympialaisten aikaan pystytään majoittamaan 14250 ja paraolympialaisten aikaan 8000. Olympialaisten jälkeen kylästä tulee uusi asuinalue, jolla on muun muassa 2500 uutta kotia, hotelli ja kolmen hehtaarin kokoinen maisemoitu puisto. Alueella on useita puutarhoja ja useita rakennuksia toimistoille sekä kaupungin palveluille.

Olympiakylässä on huomioitu luonnon monimuotoisuus rakentamisessa. Rakennusten katot on suunniteltu niin, että hyönteiset ja linnut viihtyvät siellä. Materiaalit on valittu hiilineutraalisti, eli on käytetty paljon puuta ja muita luonnonmukaisesti tuotettuja materiaaleja. Alueella on myös vesielementtejä sekä kasveja, jotka tukevat hiilineutraaleja tavoitteita.


Pariisin Olympiastadion – Stade de France


Vuoden 1998 jalkapallon MM-kisoja varten rakennetulle Stade de Francen stadionille mahtuu 81 338 katsojaa. 2024 siitä tulee olympiastadion kesäolympialaisten myötä. Stadionilla on järjestetty yleisurheilun MM-kilpailut vuonna 2003 ja vuosittain stadion täyttyy rata- ja ralliautoista Race of Champions tapahtuman myötä. Suurimman osan ajasta stadion on tyhjillään, sillä mikään urheiluseura ei käytä sitä vakituisesti.


Urheilulajit Pariisin kesäolympialaisissa 2024


Olympialaisissa kilpaillaan kaiken kaikkiaan 32 eri lajissa. Ensimmäistä kertaa myös tanssiurheilu on edustettuna, kun breaking hyväksyttiin olympialajien joukkoon Tokion olympialaisten jälkeen 2020. Samalla karate, baseball ja softball jäävät pois ohjelmasta. Pariisissa mukana nähdään lajeina myös rullalautailu, kiipeily ja lainelautailu. Mukana on 10500 urheilijaa. Tokiossa mukana oli 11092 urheilijaa, eli Pariisissa määrä on hieman pienempi. Sekajoukkueita näissä olympialaisissa nähdään 22, joka on enemmän kuin koskaan aiemmin. Mitaleita jaetaan kaiken kaikkiaan 329 kilpailumuodossa.


Pariisin olympialaisissa lajeissa nähdään pieniä muutoksia. Eniten muutoksia näkyy osallistuvien urheilijoiden määrässä sekä siinä, että sekajoukkueita mukana on ennätysmäärä. Historiallisen näistä olympialaisista tekee se, että naisia ja miehiä on samanverran. Seuraavassa lajikohtaisesti asioita, joihin voi kiinnittää huomiota.


Ampumaurheilu olympialaisissa


Urheilijoita ampumaurheilussa on Pariisissa mukana vähemmän, kuin edellisissä kesäolympialaisissa. Kaiken kaikkeaan ampumaurheilijoita on mukana 340. Osa lajeista jää pois ja osassa urheilijoita on mukana aiempaa vähemmän. Trapin sekajoukkuekilpailua ei nähdä Pariisissa, vaan sen tilalla on skeetin sekajoukkuekilpailu.


Yleisurheilu olympialaisissa


Pariisin kesäolympialaisten yleisurheilussa urheilijoita on vähemmän, kuin aiemmin. Tällä saadaan toteutettua tasa-arvo naisten ja miesten välillä. Yleisurheilijoita mukana on 1810.

Kävelyssä nähdään yksi suuri muutos, kun 50km kävelyä ei nähdä ohjelmassa vaan sen tilalla on 20 kilometrin kävely. Suomi on viimeksi voittanut kultaa kesäolympialaisissa vuonna 2000. Olisiko Pariisi jälleen Suomen menestyksen vuosi?

Uimahypyt ja uinti olympialaisissa

Uinti on olympialaisissa yksi alkuperäisistä lajeista. Se on ollut mukana kisoissa vuodesta 1896 lähtien ja naiset ovat saaneet osallistua vuodesta 1912 alkaen. Eniten mitaleja uintilajeissa on kerännyt Yhdysvallat.

Pariisin olympialaiset keräävät paikalle 1370 uintilajien ja uimahyppyjen edustajaa.

Perinteisten altaassa kisattavien uintien lisäksi ohjelmassa on 10 kilometrin uinti avovedessä. Tässä mukana on 22 uimaria sekä miehiä, että naisia.


Jalkapallo olympialaisissa


Yhteensä kuusitoista miesten joukkuetta ja kakstoista naisten joukkuetta kilpailevat Pariisissa jalkapallon olympiamitaleista. Mukana olevat joukkueet vahvistetaan muutama kuukausi ennen kisojen alkua. Tähän mennessä mukana ovat jo naistenjoukkueista Brasilia, Kolumbia, Ranska ja Yhdysvallat. Miesten joukkueista paikka on vahvistettu Dominikaaniselle tasavallalle, Egyptille, Ranskalle, Israelille, Marokolle, Espanjalle, Ukrainalle ja Yhdysvalloille.


Ratsastus olympialaisissa


Pariisin kesäolympialaiset saattaa olla viimeinen kilpailu, jossa ratsastus nähdään mukana. Tokion olympialaisissa ratsastus sai runsaasti negatiivista huomiota, kun yksi kilpailijoista löi raipalla hevosta, sekä Saksan maajoukkuevalmentaja löi nyrkillä hevosta. Pariisissa ratsastuksessa ei nähdä muutoksia aiempiin vuosiin.


Voima- ja kamppailulajit olympialaisissa


Ehkäpä suurimman kohun näiden lajien keskuudessa on nostanut karaten putoaminen pois kisaohjelmasta. Lajina karate on kasvattanut paljon suosiotaan viime vuosien aikana. Karate oli mukana Tokion olympialaisissa 2020.

Monessa lajissa painoluokkiin tulee muutoksia. Nyrkkeilyssä miesten painoluokkia on entisen kahdeksan sijasta kuusi ja naisilla painoluokkia on viiden sijasta kuusi.

Painissa naisten painoluokat uudistetaan ja naisten vapaapainissa painoluokat ovat seuraavat: 50, 53, 57, 62, 68 ja 76kg.


Painonnostossa luokkia vähennetään sekä miesten, että naisten sarjoissa.

Kamppailulajeissa tämän hetken tiedon mukaan luokat pysyvät entisellään.

Kazakstanin painonnosto joukkue on kokonaisuudessaan hyllytetty Pariisin olympialaisista, koska yhdeksän kilpailijaa kärysi kiellettyjen aineiden käytöstä Aasian mestaruuskilpailuissa.


Extreme-lajit olympialaisissa


Pariisissa nähdään urheilijoita myös extremelajien parissa. Tokiossa kisaohjelmaan tullut rullalautailu jatkaa myös Pariisissa. Rullalautailussa nähdään peräti 88 urheilijaa park ja street kisojen parissa sekä miesten, että naisten sarjassa.

Muut extereme-lajeiksi laskettavat lajit olympialaisissa ovat kiipeily ja lainelautailu. Nämäkin nähtiin olympialaisissa, kun Tokio nosti ne mukaan kisaohjelmaan. Kiipeilyssä Pariisissa on mukana 68 urheilijaa ja kilpailumuotoina ovat speed ja boulderingin ja leadin sekoitus. Myös lainelautailussa nähdään enemmän urheilijoita kuin Tokiossa, kun 44 lainelautailijaa kisaa Pariisin kesäolympialaisissa.


Vesiurheilu olympialaisissa


Välimerellä kisattavassa vesiurheilussa näkyy Pariisissa useita muuttoksia purjehduksessa. Urheilijoita purjehtimassa on 330. Sekä miesten, että naisten sarjoissa luokkia nähdään aiempaa vähemmän, kun molemmissa kisataan vain kolmessa luokassa, laser standard/laser radial, 49er/49erFX sekä iQFoil, joka korvaa purjelautailuluokkana RS:X:n. 470-luokassa ei ole enää erillisiä sarjoja, vaan kisa käydään sekaluokassa. Nacra 17 sekä uutuutena mukaan tuleva leijalautailu kisataan niinikään seka luokkana. Finnjollan korvaava sekaluokka julkaistaan myöhemmin.

Soudussa kilpailumuodot ovat samat kuin Tokiossa, soutajia mukana on kaiken kaikkiaan 502. Coastalia koitettiin saada kesäolympialaisten ohjelmistoon jo Pariisissa, mutta sitä joudutaan odottamaan ainakin vuoteen 2028 saakka. Poisjättämistä perusteltiin taloudellisilla syillä, joihin ovat vaikuttaneet muun muassa pandemia.


Palloilulajit olympialaisissa


Jalkapallon lisäksi olympialaisissa nähdään useampia palloilulajeja, kuten lentopallo, koripallo ja tennis. Koripallossa nähdään toista kertaa historian aikana sekä naisten, että miesten sarjassa 3×3 joukkueet perinteisen 5×5 joukkueiden lisäksi.

Lentopallossa mukana on kaksitoista joukkuetta miehillä sekä naisilla. Ranska on varannut järjestäjänä paikan molemmissa sarjoissa, muut joukkueet valitaan karsintojen perusteella. Osallistumisoikeus vahvistetaan viimeistään kesäkuussa 2024.


Rantalentopalloon osallistuu myös yhteensä 24 joukkuetta sukupuolta kohti.

Tenniksessä on mukana 172 urheilijaa. Ottelut pelataan Pariisissa Stade Roland Garrosilla.

Rugbyn ottelut pelataan Stade de Francessa. Mukana on niin ikään 12 miesten joukkuetta ja 12 naisten joukkuetta.


Golf Olympialaisissa


Satakaksikymmentä maailman parasta golfaajaa, kuusikymmentä pelaajaa molemmista sukupuolista, osallistuu olympialaisten golfturnaukseen, joka pelataan Le Golf Nationalissa Guyancourtissa. Mukaan pääsee maailman rankingin mukaan.

Kentälle mahtuu 80000 katsojaa, joten se soveltuu hyvin olympialaisten golfnäyttämöksi.


Voimistelu olympialaisissa


Olympialaisissa kilpaillaan kolmessa eri sarjassa: taiteellinen voimistelu, rytminen voimistelu ja trampoliini. Kilpailijoita mukana on 318, joista 110 miestä ja 206 naista. Osallistumaan pääsee karsintojen kautta, joita käydään MM-sarjassa.


Tanssiurheilu


Pariisin olympialaisissa 2024 nähdään ensimmäistä kertaa tanssiurheilu olympialajina. Lajina on breaking, jossa nähdään kaksi sarjaa: B-Boys ja B-Girls. Molemmissa kilpailuissa on mukana kuusitoista urheilijaa.


Pariisin olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset


Olympialaisten pääpaikkana toimii Pariisissa Stade de Francen stadion, josta tulee kisojen myötä olympiastadion. Tätä nimitystä voidaan käyttää vain stadioneista, joilla on järjestetty olympialaisten avajaiset ja päättäjäiset.

Avajaiset levittäytyvät laajalle alueelle Seine-joen varrelle. Kuuden kilometrin matkalla nähdään urheilijoita kahdestasadasta maasta ja paikalle odotetaan yli kuuttasataatuhatta katsojaa.

Erikoisen tapahtumasta tekee se, että Pariisissa avajaisissa ei nähdä perinteiden mukaista urheilijoiden avajaismarssia stadionilla vaan avajaistapahtuma järjestetään ensimmäistä kertaa olympiahistorian aikana stadionin ulkopuolella.

Olympialaisten päättäjäiset on suunniteltu järjestettäväksi puutarhojen ja suihkulähteiden ympäröimässä Trocaderon alueella Eiffel-tornin tuntumassa.


Olympiatuli


Perinteiden mukaan olympiatuli sytytettiin Kreikassa 16. huhtikuuta ja se matkaa neljänsadan kaupungin läpi Pariisiin olympialaisten avajaisiin, jotka järjestetään 26. elokuuta 2024. Soihtukulkue tarjoaa kattavan kuvan Ranskan kulttuurista ja historiasta. Se matkaa Lauscaux’n luoliin, Alésian argeologisiin kohteisiin, Versaillesin palatsiin sekä moniin muihin Ranskan kulttuuriin ja historiaan kuuluviin kohteisiin. Viestin tarkoituksena on osoittaa kunniaa maan historiaan vaikuttaneiden ihmisten muistolle.


Pariisin 2024 maskotti


Olympialaisissa on perinteisesti oma maskottinsa, niin Pariisissakin kesällä 2024. Maskotti esittää fryygialaismyssyä, jonka monet ovat sanoneet etäisesti muistuttavan tonttulakkia tai smurffien päätä.

Alunperin myssyn tarkoitus on kuitenkin ollut toimia Roomassa vapautettujen orjien ja Ranskan vallankumouksen tunnuksena. Myssy valmistettiin villasta. Pariisin maskotti on herättänyt jo ennen kisoja paljon keskustelua, niin kiitosta kuin ihmettelyäkin. Ranskalaisille esine on hyvin tuttu, mutta muille se aiheuttaa hämmennystä jonkin verran.


Turvallisuuteen panostettu erityisesti


Tapahtuman turvallisuutta on valvomassa 35000 vartijaa ja sotilashenkilöä. Järjestäjät ovat yhdessä ammattilaisten kanssa arvioineet, että dronet ovat täysin uusi uhka, joka tulee huomioida tapahtuman turvallisuusjärjestelyissä. Räjähdeaineilla varustettuihin droneihin ei ole varauduttu missään aiemmassa tapahtumassa, kuten nyt Pariisissa. Myös Ranskan armeija tulee olemaan valmiudessa olympialaisten ajan.


Avajaisten ohjelma


Kaikkia yksityiskohtia avajaisten ohjelmasta ei ole paljastettu Ikonisten maamerkkien kaupunki Pariisi isännöi olympialaisia jo kolmatta kertaa. Nämä kisat tarjoavat varmasti unohtumattomia hetkiä ikonisilla kisapaikoilla. Beach volleyta Eiffel-tornin juurella, tennistä Roland-Garrosilla, ratsastusta Versaillesissa – huh!

Pariisin olympialaiset kilpaillaan 26.7.-11.8.2024.


Urheilijat kuljetetaan kuuden kilometrin matka Seine-jokea pitkin veneellä. Reitin varrella nähdään Pariisin tunnettuja maamerkkejä, kuten Louvre, Notre-Dame de Paris ja Place de Concorde. Reitillä nähdään myös erilaisia kulttuuriesityksiä Pariisin olympialaisten teeman mukaisesti. Järjestäjien tavoitteena on toteuttaa olympiahistorian näyttävin ja esteettömin avajaisseremonia. Avajaiset on avoin tapahtuma suurelle yleisölle, sillä sen kulkua pääsee seuraamaan ilman pääsymaksua useasta paikasta.


Päättäjäiset Pariisin olympialaisissa


Perinteitä ei noudateta myöskään päättäjäisissä Pariisin olympialaisissa. Ne aiotaan järjestää Eiffel-tornin ympäristössä. Päättäjäisissä tullaan varmasti näkemään paljon kulttuuriesityksiä sekä Ranskan historiaa ja kulttuuria.



Suomen joukkue Pariisin olympialaisissa 2024

https://www.olympiakomitea.fi/kisat-ja-joukkue/pariisi-2024/suomen-joukkue-pariisissa/

Suomen joukkueessa on 57 urheilijaa.

Ampumaurheilu

Noora Antikainen, trap
Eetu Kallioinen, skeet
Aleksi Leppä, ilmakivääri, pienoiskiväärin asentokilpailu


Golf

Tapio Pulkkanen
Sami Välimäki
Noora Komulainen
Ursula Wikström


Jousiammunta

Antti Tekoniemi, tähtäinjousi


Judo

Martti Puumalainen, +100 kg
Luukas Saha, 66 kg


Maantiepyöräily

Anniina Ahtosalo


Maastopyöräily

Joni Savaste


Nyrkkeily

Pihla Kaivo-oja, 50 kg


Paini

Jonni Sarkkinen, 77kg
Arvi Savolainen, 97kg


Purjehdus

Kaarle Tapper, ILCA7
Sinem Kurtbay & Akseli Keskinen, Nacra 17
Monika Mikkola, ILCA6
Ronja Grönblom & Veera Hokka, 49er FX
Jakob Eklund, iQFoil


Ratsastus

Henri Ruoste, kouluratsastus (yksilö- ja joukkuekilpailu)
Emma Kanerva, kouluratsastus (yksilö- ja joukkuekilpailu)
Joanna Robinson, kouluratsastus (yksilö- ja joukkuekilpailu)
Sanna Siltakorpi, kenttäratsastus
Veera Manninen, kenttäratsastus
Elisabet Ehrnrooth (varaedustaja)


Rullalautailu

Heili Sirviö, park


Sulkapallo

Kalle Koljonen


Uinti

Matti Mattsson, 200 m rintauinti
Ida Hulkko, 100 m rintauinti


Yleisurheilu

Anni-Linnea Alanen, keihäs
Nathalie Blomqvist, 1 500 m & 5 000 m
Lassi Etelätalo, keihäs
Lotta Harala, 100 m aitajuoksu
Oliver Helander, keihäs
Reetta Hurske, 100 m aitajuoksu
Ella Junnila, korkeus
Lotta Kemppinen, 100 m
Toni Keränen, keihäs
Suvi Koskinen, moukari
Silja Kosonen, moukari
Urho Kujanpää, seiväs
Elmo Lakka, 110 m aitajuoksu
Elina Lampela, seiväs
Sara Lappalainen, 1500 m
Viivi Lehikoinen, 400 m aitajuoksu
Ilona Mononen, 3000 m esteet
Wilma Murto, seiväshyppy
Eveliina Määttänen, 800 m
Aku Partanen, 20 km kävely
Topi Raitanen, 3000 m esteet
Camilla Richardsson, maraton
Senni Salminen, kolmiloikka
Krista Tervo, moukarinheitto
Saga Vanninen, 7-ottelu



Suomalaismenestys


Noora Antikainen jäi trap-ammunnassa viimeiseksi

Ampuja Noora Antikainen jäi naisten trap-ammunnan karsintakilpailussa viimeiseksi, kun hän oli 30:s. Antikaisen lopputulos oli 107.

Kilpailussa ammuttiin tiistaina kolme kierrosta ja keskiviikkona kaksi. Tiistaina avauskierroksella Antikaisen tulos oli vaisu 17/25.

Eiliseen verrattuna tänään oli helpompaa ampumista. Eilen oli niin hirveä jännitys ensimmäisessä sarjassa, että en muista, koska olisin jännittänyt niin hirveästi, Antikainen kertoi olympiaurakkansa jälkeen.


Haulikkoampuja Eetu Kallioinen jäi miesten skeetin karsintaan Pariisissa. Edellisissä olympialaisissa Tokiossa hän ylsi neljänneksi, joten odotukset olivat korkealla. Haulikkoampuja Eetu Kallioinen jäi 20. sijalle skeetissä. Kallioisen olympialaiset päättyivät, sillä ampujista vain kuusi parasta eteni finaaliin.

Pariisin kisat ovat pettymys Kallioiselle, jota pidettiin Suomen vahvana mitalitoivona. Kallioisella oli napakka vastaus siihen, miltä kilpailupäivät ovat tuntuneet.

Vaikeilta. Ovat olleet tosi vaikeita, hän kertoi.

Pakitan sen verran kuitenkin, että tänään on ollut hyvä päivä. Viralliset harjoitukset ja koko eilinen puolestaan olivat tosi vaikeita. Jännitys aiheutti sitä, etten saanut ihan nukuttua ja se teki kilpailemisesta aika vaikeaa, Kallioinen lisäsi.

Lauantain 50 laukauksestaan hän ampui vain yhden ohi, mutta perjantain kierrokset eivät sujuneet yhtä hyvin.

Kallioinen myöntää, että avauskierroksen kaksi ohilaukausta menevät jännityksen piikkiin. Hän kuvailee, ettei ole koskaan aiemmin kokenut vastaavaa jännitystä ampuessaan.

  • Oli ihme, että selvisin niinkin pitkälle ennen kuin ensimmäiset pummit tulivat.

Suomen kivääriampujan Aleksi Lepän, 29, ensimmäiset olympialaiset ovat ohi.

Sunnuntaina hän oli karsinnan 22:s 10 metrin ilmakiväärin karsinnassa. Finaalin pääsivät kahdeksan parasta.

Nyt keskiviikkona Leppä ampui 50 metrin pienoiskiväärin asentokilpailussa (3x20 ls) tuloksen 586. Se riitti karsinnassa sijaan 24. Kahdeksan parhaan finaaliin kovatasoisessa karsinnassa vaadittiin tulos 590.

Lähtökohdat Lepän olympiadebyytille olivat tunnetusti kaikkea muuta kuin helpot. Olympialaisten alla Leppää, tämän lähipiiriä ja suomalaista ampumaurheilua kohtasi suuri suru-uutinen.

Aleksi Lepän isä ja valmentaja Marko Leppä kuoli, kun hän oli perjantaina matkalla seuraamaan poikansa kilpailuja.

59-vuotiaana kuollut Marko Leppä oli maineikas valmentaja, tuomari ja kilpailunjärjestäjä, joka työskenteli Puolustusvoimien Urheilukoulussa kesälajien valmennuksen koordinaattorina ja ammunnan luotilajien valmentajana.


Tapio Pulkkanen paras suomalainen olympiaturnauksessa

https://golfpiste.com/kilpagolf/tapio-pulkkanen-paras-suomalainen-olympiaturnauksessa/

Ursula Wikström oli 57.s ja Noora Komulainen keskeytti kisan oltuaan sijalla 60. eli viimeisenä.

Antti Tekoniemi hävisi ensimmäisellä pudotuskierroksella

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-240861


Tämä oli elämäni paskin päivä” – Martti Puumalaiselta lohduton avautuminen murskaavan tappion jälkeen

https://yle.fi/a/74-20102802


Näin lähellä Luukas Saha oli jymypaukkua olympialaisissa – tunsi jo stressin huippuvastustajan kehossa

https://yle.fi/a/74-20101781


Anniina Ahtosalo 37:s maantieajossa

Suomalaispyöräilijä Anniina Ahtosalo polki naisten maantieajossa Pariisissa sijalle 37. Hän ylitti maaliviivan vajaa kahdeksan minuuttia kärjen perässä. Ahtosalolta kului 158 kilometrin urakkaan hieman yli neljä tuntia.

No, tuli tehtyä. Aika rankkaa puuhaa. Ihan realistinen sijoitus tämän päivän kunnolle. Toki olisin toivonut, että olisin vähän pidempään pysynyt mukana. Ihan hyvä suoritus omalle tasolle, Ahtosalo kommentoi maalissa.

Yhdysvaltain Kristen Faulkner karkasi kärkijoukosta muutama kilometri ennen maalia ja voitti kisan lopulta lähes minuutin erolla seuraaviin.

Himmeämmistä mitaleista käytiin tasainen kamppailu Hollannin Marianne Vosin, Belgian Lotte Kopeckyn ja Unkarin Blanka Vasin välillä. Maalikamerakuvan tarkastelun päätteeksi Vos otti hopeaa ja Kopecky pronssia.

20-vuotiaan Ahtosalon olympiaurakka päättyi maantieajoon. Viikko sitten Ahtosalon olympiadebyytti meni pieleen välineongelmien takia.

  • Tänään ei ollut kaluston kanssa mitään ongelmia. Sai suorittaa ihan rauhassa, eikä tarvinnut murehtia kalustosta. Tästä on hyvä jatkaa seuraaviin isoihin kisoihin.


Joni Savasteen olympiadebyytti päättyi kaatumiseen ja loukkaantumiseen – "Pieni murtuma on"

https://www.ess.fi/urheilu/7316507


Pihla Kaivo-oja yllättyi täysin: ”Apua!”

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/49cf238a-945d-4f3b-9419-0265b8364af4


Jonni Sarkkinen ratkaisevasta tilanteesta: ”Hän heitti minut todella erikoiseen suuntaan”

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-242063

Jonni Sarkkisen kamppailu Malkhas Amoyania vastaan päättyi armenialaiselle Euroopan mestarille tylysti 8–0.


Arvi Savolainen: ”Muljahti johonkin”

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/23b8837a-b4e3-4a31-8a51-e58aa705db14

Arvi Savolainen voitti avausottelunsa olympiapaineissa, mutta kärsi toisessa matsissaan tappion maailmanmestarille.


Kaarle Tapper sairastui – joutui keskeyttämään

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-241507


Karvas pala – suomalaismitalihaaveet haihtuivat olympiakisassa: "Kyllähän se v******a"

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/karvas-pala-suomalaismitalihaaveet-haihtuivat-olympiakisassa-kyllahan-se-v-a/8985962#gs.dame2a

Pariisin olympialaisten purjehduksen Nacra 17 -luokan suomalaiskilpailijoiden Sinem Kurtbayn ja Akseli Keskisen alamäki olympiaregatassa sai jatkoa tiistaina, ja samalla haihtuivat kaksikon mitalihaaveet. Luokan kisakoitokset päättyvät keskiviikon mitalilähtöön, johon suomalaispari lähtee seitsemänneltä sijalta.

NACRA 17 / LOPPUTULOKSET


1. Ruggero Tita

Caterina Marianna Banti ITA 31


2. Mateo Majdalani

Eugenia Bosco ARG 55


3. Micah Wilkinson

Erica Dawson NZL 63


7. Sinem Kurtbay

Akseli Keskinen FIN 97

(3-7-4-4-11-5-7-11-11-12-15-4-9)


Purjehtija Monika Mikkolalta raju tilitys olympialaisistaan – joukkueenjohtaja Toni Roponen vastaa kritiikkiin

https://yle.fi/a/74-20103287

ILCA6-luokassa purjehtinut Mikkola oli Pariisissa 16:s ja jäi kymmenen parhaan purjehtijan mitalilähtöjen ulkopuolelle.


Kuohuttava purjehdussaaga on ratkennut – Suomen vastaprotesti hylättiin

https://yle.fi/a/74-20102479

Ronja Grönblom ja Veera Hokka sijoittuivat 49er FX-luokassa 15:nneksi, eivätkä päässeet torstain mitalilähtöön

Jakob Eklund nappasi miesten purjelautailun viimeisistä karsintalähdöistä sijat 19, 10 ja 16. Näin ollen Jakob nousi iQFoilien kokonaistuloksissa kaksi sijaa ja päätti olympiaurakkansa sijalle 20.


Suomelle hieno kahdeksas sija kouluratsastuksen joukkuekisassa

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-241554

  1. Suomi (Ruoste, Robinson, Kanerva) 212,036


Emma Kanerva ihastutti ennätyksellään koulu­ratsastuksen finaalissa – tällaista hemmottelua hän lupaa hevoselleen

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010608217.html


Heili Sirviö skeittasi upeasti viidenneksi olympiafinaalissa – Tony Hawk kehui 13-vuotiasta suomalaista

https://yle.fi/a/74-20103496

13-vuotias Sirviö on historian nuorin suomalainen olympiaurheilija ja oli myös finaalin nuorin osallistuja. Sirviön paras kaveri Arsa Trew voitti kultaa


Luovuttanut Kalle Koljonen kärsi kovista kivuista – ”Jossain vaiheessa tulee raja vastaan”

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010599231.html


Matti Mattssonilta suorat sanat uran jatkosta

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/581ca881-0f70-4361-b4f7-594f481b94f7

Tokion vuoden 2021 olympiapronssimitalisti Matti Mattsson koki karmean pettymyksen Pariisissa. Porilainen mitalitoivo jäi alkueriin 200 metrin rintauinnissa.


Ida Hulkko jäi alkueriin 100 metrin rintauinnissa

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-240679

Ida Hulkko ui toiseksi 100 metrin rintauinnin alkuerässään ajalla 1.08,73. Erän voitti Australian Jenna Strauch ylivoimaisesti ajalla 1.07,27.

Hulkko kilpaili toisessa alkuerässä. Seuraavat erät olivat selkeästi nopeampia, joten Hulkon aika ei riittänyt 16 parhaan joukkoon ja välieriin. Tamperelaisen lopullinen sijoitus on näillä näkymin 26:s.


Anni-​Linnea Alanen pettyi olympialaisten keihäskarsinnassa: "Olisi pitänyt olla rohkeampi"

https://www.itahame.fi/urheilu/7337561

Alasen viimeinen yritys on yliastuttu. Jatkohaaveet kariutuvat punalipun saattelemana, kun parhaaksi tulokseksi jää 55,30. Alanen jää tuloksellaan karsintaryhmänsä 15. sijalle.


Nathalie Blomqvist yllättyi sijoituksensa muuttumisesta kisan jälkeen: ”Mitä kävi?”

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010611242.html

Suomen Nathalie Blomqvist juoksi hienosti 13:nneksi 5 000 metrin olympiafinaalissa Pariisissa maanantaina.


Romahtanut Ella Junnila selvitti: ”Nautin ihan hirveästi”

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/135488bd-ce18-43a4-b2ad-a5eb59c4f405

Ella Junnila jäi korkeushypyn karsintaan perjantaina Pariisin olympiakisoissa. Hän ylitti aloituskorkeuden 183 senttiä toisellaan, mutta seuraava korkeus 188 oli liikaa.


JKU:n Elmo Lakan olympiataival päättyi 110 metrin aitojen keräilyeriin https://www.ksml.fi/urheilu/7334437

Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka ei löytänyt riittävää vauhtia Pariisin olympialaisten 110 metrin aitojen keräilyerissä. Välieräpaikkaan olisi tarvittu sijoittuminen erässä kahden parhaan joukkoon. Lakan alkuvauhti oli hyvä, mutta lopulta yhden aitakolhun jälkeen vauhti vähän pysähtyi. Lakka jäi ajallaan 13,75 erässään viimeiseksi.


Lotta Kemppinen seitsemäs omassa alkuerässään

https://yle.fi/a/74-20098792/64-3-241301

Lotta Kemppinen juoksee seitsemänneksi naisten 100 metrin alkuerässään. Kello pysähtyi aikaan 11,56, joten Kemppinen jäi kauden parhaastaan 0,36 sekuntia.


Senni Salmisen olympialaiset päättyivät karmealla tavalla – Kuvat paljastavat tuskan

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/690b2209-fe7d-4994-858a-e916b2c83fe5


Kosonen ja Tervo jäivät niukasti mitalien ulkopuolelle, kultaa Kanadan Rogersille – seurasimme hetki hetkeltä

https://www.ess.fi/urheilu/7320821

5. Silja Kosonen (Suomi), 74,04

6. Krista Tervo (Suomi), 73,83

Erityisesti Tervon suoritus karsinnassa oli suorastaan veret seisauttava. Vielä ensimmäinen heitto päätyi viime kisoille valitettavan tyypilliseen tapaan verkkoon, mutta toisella kierroksella rävähti jotain, mihin harva jaksoi uskoa. Karhulan Katajaisten heittäjän moukari sinkoutui taivaalle keskelle sektoria ja putosi nurmen pintaan vasta uusissa SE-lukemissa 74,79.

Suvi Koskinen, 27, asteli moukarikarsinnan jälkeen lehdistön eteen kyynelsilmin. Hänen pisin heittonsa kantoi 67,90, joka riitti ensimmäisessä karsintaryhmässä sijaan 12. Finaalipaikka jäi haaveeksi.


Kujanpää hyvillä hypyillä rannalle olympiafinaalista

Seiväshyppääjä Urho Kujanpään olympiadebyytti Pariisissa jäi lauantaina kuuteen karsintahyppyyn, kun 540 ylittyi kolmannella yrityksellä.


Sara Lappalaiselle jättipettymys – surkutteli terveystilannettaan: ”Yhtä askartelua koko ajan”

https://yle.fi/a/74-20103365

Sara Lappalainen juoksi 1500 metrin alkuerässään 12:nneksi ajalla 4.08,66. Kuusi parasta nappasi suoran jatkopaikan, Lappalainen sai paikan keräilyeriin.

  • Sara Lappalainen ei starttaa tämän päivän 1 500 metrin keräilyeriin terveydellisten syiden takia. Sara ei halua kommentoida asiaa tämän enempää, Suomen joukkue tiedotti.


Viivi Lehikoiselta järkyttävän surkea esitys olympialaisissa

https://www.sportti.com/uutinen.asp?CAT=4-4&ID=521660

Lehikoinen juoksi sunnuntaina 400 metrin aitojen alkuerissä ajan 56,67. Hento oljenkorsi katkesi lopullisesti maanantain keräilyerissä, jossa Lehikoinen oli erässään kuudes ajalla 58,04.

Lehikoisen kauden paras tulos on 54,92, joten hän jäi siitä tärkeimmässä kisassaan järkyttävällä tavalla. Välieräpaikka karkasi todella kauas.


Upea suomalaisjuoksu päättyi kyyneliin

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/8e89daf7-570c-4145-bf20-60166baf4df0

Sunnuntaina Pariisin olympiakisojen alkuerässä Lahden ahkera porhalsi uuden Suomen ennätyksen 9.22,77. Ilona Mononen juoksi Pariisin olympialaisten 3 000 metrin esteiden alkuerissä uuden Suomen ennätyksen. Se ei kuitenkaan riittänyt Monoselle finaalipaikkaan. Mononen korjaili nimissään ollutta SE:tä alkuerissä lukemiin 9.22,77.Mononen oli kuudes. Jatkoon meni viisi nopeinta.


Eveliina Määttänen teki suomalaista olympiahistoriaa

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/c44b5a7c-7bc7-40fa-b74f-5672a5d910e0

800 metrin juoksija on ensimmäinen yleisurheilun keräilyeriin päätynyt suomalainen. Nainen jäi alkuerässään niukasti suorasta jatkosta.


Rajusti pettynyt Aku Partanen ihmetteli vaisua suoritustaan: ”Mitään ei tapahtunut”

https://yle.fi/a/74-20102558

Kovin odotuksin miesten 20 kilometrin kävelyyn lähtenyt Aku Partanen hyytyi sijalle 32.


Topi Raitasen mukaan olympiajuoksu ”ei ollut fiasko” – asiantuntijalta karu arvio

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000010611000.html

Topi Raitasen olympiaurakka päättyi alkuerään.

Wilma Murto jäi ilman mitalia – Elina Lampela pettyi ja oli 14:s

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010613967.html

N SEIVÄS, loppukilpailu

1. Nina Kennedy AUS 490 SB

2. Katie Moon USA 485 SB

3. Alysha Newman CAN 485 NR

4. Angelica Moser SUI 480

5. Amelia Svabikova CZE 480 NR

6. Wilma Murto FIN 470

Elisa Molinarolo ITA 470 PB

Eliza McCartney NZL 470

9. Aikaterini Stefanidi GRE 470

10. Robeilys Peinado VEN 460 SB

11. Marie-Julie Bonnin FRA 460

12. Imogen Ayris NZL 460 PB

13. Olivia McTaggart NZL 460

14. Elina Lampela FIN 440

Roberta Bruni ITA 440

Ninon Chapelle FRA 440

Anjuli Knäsche GER 440

18. Lene Retzius NOR 440

19. Tina Sutej SLO 440

Elina Lampela itki lohduttomana seiväsfinaalin jälkeen: ”Apua”

https://www.hs.fi/urheilu/art-2000010616398.html


Reetta Hurskeelta raju purkaus: ”Tosi epäreilua”

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/a413be08-5a5f-4ca2-9516-b04cc47a3cd5


N 100 METRIN AIDAT, keräilyerät

1 Marione Fourie RSA 12,79

Maayke Tjin-A-Lim NED 12,87 SB

Viktoria Forster SVK 12,88

Jyothi Yarraji IND 13,17

Greta Kerekes HUN 13,20

Emelia Chatfield HAI 13,24

Michelle Jenneke AUS 13,86


2 Ebony Morrison LBR 12,82

Maribel Caicedo ECU 12,83

Reetta Hurske FIN 12,83

Laeticia Bapte FRA 12,92

Celeste Mucci AUS 13,00

Yuwei Lin CHN 13,13

Michelle Harrison CAN 13,30


Hurske jäi kaksi tuhannesosasekuntia

välieräpaikasta.

3 Lotta Harala FIN 12,86

Yumi Tanaka JPN 12,89

Luca Kozak HUN 12,96 SB

Yanni Wu CHN 12,98

Liz Clay AUS 12,99

Sidonie Fiadanantsoa MAD 13,12

Denisha Cartwright BAH 13,45

Erien kaksi parasta välieriin.


N 100 METRIN AIDAT, välierät

1 Crace Stark USA 12,39

Devynne Charlton BAH 12,50

Tobi Amusan NGR 12,55

Pia Skrzyszowska POL 12,55

Mariam Abdul-Rashid CAN 12,60 PB

Danielle Williams JAM 12,82

Yumi Tanaka JPN 12,91

Ebony Morrison LBR (20,43) dq


2 Alaysha Johnson USA 12,34

Nadine Visser NED 12,43

Charisma Taylor BAH 12,63 PB

Maribel Caicedo ECU 12,67

Ditaji Kambundji SUI 12,68

Sarah Lavin IRL 12,69

Janeek Brown JAM 12,92

Lotta Harala FIN 13,05

 Erien 2 parasta ja 2 ajoilla finaaliin.


M KEIHÄS, loppukilpalu


1. Arshad Nadeem PAK 92,97 NR

2. Neeraj Chopra IND 89,45 SB

3. Anderson Peters GRN 88,54

4. Jakub Vadlejch CZE 88,50

5. Julius Yego KEN 87,72 SB

6. Julian Weber GER 87,40

7. Keshorn Walcott TTO 86,16 SB

8. Lassi Etelätalo FIN 84,58


9. Oliver Helander FIN 82,68

10. Toni Keränen FIN 80,92

11. Luis Da Silva BRA 80,67

12. Andrian Mardare MDA 80,10

Nadeemin tulos on olympiaennätys ja

kaikkien aikojen 6:nneksi pisin.


Oliver Helander täysin toivottomana

https://www.is.fi/yleisurheilu/art-2000010619130.html

N 7-OTTELU, lopputulokset

1. Nafissatou Thiam BEL 6880 SB

2. K Johnson-Thompson GBR 6844 SB

3. Noor Vidts BEL 6707 PB


4. Annik Kälin SUI 6639 NR

5. Anna Hall USA 6615 SB

6. Sofie Dokter NED 6452 PB

7. Martha Araujo COL 6386 AR

Xenia Krizsan HUN 6386 SB

Emma Oosterwegel NED 6386 SB

10. Jade O'Dowda GBR 6280

11. Taliyah Brooks USA 6258

12. A Sulek-Schubert POL 6226 SB

13. Sveva Gerevini ITA 6220

14. Kate O'Connor IRL 6167

15. Saga Vanninen FIN 6163 SB

Saga Vannisella ahdistavia fiiliksiä – Pariisista torjuntavoitto

https://www.iltalehti.fi/pariisin-olympialaiset-2024/a/5d8b1ca1-b471-4518-8886-934b92e2fcb4

Richardssonilla vaikea kisa

Camilla Richardsson ei ollut tänään parhaimmillaan. 30-vuotias suomalainen oli lopputuloksissa vasta 65:s. Eroa kärkeen kertyi 15 minuuttia ja seitsemän sekuntia. Richardsson ei näytä mitenkään rättiväsyneeltä maalissa. Ylen asiantuntija Janne Ukonmaanho epäilee, että hänellä olisi ollut jotain kipuja.

Matkalle lähti 91 juoksijaa. Tällä hetkellä yhdeksän heistä on jättänyt leikin kesken.


Suomalaisten menestys Pariisin olympialaisissa 2024


Heili Sirviö 5.s rullalautailu

Pihla Kaivo-oja 5.s nyrkkeily

Silja Kosonen 5.s moukarinheitto

Krista Tervo 6.s moukarinheitto

Sinem Kurtbay ja Akseli Keskinen 7.s purjehdus NACRA 17

Henri Ruoste, Joanna Robinson ja Emma Kanerva 8.s kouluratsastus joukkuekilpailu

Lasse Etelätalo 8.s keihäänheitto

Arvi Savolainen 8.s paini


Jos verrataan menestystä vuoden 2020 Tokion olympialaisiin niin tilanne on seuraava: Suomi osallistui Tokion kesäolympialaisiin 2020, jotka tosin järjestettiin vasta 2021. Suomen olympiajoukkue oli kooltaan 45 urheilijaa, mikä oli maan pienin joukkue sitten Los Angelesin 1932 kisojen. Suomi saavutti kisoissa kaksi pronssimitalia, jotka saivat Matti Mattsson 200 m rintauinnissa ja Mira Potkonen nyrkkeilyssä.

Pistesijoille, eli sijoille 4-8, ylsi kuusi suomalaista: Eetu Kallioinen oli 4. skeet-ammunnassa, Tuula Tenkanen 5. Laser Radial -luokan purjehduksessa, Arvi Savolainen 5. kreikkalais-roomalaisessa painissa, Wilma Murto 5. seiväshypyssä, Lassi Etelätalo 8. keihäänheitossa ja Topi Raitanen 8. 3 000 metrin estejuoksussa.


Paris 2024 Olympics Opening Ceremony LIVE | Eurosport | #Paris2024

https://www.youtube.com/watch?v=j-Ou-ggS718&t=3s


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 1 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=ByLaRHUwhmc


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 2 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=tIqZaMAqRkY


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 3 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=dg_q54wvN8A


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 4 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=dhzLHi5lErI


BEST MOMENTS of Day 5 - 2024 Paris Olympics ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=3thrizb6DPo


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 6 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=bVTdza3NoNE


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 7 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=WNl9Cj0Exwo


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 8 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=8DJR8VtqRO0


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 9 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=gvLjrArCqFk


BEST MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 10 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=OyycHqz5ABw


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 11 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=Ut3EdKN6zjQ


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 12 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=P_wrJIm_ksA


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 13 @Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=NDc68NXPufM


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 14 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=E1WJzsGHm0Y


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 15 @Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=nz3j0rM2ado


TOP MOMENTS of 2024 Paris Olympics - Day 16 ‪@Samsung‬

https://www.youtube.com/watch?v=KWUxv_GF1ic


France close out Paris 2024 Olympics in style with Frank Sinatra's "My Way" ❤️ | #Paris2024

https://www.youtube.com/watch?v=7-_cW4o7Wr8


Näin paljon urheilija tienaa olympiavoitosta Pariisissa – Suomi pesee vertailussa Yhdysvallat

https://yle.fi/a/74-20103741

Urheilijoiden bonuksia Pariisin olympialaisissa (Lähde: NBC)

MAA

KULTA

HOPEA

PRONSSI

Hong Kong

703 000€

352 000€

176 000€

Singapore

682 000€

341 000€

170 000€

Indonesia

275 000€

137 000€

55 000€

Espanja

93 000€

48 000€

30 000€

Ranska

80 000€

39 000€

20 000€

Suomi

50 000€

30 000€

20 000€

Etelä-Korea

41 000€

23 000€

16 000€

Yhdysvallat

35 000€

21 000€

14 000€

Saksa

20 000€

15 000€

10 000€

Australia

12 000€

9 000€

6 000€


Joku tai jotkut häiritsevät blogikirjoitteluani ilmoittamalla että kirjoituksissani olisi väärää tietoa. Bloginvalvoja on uskonut näitä virheellisiä ilmoituksia ja ilmoittaa siitä minulle. Minulla on tietty epäily näistä väärän tiedon levittäjistä ja blogikirjoitteluni häiritsijöistä. En vielä julkista nimiä. Sen voin vakuuttaa että tiedot blogikirjoituksissani on oikeita ja varmistettuja tietoja.

Täydennän blogiani seuraavina päivinä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti