tiistai 25. kesäkuuta 2024

KE 26.06.2024 Näkemykseni, suunnitelmani ja tavoitteeni Kalajoen vanhustenhoidosta tulevaisuudessa

 


Suomalaisten ikääntyminen heijastuu terveydenhuoltoon hoidon ja hoivan tarpeen lisääntymisenä. Yhä useammat elävät pitkään terveinä, sillä sairastamisen arvioidaan kasautuvan tulevaisuudessa kaikkein vanhimpiin ikäluokkiin. Suurimmalla osalla yli 75-vuotiaista on kuitenkin vähintään yksi toimintakykyä heikentävä sairaus.

Tarve vanhustenhoidon erityisosaamiseen lisääntyy jatkuvasti. Hyvä vanhustenhoito edellyttää tietoa normaalista ikääntymisestä, vanhenemisen vaikutuksista elimistön toimintaan ja ikäihmisten sairauksien erityispiirteiden tuntemista. Lisäksi on perehdyttävä potilaan sosiaaliseen verkostoon ja elinympäristöön.


Suurin osa ikääntyneistä toivoo saavansa hoitoa ja palveluita kotiin kunnon heikentyessä. Tunne oman elämän hallinnasta on kotioloissa suurin ja elämänlaatu sairauksista huolimattakin useimmiten paras. Myös valtakunnallisissa vanhustenhoidon laatusuosituksissa pidetään ensisijaisena tavoitteena sitä, että mahdollisimman moni ikääntynyt voi elää itsenäisesti omassa kodissaan ja tutussa asuin- ja sosiaalisessa ympäristössään.


Yleensä vanhuksen suurin tuki ovat omaiset ja ystävät. Apua kotiin on saatavilla myös kunnallisesta tai yksityisestä kotihoidosta. Kotihoito muodostuu kotipalvelusta ja kotisairaanhoidosta. Kotipalvelu auttaa ja tukee päivittäistä selviytymistä arjessa. Kotisairaanhoito tuo terveydenhuollon palvelut kotiin silloin, kun potilaan on vaikea lähteä itse sairaanhoitajan tai lääkärin vastaanotolle.


Kun ikääntyneiden läheistemme toimintakyky alkaa heikentyä, nousee esiin tarve luotettavalle ja jatkuvasti saatavilla olevalle hoivapalvelulle. Ympärivuorokautinen hoiva tarkoittaa sitä, että apu ja tuki ovat saatavilla milloin tahansa, päivin öin. Tämä tuo mielenrauhaa sekä palvelun käyttäjille että heidän perheilleen, tietäen että ammattitaitoinen apu on aina lähellä.


Henkilökohtainen hoiva on yksi ympärivuorokautisen hoivan kulmakivistä. Se kattaa päivittäiset toiminnot, kuten peseytymisen, pukeutumisen ja ruokailun avustamisen. Ammattitaitoinen hoitohenkilökunta huolehtii siitä, että jokainen asiakas saa yksilöllistä ja kunnioittavaa apua, säilyttäen samalla mahdollisimman suuren itsenäisyyden ja arvokkuuden tunteen.


Avustaminen voi ulottua myös kodinhoidollisiin tehtäviin, kuten siivoukseen ja pyykinpesuun, sekä asiointiapuun. Tämä mahdollistaa sen, että ikääntyneet voivat jatkaa elämäänsä tutussa ja turvallisessa ympäristössä, omassa kodissaan, ilman että arjen hallinta muodostuu liian suureksi haasteeksi.


Monille asiakkaille oman kodin rauha ja tuttu ympäristö ovat tärkeitä. Yöhoidon avulla he voivat nukkua omassa sängyssään ja olla ympäröityinä omilla tutuilla tavaroillaan, mikä voi edistää parempaa unenlaatua ja yleistä hyvinvointia sekä lisätä turvallisuutta. Erityisesti niille, jotka tarvitsevat apua yöllä esimerkiksi liikkumisessa tai wc-käynnillä, yöhoidosta voi olla suuri hyöty.


Yöhoidolla voidaan myös ehkäistä ja hallita tilanteita, jotka voivat pahentua yöllä ilman valvontaa. Esimerkiksi ikääntyneillä henkilöillä on usein suurempi riski kaatumisille tai sekavuuden lisääntymiselle yöllä, ja yöhoitaja voi auttaa näiden riskien hallinnassa.


Yöhoidon avulla myös asiakkaiden läheiset voivat saada mielenrauhaa tietäessään, että heidän rakkaansa ovat turvallisissa käsissä ja saavat tarvittavan avun yölläkin.

Lääkehoidon asianmukainen hallinta on keskeinen osa ikääntyneiden hoivaa. Ympärivuorokautinen hoivapalvelu varmistaa, että lääkkeet otetaan oikea-aikaisesti ja oikein annosteltuina. Ammattitaitoinen henkilökunta seuraa lääkehoidon toteutumista ja tekee tarvittavat muutokset yhteistyössä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa.


Lääkehoidon seurantaan kuuluu myös säännölliset tarkistukset ja lääkityksen vaikutusten arviointi. Näin voidaan varmistaa, että lääkitys tukee parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaan terveyttä ja hyvinvointia.


Ravitsemus on tärkeä osa kokonaisvaltaista hyvinvointia, ja se korostuu erityisesti ikääntyessä. Ympärivuorokautinen hoiva sisältää usein ateriapalvelut, jotka turvaavat tasapainoisen ja ravitsevan ruokavalion. Henkilökuntamme valmistaa maittavat ateriat paikan päällä huomioiden asiakkaan erityisruokavalion ja henkilökohtaiset mieltymykset.


Ravitsemuksen tukeminen ei rajoitu vain aterioiden valmistamiseen, vaan se kattaa myös ruokailuhetkien sosiaalisen aspektin. Yhteiset ateriat ja ruokailun yhteydessä tapahtuva seurustelu edistävät ikääntyneiden sosiaalista hyvinvointia ja elämänlaatua.


Jokainen ikääntyvä henkilö on yksilö, jolla on omat tarpeensa ja toiveensa. Ympärivuorokautinen hoiva sisältää yksilöllisten hoivasuunnitelmien laatimisen, jossa huomioidaan asiakkaan henkilökohtaiset tarpeet, toiveet ja elämäntilanne. Suunnitelmaa päivitetään säännöllisesti vastaamaan muuttuvia tarpeita.


Yksilöllinen lähestymistapa varmistaa, että hoivapalvelut tukevat asiakkaan itsenäisyyttä ja elämänlaatua parhaalla mahdollisella tavalla. Hoivasuunnitelman avulla voidaan myös varmistaa, että kaikki tarvittavat palvelut, kuten fysioterapia tai kuntoutus, integroidaan osaksi päivittäistä hoitoa.


Ympärivuorokautinen hoiva vaatii tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tämä varmistaa, että asiakkaat saavat kokonaisvaltaista hoitoa ja että heidän terveydentilaansa seurataan asianmukaisesti.

Yhteistyö mahdollistaa myös sen, että hoivapalvelu voi reagoida nopeasti terveydentilan muutoksiin ja tarjota tarvittavaa lisätukea. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on ympärivuorokautinen hoiva, jossa tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Ympärivuorokautinen hoiva on ikääntyneille korvaamaton palvelu, joka tukee heidän itsenäisyyttään ja mahdollistaa arvokkaan elämän jatkumisen omassa kodissa. Se tarjoaa turvaa ja luotettavuutta, kun tietää, että apu on aina saatavilla.

Hoivapalvelun avulla ikääntyneet voivat nauttia elämästään täysipainoisesti, tietäen että heidän hyvinvointinsa on ammattilaisten käsissä. Tämä ei ainoastaan paranna heidän elämänlaatuaan, vaan myös helpottaa heidän läheistensä mieltä, kun he tietävät rakkaansa olevan hyvissä käsissä.


Senioritalo

Senioritalolla tarkoitan asuintaloa, jossa on senioreille suunnattuja vuokra- tai omistusasuntoja. Pääsääntöisesti senioritalossa ei ole henkilökuntaa tai palveluja, jolloin tarvittavat palvelut tilataan ulkopuolisilta palveluntarjoajilta. Senioritalojen asunnot ovat suunniteltu senioreiden tarpeita kuunnellen. Asunnot ovat rakennettu esteettömiksi ja talossa asuu saman ikäistä väkeä. Senioritaloja voidaan rakentaa palvelutalon läheisyyteen.


Palvelutalo

Palvelutalossa puolestaan asutaan omassa senioriasunnossa palvelutalon palveluiden ympäröimänä. Palvelutalo tuo yhteen senioritalon tarjoamat ominaisuudet sekä nimensä mukaisesti tarvittavat palvelut. Palvelutalossa asuessaan ikäihminen asuu itsenäisesti omassa vuokra- tai omistusasunnossaan ja valitsee asumisensa rinnalle tarvittavia kotipalveluita, kuten hoito-, siivous- ja ruokapalveluita. Palvelutaloissa on hoitohenkilökuntaa paikalla, jolloin apu on aina lähellä ja turvallisuuden tunne lisääntyy. Tällaiset palvelutalot voitaisiin rakentaa Rautioon ja Himangalle. Ne toimisivat paikallisten määräysvallassa kuten esim Rautiossa on suunniteltu. Hankkeen takana ovat paikalliset Timo Rautakoski, Erkki Olkkola, Timo ja Jouni Keskisipilä, KATI ja Rakennusliike Keskisipilät.

Hoivakoti

Hoivakodilla tarkoitetaan asumismuotoa, joka tarjoaa ympärivuorokautista hoivaa ja huolenpitoa ikäihmisille. Hoivakodit ovat tarkoitettu sellaisille ikäihmisille, jotka tarvitsevat jo enemmän apua ja hoitajien välitöntä ympärivuorokautista läsnäoloa esimerkiksi muistisairauden takia.

Hoivakodeissa ja ryhmäkodeissa asukkaat asuvat omissa huoneissaan, minkä lisäksi heillä on yhteiskäyttöön tarkoitettuja tiloja. Hoivakotien ja ryhmäkotien ulko-ovet ovat lukittuna asukkaiden turvallisuuden vuoksi, jotta esimerkiksi muistisairaat asukkaat eivät vahingossa lähde pois hoivakodista ja eksy.

Suurin osa palvelutaloista ja senioritaloista toimivat puolestaan kuin tavalliset kerrostalot: rapun ovet ovat aina auki tai ovat lukittu vain ilta- ja yöaikaan ulkopuolelta, jolloin asukkaat pääsevät kulkemaan palvelutalosta ja palvelutaloon sisään aina niin halutessaan. Tällainen hoivakoti voitaisiin rakentaa Kalajoen keskustaan. Tällainen hoivakoti voitaisiin toteuttaa yhteistyössä Kalajoen kaupungin ja yksityisten tahojen kanssa. Mielestäni asia voidaan toteuttaa Seniorikeskus Mäntyrinteen uudistamisella ja mahdollisella yksityistämisellä jotta päätösvalta asioissa säilyy Kalajoella.


Ympärivuorokautinen hoiva vaatii tiivistä yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Tämä varmistaa, että asiakkaat saavat kokonaisvaltaista hoitoa ja että heidän terveydentilaansa seurataan asianmukaisesti.

Yhteistyö mahdollistaa myös sen, että hoivapalvelu voi reagoida nopeasti terveydentilan muutoksiin ja tarjota tarvittavaa lisätukea. Tämä on erityisen tärkeää, kun kyseessä on ympärivuorokautinen hoiva, jossa tilanteet voivat muuttua nopeasti.

Ympärivuorokautinen hoiva on ikääntyneille korvaamaton palvelu, joka tukee heidän itsenäisyyttään ja mahdollistaa arvokkaan elämän jatkumisen omassa kodissa. Se tarjoaa turvaa ja luotettavuutta, kun tietää, että apu on aina saatavilla.


Kalajoen terveyskeskuksen 40-paikkainen vuodeosasto olisi tärkeä osa tätä kokonaisuutta.


Olen valmis toteuttamaan suunnitelmani jos Suomen valtio maksaa minulle vahingonkorvaukset esittämässäni muodossa. Suunnitelman toteutus tapahtuu yhteistyössä Kalajoen kaupungin sekä vastaavanlaisen yksityisen tahon kanssa kuin Rautiossa on suunniteltu toteuttaa asiat.


Toivon Suomen valtiolta pikaisia päätöksiä asiassani.


SU 23.06.2024 KIIREELLINEN Suomen hallitukselle

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/06/su-23062024-kiireellinen-suomen.html


Valtiopetos on tosiasia

https://valtuustoaloite.blogspot.com/


SSP-sopimus

https://www.youtube.com/watch?v=ZUXRy7336rY


SU 11.09.2022 Valtiopetos, SSP-sopimus, Aktiv-Hansa-kauppa, murhat ja kidutukset

https://kalajokinen.blogspot.com/2022/09/su-11092022-valtiopetos-ssp-sopimus.html



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti