lauantai 4. toukokuuta 2024

SU 05.05.2024 Päivä Erkin elämässä

 


Aamuisin juon lasillisen vettä tyhjään mahaan. Keho korjaa itseään öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista ”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta. Veden juominen tyhjään vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat tarkkaa ruokavaliota. Veden juominen tyhjään vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka auttaa parantamaan vastustuskykyä.

Ostin Kalajoen S-Marketista koivun mahlaa ja laitan sitä veden joukkoon. Mahla on pohjoisen leveysasteen lehtipuiden, kuten koivun, tammen ja vaahteran ravintoliuos, joka on pääosin (99%) puiden juurillaan maasta ottamaa vettä. Mahla sisältää puun varastoimia ravintoaineita, joita se tarvitsee kasvunsa käynnistämiseen keväällä ennen kuin yhteyttäminen lehdissä alkaa. Mahlan virtaus alkaa, kun maa alkaa sulamaan pintaosistaan ja puut alkavat ottaa maasta vettä. Mahlan juokseminen ajoittuu varhaiseen kevääseen, yleensä huhti-toukokuuhun.

Mahla sisältää luonnon sokereita, glukoosia ja fruktoosia ja lisäksi mahlassa on erilaisia hedelmähappoja, joista suurin osa omenahappoja. Mahlassa on pieniä määriä myös hivenaineita, joista mainittavimmat ovat kalsium, kalium, magnesium ja mangaani, sekä jokin verran C-vitamiinia. Natriumia mahla ei sisällä lainkaan. Mahla on kevyesti hapan ja sen pH voi vaihdella välillä 7,5-5,5.

Mahla vilkastuttaa aineenvaihduntaa ja siitä on saatu helpotusta mm. painonpudotukseen, reumaan, nivelreumaan, munuaissairauksiin sekä vatsahaavaan. Se virkistää, puhdistaa ja antaa elinvoimaa kun olo on nuutunut. Merkittäviä terveysvaikutuksia sillä ei ole todettu. Kalajoella koivun mahlaa on myynnissä S-marketissa.


Aamuisin juon kupillisen ruusunmarjateetä. Ruusunmarjaa on perinteisesti käytetty anemian, päänsäryn ja infektiotautien hoitoon. Ruusunmarjassa on runsaasti A-vitamiinin esiastetta beetakaroteenia. Sitä on ruusunmarjassa saman verran kuin porkkanassa. Lykopeeni-antioksidanttia taas ruusunmarjassa on enemmän kuin tomaatissa. Ruusunmarjatee voi edistää immuunijärjestelmän terveyttä. C-vitamiini- ja flavonoidipitoisuudestaan ​​johtuen ruusunmarjateetä pidetään luonnollisena apurina immuunijärjestelmän toiminnan stimuloimiseksi. Kyseinen kasvi pitää sisällään merkittäviä määriä askorbiinihappoa, polyfenoleja ja muita fytokemikaaleja, jotka auttavat parantamaan elimistön omaa puolustuskykyä. Ruusunmarjatee on hyväksi ruoansulatuskanavan terveydelle

Ruusunmarjatee auttaa rauhoittamaan muun muassa vatsakramppeja, närästystä, turvotusta sekä monia muita vatsavaivoja. Tutkimuksessa onkin korostettu, että ruusunmarjat sisältävät pektiiniä ja muita tämäntyyppisiä kuituja, jotka auttavat edistämään parempaa ruoansulatusta sekä parantamaan ravintoaineiden imeytymistä. Lisäksi ruusunmarjan sisältämät flavonoidit auttavat muodostamaan tehokkaita ruoansulatukseen liittyviä entsyymikomplekseja, jotka puolestaan edistävät tehokkaampaa ruoan hajoamista. Ruusunmarjatee vähentää tulehdusta ja kipua. Ruusunmarjan kipua lievittävät ja tulehduksia vastaan taistelevat vaikutukset eivät ole kaikkein tehokkaimpia, ja niitä tutkitaan edelleen. Tästä huolimatta ruusunmarja näyttäisi olevan hyödyllinen apuri sellaisten tulehduksellisten vaivojen hoidossa, jotka aiheuttavat kipua.


Teehen laitan sitruunamehua. Sitruunamehua hyödyntämällä voi puhdistaa elimistöä ja samalla poistaa ylimääräisiä nesteitä kehosta. Sitruunamehu sisältää muun muassa pektiiniä, joka tutkimusten mukaan edistää painonpudotusta. Kuumeen iskiessä kannattaa juoda sitruunamehua, sillä se laskee kuumetta tehokkaasti. Sitruunan sisältämät ainesosat suojelevat soluja vaurioilta. Sitruunan sisältämä kalium auttaa tasapainottamaan kehon nesteitä ja magnesium rentouttaa valtimoita. Se sisältää myös flavonoideja, jotka auttavat ylläpitämään terveitä verisuonia. Sitruuna sisältää rautaa, mutta sen määrä on hyvin vähäinen. Sen sijaan sitruuna auttaa kasviperäisestä lähteestä peräisin olevaa rautaa imeytymään paremmin kehoosi. Toisin sanoen sitruunahappo sekä c-vitamiini edistää kasviperäisen raudan imeytymistä. On tutkittu, että syömällä runsaasti hedelmää sekä vihanneksia sisältävää ravintoa, voit auttaa estämään joidenkin syöpien syntymistä. Kuten esimerkiksi ruoansulatuskanavan syövän puhkeamista. Vaikka tutkimuksen yhteenvedossa ei puhuta sitruunasta suoraan, niin sitrushedelmien runsaalla käytöllä oli havaittu ruoansulatuskanavan sekä kurkunpään syöpäriskin vähentymistä. Sitruuna on hyvä c-vitamiinin lähde ja sitä syömällä on sydänsairauksia ja aivohalvauksien riskiä vähentävä vaikutus. Sitruunahappo on omiaan lisäämään virtsan määrää samalla lisäten virtsan pH:ta, jolloin munuaiskivien muodostumiselle on luotu epäsuotuisa ympäristö.


Teehen laitan myös hunajaa. Tutkimuksissa on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää sydän- ja verisuonitautien riskitekijöitä. Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja verensokeriarvoja. Vaikutukset perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita. Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen sokeri hunajaan. Hunajan tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60 erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri. Parhaiten säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.


Teehen laitan myös inkiväärijuomaa. Inkivääri laittaa elimistössäsi veren kiertämään. Kun veri kiertää, syömästäsi ravinnosta kulkeutuvat ravintoaineet ympäri kehoasi. Saattaapa inkivääri auttaa myös ääreisverenkiertoon, mikäli kärsit esimerkiksi kylmistä käsistä tai varpaista. Verenkierron vilkastumisen ansiosta inkiväärin on todettu auttavan myös lihasten palautumiseen treenistä. Inkivääri lisää syljen erittymistä, joka auttaa myös sietämään kivuliasta kurkkukipua. Lisäksi se irrottaa limaa, joten helpotusta on luvassa myös yleisesti flunssasta johtuvaan tukkoiseen oloon. Jos kärsit ummetuksesta, eli isolla hädällä tarvitsee käydä vain harvoin (alle 3 kertaa viikossa), ala nauttimaan inkivääriä. Pitäisi ruveta ”tavaran” liikkumaan useammin ja ilman pää punaisena suoritettuja tarpeettoman kovia ponnistuksia. Inkiväärin terveyshyödyt aivoille ovat varsin monipuoliset. Sen on tutkimuksissakin todettu lisäävän mielihyvähormoni serotoniinin tuotantoa sekä parantavan aivojen verenkiertoa. Inkivääri yksistään ei siis ole mikään ihmeaine (joka korvaisi liikunnan puutteen, terveellisen ruokavalion jne), mutta terveyshyötyjä sillä selkeästi on, ihan tutkimustenkin mukaan.


Ruisvoilevän päälle laitan valkosipulin kynsiä. Viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, että valkosipulilla on enemmän terveydellisiä hyötyjä kuin kansanperinteissä uskallettiin edes toivoa. Valkosipuli alentaa verenpainetta, vähentää kolesterolia, suojaa sydäntä ja näyttää ehkäisevän myös tiettyjä syöpiä. Valkosipuli sisältää kahta tärkeää yhdistettä, aminohappoa nimeltä alliini ja proteiinipohjaista entsyymiä, allinaasia. Tutkimusten mukaan tuore valkosipuli kykenee tappamaan useita bakteereja, kuten E.colia, useimmille antibiooteille vastustuskykyistä Stafylokokkia sekä Salmonella enteritidis -suolistobakteereja. Valkosipuli sisältää myös noin kymmentä sokeria, ml. fruktoosia, glukoosia ja insuliinia, sekä verrattain paljon hivenaineita, kuten kuparia, rautaa, sinkkiä, tinaa, kalsiumia, mangaania, alumiinia, germaniumia ja seleeniä. Valkosipulin seleenipitoisuus on yksi suurimmista koko kasvikunnassa. Valkosipuli toimii ihmiskehossa edistämällä veren valkosolujen kykyä taistella tulehduksia vastaan ja stimuloimalla muita immuunijärjestelmän soluja, jotka taistelevat virus- ja bakteeritartuntoja sekä esimerkiksi syöpää vastaan. Raaka valkosipuli kykenee tappamaan useita mikro-organismeja, kuten sieniä, bakteereja, viruksia ja alkueläimiä. Se on ainoa antibiootti, joka kykenee sekä tappamaan bakteereja että samalla suojaamaan elimistöä tulehduksen aiheuttajilta.


Ruisleivän päälle laitan vielä paprikaa. Keltaisessa paprikassa on jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa. C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja sydänsairauksia.

Paprika sisältää myös muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten punaisessa paprikassa. Varsinkin punainen paprika sisältää runsaasti sekä A- että C-vitamiinia, jotka molemmat vahvistavat elimistön vastustuskykyä tulehduksia vastaan. Paprikan A-vitamiini ja A-vitamiinin esiaste beetakaroteeni suojaavat silmän sarveiskalvoa ja auttavat torjumaan sarveiskalvotulehdusta. A1-vitamiini (retinoli) on välttämätöntä silmän verkkokalvon valoaistinsolujen toiminnalle eli erityisesti hämäränäölle. A-vitamiini voi hidastaa silmänpohjan rappeuman etenemistä.


Ruisleivän päälle laitan puolisiivua gouda-juustoa. Goudan kaupungin mukaan nimensä saanut gouda on Hollannin kuuluisin juusto. Se on lehmänmaidosta valmistettu, kypsytetty ja puolikova juusto. Nimellä ei ole alkuperäissuojaa, joten goudaksi voidaan kutsua muuallakin kuin Hollannissa valmistettua juustoa.

Juustoa kypsytetään yleensä 1-6 kuukautta, mutta joskus huomattavasti pidempäänkin. Goudan maku ja muut ominaisuudet vaihtelevat paljon kypsytysasteen mukaan. Nuoren goudan maku on mieto ja rakenne pehmeähkö. Juusto on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä B12-vitamiinia.

Juustoa syömällä saa luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista.


Ruisleivälle laitan vielä ohuen kinkkuviipaleen. Kinkkuviipale aamiaisleivällä on mainio päivänaloitus, sillä lihan proteiini pitää nälkään pitkään. Kinkkusiivuja on saatavana palvattuina, savustettuina ja monin tavoin maustettuina. Keittokinkku on sianlihajalosteista vähäkalorisin. Siinä on energiaa vain runsas kalori grammassa.



Ruisleipä on suomalaisille hyvin rakas elintarvike ja se valittiinkin vuonna 2017 kansallisruoaksemme. Rukiilla on monia tutkittuja terveyshyötyjä. Rukiissa on muihin kotimaisiin viljoihin verrattuna kaikista eniten kuitua, jopa 16 grammaa sadassa grammassa täysjyväruisjauhoa. Rasvakoostumukseltaankin on ruis erinomainen, vain noin kymmenes sen sisältämästä rasvasta on kovaa, tyydyttynyttä rasvaa. Lisäksi täysjyväruis, kuten muutkin täysjyväviljat, on hyvä useiden kivennäisaineiden ja vitamiinien, kuten raudan, folaatin ja magnesiumin lähde

Rukiissa on enemmän kuitua kuin muissa kotimaisissa viljoissa. Täysjyväruistuotteet, kuten täysjyvätuotteet ylipäätään, ovat myös hyvä raudan, folaatin ja magnesiumin lähde.


Aamupalaksi paistan kananmunan. Munasta yli viidesosa on proteiinia ja viidennes rasvaa, josta aimo annos on kolesterolia. Munassa on vain pari prosenttia kovaa rasvaa. Siksi kananmunien syöntiä ei ravitsemussuosituksissa enää rajoiteta muilta kuin valtimotautia sairastavilta. He voivat syödä kaksi munaa viikossa. Kolmannes munasta on keltuaista. Keltuaisen värillä ei ole tekemistä munan ravintosisällön kanssa, vaan väri tulee rehun väriaineista. Enin osa munan A, D, E, ja K-vitamiineista on keltuaisessa. Munassa on myös B-vitamiineja, erityisesti B 12, riboflaviinia, niasiinia ja foolihappoa.


Aamupalalla on lisäksi pari pientä tomaattia. Tomaatti sisältää vastustuskykyä tehostavia karoteeneja, joista erityisesti tomaatille sen punaisen värin antava lykopeeni on vahva antioksidantti. Lisäksi tomaatti sisältää kuitua ja C-vitamiinia, jotka edistävät nivelten, sidekudosten ja ihon hyvinvointia. Tomaatin terveysvaikutusten oletetaan olevan pitkälti tomaatin sisältämän punaisen väriaineen, vahvasti antioksidatiivisen lykopeenin ansiota. Antioksidantit auttavat elimistöä torjumaan haitallista hapettumisstressiä, minkä oletetaan voivan mahdollisesti auttaa elimistöä torjumaan monia sairauksia: sydän- ja verisuonisairaudet, tietyt syövät ja dementia. Ostin S-Marketista tomaattimehua. S-Market on Kalajoella ainoa kauppa minkä valikoimissa on tomaattimehu. Nyt voin juoda tomaattimehua veteen sekoitettuna päivän mittaan. Diabetes-lääkkeet aiheuttavat janon tunnetta sekä esim. jakojen kuivumista.


Juon aamupalan yheydessä porkkanamehua lasillisen veteen sekoitettuna.

Porkkanoiden sisältämän beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän useita syöpiä, kuten keuhkosyöpää. Porkkana päivässä vähentää keuhkosyövän riskiä noin 40 prosenttia. Tämän lisäksi porkkanoiden runsas kuitupitoisuus vähentää paksusuolen syövän riskiä. Porkkanat sisältävät myös runsaasti A-vitamiinia, joka parantaa näköä ja ehkäisee hämäräsokeutta. A-vitamiinin puute voi myös aiheuttaa kuivuutta sarveiskalvoissa sekä verkkokalvon vahinkoja, jotka voivat lopulta johtaa myös näköongelmiin. Beetakaroteenin on tutkittu ehkäisevän myös riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen.


Välipalaksi otin banaanin ja appelsiinimehua. Banaaneissa on paljon kaliumia, joka on tärkeää sydämen terveydelle – erityisesti verenpaineen hallinnalle Useimmat ihmiset eivät kuitenkaan saa kaliumia riittävästi. Yhdessä keskikokoisessa banaanissa on kaliumia yhdeksän prosenttia päivän saantisuosituksesta. Runsaskaliumista ruokavaliota noudattavilla ihmisillä on tutkimusten mukaan jopa 27 prosenttia alhaisempi sydäntautien riski kuin niillä, jotka eivät saa kaliumia riittävästi. Sydänterveyden lisäksi kalium on tärkeää myös munuaisten terveydelle. Eräässä naistutkimuksessa havaittiin, että banaanien syöminen 2–3 kertaa viikossa alensi munuaistaudin riskiä 33 prosentilla.


K-Supermaketissa Kalajoella on laite, mikä puristaa appelsiineista mehua. Appelsiinimehu on aitoa appelsiinimehua ilman sokeria. Voimakas antioksidantti: appelsiinit koostuvat C-vitamiinista, flavonoideista ja beetakaroteenista, jotka yhdessä toimivat voimakkaana antioksidanttina joka auttaa puhdistamaan kehoa ja ehkäisee muun muassa verisuoni-, sydän– ja rappeutumissairauksia sekä syöpää.

Helpottaa stressiä ja masennusta: sitrushedelmien happo tekee appelsiinista hyvän apulaisen taistelemaan stressiä ja masennusta vastaan sen suuren vitamiinimäärän ja hivenaineiden vuoksi.

Puhdistava: Appelsiineilla on ominaisuuksia, jotka auttavat poistamaan aineita, joita keho ei ole metaboloinut ja jotka ovat jääneet hautumaan tiettyihin elimiin. Niillä on myös desinfioiva ja puhdistava ominaisuus, joka hoitaa kehosi terveyttä. Parantaa ruoansulatuselimistöä: appelsiineissa on magnesiumia, mineraalia joka liittyy suoliston toimintaan, hermoihin ja lihaksiin. Se toimii ikään kuin “kipulääkkeenä” vatsakipuun. Lisäksi se desinfioi ja hävittää kertyneitä jäämiä ja helpottaa ruoansulatusta.


Kävin pienellä pyörälenkillä. Kävin samalla Keskustan vaalitilaisuudessa K-Supermarketin edustalla. Siellä juttelin paikallisten keskustalaisten kanssa. Keskustelin seuraavien kansanedustajien kanssa: Pekka Aittakumpu, Hanna-Leena Mattila, Timo Mehtälä, Katri Kulmuni ja Olga Oinas-Panuma. Tunnen Olgan isän Eero Oinas-Panuman ja pyysin Olgaa välittämään Eerolle terveiseni. Juttelin myös europarlamentaarikko Elsi Kataisen kanssa. Mika Lintilän kanssa en jutellut. Hän ei nauti minun luottamustani. Juttelin myö keskustan eurovaaliehdokkaan Joel

Taskilan kanssa. Paikalla oli myös eurovaaliehdokkaat Ira Toppinen, Petri Roininen ja Antti Heikkilä. Kun Antti Kaikkonen valitaan Keskustan puheenjohtajaksi niin on todennäköistä, että Keskustan kannatus nousee 13-14 %:n paikkeille vuoden loppuu mennessä.


Keskustan ehdokkaat vuoden 2024 Euroopan parlamentin vaalissa:

https://keskusta.fi/keskusta-europarlamenttivaaleissa/

Valitettavasti Keskustan lista on aika kevyt ja siksi sen todennäköinen paikkamäärä tulee olemaan kaksi paikkaa. Lista ei ole mitenkään nimivahva. Arvioni on, että Elsi Katainen ja Katri Kulmuni ovat vahvoilla.



Lounaaksi söin kermaista riistakeittoa. Juomana lasillinen tomaattimehua ja ruisvoileipä juustolla ja ohuella kinkkuviipaleella.


Kävin pienellä pyörälenkillä. Join kupin kahvia kauraleivoksen kera. Kävin pienellä pyörälenkillä ja samalla kävin kaupoissa kävelemässä ja tein pieniä ostoja.


Välipalaksi join lasillisen piimää. Piimä sisältää luontaisesti maitohappobakteereita, sillä se valmistetaan maidosta maitohappobakteerien avulla hapattamalla. Piimään voidaan myös lisätä erilaisia maitohappobakteereja. Hapatettujen maitotuotteiden säännöllinen käyttö on terveyden kannalta hyödyllistä, vaikka aivan tarkalleen ei tiedetä, mihin terveysvaikutukset perustuvat. Hyötyjen arvellaan selittyvän ainakin osaksi sillä, että hapatetut maitotuotteet vaikuttavat myönteisesti suolistomikrobistoon ja suoliston terveyteen. Tutkimusten mukaan hapanmaitotuotteiden käyttö voi pienentää tyypin 2 diabeteksen, suolistosyövän ja rintasyövän riskiä. Se voi lisäksi vähentää elimistössä piilevää matala-asteista tulehdusta ja vaikuttaa myönteisesti painonhallintaan.

Piimä ja muut hapanmaitovalmisteet voivat olla hyväksi sydämen terveydelle. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan mukaan runsaasti hapatettuja maitotuotteita käyttävillä miehillä oli pienempi sydäninfarktin riski kuin niitä vähän käyttävillä. Tutkittujen yleisimmin käyttämä hapanmaitotuote oli piimä. Infarktiriskiä pienentävä vaikutus havaittiin, kun hapanmaitotuotteiden käyttömäärä oli keskimäärin 4,5 desilitraa päivässä.


Tänään on Ukrainan sodan 801. päivä. Ryhdyin kirjoittamaan sotapäiväkirjaa jota olen pitänyt jo ennen sodan alkamista, koska arvoin sodan syttymisen jo ennakkoon.


Päivälliseksi söin tonnikalapitsan. Juomana koivunmahla ja aito appelsiinimehu sekä laimennettu porkkanamehu. Tonnikalan tunnetuimpia terveysvaikutuksia ovat sydämen rytmihäiriöiltä ja sydänkohtauksilta suojaavat vaikutukset, minkä lisäksi ne auttavat veren rasva-arvojen ja verenpaineen hallinnassa. Omega-3-rasvahappojen on myös tutkittu vaikuttavan positiivisesti aivojen varhaiseen kehitykseen ja raskauteen.


Minulla on diabetes ja siksi jalkojen hoitoon on kiinnitettävä suurta huomita. Jalkojen omahoito tarkoittaa jalkaterveyden ylläpitämistä tai jo olemassa olevien jalkavaivojen hoitoa henkilön itsensä toteuttamana. Jalkojen oikealla omahoidolla ehkäistään jalkakipuja, jalkojen väsymistä, puutumista ja turvotusta. Alaraajoihin vaikuttavien sairauksien yhteydessä jalkojen omahoidon merkitys korostuu. Jalkojen säännöllinen rasvaus ja kotihoito auttavat ehkäisemään erilaisia jalkavaivoja, joista voi hoitamattomina koitua jokin isompi pulma. Hyvässä peruskunnossa oleva jalkojen iho kannattaa rasvata aina, jos se tuntuu kuivalta. Kuivat jalat, etenkin ikääntyvillä, saattavat vaatia päivittäistä jalkojen rasvausta. Huono ja epäsäännöllinen jalkojenhoito voi altistaa monenlaisille jalkavaivoille, joista tyypillisimpiä ovat jalkasieni, sisään kasvanut kynsi, kovettuma, halkeileva kantapää tai känsä tai syylä.

Kuivia jalkoja hoidetaan jalkakylvyllä, kevyellä raspaamisella silloin, tällöin ja päivittäisellä rasvaamisella. Liikaa raspaamista tulee välttää, se vain pahentaa kovettumia. Rasvaaminen ja säännöllisyys ovat avainasemassa kovettumien pehmentämisessä. Valikoimastamme löydät ihanan, kuivaa ihoa hellivän ja kovettumia pehmentävän voiteen, joka sisältää myös mehiläiskuningatarhyytelöä. Ginseng mm. parantaa verenkiertoa ja mehiläiskuningatarhyytelö kosteuttaa ja ravitsee tehokkaasti. Jalat voivat turvota monesta syystä, mutta säännöllinen liikkuminen on tehokkain tapa ennaltaehkäistä sitä. Jos turpoaminen on akuuttia, turvotus laskee, kun nostaa jalat ylös n. 20 minuutiksi. Jalkoja voi myös jumpata pyörittelemällä tai ojentamalla nilkkoja, seistessä nousemalla varpailleen ja taas alas.

Tein jalkakylvyn. Kuivasin jalat ja raspaamisen. Laitoin jalkoihin jalkarasvaa.


Söin välipalaksi kiivi-hedelmän. Kiivissä on useita vitamiineja ja hivenaineita, jotka tekevät luustolle hyvää. Esimerkiksi kiivin sisältämä k-vitamiini suojaa luun murtumilta ja osteoporoosilta. Kiivi sisältää myös kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia, jotka edistävät luuston terveyttä. Edistää sydämen ja verisuonten terveyttä. Kiivin sisältämä k-vitamiini vähentää valtimoiden ja muiden pehmytkudosten kalkkeutumista. K-vitamiini ja toinen kiivin sisältämä superaine, kalsium, myös edistävät veren hyytymistä. Kiivit sisältävät runsaasti kuitua ja näin auttavat ruoansulatuksen normaalia toimintaa. Tämän lisäksi raaka kiivi sisältää tiettyä entsyymiä, joka helpottaa elimistöä pilkkomaan proteiineja. Kiivin keskellä ovat pienet mustat siemenet koostuvat alfalinoleenihaposta, joka on sydäntä suojaava omega3-rasvahappo. Kiivit sisältävät myöskin runsaasti kaliumia, joka säätelee verenpainetta. Kiivit sisältävät runsaasti C-vitamiinia, joka auttaa tehostamaan vastustuskykyä. Lisäksi C-vitamiini parantaa luuston, hampaiden ja verisuonien terveyttä.


Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Välipalaksi vedellä laimennettua maustamatonta jogurttia, johon on lisätty puolukoita. Suomalaistutkimuksessa havaittiin, että säännöllinen ja pitkäaikainen puolukkamehun juonti voi alentaa kohonnutta verenpainetta ja parantaa verisuonten toimintaa.

Laimea puolukkamehu alensi tutkimuksen mukaan merkittävästi jo koholla olevaa verenpainetta. Verenpainetta alentava vaikutus selittyy tutkimuksen mukaan sillä, että puolukkamehu voi vähentää elimistön matala-asteista tulehdusta. Lisäksi verenpainetta voivat alentaa mekanismit, jotka liittyvät verenpaineen säätelyn keskeiseen tekijään reniini-angiotensiinijärjestelmään ja paikallisesti verisuonia laajentavaan typpioksidiin. Puolukassa on paljon flavonoleja, jotka toimivat antioksidantteina, eli ehkäisevät solujen hapettumista. Kivennäisaineista puolukka sisältää erityisesti mangaania. Epidemiologisissa tutkimuksissa on havaittu, että runsaasti polyfenoleita sisältävät ruoat alentavat sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Polyfenolit ovat fenolisia yhdisteitä, joilla on todettu olevan myönteistä vaikutusta myös suoliston bakteereihin. Eläinkokeissa puolukan on huomattu aiheuttavan positiivisia vaikutuksia suolistobakteerikantaan, mikä voi vähentää kroonisten sairauksien riskiä. Aiemmat tutkimukset viittaavat myös siihen, että marjoilla on syöpää ehkäisevää vaikutusta.


Tein 10 minuutin päähieronnan. Hieronta tehostaa kuona-aineiden poistumista kehosta, sekä vilkastuttaa verenkiertoa. Päähieronta tehdään hellävaroen ja hitain liikkein, jotka lämmittävät ja aktivoivat kehoa. Ihminen kantaa jännitystä ja stressiä usein juuri pään, niskan ja hartioiden alueilla. Päähieronnassa pureudutaan juuri näiden kohtien hoitamiseen, joten hoito tekee olon hyvin raukeaksi. Hieronnassa saatava kosketus aktivoi ihmisen hyvän olon hormonien vapautumista kehoon. Hoito myös laskee verenpainetta, ja madaltaa kortisolin määrää. Tämä saa aikaan ihanan olon.


Katselen televisiosta nuorten MM-kisojen jääkiekko-ottelua Kanada – Ruotsi. Samalla kuntopyöräilin 10 minuuttia. Join lasillisen vedellä laimennettua puristettua appelsiinimehua, johon olin lisännyt koivun mahlaa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti