tiistai 7. toukokuuta 2024

KE 08.05.2024 Painon pudotus alkaa


Heräsin jo neljän aikaan aamulla. Olin nukkunut kuitenkin hyvin. Eilen blogeissani oli 1465 käyntikertaa. Moni poliitikko tai vastaava elvistelijä olisi innoissaan jos hänen blogissaan olisi käyntikertoja vastaava määrä.

Tein ja söin tavanomaisen aamupalani. Seuraavan vuorossa oli meditaatioharjoitus. Meditaatio vaatii harjoitusta. Harjoitus tekee mestarin. Sitten jalkojen hieronta, pesu ja rasvaus. Diabeteksen takia jalkojen hoito on tärkeää. Diabetes on monimuotoinen ryhmä aineenvaihduntasairauksia, joita yhdistää häiriö haiman toiminnassa ja kohonnut verensokeri. Hoidon perusta kaikissa diabetestyypeissä on painon ja verensokerin hallintaa sekä sydän- ja verisuoniterveyttä edistävä elintapahoito. Tyypin 2 diabeteksessa korostuu ylipainon laihduttaminen, ruokavaliohoito ja liikunta. Jos verensokeri ei normaalistu elintapahoidolla aloitetaan yksilöllisesti sopivin lääkehoito. Verensokerin lisäksi verenpaine ja veren rasva-arvot pitäisi olla mahdollisimman normaaleja. Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan yhteensä yli 500 000 diabetesta sairastavaa. Heistä ylivoimainen enemmistö (75–80 %) sairastaa tyypin 2 diabetesta. Normaalin verensokerin yläraja aamulla, yön yli jatkuneen paaston eli vähintään 8 tunnin syömättömyyden jälkeen, on 6,0 mmol/l (millimoolia litrassa). Jos verensokeri on 6,1–6,9 mmol/l, kyseessä on kohonnut paastosokeri. Diabeteksen alarajana on paastoverensokeriarvo 7,0 mmol/l. Normaalina pidetään laboratorion laskimonäytteessä verensokeriarvoa alle 7,8 mmol/l (sormenpäämittauksessa 8,9 mmol/l) kahden tunnin kuluttua syömisestä tai sokerirasituskokeessa. Jos verensokeri on tällöin välillä 7,8–11,0 mmol/l, kyseessä on heikentynyt sokerinsieto. Noin kolmasosalla ihmisistä on perinnöllinen alttius sairastua tyypin 2 diabetekseen. Pelkkä perinnöllinen alttius johtaa harvoin sairastumiseen, jos henkilö pysyttelee normaalipainoisena ja liikunnallisena. Taipumus muuttuu usein diabetekseksi, jos paino nousee ja etenkin jos kehittyy keskivartalolihavuus. Keski-ikäisillä ihmisillä, joilla on 15 kiloa tai enemmän ylipainoa, vaara sairastua diabetekseen on ainakin 10–20-kertainen normaalipainoisiin verrattuna. Myös liikunnan vähäisyys lisää tyypin 2 diabeteksen vaaraa.

Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Menin 6 aikaan uudestaan nukkumaan. Heräsin kello 08.30. Riittävä uni auttaa ylläpitämään tarkkaavaisuutta ja hyvää mieltä sekä vahvistaa elimistön vastustuskykyä. Sydänterveyden kannalta on olennaista, että riittävä uni auttaa esimerkiksi painonhallinnassa sekä verenpaine-, kolesteroli- ja verensokeriarvojen säilymisessä normaaleina. Keskimääräinen yöunen pituus aikuisilla vaihtelee 6–9 tunnin välillä. Työikäiset nukkuvat vähiten. Tähän vaikuttavat esimerkiksi lapsiperhearki ja muut arkea kuormittavat tekijät. Hyvälaatuinen uni on paitsi riittävän pitkä, sisältää myös tietyn määrän eri univaiheita eli perusunen eri syvyysasteita ja vilkeunta. Uni on hyvälaatuista, jos heräät virkeänä. Jos taas heräät väsyneenä, olet nukkunut joko liian vähän tai uni on ollut huonolaatuista.

Join välipalaksi aitoa puristettua appelsiinimehua, jonka olin laimentanut vedellä. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Tänään on Ukrainan sodan 804. päivä. Tein päivityksen sotablogiini. Täydennän sitä illalla. Olen huolissani. Ydinsodan vaara on ilmeinen. Söin välipalaksi avokaado-hedelmän.

Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Jumppasin 15 minuuttia – apuvälineinä käsipainot ja kuminauha. Lounaaksi söin tonnikalapitsan juomana rasvaton piimä.

Kävin pienellä pyörälenkillä. Ilma on kylmä +4C.



Tekniikan tohtori Tiina Vainio-Kaila on Okkosen Kaisan tyttö. Tiina Vainio-Kaila, väitteli tekniikan tohtoriksi vuonna 2017. Kaisa on Jaakko Okkosen sisko. Kaisa ja Jaakko ovat jo siirtyneet ajasta ikuisuuteen.

Mänty – sairaalabakteerin kauhu

https://digilehti.tek.fi/mag/012018/tie-tohtoriksi-manty-on-sairaalabakteerin-kauhu

Väitös toi mielenkiintoista tietoa puun antibakteerisuudesta

https://www.rakennuslehti.fi/2018/05/vaitos-toi-mielenkiintoista-tietoa-puun-antibakteerisuudesta/


Pakilalainen tutkija totesi puun purevan sairaalabakteereihin

https://oulunkylainen.fi/2018/04/01/pakilalainen-tutkija-totesi-puun-purevan-sairaalabakteereihin/

Tiina Vainio-Kaila tutki biotuotetekniikkaan liittyvässä väitöstutkimuksessaan puun antibakteerisia ominaisuuksia. Vainio-Kaila kokeili yleisten ja ikävien bakteerien, kuten listeria ja salmonella, sairaalabakteereina tunnetut MRSA ja VRE, sekä Escheria coli ja Streptococcus Pneumoniae selviytymistä puun vaikuttavien aineiden kanssa.

-Tutkin puun antibakteerisia ominaisuuksia eli miten pitkään bakteerit pysyivät hengissä joko lasin tai puun pinnalla ja miten kasvatusliemessä olevat puun uuteaineet vaikuttivat bakteereihin. Tutkin myös puun haihtuvien orgaanisten yhdisteiden vaikutusta bakteereihin, Tiina Vainio-Kaila kertoo.

Puu osoittautui varsin antibakteeriseksi. Erityisesti tuoreella ja käsittelemättömällä männyllä on antibakteerisia ominaisuuksia.

-Kuusi ja mänty ovat yleisimmät Suomessa sahatut puulajit ja siksi ne valikoituivat tutkimukseen. Tiesin myös jo ennalta, että männyllä on jonkin verran antibakteerisia ominaisuuksia, Tiina Vainio-Kaila sanoo.

Tiina Vainio-Kailan Aalto-yliopiston biotuotteiden ja biotekniikan laitokselle tekemä väitöstyö tutki puun antibakteeristen aineiden vaikutusta ihmisille tauteja aiheuttaviin bakteereihin. Tutkimuksessa todettiin puun olevan hyvä vaihtoehto pintamateriaalina hygieenisesti haastavissa kohteissa ja puun uuteaineita voisi mahdollisesti hyödyntää myös antimikrobisina aineina. Uuteaineiden sisältämät yhdisteet riippuvat puulajista ja siitä, onko ne liuotettu sydän- vai pintapuusta.

-Puun uuteaineita ja ligniiniä kannattaisi tutkia lisää, koska näistä voisi löytyä mahdollisia sovelluksia antibakteerisen puun käyttöön. Antibakteerisuuteen ei vaikuta puussa yksi aine, vaan useiden eri aineiden yhteisvaikutus, Vainio-Kaila toteaa.

Tiina Vainio-Kaila on asunut Pakilassa jo kymmenen vuotta.

-Pakila on hyvä paikka asua, rauhallinen ja turvallinen ja siellä on hyvät koulut ja päiväkodit.


Puu tappaa bakteereita, mutta miksi sitä ei hyödynnetä sairaaloissa tai päiväkodeissa? – "Jonkun pitää olla ensimmäinen, mutta kuka uskaltaa"

https://yle.fi/a/3-10353590

Tuore tutkimus puun ominaisuuksista rohkaisee puun käyttöön vaativissakin kohteissa

https://rakentaja.pro/artikkelit/tuore-tutkimus-puun-ominaisuuksista-rohkaisee-puun-k%C3%A4ytt%C3%B6%C3%B6n-vaativissakin-kohteissa/


Vain hyviä syitä 2 - Tiina Vainio Kaila

https://www.youtube.com/watch?v=v-kIrQNnnMs




Ei ole ihme vaikka Mäntysuopa on niin suosittu puhdistusaine ainakin vanhempien ihmisten keskuudessa.

Söin välipalaksi jogurtin ja banaanin. Kuntopyöräilin 10 minuuttia. Minun on lisättävä liikunnan määrää, koska painoni on noussut kevään aikana 3 kiloa liian vähäisen liikunnan vuoksi. Täydensin sotapäiväkirjaani Ukrainan sodasta.

Kuntopyöräilin 10 min + 10 min.

Minulla on tavoitteena täydentää taidenäyttelyäni vielä 2 muotokuvalla, yhdellä karikatyyrimaalauksella sekä yhdellä muotokuvapiirroksella. Näihin tarvitsen sponsorin tai sitten toteutan niiden hankkimisen vuoden 2025 puolella.

Olen sopinut jo seuraavista maalauksista: Kalajoen kirkko, Himangan kirkko ja Ansio-laiva sekä Raution tohtoreista puuttuu vielä muotokuvapiirrokset: Pia Sjöblom, Anni Vanhala, Elias Jukola, Juhani Peltonen, Sinikka Kontio, Asser Typpö. Nämä toteutuvat tämän vuoden aikana.

Päivälliseksi söin kaurapuuroa ja mustikoita. Juomana vedellä laimennettua aitoa puristettua appelsiinimehua. Useat tutkimukset ovat vuosien varrella todistaneet kauran ja kaurapuuron terveellisyyden. Kaurapuuroa säännöllisesti nauttivat saattavat muun muassa säästyä kakkostyypin diabetekselta ja sydäninfarkteilta muita todennäköisemmin. Kaurapuuro sellaisenaan voi kuitenkin olla monelle liian kevyt ateria aamuisin. Kaura sisältää vesiliukoista ravintokuitua eli beetaglukaania, joka alentaa tutkitusti kolesterolia. Beetaglukaanista ja vedestä muodostuu suolistossa geeliä, joka estää huonoa LDL-kolesterolia imeytymästä elimistöön. Geeli sitoo ohutsuolessa itseensä myös sappihappoja, joiden yksi rakennusaine on kolesteroli. Muodostaakseen sappihappoja maksa joutuu käyttämään elimistössä jo olevaa kolesterolia. Näin kehon kokonaiskolesteroli laskee. Kaura voi ehkäistä suolistosyöpää Maailman syöpätutkimussäätiö WCRF arvioi, että jopa 40 prosenttia suolistosyövistä voitaisiin ehkäistä terveellisellä ruokavaliolla. Suolistoystävällinen ruokavalio sisältää runsaasti kuituja. Kasvisten lisäksi näitä on juuri kaurassa. Kaura on ravitsemuksellisesti hyvä ruoka-aine. Siinä on tasapainoisesti hyviä hiilihydraatteja, pehmeää rasvaa ja proteiinia. Kaurassa on myös B- ja E-vitamiineja, kalsiumia magnesiumia, seleeniä, sinkkiä ja rautaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti