Ystävänpäivää vietetään 14. helmikuuta. Suomessa juhlapäivää on vietetty 1980-luvulta saakka. Kalenterissamme ystävänpäivä on ollut 1987:stä, vaikka virallisesti se hyväksyttiinkin vasta 1996. Suomessa ystävänpäivänä muistetaan kansainvälisestä perinteestä poiketen etenkin ystäviä, ei pelkästään rakastettuja. Päivän tunnuksena tunnetaan kautta maailman punainen sydän . Suomessa ystävänpäivän eli Valentinenpäivän vietto on aika uusi tapa.
Juhla on kotoisin nykymuodossaan Yhdysvalloista, vaikkakin sen juuret johtavat eurooppalaiseen kansanperinteeseen ja katoliseen pyhimystarustoon. Tämä päivä on ollut omistettu katolisessa pyhimyskalenterissa pyhälle Valentinukselle vuodesta 350 lähtien.
Pyhän Valentinuksen päivän alkuperästä on erilaisia käsityksiä. Päivän taustalla on pyhimystaru, itse asiassa useitakin. Pyhää Valentinusta on pidetty rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelijana
Useimmat Valentinus-legendat kertovat 200-luvulla eläneestä piispa Valentinuksesta, joka koki marttyyrikuoleman helmikuun 14. päivänä vuonna 269. Yhden pyhimystarinan mukaan naimisissa olevia miehiä pidettiin huonompina sotilaina kuin naimattomia, koska heillä oli taisteluissakin aina mielessä perheen hyvinvointi.
Niinpä nuoret miehet, jotka halusivat naimisiin, mutta eivät halunneet menettää mainettaan urheina sotureina, vihityttivät itsensä salaa avioliittoon. Piispa Valentinus suostui vihkijäksi, mistä syystä keisari tuomitsi hänet kuolemaan.
Toisen tarinan mukaan Valentinuksesta tuli rakastavaisten nimikkopyhimys siksi, että hän neuvoi Rooman nuorukaisia kieltäytymään sotapalveluksesta ja kehotti heitä pysyttelemään mieluummin rakkaittensa luona kuin lähtemään sotaan. Tästä roomalaiset sotapäälliköt eivät pitäneet ja Valentinus sai kuolemanrangaistuksen. Myöhemmin pyhästä Valentinuksesta tuli rakastavaisten ja kihlautuneiden suojelija ja onnellisen avioliiton takaaja.
Etenkin Englannissa ja Ranskassa Valentinuksen päivän vietolla on pitkä historia kansantapoineen ja uskomuksineen. Jo 1300-luvulla vietettiin juhlia ja lemmenarpajaisia ruhtinashoveissa ja myöhemmin muunkin kansan keskuudessa. Jopa lintujen uskottiin etsivän parin itselleen juuri tänä päivänä.
Englannissa kuningas Henrik VIII julisti helmikuun 14. päivän kuninkaan kirjeellä viralliseksi juhlapäiväksi jo vuonna 1537. Monet Valentinen päivään liittyvät tavat ja uskomukset ovatkin kotoisin Englannista. Leikiteltiin esimerkiksi ajatuksella, että helmikuun 14. päivän aamuna ensimmäiseksi vastaantuleva on valentine, ”se oikea”. Onneksi kuitenkin oli lupa pitää silmät kiinni kunnes vastaantulija oli mieluinen.
Valentinen päivä oli alun perin päivä, jolloin saattoi lähettää rakkaudentunnustuksen salaisenkin ihailun kohteelle, jopa nimettömänä. J
Päivän tunnus, rakkautta, ystävyyttä ja ihailua kuvaava punainen sydän, oli ja on yhä suosittu aihe Valentinen päivän korteissa.
Vähitellen Valentinen päivän vietto levisi myös Yhdysvaltoihin. Siellä siitä on muodostunut suosittu ja merkittävä juhlapäivä. Silloin muun muassa askarrellaan ystäville kortteja ja leivotaan sydämen muotoisia pikkuleipiä. Tärkein kortti runoineen lähetetään ihailun kohteelle.
Ystävänpäivänä muistamme, kuten päivän nimikin jo kertoo, ystävää. Suomalaiset muistavat ystäviään ystävänpäiväkorteilla, sillä kortteja lähetetään toiseksi eniten joulun jälkeen.
Amerikkalaiset eivät ystävänpäivänä muista vain ystäviään, vaan myös rakkaitaan ja salarakkaitaan. Amerikassa lähetetään ystävänpäivänä myös nimettömiä rakkausviestejä ihastuksen kohteille.
"Kolme sanaa sinulle, ole ystävä minulle!
"Ilman ystävyyttä ei elämä ole mitään" (Cicero)
"Ei ole miellyttävää omistaa mitään hyvää, ellei ole ystävää, jolle voi sitä jakaa." (Seneca)
"Ystävä on henkilö, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen." (Henry David Thoreau)
"Murheen
kantaa yksinkin, mutta iloon tarvitaan kaksi." (Elbert Hubbart)
"Ystävyys on lämpöä, ymmärtämistä. Sen lämpö on lähtöisin sydämestä."
"Se
on sielujen sympatiaa, kun tuntee mikä on toiselle tärkeää ja
tahtoo sitä ystävyydellä antaa. Ilonaiheita, hymynhäiveitä,
onnen säikeitä."
"Ystävyys on kuin perhosen lento, niin hauras, kaunis ja ihmeen hento. Vaan hoivaappa sitä ja huolta kanna, sen kauniimpaa asiaa ei elämä anna!"
"Kaikista
hetkistä, joita meillä on elämämme varrella, virkistymme eniten
niistä, jotka jaamme ystäviemme kanssa."
"Hymy
on loistetta iloisen mielen. Hymy on paistetta sydämen pienen. Sillä
voi kukittaa elämän teitä, sillä voi kuivata kyyneleitä."
"Ystävyys
on kallein aarre, se ei sammu milloinkaan. Toivon että mekin saamme
pitää sen myös ainiaan."
"Hyvät
ystävät ovat kuin lyhdyt tiellä: eivät lyhennä matkaa, mutta
tekevät sen valoisammaksi kulkea."
"Tosi ystävyys on kuin hyvä terveys, sen arvon huomaa vasta kun sen on menettänyt." - Charles Caleb Colton
"Vanha
ystävä on paras peili." -
Sananlasku
"Ystävyys
on Rakkaus ilman siipiään." -
Lordi Byron
"Arvokkain omaisuutesi on viisas ja luotettava ystävä." - Persian kuningas Darius
"Hankkikaa ystäviä, heissä elätte toisen elämän" - Baltasar Gracian
"Älä
kulje edelläni, en ehkä seuraa.
Älä kurje perässäni, en ehkä
johda.
Kulje rinnallani ja ole ystäväni." -
Albert Camus
"Rakkaus siittää rakkautta, ystävällisyys ystävällisyyttä. Tästä säännöstä ei ole poikkeusta." - Swami Ramdas
"Niin
metsä vastaa kuin sinne huudetaan." -
Suomalainen sananlasku
"Ystävyys on kahden ihmisen syvään juurtunut tapa edistää toistensa hyvinvointia." - Eustace Budgell
"Ystävyys on yhteinen sielu kahdessa ruumiissa." - Aristoteles
"Jumala antaa meille sukulaiset; itse voimme luojan kiitos valita ystävämme." - Ethel Watts Mumford
"Parhaiten ystävyyden saavuttaa osoittamalla ystävyyttä." - Baltasar Gracian
"Ystävyyttä ei osteta markkinoilta." - Thomas Fuller
Olkoon jokainen päivä ystävänpäivä! Erkki Aho
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti