Helsingin Sanomien
päätoimittaja Kaius Niemi
From:
Erkki Aho
Sent:
Tuesday, September 3, 2019 4:48 AM
To:
kaius.niemi@hs.fi ; a-studio@yle.fi
Cc:
sami.koivisto@yle.fi ; suvi.miettinen@yle.fi
Subject:
Miksi ns. laatumediat vaikenevat totuudesta?
Kaius
Niemi Helsingin Sanomat päätoimittaja
Yle
A-studio toimittaja Suvi Miettinen
Ylen
yleisövuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto
Faktoja
vai mielipiteitä - journalismi kamppailee asemastaan yhteiskunnassa.
Keskustelemassa HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi,
Haaga-Helia journalismin koulutusohjelmajohtajana Anne Leppäjärvi
ja Ylen yleisövuorovaikutuksen päällikkö Sami Koivisto.
Juontajana Satu Miettinen. #yleastudio #yleuutiset60
Riippumaton
journalismi uhattuna
MA
02.09.2019 Korkeimman oikeuden presidentti Tatu Leppänen
SU
01.09.2019 Kaleva ja journalistiset ohjeet
LA
31.08.2019 Keskustelua oikeusvaltioperiaatteesta – seuraavana
vastausvuorossa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen
Kalajoki
03.09.2019
Erkki
Aho
Merenojantie
9 B 16
85100
Kalajoki
044-3025948
nimeni
on Erkki Aho
Tyngän
Myllyn kaurahiutaleita
Ihminen
on sitä mitä hän syö ja miten hän elää. Terveellinen ruoka on
tehty lähellä tuotetuista prosessoimattomista tuotteista.
Terveellinen aamupala voi olla esimerkiksi seuraavanlainen:
Lasillinen
vettä tyhjään mahaan. Kehostamme noin 70 prosenttia
on vettä, joten nestetasapainosta huolehtiminen on erittäin
tärkeää.Liian vähäinen vedenjuonti voi aiheuttaa pitkällä
aikavälillä muun muassa nivelreumaa, migreeniä, angiinaa,
koliittia, ylävatsavaivoja, kohonnutta verenpainetta, ylipainoa sekä
peräpukamia.
1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä
1. Auttaa kehoa pääsemään eroon myrkyistä
Keho korjaa itseään
öisin ja pyrkii samalla hankkiutumaan eroon mahdollisista
”myrkyistä”. Veden juominen aamuisin tyhjään vatsaan voi
auttaa huuhtelemaan nämä ”myrkyt” pois kehosta.Veden juominen
voi auttaa myös lihaskudoksen kehityksessä sekä uusien verisuonien
muodostuksessa.
2. Parantaa
aineenvaihduntaa
Veden juominen tyhjään
vatsaan voi parantaa aineenvaihduntaa jopa 24 prosenttia. Riittävä
veden juominen onkin erittäin tärkeää niille, jotka noudattavat
tarkkaa ruokavaliota.Parempi aineenvaihdunta tarkoittaa myös
parempaa ruoansulatusta. On helpompi noudattaa ruokavaliota, kun
ruoansulatus toimii nopeasti.
3. Tukee
painonpudotusta
Aamulla juotu vesi tyhjään
vatsaan parantaa ruoansulatusta. Et tunne yhtä herkästi nälkää,
mikä voi auttaa painonhallinnassa.
4. Lievittää
närästysoireita ja ruoansulatushäiriöitä
Ruoansulatushäiriöt
johtuvat usein mahalaukun happamuuden lisääntymisestä.
Närästyksessä nämä hapot nousevat ruokatorveen.Kun juot vettä
tyhjään vatsaan, mahahapot laimenevat. Tämä voi auttaa
närästysoireisiin jo heti aamusta.
5. Parantaa ihoa
Nesteenpuutos aiheuttaa
ryppyjä ja syventää ihohuokosia. Tutkimuksissa on havaittu, että
puoli litraa vettä tyhjään vatsaan parantaa pintaverenkiertoa
tehden ihosta terveen näköisen ja hyvinvoivan.
6. Tekee hyvää
hiuksille
Noin neljäsosa hiusten
painosta on vettä. Liian alhainen veden juonti voi tehdä hiuksista
hauraat ja ohuet. Varsinkin aamuisin juotuna vesi auttaa pitämään
huolta hiusten kunnosta.
7. Ehkäisee
munuaiskiviä ja virtsatulehduksia
Veden juominen heti
herättyä on erinomainen tapa ehkäistä munuaiskivien syntymistä
ja virtsatulehduksia.Vesi tyhjässä vatsassa laimentaa happoja,
jotka muodostavat munuaiskiviä. Veden runsas juominen terveellisissä
määrin auttaa suojaamaan kehoa virtsatulehduksia vastaan.
8. Vahvistaa
immuunijärjestelmää
Veden juominen tyhjään
vatsaan auttaa tasapainottamaan kehon imunestejärjestelmää, joka
auttaa parantamaan vastustuskykyä.
Aamupalalla
ruokana Tyngän Myllyn
kauraryyneistä tehtyä kaurapuuroa. Tyngän Myllyn kauraryynit ovat
miellyttävän pehmeitä ja niistä tulee erittäin maukas
kaurapuuro.
Kaurapuuro
puhdistaa. Kaurapuuro
sisältää suuren määrän aminohappoja, jotka stimuloivat
lesitiinin
tuotantoa
maksassa edistäen haitallisten aineiden ja myrkkyjen poistumista
elimistöstä. Kaurapuuron terveysvaikutukset
verisuonille
ovat
myös selkeät, sillä
puuron kuidut rakentavat suojaavan ’muurin’ verisuonten seinämiin
rasvakertymiä vastaan, jotka usein aiheuttavat korkeaa kolesterolia
tai sydänongelmia.
Kaurapuuro
auttaa kontrolloimaan verensokeria. Diabeteksesta
kärsivien olisi hyvä lisätä kaurapuuro ruokavalioonsa, sillä se
edesauttaa tärkkelyksen sulattamista ja pitämään sokeriarvot
tasaisina pitkään.
Kaurapuuro
edistää ruuansulatusta. Jos
koet vatsavaivoja lounaan tai illallisen aikaan, voi kaurapuurosta
löytyä apu. Kaurapuuro auttaa vähentämään sappirakon happoja,
mikä puolestaan johtaa ruuan vapaaseen kulkuun suolistossa, mikä
ennaltaehkäisee ummetusta. Lisäksi kaurapuurossa on paljon
hitaasti
imeytyviä hiilihydraatteja, jotka pitävät nälän tunteen loitolla
pidempään –
kaurapuuro onkin oiva ateria myös laihduttajille, sillä se
säilyttää kylläisyydentunteen pitkään ja eliminoi tarpeen
jatkuvaan naposteluun.
Kaurapuurossa
on proteiinia. Lautasellinen
puuroa sisältää kahdeksaa eri aminohappoa, mikä tarkoittaa sitä,
että siitä saat myös runsaasti proteiinia. Proteiini
auttaa korjaamaan ja rakentamaan lihaskudosta,
mikä on erityisen tärkeää urheilijoille ja liikkujille.
Kaurapuuro
taistelee karsinogeenejä vastaan.
Yhdysvalloissa tehdyt tutkimukset osoittavat, että kaurapuuron
syöminen auttaa ennaltaehkäisemään mm. syövän muodostumista.
Kaurapuuro
vähentää riskiä sairastua esimerkiksi rinta- ja suolistosyöpään
yli
kymmenellä prosentilla.
Kaurapuuron
terveysvaikutukset sydämelle. Kaura
sisältää runsaasti omega 3- rasvoja ja linolihappoja, jotka ovat
tunnetusti ns. hyvän rasvan lähteitä ja auttavat alentamaan
kolesterolia, mikä puolestaan johtaa terveempään sydämeen ja
aivojen toiminnan tehostumiseen.
Kaura
edistää keskushermoston toimintaa. Kaurapuuroa
nauttimalla elimistösi saa käyttöönsä B-vitamiineja, jotka
kehittävät, ylläpitävät ja tasapainottavat keskushermoston
normaalia toimintaa.
Kaura
auttaa ennaltaehkäisemään kilpirauhasen ongelmia.
Kilpirauhasen
liikatoiminnasta
kärsivien
tulisi syödä kaurapuuroa, sillä se sisältää rauhasen
toiminnalle tärkeää jodia.
Kaura
auttaa ehkäisemään osteoporoosin syntymistä.Kaurassa
on korkea pitoisuus kalsiumia, mikä ehkäisee luiden haurastumista.
Kaura
auttaa painonpudotuksessa. Kaurapuuro
kannattaa nauttia tyhjään vatsaan tai päivän ensimmäisenä
ateriana. Kokeile puuroa vähärasvaisen maidon tai soijamaidon
kanssa, appelsiinimehutilkalla tai pähkinöiden kera.
Kaura
on yksi parhaita energianlähteitä,
minkä takia sitä kannattaakin syödä heti aamusta tai ennen
puoltapäivää. Näin jaksat pidemmälle ilman välipaloja tai
-juomia. Kaurapuuro on loistava aamiainen heille, jotka kulkevat
pitkän matkan töihin tai opiskelijoille, joilla on pitkä
opiskelurupeama edessä ennen kokeita tai tenttejä.
Kaurapuuron
kanssa mustikoita. Itse ostin Kalajoelta poimittuja mustikoita
ämpärillisen ja pakastin mustikat.
Kupillinen
mustikoita kaurapuuron kanssa on erinomainen terveyspommi.
1.
NE SISÄLTÄVÄT AIMO ANNOKSEN HYVIÄ RAVINTOAINEITA
Mustikka
on loistava B-, C- ja E-vitamiinin lähde. Lisäksi sininen marja
sisältää esimerkiksi magnesiumia ja sinkkiä. Huom! Muista,
että mustikan sisältämä C-vitamiini häviää, jos marjat
keittää.
2.
NE TEKEVÄT HYVÄÄ SYDÄMELLE
Tutkimusten
mukaan mustikoiden
syöminen voi pienentää riskiä sairastua sydän- ja
verisuonitauteihin. Syy löytyy marjan flavonoideissa, jotka estävät
verisuonten tukkeutumista.
3.
NE HELLIVÄT HIPIÄÄ
Sininen
marja sisältää runsaasti antioksidantteja, joiden on todettu
tekevän hyvää iholle.
4.
NE AUTTAVAT NAVAN ALAPUOLEN VAIVOIHIN
Mustikka
on pullollaan ainesosia, jotka auttavat pitämään virtsateiden
bakteerikannan luonnollisena. Asiantuntijoiden
mukaan
marja
onkin tehokas lääke virtsatietulehduksen ennaltaehkäisyssä.
Lisäksi mustikoista saattaa olla apua ruuansulatuselimistön
ongelmiin kuten ripuliin ja ummetukseen.
5.
NE TAISTELEVAT SYÖPÄÄ VASTAAN
Tutkimuksissa
on havaittu, että mustikan sisältämä antosyaniini voi pienentää
riskiä sairastua syöpään. Puoli kupillista päivässä riittää!
6.
NE TERÄVÖITTÄVÄT NÄKÖÄ
7.
NE OVAT AIVOJEN KAVERI
Pienen
marjan vielä pienemmät siemenet sisältävät aivojen toiminnalle
tärkeitä hyviä rasvahappoja. Kupillinen (eli noin 2,5 desilitraa)
mustikkaa päivässä saattaa
myös parantaa muistia
ja oppimistuloksia.
Juomana
ruusunmarjateetä. Halvinta ja mielestä parasta ruusunmarjateetä on
Kalajoen Halpa-hallissa. Rasia, jossa on 20 teepusseja, maksaa vain
0.95 euroa.
Ruusunmarjassa
on
C-vitamiinin lisäksi hyvin E-vitamiinia
ja
karotenoideja, etenkin beeta-karoteenia,
joka toimii A-vitamiinin esiasteena sekä lykopeenia,
jolla on havaittu olevan antioksidatiivisia vaikutuksia. Vain
kasviöljyissä ja joissain siemenissä ja mädeissä on enemmän
E-vitamiinia tuorepainoa kohden kuin ruusunmarjoissa. E-vitamiini on
yleisnimitys E-vitamiiniaktiivisille rasvaliukoisille yhdisteille
kuten ruoassa esiintyvät tokoferolit ja tokotrienolit.Tokoferolit
ovat erittäin tehokkaita antioksidantteja.
Ruusunmarjassa on melko paljon folaatteja. Folaatit on yleisnimitys kaikille vesiliukoisille B-ryhmän vitamiineihin kuuluville yhdisteille, joilla on foolihapon aktiivisuutta. Folaatteja tarvitaan solujen muodostukseen ja kasvuun. Folaateilla on useita terveysvaikutuksia: hermostoputken kehityshäiriön estäminen vastasyntyneillä, sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpälaatujen esto.
Ruusunmarja on hyvä prosyanidiinien lähde. Prosyanidiinit ovat flavonoideja, jotka taas ovat kasveissa muodostuvia fenoliyhdisteitä. Flavonoidit vaikuttavat monien entsyymien toimintaan, hillitsevät allergia- ja tulehdusreaktioita sekä bakteerien ja virusten lisääntymistä ja vaikuttavat suotuisasti immuunijärjestelmän toimintaan. Flavonoideilla arvellaan olevan myös sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää estävää vaikutusta.
Ruusunmarjoissa on myös kohtuullisen suuria pitoisuuksia ellagitanniineja, joita esiintyy ruusunmarjan lisäksi vain mansikassa, vadelmassa, lakassa ja mesimarjassa.
Ruusunmarjoissa on ravintokuitua suunnilleen samansuuruinen määrä kuin lakassa, tyrnimarjassa, pihlajanmarjassa ja mustaherukassa. Sen sijaan mansikoissa, puolukoissa, mustikoissa ja vadelmissa on ravintokuitua vähemmän.
Ruusunmarja lievittää nivelrikosta johtuvia kipuja ja jäykkyyttä päivittäin käytettynä.
Ruusunmarjaa käytetään yleensä jauheena ja se tulee ottaa ruoan yhteydessä.Yleinen annostus on 5-10 g ruusunmarjajauhetta päivässä jaettuna kahteen annokseen. Tutkimuksissa on käytetty jopa 40 gramman annostusta ilman suurempia sivuvaikutuksia. Ripulia, löysiä ulosteita tai jatkuvaa ummetusta on esiintynyt jonkin verran käytettäessä ruusunmarjaa 40 g päivittäin kuuden viikon ajan.
Ruusunmarjalla on positiivinen vaikutus nivelten terveyteen. Tanskalaisessa 100 henkilöä käsittävässä tutkimuksessa ruusunmarjajauheen käyttö paransi liikkuvuutta polviniveleen liittyvissä kävelyongelmissa. Ruusunmarjajauhetta saaneilla nivelten liikkuvuus parani huomattavasti verrattuna kontrolliryhmän tuloksiin. Ruusunmarjaa on pitkään käytetty täydentävänä hoitona nivelvaivoissa, mutta kävelyanalyysin avulla saatiin ruusunmarjan vaikutus todistettua.
Nivelrikon taudinkuvassa tulehdus on olennainen tekijä ja kipu sen pääasiallinen oire. Ruston rappeutumisen ja epävakauden vuoksi nivelessä ilmenee pieniä vammoja, jotka aiheuttavat tulehdusta. Standardisoitua ruusunmarjajauhetta nauttineilla nivelrikosta kärsivillä tulehduksen väheneminen on yksi selitys oireiden lievittymiseen.
Rohdoskasvien lääkinnälliset vaikutukset johtuvat usein monista eri luonnon ainesosista, joista tieteellisin tutkimusmenetelmin on vaikea selvittää pääasiallinen vaikuttaja. Ruusunmarjan kohdalla on kuitenkin kyetty löytämään se kemiallinen yhdiste, joka on aktiivinen tulehduksen lievityksessä ja vapaiden radikaalien estossa. Tämä ruusunmarjasta eristetty molekyyli on galaktolipidi.
Ruusunmarjavalmisteet ovat lievittäneet nivelrikosta kärsivien nivelkipuja ja helpottaneet päivittäisistä toimista kuten kadulla käveleminen, ostoksilla käynti, autoon istuminen / autosta ylösnouseminen yms. selviytymistä useassa tutkimuksessa. Ruusunmarjavalmisteen käyttömäärä tutkimuksissa on ollut 5 g/pv 3-4 kk. Monet ovat pystyneet vähentämään kipulääkkeen määrää käyttäessään ruusunmarjavalmistetta. Ruusunmarjan teho on säilynyt myös useamman viikon valmisteen käytön lopettamisen jälkeenkin.
Ruusunmarjavalmiste lisäsi ihon elastisuutta ja kosteutta tutkimuksessa annoksella 3 g päivässä 8 viikkoa. Myös ryppyjen syvyys pieneni. Samantapaisia parannuksia ihossa on saatu astaksantiinia 4 mg päivässä käytettynä.
Ruusunmarja näyttäisi kykenevän vähentämään kollageenia hajottavien proteiinien aktiivisuutta. Ei siis mikään ihme, että ruusunmarjajauhe on hyödyllinen niin nivelille kuin ihollekin. Oleellista on käyttää ruusunmarjaa tarpeeksi kauan, useita kuukausia, ennen kuin arvioi saamaansa hyödyn määrää.
Ruusunmarjassa on melko paljon folaatteja. Folaatit on yleisnimitys kaikille vesiliukoisille B-ryhmän vitamiineihin kuuluville yhdisteille, joilla on foolihapon aktiivisuutta. Folaatteja tarvitaan solujen muodostukseen ja kasvuun. Folaateilla on useita terveysvaikutuksia: hermostoputken kehityshäiriön estäminen vastasyntyneillä, sydän- ja verisuonitautien sekä joidenkin syöpälaatujen esto.
Ruusunmarja on hyvä prosyanidiinien lähde. Prosyanidiinit ovat flavonoideja, jotka taas ovat kasveissa muodostuvia fenoliyhdisteitä. Flavonoidit vaikuttavat monien entsyymien toimintaan, hillitsevät allergia- ja tulehdusreaktioita sekä bakteerien ja virusten lisääntymistä ja vaikuttavat suotuisasti immuunijärjestelmän toimintaan. Flavonoideilla arvellaan olevan myös sydän- ja verisuonitauteja sekä syöpää estävää vaikutusta.
Ruusunmarjoissa on myös kohtuullisen suuria pitoisuuksia ellagitanniineja, joita esiintyy ruusunmarjan lisäksi vain mansikassa, vadelmassa, lakassa ja mesimarjassa.
Ruusunmarjoissa on ravintokuitua suunnilleen samansuuruinen määrä kuin lakassa, tyrnimarjassa, pihlajanmarjassa ja mustaherukassa. Sen sijaan mansikoissa, puolukoissa, mustikoissa ja vadelmissa on ravintokuitua vähemmän.
Ruusunmarja lievittää nivelrikosta johtuvia kipuja ja jäykkyyttä päivittäin käytettynä.
Ruusunmarjaa käytetään yleensä jauheena ja se tulee ottaa ruoan yhteydessä.Yleinen annostus on 5-10 g ruusunmarjajauhetta päivässä jaettuna kahteen annokseen. Tutkimuksissa on käytetty jopa 40 gramman annostusta ilman suurempia sivuvaikutuksia. Ripulia, löysiä ulosteita tai jatkuvaa ummetusta on esiintynyt jonkin verran käytettäessä ruusunmarjaa 40 g päivittäin kuuden viikon ajan.
Ruusunmarjalla on positiivinen vaikutus nivelten terveyteen. Tanskalaisessa 100 henkilöä käsittävässä tutkimuksessa ruusunmarjajauheen käyttö paransi liikkuvuutta polviniveleen liittyvissä kävelyongelmissa. Ruusunmarjajauhetta saaneilla nivelten liikkuvuus parani huomattavasti verrattuna kontrolliryhmän tuloksiin. Ruusunmarjaa on pitkään käytetty täydentävänä hoitona nivelvaivoissa, mutta kävelyanalyysin avulla saatiin ruusunmarjan vaikutus todistettua.
Nivelrikon taudinkuvassa tulehdus on olennainen tekijä ja kipu sen pääasiallinen oire. Ruston rappeutumisen ja epävakauden vuoksi nivelessä ilmenee pieniä vammoja, jotka aiheuttavat tulehdusta. Standardisoitua ruusunmarjajauhetta nauttineilla nivelrikosta kärsivillä tulehduksen väheneminen on yksi selitys oireiden lievittymiseen.
Rohdoskasvien lääkinnälliset vaikutukset johtuvat usein monista eri luonnon ainesosista, joista tieteellisin tutkimusmenetelmin on vaikea selvittää pääasiallinen vaikuttaja. Ruusunmarjan kohdalla on kuitenkin kyetty löytämään se kemiallinen yhdiste, joka on aktiivinen tulehduksen lievityksessä ja vapaiden radikaalien estossa. Tämä ruusunmarjasta eristetty molekyyli on galaktolipidi.
Ruusunmarjavalmisteet ovat lievittäneet nivelrikosta kärsivien nivelkipuja ja helpottaneet päivittäisistä toimista kuten kadulla käveleminen, ostoksilla käynti, autoon istuminen / autosta ylösnouseminen yms. selviytymistä useassa tutkimuksessa. Ruusunmarjavalmisteen käyttömäärä tutkimuksissa on ollut 5 g/pv 3-4 kk. Monet ovat pystyneet vähentämään kipulääkkeen määrää käyttäessään ruusunmarjavalmistetta. Ruusunmarjan teho on säilynyt myös useamman viikon valmisteen käytön lopettamisen jälkeenkin.
Ruusunmarjavalmiste lisäsi ihon elastisuutta ja kosteutta tutkimuksessa annoksella 3 g päivässä 8 viikkoa. Myös ryppyjen syvyys pieneni. Samantapaisia parannuksia ihossa on saatu astaksantiinia 4 mg päivässä käytettynä.
Ruusunmarja näyttäisi kykenevän vähentämään kollageenia hajottavien proteiinien aktiivisuutta. Ei siis mikään ihme, että ruusunmarjajauhe on hyödyllinen niin nivelille kuin ihollekin. Oleellista on käyttää ruusunmarjaa tarpeeksi kauan, useita kuukausia, ennen kuin arvioi saamaansa hyödyn määrää.
Ruusunmarjateehen
laitan reilun teelusikallisen hunajaa.
Hunajalla on runsaasti terveysvaikutuksia.
1.
Sydämen asialla
Tutkimuksissa
on havaittu, että säännöllinen hunajan syöminen pienentää
sydän-
ja verisuonitautien
riskitekijöitä.
Päivittäinen hunaja-annos parantaa kolesteroli-, tulehdus- ja
verensokeriarvoja. Vaikutukset
perustuvat ilmeisesti siihen, että hunajan sisältämät
antioksidantit ehkäisevät rasvojen hapettumista. Ne laskevat
verenpainetta ja sydämen sykettä sekä laajentavat sepelvaltimoita.
Näyttäisi siis olevan paljon painavia syitä vaihtaa valkoinen
sokeri hunajaan.
Saadakseen
hunajasta irti sen sydänystävälliset vaikutukset, sitä pitää
nauttia 50–70 grammaa päivässä eli noin kolme kukkuraista
teelusikallista. Lisää hunaja lämpimiin juomiin ja ruokiin vasta
aivan lopuksi, ettei kuumuus tuhoa sen arvokkaita
suojaravintoaineita.
2.
Hoitaa tulehdukset
Muinaiset
egyptiläiset hoitivat hunajalla silmä- ja ihotauteja sekä
käyttivät sitä balsamoinnissa. Hunaja tepsii tulehduksiin, koska
siinä on useita erilaisia antibakteerisia aineksia, kuten
defensin-1-proteiinia, jolla voidaan torjua lääkkeille
vastustuskykyisiä bakteereita. Nyt toivotaankin, että hunajasta
löytyisi ratkaisu sairaalabakteerin nujertamiseksi.
Hunajan
tulehdusta hillitsevien ainesten on todettu purevan ainakin 60
erilaiseen bakteeriin. Niiden joukossa ovat muun muassa
keuhkokuumetta sekä korva- ja poskiontelotulehduksia aiheuttava
pneumokokki sekä vatsahaavaa aiheuttava helikobakteeri.
Ainakin
yhteen virustautiinkin hunaja tepsii. Huuliherpes nimittäin paranee
tutkitusti nopeammin, kun sivelee siihen hunajaa – ja malttaa olla
nuolematta sitä pois!
3.
Auttaa laihduttajaa ja diabeetikkoa
Hunaja
maistuu makeammalle kuin sokeri, joten pienempi määrä hunajaa
riittää makeuttamaan teen tai kahvin. Silti hunajassa on 20
prosenttia vähemmän kaloreita kuin sokerissa eli se sopii
laihduttajallekin. Erässä ylipainoisilla tehdyssä tutkimuksessa
koehenkilöt jopa laihtuivat hiukan, kun he alkoivat syödä
päivittäin hunajaa, vaikka mitään muita muutoksia elämäntapoihin
ei tehty.
Hunajan
glykeeminen indeksi on kohtuullisen alhainen, joten se ei aiheuta
nopeita vaihteluita verensokeriin, vaan se pitää kylläisenä
pitkään. Tämäkin ilahduttaa sekä laihduttajaa että diabetesta
pelkäävää.
4.
Torjuu flunssaa ja parantaa yskän
Parhaiten
säilynyt perimätieto hunajan terveysvaikutuksista on sen kyky
hoitaa flunssaa. Säännöllisesti käytettynä hunaja torjuu
flunssaa eli parantaa vastustuskykyä.
Jos
flunssaan kuitenkin sairastuu, hunaja on paras lääke kurkkukipuun
ja yskään. Käypä
hoito -suosituksissa
hunaja on jo ensisijainen lääke lasten yskään. Sen on todettu
olevan tehokkaampi apu kuin teolliset yskänlääkkeet.
5.
Siedättää allergioita
Hunajasta
valmistetaan myös siitepölyallergioiden siedätyshoitoon
tarkoitettua hunaja-siitepölyvalmistetta. Sen, kuten muunkin
siedätyshoidon vaikutus perustuu siihen, että elimistö totutetaan
allergiaa aiheuttavaan aineeseen vähitellen. Herkimmät allergikot
aloittavat tökkäämällä tulitikun hunajaan ja koskettamalla sen
päällä varovasti kitalakea. Annostusta nostetaan sitä mukaa, kun
pienempi määrä ei enää aiheuta oireilua. Siedätyshoito
aloitetaan talvella hyvissä ajoin ennen siitepölyaikaa.
Allergiahunajaan
lisätään mehiläisten keräämää lepän tai koivun siitepölyä.
Heinäallergiaan voi tepsiä ihan tavallinenkin hunaja.
6.
Pehmentää ihoa
Saunahunajan
käyttäjät tietävät, että hunaja tekee ihosta pehmeän ja
kimmoisan. Hunajalla voi hoitaa monenlaisia ihovaivoja, kuten aknea.
Antibakteeristen ainestensa ansiosta se nujertaa märkäpesäkkeitä
aiheuttavat bakteerit.
Ruusunmarjateehen
lisään hunajan lisäksi myös sitruunaa.
Sitruunat tunnetaan etenkin korkeasta C-vitamiinin, B-vitamiinien, kalsiumin, raudan, magnesiumin, kaliumin ja kuidun määrästä. Sitruunaa on käytetty lääkinnällisenä aineksena jo vuosituhansia ja monet nykytutkimukset tukevat sitruunan käyttöä terveyden edistäjänä.
Yksi
sitruunan hyödyllisimmistä vaikutuksista on sen kyky muuttaa
elimistön pH-tasapainoa emäksiseksi. Liian
korkea määrä happoja elimistössä aiheuttaa monia
terveysongelmia, etenkin ruuansulatuksen kannalta. Sitruunan
nauttiminen tasapainottaa nykyruokavalion hapokkuutta ja helpottaa
elimistön perustoimintoja. Sitruunat
toimivat nesteenpoistajina. Sitruunoiden
sisältämät antioksidantit, vitamiinit ja mineraali poistavat
ylimääräistä nestettä tehokkaasti,
ja nesteiden mukana poistuvat myös kuona-aineet ja haitalliset
kemikaalit, joita elimistöön kertyy ravinnon ja ympäristön
vaikutuksesta. Sitruuna
sopii elimistön puhdistamiseen, turvotuksen hoitamiseen ja
sairauksien ehkäisyyn.
Sitruuna
puhdistaa verta
Sitruunan
antioksidantit puhdistavat valtimoita ja
pitävät veren
puhtaana
ylimääräisestä
rasvasta ja muista haitallisista aineista. Kun veri on puhdasta, on
elimistön helpompi suodattaa kuona-aineet ja myrkylliset ainekset
pois kehosta – tämä ehkäisee verisuonten ja verenkierron
ongelmia ja sairauksia. Lisäksi sitruuna auttaa hoitamaan sairauksia
kuten koleraa ja malariaa.
Sitruuna
alentaa kuumetta
Jos
kärsit kuumeen
kourissa,
voit nauttia lasillisen lämmintä sitruunavettä ja pian huomaat
kuumeen laskevan. Sitruuna
sopii perinteisen flunssan ja tartuntatautien aiheuttaman kuumeen
hoitoon. Sitruuna
kohentaa kehon puolustusjärjestelmän toimintaa ja alentaa kehon
lämpötilaa hikoilua kiihdyttämällä.
Sitruuna
kontrolloi korkeaa verenpainetta
Korkeasta
verenpaineesta kärsivien suositellaan nauttivan säännöllisesti
sitruunavettä, sillä sitruuna
auttaa laskemaan verenpainetta ja pitämään sen ihanteellisella,
terveellisellä tasolla.
Sitruunaveden vaikutus verenpaineeseen johtuu sitruunan sisältämästä
kaliumista, joka poistaa nesteitä ja alentaa verenpainetta.
Sitruuna
hoitaa kurkkutulehduksia
Sitruunoilla
on antibioottinen
ja viruksia tappava vaikutus,
joka sopii monien eri tulehdusten hoitoon. Kurkkukivun ja kurkun
tulehdusten hoidossa sitruuna on tehokas apulainen, ja sitä voi
hyödyntää muutamalla eri tavalla.
Helppo
tapa hoitaa kurkkua sitruunalla on valmistaa
kuumasta vedestä ja sitruunamehusta hoitava juoma, joka desinfioi
kurkkua ja helpottaa kipua –
sekoita juoman joukkoon tilkka hunajaa lisätehoa antamaan. Toinen
keino hoitaa kurkkua on käyttää
sitruunamehua kurlutteluun.
Kokeile kurlutella monta kertaa päivässä ja pian huomaat, että
tulehdus helpottuu ja kipu kaikkoaa.
Sitruuna
hengitysteiden ongelmien hoidossa
Sitruunan C-vitamiini
ja antibioottinen vaikutus sopii hengitysteiden terveydestä
huolehtimiseen. Jos
kärsit astmasta, flunssan aiheuttamasta yskästä tai muista
hengitysteiden ongelmista, kokeile sitruunan tehoa oireiden
lievityksessä. Sitruuna
puhdistaa hengitystiet limasta, lievittää turvotusta, vahvistaa
puolustusjärjestelmää ja hoitaa astman, keuhkoputkentulehduksen
ja
muiden sairauksien oireita.
Sitruunat
ovat täynnä antioksidantteja
Sitruunan
C-vitamiini ja muut antioksidantit taistelevat
tauteja aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan ja ehkäisevät
vakavia sairauksia, kuten syöpää. Sitruunan
vaikuttavat ainekset ehkäisevät myös ennenaikaista vanhenemista,
ihon löystymistä ja ryppyjen syntymistä. Sitruuna sopii
käytettäväksi sisäisesti ja ulkoisesti.
Sitruuna
vatsan ongelmien hoidossa Sitruuna
tasapainottaa kehon pH-arvoja, mikä puolestaan auttaa hoitamaan
monet erilaiset vatsan ongelmat. Kokeile sitruunaa esimerkiksi näihin
vaivoihin:
- Turvotus
- Ummetus
- Närästys
- Pahoinvointi
- Liika hapokkuusSitruuna on laihduttajan paras ystäväJos haluat laihtua nopeasti mutta terveellisesti, kannattaa sinun lisätä sitruunaa ruokavalioosi. Sitruuna auttaa vähentämään rasvakudoksen määrää, poistaa turvotusta aiheuttavia myrkkyjä kehosta, jotka saavat olon tuntumaan paksulta, ja pitää olon kylläisenä.Sitruuna huoltaa hampaita
Sitruunan
mehu voi auttaalievittämään
poskihampaiden kipuasuoraan
kipukohtaan levitettynä. Lisäksi sitruuna auttaa vuotavien ikenien
hoidossa, sopii hampaiden luonnolliseen valkaisuun ja raikastaa
pahanhajuisen hengityksen. Sitruunaa ei kannata kuitenkaan levittää
hampaille joka päivä ja jatkuvasti, jottei kiille vaurioidu.
Terve
iho sitruunan avulla
Sitruunan
päivittäinen nauttiminen pitää
ihon terveenä, kirkkaana ja nuorekkaana.
Aamupalalla
lisäksi kananmuna.Kananmunia
ei turhaan kutsuta terveyspommeiksi.
1.
Kananmunat antavat energiaa
Yksi
kokonainen kananmuna sisältää 6 grammaa laadukasta proteiinia ja
vain 70 kilokaloria. Yhdistä kaksi kanamunaa pienen puuroannoksen
kanssa ja saat vähäkalorisen aterian, joka pitää nälän loitolla
pitkään.
2.
Kananmunat parantavat maksan toimintaa
Kananmunat
sisältävät terveellistä makroravinnetta, koliinia. Se parantaa
ruoansulatusta ja edistää maksan toimintaa.
3.
Kananmunat nostavat hyvää kolesterolia
Hyvä
HDL-kolesteroli vähentää riskiä sydänsairauksiin ja halvauksiin.
Syömällä kananmunia säännöllisesti voit nostaa hyvän
kolesterolin määrää veressäsi.
4.
Kananmunat tekevät hyvää silmille
Proteiinin
lisäksi munat sisältävät runsaasti luteiini- ja
zeaksantiini-antioksidantteja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että
nämä ravintoaineet auttavat suojelemaan silmien verkkokalvoja ja
vähentämään muun muassa kaihien riskiä.
5.
Kananmunat auttavat syömään vähemmän ja laihtumaan
Kananmunien
proteiini pitää kylläisenä ja kananmunia aamiaiseksi syömällä
pystyt tutkitusti vähentämään syömisiäsi koko päivän aikana.
Kananmunat ovat oivaa dieettiruokaa ja auttavat laihtumaan!
6.
Kananmunat suojaavat luita
Kananmunissa
on myös D-vitamiinia, joka suojaa luustoa osteoporoosilta.
7.
Kanamunat tekevät lihaksille hyvää
Kananmunat
ovat tunnetusti myös kehonrakentajien suosikkiruokaa! Kananmunat
sopivat erilaisten proteiinipirtelöiden ainesosaksi ja niitä voi
syödä myös sellaisenaan treenin jälkeen.
8.
Kananmunat hyödyksi iholle ja hiuksille
Munien
sisältämä B-ryhmän vitamiini biotiini auttaa kehoasi sulattamaan
rasvaa ja hiilihydraattia energiaksi. Biotiini tunnetaan myös
kauneudenhoidon vitamiinina – se parantaa hiuksien, kynsien ja ihon
kuntoa!
Aamupalalla
lisäksi ruisleipää.
Ruisleipä
sisältää runsaasti ravintokuitua. Siinä on kuitua neljä kertaa
enemmän kuin vaaleassa vehnäsämpylässä. Ruisleipä sisältää
vesiliukoista ja veteen liukenematonta ravintokuitua sekä ns.
bioaktiivisia aineita. Merkittävimmät terveysvaikutukset ovat
kiinnittyneet juuri kuituun.
– Osa
rukiin kuidun tärkeistä yhdisteistä irtoavat vasta paksusuolessa
bakteerikäymisen ansiosta. Se on loppuun saakka ravintoa. Voisi
sanoa, että ruisleipä on tuplaruokaa: Ruokaa itselle mutta myös
suoliston bakteereille,
Terveenä
pysymisen kannalta suolistolla on hyvin suuri merkitys. Esimerkiksi
vastustuskyky syntyy siellä. Mekanismit, joilla yhdisteet
terveyteen vaikuttavat, ovat vielä olettamusten asteella, mutta
niitä tutkitaan jatkuvasti. Poutasen mukaan tulokset
kiinnostavat myös kansainvälisesti.
Ateriakokeiden
mukaan ruisleivän syömisen jälkeen elimistö tarvitsee
verensokerin säätelyyn vähemmän insuliinia kuin vehnäleivän
syömisen jälkeen.
– Pitkäkestoisissa
kokeissa on huomattu, että esimerkiksi kakkostyypin diabetekseen
liittyvien geenien toiminta muuttuu. Ruisleipä tuo selvästi mukaan
paljon pieniä, edullisia muutoksia elimistössä, jotka yhdessä
aiheuttavat suojavaikutuksen sairauksia vastaan.
Tutkimusten
mukaan ruisleivällä näyttäisi olevan osuutta myös tulehdusten
ehkäisyssä.
Rukiin
kuidut ja niihin liittyvät yhdisteet antavat suojaa muun muassa
sydän- ja verisuonitauteja ja hormonivälitteisiä syöpälajeja
vastaan. Runsaskuituisen ravinnon on todettu alentavan riskiä
sairastua paksusuolisyöpään.
Tutkimuksissa
ruis- ja kaurakuitujen on havaittu myös laskevan veren
kolesterolipitoisuutta.
RAUTAA
Merkittävä
raudan lähde suomalaisilla. Rautaa tarvitaan elimistössä
erityisesti hemoglobiinin rakenneosana. Sillä on tärkeä rooli
myös muissa aineenvaihduntareaktioissa. Raudanpuutteesta veren
hemoglobiinimäärä laskee ja siitä seuraa anemia.
MAGNESIUMIA
Merkittävä
magnesiumin lähde. Sitä tarvitaan luuston ja hampaiden
rakennusaineena sekä hermo-lihasimpulssien johtumiseen.
B-VITAMIINEJA
Useita
B-ryhmän vitamiineja, erityisesti tiamiinia, niasiinia,
riboflaviinia ja B6-vitamiinia. Niitä tarvitaan muun muasa hermoston
toimintaan, kasvuun ja hiilihydraattien aineenvaihduntaan.
Foolihappoa
tarvitaan verisolujen muodostukseen ja erityisen tärkeää se on
raskaana oleville naisille, sillä sikiö tarvitsee sitä
kehittyäkseen normaalisti.Foolihapon tai B12-vitamiinin puute
aiheuttaa megaloblastisen anemian.Siinä punasolujen määrä on
vähentynyt suhteellisesti enemmän kuin verenpuna.
E-VITAMIINIA
E-vitamiini
toimii antioksanttina eli suojaa elimistön rasvoja.
SINKKI
Sinkki
vaikuttaa muun muassa hiilihydraattien ja rasvojen
aineenvaihduntaan.Sitä tarvitaan kasvuun ja erityisesti aivojen
kehitykseen.
SELEENIÄ
Seleeni
on ihmiselle välttämätön hivenaine. Se suojaa elimistöä
vahingoittavilta aineilta, kuten karsinogeeneiltä (syöpää
aiheuttavilta aineilta) ja raskasmetalleilta. Sitä
tarvitaan myös maksan ja immuunijärjestelmän toimintaan, näköön,
sekä ihon ja hiusten terveyteen.
KALIUMIA
Kalium
on elimistössä suolan haitallisen osan, natriumin,
vastavaikuttaja. Se osallistuu moniin elimistön toimiin, kuten
energia-aineenvaihduntaan ja entsyymitoimintojen säätelyyn.
Erityisen tärkeää kaliumin tasapaino on sydämen, hermoston ja
lihaksiston toiminnalle. Runsas kaliumpitoisen ruoan nauttiminen
alentaa koholla olevaa verenpainetta.
Ruisleivän
päälle juustosiivu. Juusto
itsessään on terveellistä, sillä siitä ihminen saa tehokkaan
annoksen tärkeitä ravintoaineita. Lihaksille, iholle, hiuksille ja
kynsille juustosta saa hyvälaatuista proteiinia. Juusto on luustoa
ja hampaita vahvistavan kalsiumin lähde. Juustosta saa myös, muun
muassa aineenvaihdunnalle tärkeitä, sinkkiä, fosforia sekä
B12-vitamiinia.
Juustoa syömällä saa
luuston tarvitseman kalsiumin paremmin kuin kalsiumvalmisteista.
Ravintoaineiden saannin kannalta sopiva päivittäinen juustoannos on
25 grammaa, eli kaksi, kolme viipaletta juustoa. Juuston sisältämän
rasvan ja suolan takia sitä ei
tulisi syödä liikaa.
Juusto
on hyvä hampaille
Erityisesti
aterian lopuksi pureskeltu juustopala suojaa hampaita
reikiintymiseltä. Juusto lisää syljen eritystä, mikä vähentää
bakteerien määrää.
Juusto
auttaa pysymään mitoissa
Anselin
mukaan monet juustot sisältävät butyraattia, joka voi auttaa
ihmistä pysymään solakkana. Esimerkiksi gouda, parmesaani ja
sinihomejuusto sisältävät runsaasti kyseistä ainesosaa.
-
Tutkijat pitävät mahdollisena, että tuo ainesosa tehostaa
aineenvaihduntaa. Nämä juustot myös saavat myös suolistomme
bakteerit tuottamaan entistä enemmän butyraattia, joten kaikki
voittavat, Ansel tuumaa.
Toki
runsas juuston syöminen voi myös kerryttää painoa. Anselin mukaan
vähiten kaloreita on fetassa. Hyvänä kakkosena tulee mozzarella,
kertoo Ansel.
Juusto
voi ennaltaehkäistä syöpää
-
Eräästä tutkimuksesta selvisi, että juuston butyraatti voi myös
suojata ihmistä paksusuolensyövältä, koska se ravitsee
paksusuolen soluja ja vähentää tulehduksia, jotka voivat
vahingoittaa paksusuolta ajan mittaan-
Juusto
auttaa kasvattamaan lihasta
-
Proteiinipitoinen juusto on loistava välipala, jos tahdot kasvattaa
lihasta. Paras vaihtoehto tähän on italialainen
Ricotta-tuorejuusto.
Juusto
tekee hyvää luillesi
Koska
juustossa on kalsiumia, edistää se myös luittesi terveyttä, Ansel
kertoo. Hän antaa erityissuosituksen parmesaani- ja cheddar
-juustoille.
Kun
syöt vain hieman alle 30 grammaa parmesaania, saat siitä 336
milligrammaa kalsiumia ja samaa asiaa mittaava luku cheddar-juuston
kohdalla on 216 milligrammaa.
Juusto
edistää hampaittesi terveyttä
Purukalustosi
kiittää juuston sisältämästä kalsiumista ja fosforista. Nämä
ravintoaineet taistelevat maitohappoja vastaan, joita on
suissamme luonnostaan ja ennaltaehkäisee hammaskiilteen
vaurioitumista.
Juusto
voi ennaltaehkäistä diabetesta
Ansel
palaa jälleen monien juustojen sisältämään butyraattiin, joka
saattaisi pienentää sairastumisriskiä kakkostyypin diabetekseen.
Asiantuntija painottaa kuitenkin, että tutkimus aiheesta on vielä
lapsenkengissä.
Juustovoileivälle
vielä valkosipulin kynsiä ja paprikaa.
Vaikutuksia
on saatu näkyviin lähinnä silloin, kun valkosipulia on syöty
säännöllisesti ja pitkään.Yleisesti
ottaen valkosipulin terveysvaikutuksia ihmiseen on tutkittu vasta
varsin vähän.Valkosipulin vaikutusten uskotaan perustuvan lähinnä
alliini-nimiseen rikkiyhdisteeseen
ja siitä ihmiskehossa muodostuviin jatkotuotteisiin.
Valkosipuli
sisältää yli 200 kemiallista yhdistettä, joilla on paljon
hyödyllisiä ominaisuuksia. Monien muiden aineiden ohella siinä on
natriumia, kaliumia, seleeniä, kalsiumia, magnesiumia, piitä,
rikkihappoa, fosforihappoa, B-, C- ja D-vitamiinia. Valkosipuli voi
auttaa myös sieni-infektioiden torjunnassa. Tämän ansiosta
valkosipuli on monia nykyaikaisia antibiootteja huomattavasti
arvokkaampi.
Valkosipulissa on 0,3 prosenttia rikkiä sisältävää hajutonta ainetta alliinia, joka sipulin pilkkomisen jälkeen hajoaa entsyymien toimesta nopeasti allisiiniksi, jolla on tyypillinen haju ja erittäin vahvat bakterisidiset ominaisuudet. Allisiini on haihtuva antibiootti, joka antibakteerisen vaikutuksen vuoksi on tehokas infektioiden hoidossa. Lisäksi valkosipuli sisältää 0,4 prosenttia sulfideista koostuvaa haihtuvaa öljyä, fytosteriiniä, jopa 10 mg C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, hiilihydraatteja, tärkkelystä, inuliinia, fruktoosia, orgaanisia happoja ja mikroelementtejä. Valkosipulin fytonsidit ovat vahvempia kuin tavallisessa sipulissa. Niiden bakterisidiset ominaisuudet ja aktiivisuus säilyvät kauan ja ne hävittävät lukuisia mikrobeja.
Kehtnan talous- ja teknologiakoulun ravitsemusalan johtavan opettajan Anne Kersnan sanoin valkosipuli poistaa ilmavaivoja, edistää ruoansulatusta ja lisää elinvoimaisuutta. Valkosipulia voi käyttää suonenvetoihin, artriitin hoitoon, matolääkkeenä ja antiseptisenä aineena. Valkosipuli on hyvä kivunlievittäjä bronkiitin tapauksessa, mutta siitä on apua myös kihtiin, hypertoniaan ja ruoansulatusvaivoihin. Valkosipulin allisiinilla on suotuisa vaikutus sydämen toimintaan ja verenkiertoon.
Valkosipulissa on 0,3 prosenttia rikkiä sisältävää hajutonta ainetta alliinia, joka sipulin pilkkomisen jälkeen hajoaa entsyymien toimesta nopeasti allisiiniksi, jolla on tyypillinen haju ja erittäin vahvat bakterisidiset ominaisuudet. Allisiini on haihtuva antibiootti, joka antibakteerisen vaikutuksen vuoksi on tehokas infektioiden hoidossa. Lisäksi valkosipuli sisältää 0,4 prosenttia sulfideista koostuvaa haihtuvaa öljyä, fytosteriiniä, jopa 10 mg C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineja, hiilihydraatteja, tärkkelystä, inuliinia, fruktoosia, orgaanisia happoja ja mikroelementtejä. Valkosipulin fytonsidit ovat vahvempia kuin tavallisessa sipulissa. Niiden bakterisidiset ominaisuudet ja aktiivisuus säilyvät kauan ja ne hävittävät lukuisia mikrobeja.
Kehtnan talous- ja teknologiakoulun ravitsemusalan johtavan opettajan Anne Kersnan sanoin valkosipuli poistaa ilmavaivoja, edistää ruoansulatusta ja lisää elinvoimaisuutta. Valkosipulia voi käyttää suonenvetoihin, artriitin hoitoon, matolääkkeenä ja antiseptisenä aineena. Valkosipuli on hyvä kivunlievittäjä bronkiitin tapauksessa, mutta siitä on apua myös kihtiin, hypertoniaan ja ruoansulatusvaivoihin. Valkosipulin allisiinilla on suotuisa vaikutus sydämen toimintaan ja verenkiertoon.
Valkosipuli
antibioottina
Valkosipulissa oleva
allisiini on vahva antibiootti tulehduksia ja bakteereita vastaan.
Britanniassa tehdyssä tieteellisessä tutkimuksessa annettiin 146
ihmiselle 12 viikon ajan joko valkosipuliuutetta tai lumeainetta.
Valkosipulia saaneiden ryhmässä esiintyi vilustumissairauksia kaksi
kolmasosaa vähemmän kuin vertausryhmässä. Joidenkin tutkimusten
mukaan ihmisillä, jotka söivät viikossa enemmän kuin kuusi
valkosipulinkynttä, esiintyi 30 prosenttia vähemmän
ohutsuolensyöpää ja 50 prosenttia vähemmän mahalaukun syöpää.
Valkosipuli on oiva apu myös tukkeutuneen nenäkäytävän
avaamiseen.
Valkosipuli
vähentää kolesterolia
Shandongin yliopiston
toksikologian laitoksella vuonna 2012 laaditussa selvityksessä
analysoitiin 26 hyvin suunnitellun kliinisen tutkimuksen tuloksia
valkosipulin vaikutuksesta kolesterolitasoon. Selvityksen mukaan
valkosipuli oli kolesterolitason alentamiseen tehokkaampaa kuin
lumelääke. Vertausryhmiin verrattuna valkosipuli alensi
olennaisesti niin kolesterolin kokonaistasoa kuin triglyseridienkin
tasoa Ranskassa 18. vuosisadan alkupuolella haudankaivajat nauttivat
viiniä, johon oli lisätty murskattua valkosipulia, toivoen sen
suojaavan rutolta. Ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikana
valkosipulia tarjottiin sotilaille kuolion ennaltaehkäisyyn.
Valkosipuli lemmenrohtona
Japanilaiset ovat
havainneet, että valkosipuli vahvistaa immuunijärjestelmää ja
virkistää sukupuolielinten toimintaa Valkosipulin verenkiertoa
parantavien ominaisuuksien vuoksi uskotaan, että se voi sytyttää
kiihkeän intohimon. Tiibetin munkeilta oli valkosipulin syönnin
jälkeen kielletty pääsy luostareihin. Kundaliini joogatieteen
mukaan valkosipuli on pyhä ja mahtava juurikasvi. Se vahvistaa
hermojärjestelmää sekä stimuloi siittiöiden tuotantoa ja
parantaa miesten potenssia (Yogi Bhajan, The Aquarian Teacher
Textbook. Kundalini Research Institute 2003). Valkosipuli stimuloi
siemennesteen muodostumista. Joogatieteen mukaan jokaisen miehen,
joka haluaa hoitaa omaa suhdettaan tai avioliittoaan, pitäisi syödä
kaksi valkosipulinkynttä päivässä (Liina Ravnneet Elvik,
Kundalini jooga. Teekond imelisse võlumaailma. Pegasus 2013).
Kaikkien muiden hyvien
ominaisuuksien lisäksi mustassa valkosipulissa on tuoreeseen
valkosipuliin nähden kaksinkertainen määrä antioksidantteja.
Tämän takia Aasiassa lisätään mustaa valkosipulia energiajuomiin
ja Thaimaassa uskotaan, että se edistää pitkäikäisyyttä.
1.
Verenpaine
Valkosipuli
saattaa alentaa korkeaa verenpainetta, koska se voi laajentaa
verisuonia ja hidastaa sydämen lyöntitiheyttä.
2.
Sydän
Valkosipuli
ehkäise veren kokkaroitumista. Tämä voi ehkäistä sydänkohtauksia
ja sydämen vajaatoimintaa.
3.
Verisuonet
Valkosipuli
ehkäisee verisuonimuutoksia, joita ikääntyminen tuo tullessaan.
4.
Kolesteroli
Valkosipuli
saattaa laskea kokonaiskolesterolia ja nostaa samalla hyvän
HDL-kolesterolin määrää.
5.
Diabetes
Valkosipulista
voi olla hyötyä haiman insuliinituotannolle. Se voi myös
alentaa verensokeria ja auttaa painonhallinnassa.
6.
Suolisto
Valkosipulista
voi olla hyötyä suolistolle, sillä se voi suojata akuuteilta ja
kroonisilta suolistotulehduksilta.
7.
Puolustusjärjestelmä
Valkosipuli
antaa suojaa esimerkeiksi vapaiden radikaalien vaikutukselta.
8.
Alzheimerin tauti
Valkosipuli
voi hidastaa Alzheimerin taudin puhkeamista, sillä se lisää
verenkiertoa ja se voi estää tiettyjen amyloidiplakkien kertymistä
aivoihin.
9.
Masennus
Valkosipuli
voi olla hyödyksi myös masennusta ja stressiä vastaan.
10.
Flunssa
Valkosipulin
allisiini voi vähentää riskiä sairastua flunssaan.
11.
Nivelrikko
Valkosipuli
muiden sipulikasvien ohella voi pienentää riskiä sairastua
nivelrikkoon.
12.
Syöpä
Erityisesti
raakana nautittu valkosipuli voi pitää loitolla syöpäsairauksia,
joskin näyttöä tästä on vasta kovin niukasti
Lisäksi
juustovoileivän päälle valkosipulin kynsien lisäksi
paprikasiivuja.
1.
Paprika on vitamiinipommi.
Keltaisessa paprikassa on
jopa viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiinissa.
C-vitamiini on tuttu ase taistelussa flunssaa vastaan, ja se voi
tulehdusten lisäksi pitää loitolla jopa syöpää ja
sydänsairauksia.
Paprika sisältää myös
muita tärkeitä ravintoaineita kuten foolihappoa, B- ja E-vitamiinia
sekä karoteenia, A-vitamiinin esiastetta. A-vitamiinia on eniten
punaisessa paprikassa.
2.
Paprika saa ihon hehkumaan.
Paprikan karotenoidit
ehkäisevät ihon rypistymistä ja lisäävät sen pintaverenkiertoa.
Karotenoidit voivat olla toimiva keino myös aknea vastaan.
Siinä
oli aamupalana. Näillä mennäään!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti