sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Ulkoisen sädehoidon kuudestoista ja seitsemästoista kerta

KELA maksaa pienissä erissä takaisin ylimaksettua osuutta omavastuusta. Jos KELA toimisi järkevästi ja taloudellisesti niin se siirtyisi reaaliaikaan jolloin asiakkaiden ei tarvitsisi maksaa yli 300 euron ja näin asiakkaat tulisi palveltua hyvin. Kysymys on myös taksien saatavista KELALTA. Nekin voitaisiin siirtää reaaliaikaan, mutta KELA on byrokraattinen ja hidas. Se ei halua siirtyä reaaliaikaan.

Heräsin aamulla klo 5 aikaan. Olin käynyt yöllä viisi kertaa vessassa ja otin myös pissasta näyteputkilot OYKS:iin vietäväksi. Jumppasin 30 minuuttia ja kävin suihkussa. Söin aamupalan ja levähdin vielä tunnin ajan.
Taksi tuli hakemaan klo 08.40 ja olimme perillä OYKS:ssä klo 10.25. Kävin vessassa sädehoito-osastolla. Vein pissanäytteet laboratorioon. Join kolme lasillista vettä. Pääsin sädehoitoon 10 minuuttia myöhässä. Hoitaja antoi minulle lääkärin tekemän tekstin, jossa todettiin alhaisin PSA arvon alle 0.1, mutta siitä huolimatta lääkäri näkee, että edetään alkuperäisen hoitosuunnitelman mukaan.
Olimme takaisin Kalajoella klo 14.00. Kela oli palauttanut minulle 75 euroa liikaa maksettua omavastuuosuutta. Vielä on 100 euroa palauttamatta.

Perjantaina 18.03.2016 heräsin aamulla klo 04.00. Olin käynyt yöllä vessassa kuusi kertaa. En ollut ottanut Tamsulsiinihydrokloridi-tablettiani ja sen johdosta virtsaamiseni ei ollut niin helppoa verratuna siihen kuin olisi ottanut tabletin. Siksi otin tabletin nyt aamulla. Yhä enemmän minua alkaa askaruttamaan sädehoidon kielteiset vaikutukset. Siksi etsin tietoja syövästä ja sen vaikutuksista.

Docrates-sairaala

Katso Sädehoito

Sädehoito

Sädehoito

Usein kysyttyjä kysymyksiä sädehoidosta

Syöpäpotilaan ohje

Sädehoito – potilasohje

Mitä syöpäpotilaan pitää tietää hoitojen pitkäaikaishaitoista?

Kävin tyhjentämässä suolen 05.40. Sädehoidon vaikutuksen huomaa ulostettaessa ja virtsattaessa. En sano, että tunne on kirvelyä, mutta se on kirvelynomaista herkkää tunnetta, mikä kertoo, että jotain on tapahtunut elimistössäni.
Jätin aamujumpan väliin tältä aamulta, koska pistoskohdan iho oli punertunut. Nähtävästi se johtui eilisestä jumppaamisesta.

Tilataksi tuli hakemaan klo 08.00. Olimme OYKS:ssa 09.40. Kävin vessassa. Join kolme lasillista vettä klo 10.00. Pääsin sädehoitoon kello 11.00. Kerroin hoitajille, että minun mielstäni sädehoitoa tulee tarpeeseen nähden liikaa. Hoitaja kertoi, että minulla on mahdollisuus neuvotella asiasta lääkärin kanssa. Olen nyt kotona harkinnut asiaa. Ajattelen, että ulkoista sädehoitoa minulle riittää 21 kertaa ja sen jälkeen neljän päivän boosterjakso, ulkoinen sädehoito eturauhaseen.Tämä olisi 84 % alkuperäisestä ulkoisesta sädehoitotavoitteesta ja 80 % alkuperäisestä boosterhoitotavoitteesta. Kokonaishoitotavoitteeksi tulisi 83,3 % alkuperäisestä tavoitteesta. Jos näin voidaan tehdä, niin viimeinen hoitopäivä olisi 01.4.2016.
Käyn neuvottelemassa asiasta lääkärin kanssa maanantaina jos se vain on mahdollista.

Tein lääkärille seuraavan kirjeen:

Voidaanko hoitosuunnitelmaa tarkistaa?

Kesäkuussa 2015 otetuista näytepaloista 90 % oli ns. arhäkkää syöpää, gl-asteikon mukaan 8. Silloin otetuissa ultrakuvissa näkyi selvästi tumma läiskä ja tunnustelemalla eturauhasta tuntui kovempi paikka. Heinäkuussa aloitettiin Firmagos-pistoshoito, mikä esti syövän leviämistä. PSA-arvo oli 4.6.

Muutin kesäkuussa ruokavalioni emäksiseksi eli aloin syödä keräkaaliraastetta, porkkanaraastetta, valkosipulihapankaalta ja valkosipulia sekä paprikaa, kurkumamaustetta ja mustapippuria. Ruokavaliooni kuului mustikka, puolukka, tyrni ja karpalo sekä maustamaton jogurtti ( kreikkalainen tai turkkilainen) vehnänlese, siansimen, pellavansiemenrouhe, soijarouhe, hunaja, omenaraaste ja parapahkinä. Juomana oli voikukanjuuritee, porkkanamehu, appelsiinimehu sekä lämmin vesi, jossa oli ruokalusikallinen hunajaa ja puoli sitruunaa puristettuna. Lisäksi söin kanamunaa ja tonnikalaa sekä kanaa. Liikuin aktiivisesti noin 3-4 tuntia päivässä. Testien mukaan metabolinen ikäni on 50 vuotta. Todellinen ikäni on 65 vuotta.

Ennen sädehoidon aloittamista ultrakuvissa ei enää näkynyt ruskeaa läiskää eturauhasessa ja eturauhasen kovempaa kohtaa ei enää ollut. PSA-arvo oli 0.2.

Bräky-terapia onnistui mielestäni erittäin hyvin tuloksellisesti, vaikka jälkihoidon kanssa oli odottomattomia ongelmia. Kun ulkoista sädehoitoa oli tehty kuusi kertaa niin kävin Kalajoen terveyskeskuksessa 10.3.2016 ja siellä otettiin verikoe. Sen tuloksen mukaan PSA on alle 0.1. Luonnollisesti verikoe sädehoidon kestäessä ei välttämättä kerro koko totuutta tilanteesta.

Mielestäni hoitosuunnitelma on tehty niin, että hoitosuunnitelma on vakio, mikä perustuu kokemukseen jolla on saavutettu hyviä tuloksia. Siinä ei ehkä ole huomioitu yksilöllisiä eroja. Ihminen on sitä, mitä hän syö ja miten hän elää. Ihmisissä on eroja.

Minä en halunnut toista bräkyhoitoa ja siksi ulkoista sädehoitoa lisättiin viisi kertaa alkuperäiseen suunnitelmaan verrattuna. Olen kuitenkin huolissani sädehoidon määrästä, koska sädehoidolla voi olla myös negatiivisia seurauksia. Ajattelin, että voidaanko ulkoisen sädehoidon määrää vähentämään 25 viidesta kerrasta 21 kertaa ja boosterjaksoa viidestä päivästä neljään päivään. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä että alkuperäisestä hoitotavoitteesta toteutetaan ulkoisen sädehoidon osalta 83,3 % ja boosterjaksosta 80 %. Onko tälläinen lyhennys perusteltua ja sisältääkö se hoitoriskiä?

Minulle tärkeintä on se, että hoitotulos on hyvä. Jos hyvä hoitotulos saavutetaan ilman riskejä vähemmillä hoitokerroilla niin en vastusta sellaista menettelyä. Katson, että tarkka tilanneseuranta on erittäin tärkeää myös jatkossa.


Erkki Aho

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti