maanantai 26. toukokuuta 2025

MA 26.05.2025


Aamulla aurinko nousi 03.34 ja laskee 23.08. Päivän pituus on 19 tuntia 34 minuuttia. Lämpötila +5C.- 17 C.n välillä. Tuuli etelästä 5 m/s.


Paino 100.2 kg. Veri 7.5. Verenpaine 121/78 pulssi 56.

Aamulenkillä vähän pirskotteli vettä, vaikka ennusteen mukaan piti olla poutaa.

                                  Kansainvälinen ruokailupäivä Kalajoen kristillisellä opistolla.

Eilen kävin syömässä Kalajoen Kristillisellä Kansanopistolla, jossa oli järjestetty kansainvälinen ruokapäivä. Söin siellä ukrainalaista borsh-keittoa. Se oli erittäin hyvää ja myös erittäin terveellistä. Yritin etsiä netistä ukrainalaisen borsh-keiton reseptiä. Keitto, jonka söin, ei ollut tämän reseptin mukaan tehty. Jos keiton valmistaja lukee tämän tekstin niin laita resepti minulle.

Tällainen resepti netistä löytyi


Keitto

4 l lihalientä

500 g kuorittua punajuurta, suikaleina tai raastettuna isolla raastimella

200 g kuorittuja porkkanoita, suikaleina tai raastettuna

200 g kuorittua sipulia, suikaleina

1 dl rypsiöljyä

1 kg valkokaalia, suikaleina

500 g kuorittua perunaa, kuutioituna

½ dl sokeria

1 dl tomaattisosetta

½ dl etikkaa

suolaa, pippuria

lihaliemen lihat, kuutioituna 1 x 1 cm paloihin

Lisäksi

smetanaa

persiljaa, hienonnettuna


Voin soveltaa tätä ohjetta kun valmistan ukrainalaista borsh-keittoa. Jätän kuitenkin sokerin pois. Käytän keräkaalta. Rypsiölyn sijasta voinokareen. Etikkaa vain yksi ruokalusikallinen. Lisään valkosipulia. Lihaliemen sijasta käytän lihaliemikuutioita.


Punajuurella on useita terveysvaikutuksia, joihin kuuluvat verenpaineen alentaminen, suorituskyvyn parantaminen ja aivojen verenkiuron vilkastuttaminen. Punajuuri on myös hyvä ravintokuidun ja folaatin lähde.


Yksi kaikkein laajimmin kasvatetuista kasviksista koko maailmassa on porkkana, ja siinä onkin valtava määrä vitamiineja (A-, C- ja E-vitamiineja, kuten myös B-monivitamiineja), antioksidantteja ja mineraaleja. Porkkanalla on niin paljon hyviä vaikutuksia ihmisen terveydelle, että sen tulisi olla aivan ehdoton perustuote jokaisessa ruokavaliossa.


Sipulista saa runsaasti vitamiineja, joihin kuuluvat C-, B6-, B1-, K- ja H-vitamiinit. Sipuli sisältää myös runsaasti foolihappoa, kuitua, rikkiä ja flavonoideja, kuten myös tärkeitä mineraaleja.


Kaalit ehkäisevät monia vakavia sairauksia, ylläpitävät ruoansulatustoimintaa, lujittavat luita ja täyttävät vähäkalorisesti runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta.

Ne sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten kalsiumia,kaliumia, mangaania, rautaa ja seleniå sekä E-ja K-vitamiinia, A-vitamiinn esiastetta beetakaroteenia ja B-ryhmän vitamiineja. Niiden osuus esimerkiksi vastustuskyvyn ylläpitämisessä ja luuston vahvistamisessa on merkittävä.


Perunan syöminen voi olla osa terveellistä ruokavaliota, ja sillä on useita positiivisia terveysvaikutuksia. Se on hyvä hiilihydraattien, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.


Tomaatilla on useita terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia. kuten sydän- ja verisuoniterveyden parantuminen, tiettyjen syöpäsairauksien riskin väheneminen, ja ihon vanhenemisen hidastuminen. Tomaatit ovat myös hyvä C- ja K-vitamiinin, kaliumin, folaatin ja veden lähde.


Selleri on erinomainen kuidun lähde, varsinkin kun otetaan huomioon sen vähäinen kalorimäärä. Suuri osa sellerin terveysvaikutuksista perustuu sen sisältämiin antioksidantteihin. Antioksidantit suojaavat soluja, verisuonia ja elimiä hapettumisvaurioilta.Se on myös erinomainen fytoravinteiden lähde, joiden on osoitettu vähentävän tulehduksia ruoansulatuskanavassa, soluissa, verisuonissa ja elimissä


Kohtuullisina määrinä ja osana monipuolista sekä tasapainoista ruokavaliota. Smetanalla on useita terveyshyötyjä. Se lisää mikrobiston tiheyttä ja monimuotoisuutta Hapankerma käy läpi käymisprosessin, joka varmistaa mikro-organismien lisääntymisen. Hapankerma on sinänsä terveellistä, kunhan sitä käytetään kohtuudella. Se parantaa monien ruokien makua ja ulkonäköä.


Joissakin tutkimuksissa on havaittu, että omenaviinietikan käytöllä saattaa olla merkittäviä suotuisia vaikutuksia esimerkiksi verensokeriin ja joihinkin veren rasva-arvoihin Tärkeimpiin omenaviinietikan hyötyihin kuuluu se, että sen uskotaan auttavan diabeetikkoja hallitsemaan tautia, sillä se parantaa insuliiniherkkyyttä ja voi auttaa alentamaan verensokeria aterioiden jälkeen.


Korealaistutkimuksen mukaan mustapippuri on luonnollinen keino torjua ylipainoa. Mustapippurin pääainesosa eristää rasvasoluja ja ehkäisee uusien rasvasolujen muodostumista. Tutkijoiden mukaan mustapippurin terveysvaikutukset ovat olleet tunnettuja itämaisessa lääketieteessä jo vuosisatojen ajan. Mustapippurin avulla on hoidettu muun muassa ripulia, koleraa sekä muita ruuansulatuselimistöön liittyviä vaivoja.


Persilja sisältää paljon C-vitamiinia, rautaa ja betakaroteenia. Lisäksi persiljassa on diureettisesti vaikuttavia aineita, jotka edistävät ylimääräisen nesteen poistumista kehosta. Persilja sisältää runsaasti eteeristä öljyä, joka edistää ruuansulatusta. Siinä on myös rautaa, kalsiumia, fosforia sekä runsaasti A- ja C-vitamiinia.


Ukrainalainen borsh-keitto tulisi sisällyttää jokaisen suomalaisen päivittäiseen ruokavalioon. Ukrainalainen borsh-keitto vähentää suolistotauteja, syöpää, verenapainetta ja vaikuttaa diabeteksen torjuntaan. Se parantaa myös painonhallintaa. Ukrainalainen borsh-keitto ja liikunta kuten hieronta, jumppa, kävely ja pyöräily säästäisivät suomalaisten sairauskuluja merkittävän määrä. Ukrainalainen borsh-keitto tulisi sisällyttää myös koululaisten ruokailuohjelmaan ja kieltää energiajuomat. Ukrainalaisen borsh-keiton ruoka-aineet ovat halvempia kuin koululaisen ruoka-annoksen hinta .Näillä toimenpiteillä parannettaisiin koululaisten terveyttä merkittävästi.


Mielestäni onnistuin erittäin hyvin ukrainalaisen borsh-keiton valmistuksessa. Nyt minulla on useaksi päiväksi borsh-keittoa, kun sitä on kattila täynnä.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti