perjantai 22. huhtikuuta 2016

Pistoshoidon odotamaton jälkivaikutus

Firmagos-pistoskohdan iho tulehtui laajsasti n. 30 cm pistoskohdan ympäriltä. Tämä oli poikkeuksellista kohdallani, koska nyt oli 11. kerta eikä aikaisemmilla kerroilla ollut mitään ongelmia. Koska nousi kuumetta niin katsoin parhaimaksi mennä lääkärin vastaanotolle, Lääkäri piirteli vatsaani tussilla tulehdusten rajoja.
Minulle laitettiin oikeaan käteen kanyyli, jonka avulla laitetaan antibioottia kolme kertaa päivässä viiden päivän ajan. Tavoitteena on tulehduksen haittavaikutusten torjuminen. Kanyyli oikeasa kädessä vaikeuttaa monia toimintoja arkielämässä.

Tiistaina 19.4.klo 8.30 menin Kalajoen terveyskeskukseen syöpähoitajan luokse ja sain 11.kerran Firmakospistoshoidon. Tällä kertaa vasemalle puolelle alavatsaa. Illalla minulle tuli ensin kylmän väreitä ja sitten nousi kuume. Kuumetta oli vähän yli 38 astetta. Otin puolikkaan Pandol-tabletin. Keskiviikkoona vasta illalla huomasin, että punertava alue alavatsassani oli laajentunut. Otin edelleen puolikkaan Pandol-tabletin. Torstaina aamulla menin Kalajoen terveyskeskukseen ja sain lääkärin vastaanottoajan. Valitettavasti ajat olivat 40 minuuttia myöhässä. Minusta otettiin verikoe, jolla mitattiin tulehdusarvoja. Tulos oli 80.
Tulehdusarvot
Lääkäri koetteli mahaani ja soitti OYKS:n urologian osastolle ja kyseli asiassa heidän mielipidettää. Sitten lääkäri kertoi minulle hoitosuunnitelman. Ensin hän piirteli mustalla tussilla vatsaani renkaita, mitä osoittivat erilaisten tulehdusten paikan. Hoitosuunnitelman mukaan minulle laitetaan kolme kertaa päivässä antibioottia suoneen viiden päivän ajan. Kun kuulin suunnitelmasta niin jäi suu auki kuuntelemaan. Jolloin lääkäri kysyi, että olenko jotenkin huolissani tilanteesta. Minä kerroin, että en ole ihastunut antibiootteihin. Lääkäri perusteli, että tällainen hoitomuoto sen takia, että voidaan ehkäistä mahdolliset tulehdusten aiheuttamat vauriot alavatsan alueella ( märkimiset jne). Otettiin vielä verikokeet ja aloitettiin ensimmäinen antibioottihoito tiputuksella. Kanyyli minulle laitettiin oikeaan käteen viideksi päiväksi. Vasta myöhemmin huomasin, että kanyyli oikeassa kädessa rajoittaa tiettyjätoimintoja. Kun kävin vessassa, tyhjensin suoleni niin takapuoli oli pyyhittävä vasemmalla käsellä. Kun kävin suihkussa niin oikeaan käteen oli laitettava muovipussi maalarinteipillä kiinni. Luonnollisesti vasenkätisyys oli nyt hieman uutta minulle, mutta on hyvä, että vasempaa kättäkin tulee treenattua.
Illalla menin Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolle kello 20 ja siellä istuin leposohvalla kun sairaanhoitaja tuli luokseni ja alkoi laittaa antibiootti. Hän laittoi sen todella tottuneesti ammattitaidolla.

Aamulla kävin suihkussa ja lähdin Kalajoen terveyskeskukseen, jossa laitettiin antibiootti ja mitattiin tulehdusarvo. Nyt tulehdusarvo oli 58.
Kello 14 menin Kalajoen terveyskeskukseen antibioottihoitoon. Tulehdusalue oli laajentunut entisestään, mutta kuumetta ei ollut ( 36,8) ja aamulla mitattu tulehdusarvo oli alempi kuin eilen. Siksi lääkäri ei lähettänyt minua jatkotutkimuksiin Oulaskaankaalle tai OYKS:iin. Nyt on itse seurattava tilannetta. Seuraava antibioottihoito on Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolla illalla kello 21. Samalla sovitaan muut viikonlopun hoitoajat ja toimenpiteet.

Olen hoitanut alavatsani tulehdusta lämpimällä suihkulla ja kylmällä pyyhkeellä. Aamulla 24.4.2016 kävin suihkussa ja kylmällä pyyhkeellä viilensin tulehduskohtaa alavatsassani. Menin aamulla kello 8 Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolle. Otettiin CRP eli tulehdusarvo. Arvelin sen olevan lähempänä 40, mutta yllätyksekseni se oli vain 30. Hoitaja meni tarkistamaan lääkärin ohjeistusta hoitooni. Hoitajan mukaan on mahdollista, että nyt voisi siirtyä suonen sisäisestä antibiootista suun kautta nautittavaa antibioottiin, koska tilanne on niin hyvä. Valitettavasti lääkäri ei ollut tehnyt muuta ohjetta kuin suonen sisäisen antibiootin. Nyt olisi pitänyt soittaa Oulaskankaan sairalaan lääkärille ja kysyi voidaanko nyt menetellä toisin. Vuodeosastolla oli kuitenkin kiire ja siksi katsoin, että ei ryhdytä soittelemaan, vaan mennään alkuperäisen suunnitelman mukaan. Siksi jatkettiin samaan malliin eli laitettiin edelleenkin kanyylin kautta suonen sisäinen antibootti.


Kävin kello 14 Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolla ja minulle laitettiin antibiootti kanyylin kautta suoneen. Pyysin hoitajaa soittamaan lääkärille jotta he voivat muuttaa hoitosuunnitelmaa niin, että kanyyli poistetan illalla ja antibiootit nautitaan suun kautta. Mielestäni ei ole enää perusteita kanyylin käyttöön.


Kävin Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolla illalla klo 20.20 ja minulle laitettiin kanyylin kautta antibiootti suoneen. Sairaanhoitaja oli soittanut lääkärille ja hoitosuunnitelmaan tehtiin vaatimani muutos eli kanyyli poistettiin ja sain yhteenäs kuusi antibioottitablettia sunnuntaita ja maanantaita varten. Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosastolla on todella ammattitaitoiset sairaanhoitajat. Suuri kiitos heille. Nyt voin kuntoilla kevyesti jo huomenna. Maanantaina aamulla minulla on aika Kalajoen terveyskeskukseen klo 8.15.

Sunnuntaina minulla ei ollut enää kanyylia. Siksi lähdin 5 km:n kävelylenkille. Alavatsassa pistoskohdassa tuntui kipristelyä, mutta se häipyi kävelylenkin kuluessa. Jumppasin kotona 30 minuuttia ja edelleen tuntui kovempi pistospaikka alavatsassa. Illalla kävin uimassa 1000 m ja myös siellä tuntui pistoskohta matkan edetessä.

Maanantaina menin Kalajoen terveyskeskukseen klo 8.10 pääsin sairaanhoitajan vastaanotolle ja otettiin CRP, mikä oli nyt vain 11. Pyysin sairaanhoitajaa varaamaan minulle lääkärille ajan. Näytti siltä, että nyt Kalajoen terveyskeskuksessa oli lääkäreitä kuin kissoja vilikkiläsä. Päättäjänä minun tulee olla tyytyväinen tilanteeseen. Lääkäri tek lähetteen Oulaskankaan sairaalaan. Sairaanhoitaja tilasi minulle ajan klo 12.30. Sairaanhoitaja sanoi, että virtsarakon tulee olla täynnä. Minä hieman ihmettelin, että miksi pitää olla. Lähdin ajamaan Oulaskankaan sairaalaan ja pääsin heti ultraäänikuvaukseen. Sairaanhhoitaja sanoi, ettei tarvitse olla virtsarakko täynnä. Tule heti kuvaukseen. Lääkäri näytti ultranäyttöä, josta näkyi, että pistoskohdassa on selvästi nestettä ja mahdollisesti mustelma.


Kalajoen terveyskeskuslääkärin piti soittaa minulle 14.30, mutta kun soittoa ei alkanut kuulumaan menin terveyskeskukseen klo 15.10 ja tapasin lääkärin. Hän kertoi, että neste on kudoksessa. Hän soitti OYKS:n urologille, joka kertoi, että Firmagos-pistoshoidossa hylkimisreagiot voivat alkaa näinkin myöhään eli minulla oli nyt 11.kerta. On todennäköistä, että pistoskohdan ”patti” ei koskaan häviä. Kuukauden päästä voidaan kokeilla vielä Firmagoksen kanssa, mutta jos se ei onnistu niin vaihdetaan lääkettä. Jotenkin tässä tuntee itsensä lääkäreiden armoilla olevaksi koekaniiniksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti