lauantai 6. elokuuta 2016

Atooppinen ihottumaniKävin lääkärissä, koska oikeaan jalkaani tuli ihottumaa noin 12 cm korkea ja 6 cm leveä. En saanut sitä pois voiteilla. Lääkärin analyysi oli infektioekseema. Hän kirjoitti minulle reseptin Bemetson kortinoonivoiteesta, jota levitetään iholle kerran päivässä enintään kolmen viikon ajan sitten vähintään viikko taukoa.
Minulla kuitenkin ihottuma tuli myös vasempaan jalkaan. Oikeassa jalassa ihottuma-aluee laajeni entisestään. Siksi ryhdyn hakemaan netistä lisää tietoa ongelmaani. Päädyin siihen tulokseen, että kysymyksessä onkin atooppinen ekseema, jossa iho on tulehtunut, kutiseva ja kuiva. Kutina on yleensä voimakasta, joskus sietämätöntä.
Hoidon tavoitteena on kutina ja ihottuman vähentäminen, ihotulehdusten esto ja ihottuman kanssa pärjääminen. Kuvista katsoin, että oma atoopinen ihottumani on vaikeusasteeltaan vaikea.

Jos perusvoiteella rasvaaminen ei riitä pitämään ihoa kunnossa, perusvoiteen lisäksi sivellään kortikosteroidivoidetta (kortisonivoidetta) 1–2 kertaa päivässä noin 1–2 viikon kuureina. Kuurin jälkeen sitä sivellään kaksi kertaa viikossa huonoimmin voiville ihoalueille. Näin voidaan estää atooppisen ekseeman paheneminen, ilman että kortisoni ohentaa ihoa.

Atooppisen ekseeman taustalla on perimän, ympäristön, ihon läpäisyesteen puutteellisen toiminnan ja immunologisten muutosten yhteisvaikutus. Niiden seurauksena iho kuivuu, kutisee ja tulehtuu. Kokemus on osoittanut, että joillakin esimerkiksi hikoilu, liian rasvaiset voiteet, stressi tai karheat vaatteet voivat pahentaa ekseemaa.

Atooppista ihoa ärsyttäviä tekijöitä ihon tulehduksen lisäksi löytyy meidän tavallisesta elinympäristöstä. Stressi pahentaa oireita, lämpötilan äkilliset muutokset ja oma hiki ärsyttävät herkkää ihoa. Senpä vuoksi on syytä olla tietoinen eri tekijöistä, joilla saattaa olla osansa herkän ihon ärtymiseen. Harrastukset ja liikunta voivat joskus tuntua rasittavilta ja ihoa ärsyttäviltä, mutta kokonaiskatsannossa niiden merkitys henkiseen hyvään oloon ja jaksamiseen muodostuu korvaamattomaksi.

Atooppista perimää ei voi muuttaa, mutta oireita voi ja kannattaakin hoitaa. Ihon kosteuttaminen perusvoiteilla on hoidon kulmakiviä ja toiminto, josta kannattaa tehdä päivittäinen rutiini. Kosteuttaminen on tärkeää myös sisäisesti esim. nauttimalla vettä ainakin pari litraa vuorokaudessa.
Peseytyminen ja suihkussa käyminen on sitä tärkeämpää, mitä huonommassa kunnossa iho on. Saunassakin atoopikon on lupa piipahtaa kosteissa löylyissä. Pesun voi suorittaa myös niin kutsuttuna voidepesuna, jolloin saippua korvataan kevyellä perusvoiteella. Peseytyessä ei saa vaurioittaa herkkää ihoa pesumenetelmillä, ja ihon kuivaus tapahtuu taputtelemalla pehmeällä pyyheliinalla. Ihon rasvaus kannattaa tehdä pesun jälkeen kostealle iholle.

Koska olen syöpäsairas, niin on tarkistettava, että kertooko kova kutina syövän olemassaolosta.

Olen päätynyt oman kokemukseni perusteella sellaiseen atooppisen ihottuman hoitoon, että pesen säären ja koko jalkani Sebamed-pesunesteellä ja kuivaan ohjeiden mukaan. Sen jälkeen levitän iholle Bemetson kortisonivoidetta. Ihon tilanne rauhoittuu muutamaksi tunniksi. Kun alkaa tuntuun kutinaa niin laitan lisäksi AloeVera voidetta ja jälleen päästään muutama tunti eteenpäin. Sitten pesen jalkani rautayrtti pesuaineella. Tämä on kasviöljypohjainen ja ihoa kosteuttava
pesuaine. Kuivaan sen jälkeen jalat ohjeiden mukaan ja laitan Bemetson kortisoonivoidetta iholleni. Juon vettä normaalia enemmän.


Atooppinen ihottuma on suvussani perinnöllistä. Muistan isälläni sääressä olleen ihottuman ja omalla tyttölläni oli ihottumaa pienenä. Kun analysoin, mikä on voinut aiheuttaa minulle atooppisen ihottuman puhkeamisen, niin vaihtoehdot ovat stressi, ruokavalio ja mahdollisesti syöpä. Todennäköisenä pidän stressiä ja ruokavalioa, jotka yhdessä ovat vaikuttaneet siihen, että oma suojamekanismi on pettänyt. Luonnollisesti on selvitettävä onko kysymyksessä mahdollinen syöpä jossakin elimistössä.

Mielestäni todennäköisin syy suojamekanismini pettämiseen ja atooppisen ihottuman syntymiseen on stressi, mikä taas johtuu yli 20 vuotta jatkuneesta oikeustaistelusta. Viime viikolla poliisihallitus määräsi Oulun poliisiin tutkimaan asioita, mutta Oulun poliisi siirsi asian valtakunnansyyttäjävirastolle, joka puolestaan siirsi asian Lapin syyttäjävirastolle ja Oulun poliisille. Oulun poliisi kuitenkin ilmoitti ettei heille ole tullut toimeksiantoa asiasssa. Tein kyselyn valtakunnansyyttäjävirastolle asiasta ja sain heiltä tietää nimen kuka toimii tutkinnanjohtajana asiassa. Rikollinen ulosotto pitää taloudelliseen tilanteeni vaikeana. Siksi jouduin tekemään rikosilmoituksen valtiopetoksesta, koska mielestäni toiminta on tietoisen rikollista, kun rikoksia peitellään ja rikollisia suojellaan.
Stressiäni on lisännyt valtava pettymys rautiolaisten toimintaan. Kun stressin aiheuttaja menee entistä enemmän tunteelliselle puolelle niin sitä vaikeampi stressi on. Valitettavasti kaikkein suurin stressin aiheuttaja tunnepuolella on ollut oma lähipiirini.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti