sunnuntai 30. elokuuta 2015

Tietoa syövästä – oma analyysini


Kun solu menettää säätelykyvyn ja alkaa lisääntyä hallitsemattomasti, se itse asiassa panee alkuun oman sarjansa ”kuolemattomia” soluja. Pieni geneettisen koodijärjestelmän osa on muuttunut solun ytimessä syöpägeeniksi. Solu alkaa lisääntyä villisti ja tarpeettomasti ja tuhoaa hyödyllisiä syöpäsoluja. Mekanismi tunnetaan melko hyvin.

Stressin ja syövän mahdollinen yhteys on hyvin kiintoisa. Solumme reagoivat stressiin hyvin voimakkaasti ja nopeasti. Stressi on sisäistä, ei ulkoista, kuten yleisesti ajatellaan. Aivojen ja jonkun muun elimen havainto ulkoisesta ärsykkeestä on varsinainen stressi. Se on eräänlainen reaktio. Stressireaktion seurauksena ilmenee muutoksia tuki- ja liikuntaelimissä, hermostossa, umpieritysjärjestelmässä ( joka tuottaa tärkeitä hormoneja) ja immuunijärjestelmässä. Stressin ja syövän välistä yhteyttä ei vielä tarkoin tunneta. Tämänhetkiset teoriat tukevat ajatusta, että aivolisäkkeesta erittyisi stressin vaikutuksesta hormoneja, esimerkiksi AVTH:ta, jotka vuorostaan kiihdyttäisivät lisämunuaisten kuorikerrosta erittämään kortisolia. Kortisolin tiedetään alentavan elimistön kykyä vastustaa sairauksia, koska se estää vasta-aineiden ja tappaja T-solujen tuotannon. Tappaja T-soluja syntyy kateenkorvassa, ja ne valvovat sairauksia immuunijärjestelmässä. Kun seurataan tapahtumien ketjua stressistä vastustuskyvyn alenemiseen, voidaan haivata, että elimistö muuttuu alttiimmaksi viruksille ja karsinogeeneille. Psyykkisellä stressillä on yhteyttä syöpään.

Jos syöpäkasvain rajoittuu yhteen elimeen tai vain sen osaan, hoidoksi riittää toisinaan elimen tai sen sairaan osan poisto. Toinen syövän hoitomuoto on sädehoito. Eräät syöpäsolut tuhoutuvat, kun niihin kohdistetaan suuri sädeannos. Asian tekee vaikeaksi se, että sädehoito tuhoaa myös tavallisia, terveitä soluja. Hoito voi aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia ja voimattomuutta potilaassa, joka tuntee olonsa heikoksi ja sairaaksi. Yleensä sädehoito ei varsinaisesti paranna syöpää. Lääkehoito eli kermoterapia on kolmas hoitomuoto. Lääkkeisiin liittyy usein kuitenkin uuvuttavia ja ikäviä sivuvaikutuksia, kuten hiusten lähtöä, impotenssia, steriliteettiä, pahoivointia ja oksentelua. Aiheuttamalla vastustuskyvyn heikkenemistä, immuunipuutosta, lääkehoito voi tehdä potilaan alttiimmaksi toisentyyppiselle syövälle.

Myönteinen asenne synnyttää voimakasta uskoa, toivoa, rohkeutta, tyytyväisyyttä ja luottamusta. Asenteisiin ei siis pidä suhtautua kevyesti. Kielteiset asenteet vaikuttavat elimistön kykyyn selvitä sairaudesta.

Syövällä ja ravinnolla on yhteys. Suomalaiset lääkärit ja tutkijat ovat kiinnittäneet laiskasti huomiota tähän asiaan. Kiinassa, Saksassa, Sveitsissä, Kanadassa ja ns. entisissä itäblokin maissa asiaan on kiinnitetty suurempaa huomiota. On täysin selvää, että
  1. päivittäistä rasvan nauttimista pitää vähentää huomattavasti
  2. tuoreita hedelmiä ja vihanneksi, etenkin runsaasti C-vitaminia sisältäviä, on syötävä enemmän. Niitä ovat tummanvihreät lehtivihannekset, porkkana, kurpitsa seka kaikki kaalin sukulaiset kasvit, kuten parsakaali, ruusukaali ja kukkakaali.
  3. Savustettuja ruokia pitää välttää. Makkara, pekoni, hot dogit, savustettu kala ja kinkku kuuluu vältettävien listalle.
  4. Alkoholin käyttöä tulisi välttää.
  5. A-, C, ja E-vitamiineilla on merkitystä syövän torjunnassa. A-vitamiini estää eräiden syövän esiasteiden muodostumista solukalvolla.
  6. Älä tupakoi.
  7. Älä syö liikaa. Lihavuudella ja tiettyjen syöpälajien, etenkin kohtu- ja munuaissyövän runsaalla esiintymisellä on yhteyttä toisiinsa.
  8. Vältä juomasta kuumaa kahvia sekä kolajuomia.
  9. Vältä grillattua lihaa ja kalaa ja mitä tahansa palanutta ruokaa. Grillaamisessa syntyvä palannut rasva sisältää karsinogeenejä.
  10. Syö lisävitamiineja, jos ravinnossa on vähän A-, C- ja E-vitamiineja.

Ihmisen sisäiset tekijat herkistävät elimistöä syövälle. Laajasti ottaen miltei kaikki syövät voidaan teoriassa estää, jos vältämme altistumasta syöpää aiheuttaville tekijöille. Se tarkoittaa sitä, että etsimme kaikkia mahdollisia keinoja, joilla voi kohottaa elimistön maa vastustuskykyä syöpää aiheuttavia tekijöitä vastaan, Tietomme syövästä ohjaavat meitä etsimään syvällisemmin psykofyysisiä yhteyksiä.

Luonnollisesti omakohtainen tilanneanalyysi on minulle tärkeä. Olen mielestäni pysynyt hallitsemaan stressiäni suhteellisen hyvin vaikka oikeustaisteluni on kesätnyt jo yli 20 vuotta ja kaikki todistusaineistot ovat kiistattomat, mutta oikeusmafia on Suomessa niin voimakas että en ole saanut oikeutta. Tämä on ollut minulla hallinnassa. Mielestäni syövän synty liittyy vuoden 2012 lokakuun tapahtumiin, jotka ovat jättäneet syvän ja parantumattoman haavan sieluuni. Kysymys oli tunteisiin vaikuttavasta ja uskomattomasta asiasta. Sen jälkeen elimistöni alkoi reagoida erikoisella tavalla ja syntyi kystiä, joita aluksi tyhjennettiin Raahen sairaalassa. Kun se ei auttanut, niin katsottiin viisaimmaksi suorittaa leikkaus. Elimistöni ei selvinnyt tilanteesta kunnolla, sillä vuoden 2012 tapahtumat tekivät minulle niin suuren ”tasapainohäiriön” josta en ole toipunut vieläkään. Tapahtuma ylitti stressin sietokykyni. Olen kertonut tapahtuman vaimolleni ja tytöilleni ja se on ollut jatkuva keskustelunaihe ( riidan aihe) meidän perheessä jo kolme vuotta.

Syöpää aloin epäillä, kun sairastuin kovakipuiseen eturauhasen tulehdukseen. Eturahausessa näkyi ultrakuvauksessa musta piste, josta otettiin näytepalat ja todettiin vakavanlaatuinen syöpä. Eturauhasen tulehdusta ei mielestäni tutkittu riittävän tarkasti. Märkäinen kertymä tietyssä paikassa jätettiin huomiotta. Mielestäni se oli minulle tärkeä asia. Todennäköisesti se tulee ilmi topografikuvauksessa, jonka tulokset saan mahdollisesti ensi keskiviikkona.

Olen muuttanut tyystin ruokavalioni ja pitänyt fyysisen kuntoni korkealla. Olen huomannut, että ruokavaliolla ja hyvällä syysisellä kunnolla on erittäin suuri merkitys syövän hoidossa. On todennäköistä, että omilla luonnonmenetelmillä voidaan syöpää torjua tehokkaasti. Olen positiivinen ja uskon, että voitan syövän, vaikka nyt tilanne näyttää asiantuntijoiden mukaan vaikealta. Minä uskon, että syöpä on voitettavissa sellaisilla menetelmillä, jotka Suomessa ovat saaneet vähemmän huomiota osakseen. Ihminen on sitä, mitä hän syö ja miten hän elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti