keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Yleistä eturauhassyövästä



Eturauhassyöpä yleistyy nopeaa vauhtia. Se on suomalaisten miesten yleisin syöpäsairaus. Vuosittain noin 4000 suomalaista miestä sairastuu eturauhassyöpään. Eturauhassyöpä on ikääntymiseen liittyvä ilmiö. Eturauhassyövän syitä ei tunneta. Siihen todennäköisesti vaikuttavat geneettiset tekijät ja ympäristö.

Eturauhanen on saksanpähkinän muotoinen ja kokoinen elin, joka sijaitsee hyvin suojattunua lantiossa virtsarakon alapuolella, virtsaputken ympärillä. Sen takana on peräsuoli, jota kautta eturauhasta voidaan tunnustella. Eturauhanen koostuu sileästä lihaksistosta, sidekudoksesta sekä rauhasrakenteista, joiden tehtävänä on muodostaa nestettä, joka antaa siittiöille sopivan alastusalausn niiden purkautuessa siemensyöksyn yhteydessä eturauhasen läpi.

Nuoren aikuisen miehen eturauhanen painaa noin 16 grammaa. Valtaosalla miehistä eturauhanen alkaa hitaasti suurentua 40 ikävuoden paikkeila. Tämä ns. prostatahyperplasia eli eturauhasen hyvänlaatuinen liikakasvu onkin vanhenevien miesten tavallisin virtsaamisvaivojen syy. Hyperplaisakudos kehittyy yleensä eturauhasen keskivyöhykkeeseen virtsaputken ympärille, ja ahtauttaa pikkuhiljaa virtsaputkea. Tällöin virtsaaminen vaikeutuu.

Eturauhassyöpä ilmenee useimmiten rauhasen uloimmassa eli perifeerisessä vyöhykkeessä. Pieni eturauhassyöpä ei näin olen anna mitään oireita, koska se ei vaikuta virtsan kulkuun. Eturauhassyöpä on yleensä pitkään oireeton. Jos oireita ilmenee, ne ovat käytännössä samat kuin hyvänlaatuisesta virtsakasvusta aiheutuvat.

Eturauhassyövän ensioireet voivat olla etäispesäkkeiden aiheuttamia, Ristiselkäsärky ja iskiastyyppinen oireisto, samoin kuin kivut muualla kehossa, voivat johtua luustossa olevista etäispesäkkeistä. Alaraajojen ja kivespussin turvotus voi syntyä lantion imunestekierron tukkeutumisesta,

Yksinkertaisin eturauhasen tutkimus on sen tunnustelu, peräsuolen kautta. Kova kyhmy eturauhasessa herättää aina syöpäepäilyn, Laboratoriokkokeissa tärkein on veren PSA-arvo. Koepalojen otto eturauhasesta tehdään ultraääniohjauksessa. Eturauhasen kokoa ja kaikurakennetta sekä ympäröivän kapselin rajoja on mahdollista arvioida peräsuoleen asennettavalla ultraäänianturilla, Sen kautta voidaan ottaa ohjatut koepalat halutusta kohdasta. Koepalat lähetetäään mikroskooppiseen tutkimukseen ja patologi antaa niistä lausunnon.

Kun eturauhassyöpädiagnoosi on selvinnyt koepalojen perusteella, tehdään yleensä perustutkimuksena luuston isotooppikartoitus. Kasvaimen levinneisyysluokitus pyritään aina määrittelemään. Tässä käytetään ns. TNM-luokitusta. Kirjain T tarkoittaa kasvaimen paikallista levinneisyyttä siten, että T1 ja T2 edustavat eturauhasen sisäistä, rajoittunutta kasvainta. T3 kasvain on jo levinnyt kapselin läpi ja T4 kasvain on kiinnittynyt ympäröiviin kudooksiin, esimerkiksi virtsarakkoon tai lantion sienämään.

N-luokan avulla määritellään imusolmukkeiden tila. M-luokalla määritellään etupesäkkeet. Jos etupesäkkeitä ei tutkimuksissa löydy, käytetään symbolia Mo. Osooitettavissa olevat etupesäkkeet määrittelevät luoka M1:ksi. Tavallisimmin kyseessä ovat luustopesäkkeet, jotka isottoppikartoituksessa ilmenevät runsaasti isotooppeja keväävinä ns. aktiivisina alueina.

Levinneisyysluokitus on tärkeä, sillä eturuahassyövän hoidossa on monia erilaisia vaihtoehtoja ja hoitomuodon valinta perustuu juuri tähän luokitukseen. Kun syöpä on rajoittunut eturauhasen kapselin sisään, eikä etäpesäkkeitä ole todettavissa, se merkitään T-luokalla 1-2. Hoitovaihtoehdot ovat:
  1. eturauhasen radikaalinen leikkaus
  2. eturauhasen radikaalinen sädehoito
  3. seuranta
  4. hormonaalinen hoito

Eturauhasen syöpä


Käypä hoito

eturauhassyövän hoito
eturauhassyöpä

eturauhassyöpä ja sen ravitsemushoito

eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä sai uuden hoitomenetelmän Suomessa

Eturauhassyöpä

Eturauhassyöpä

Syöpäjärjestöt

Eturauhassyöpä


Lähdeaineisto Eturauhassyöpäpotilaan opas

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti