tiistai 21. heinäkuuta 2015

Taistelu syöpää vastaan


Eilen 20.7.2015 sain Oulaskankaan sairaalasta kirjeen, jossa todettiin, että Teiltä on otettu Oulaskankaan sairaalassa eturauhasesta koepalat. Valitettavasti eturauhasesta otetuista koepaloist on löytynyt pahanlaatuisia syöpäsoluja.

Luonnollisesti tieto oli epämiellyttävä uutinen, mutta ei odottamaton. Olin tarkkailut omia elintoimintoja pitemmän aikaa. Eturauhasen liikakasvu oli aiheuttanut tihentynyttä virtsaamistarvetta ja ajoittain virtsasuihku oli heikko. Minulle ilmestyi pari vuotta sitten kystiä, joita yritettin tyhjentää, mutta se ei tehonnut. Sen jälkeen minulle tehtiin Winkelmanin leikkaus Raahen sairaalassa. Winkelmanin leikkaus

Kun kystat saatiin poistettua niin kävin säännöllisesti omasta aloitteestani lääkärintarkastuksissa ja silloin todettiin eturauhasen liikakasvu ja minulle tehtiin lähete Oulaskankaan sairaalaan. Eturauhasen tutkimus Kalajoen terveskeskuksessa tehtiin tunnustelulla peräsuolen kautta. Kova kyhmy eturauhasessa herättää aina syöpäepäilyn Kävin Oulaskankaan sairaalassa tutkimuksissa ja siellä todettiin eturauhasessa tummempi kovempi kohta, jonka itsekin saatoin todeta kuvassa. Minulla määrättiin aika näytteenottoon muistaakseni marraskuussa, mutta koska mitään kipuja ei tuntunut, niin siirsin näytteen ottoa myöhäisemmäksi.

Toukokuussa sairastuin eturauhasen tulehdukseen. Se oli todella ”hirveä kokemus”. Kipu oli käsittämättömän kova. Lisäksi lääkäri määräsi minu verikokeisiin, joissa otettiin kaikki sukupuolitautikokeet jne. Tulokset sain viikon kuluttua ja käännyin toisen lääkärin puoleen, joka hieman hymyili ja sanoi, että ”sinua on pidetty viikko löysässä hirressä”.Kaikki PSA-arvot olivat kunnossa. Hän totesi, että kysymys on eturauhasen tulehduksesta ja sain voimakkaan antibioottikuurin. Oma analyysini oli kuitenkin se, että tulehdus jollakin tavalla liittyi syöpäsoluihin, koska tulehdus oli niin käsittämättömän kivulias.

Kalajoen terveyskeskuksen lääkäri ohjasi keskustelumme perusteella minut koepalojen ottamiseen Oulaskankaan sairaalaan. Koepalat otettiin kesäkuussa ja lähetettiin mikroskooppiseen tutkimukseen. Patologi antoi niistä lausunnon kuukauden kuluttua eli eilen sain lopullisen tuomion: koepaloista on löytynyt pahanlaatuisia syöpäsoluja.

Kun eturauhassyöpädiagnoosi on selvinnyt kopepalojen perusteella, tehdään perustutkimuksena luuston isotooppikartoitus. Muut tarvittavat tutkimukset määräytyvät potilaan tilanteen ja yleistilanteen mukaan. Minulle tämä luuston gammakuvat= luustontutkimus tehdään ensi maanantaina 27.7.2015 Oulun Yliopistolisessa keskussairaalassa.
Käsittääkseni tutkimuksella määritetään mahdollisia etäpesäkkeitä. Tämä selvitys on erittäin tärkeä, koska syövän hoidossa on monia erilaisia vaihtoehtoja ja hoitomuodon valinta perustuu juuri tähän tutkimukseen. Hoitomuotoon tietenkin vaikuttaa ikä, muut sairaudet sekä potilaan oma asenne ja toivomukset.

Eturauhassyövän ensioireet voivat olla myös etäpesäkkeiden aiheuttamia. Ristiselkäsärky ja iskiastyyppinen oireisto, samoin kuin kivut muualla kehossa, voivat johtua luustossa olevista etäpesäkkeistä. Itse en ole tuntenut varsinaista ristiselkäsärkyä. Muulla kehossa olen tuntenut kipuja eim. polvissa, mutta ne tuskin liittyvät eturauhassyöpään, vaan ovat rasitusvammoja, jotka tuntuvat kävelyssä ja ennenkaikkea juoksussa.

Syöpään sairastuminen ja diagnoosin kuuleminen aiheuttaa elämään suuren muutoksen, sillä ollaan uuden, pelottavan ja ahdistavan edessä. Asia ei koske vain potilasta, vaan myös hänen läheisiään. Syövällä on edelleen huono maine. Vanhat käsitykset ovat edelleen tiukassa. Sairastuminen pysäyttää, ravistelee ja vaatii paljon voimavaroja. Pelko ja ahdistus ovat jatkuvasti läsnä.
Eturauhassyövän hoito


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti