perjantai 16. helmikuuta 2024

LA 17.02.2024 Kalajoki 500 vuotta

 

Monen mielestä Kalajoentien suunnittelu ja toteutus epäonnistui pahasti. Kalajoentien juhlavassa avauksessa pääministeri Juha Sipilä leikkaa nauhaa ja Raili Myllylä todistaa tapahtumaa tien reunalla


TO 08.02.2024 Kalajoki täyttää 500 vuotta – olen huolissani

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/02/to-08022024-kalajoki-tayttaa-500-vuotta.html


Mielestäni taidenäyttelyni tulee olla keskeinen osa Kalajoen 500-vuotisjuhlassa. Taidenäyttelyssäni on n.160 maalausta ja piirrosta sekä 24 rakennusten pienoismallia. Ne kertovat Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 tähän päivään saakka. Taidenäyttelyni poikkeaa tavallisista taidenäyttelyistä siinä, että kaikkiin taideteoksiin tulee selostus taideteoksesta vihreisiin kehyksiin kooltaan 30x40 cm. Niitä tulee noin 170 kappaletta. Taidenäyttelyni poikkeaa muista taidenäyttelyistä siinä, että se on korkeatasoisin taidenäyttely mikä koskaan on Kalajoella ollut esillä. Sen lisäksi tavoitteenani on tehdä 1000 valokuvan näyttely taidenäyttelyyni Kalajoesta ja sen historiasta.


Taidenäyttelylleni tulee olla keskeinen sijainti. Sellainen paikka voisi olla Ostoskeskus Loisto. Taidenäyttelyni ympärille voitaisiin rakentaa ohjelma, mikä sisältää luentoja Kalajoen historiasta, musiikkiesityksiä, elokuvia mm. Tukkijoella. Historia- ja muita luentoja voisi olla vaikka kerran viikossa koko vuoden ajan. Luennoitsijoina kalajokisia professoreita, tohtoreita ja historianharrastajia. Vetonauloina professori Juho Saari ja tohtori Mika Siironen sekä Raution tohtorit ja opettaja Teuvo Tuorila ja Sari Alajoki ja itsekin voisin pitää muutaman luennon.

Unto Jutila ja Pekka Himanka ansaitsevat omat konserttinsa. Myös Tango-Landola ja Selvät Sävelet ansaitsevat omat konserttinsa. Kantelemusiikkiakin tulisi olla tarjolla ja Kilpisten kanteleen valmistus esillä. Tunnettuja oopperalaulajia on lähtöisin Kalajoelta mm. Tuomas Katajala, Saara Kiiveri, Annuliina Ikäheimo, Laura Mäkitalo jne. Heidät olisi hyvä saada esiintymään yhdessä monessa ooppera- tai musiikkitapahtumassa Kalajoella. Kalajoella on lukuisia yhtyeitä ja siksi voitaisiin järjestää monenlaisia konsertteja ympäri vuoden. Virtasalillekin saataisiin entistä enemmän käyttöä.


Kalajoella on myös urheilupaikkoja ja merkittävä määrä urheiluseuroja, jotka voivat järjestää urheilutapahtumia. Hiekkasärkillä on oma halli, johon voidaan järjestää suurempia tapahtumia sekä urheilutapahtumia. Kalajoella on kyläyhdistyksiä, jotka ovat luonnollisesti tärkeässä roolissa tapahtumien järjestämisessä.


Olen huolissani sen takia, että peruskuvio on saatava kuntoon mahdollisimman nopeasti, sillä esiintyjät on varattava jopa vuosia etukäteen. Nyt on kiire ryhtyä toimenpiteisiin. Aikaa on vähän. Toimenpiteiden valmistelu tulee olla leveämmillä harteilla kuin se nyt on. Tarvitaan musiikkipuolelta vastaavia henkilöitä koordinoimaan asioita esim. Soile Autio, Veli Ainali, Antti Roslander, Tero Översti jne. Urheilupuolelta urheiluseurojen johtohenkilöt ja kyliltä kylätoimikuntien johtohenkilöt. Kalajoen 500-juhlavuosijuhla tulee näkyä kaikkialla Kalajoella koko vuoden ajan.


Olen huolissani myös sen takia, että olen kuullut asian tiimoilta varsin merkillisiä ideoita, jotka toivoisin unohdettavan. Näytelmän tilaaminen eräältä tunnetulta kirjailijalta on juuri tällainen unohdettava asia. Tarvitsemme rahat omaan käyttöön.

Meidän tulee tuoda esille kalajokisia yrityksiä ja elinkeinoelämää. On siis valmistettava videoita kalajokisista yrityksistä ja Kalajoen matkailusta. Nämä videot tulee olla katsottavissa ympäri vuoden monessa eri paikassa Kalajoella ja ennen kaikkea ostoskeskus Loistossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti