maanantai 12. helmikuuta 2024

TI 13.02.2024 Aleksander Stubb – Suomen 13.presidentti

 


Cai-Göran Alexander Stubb (s. 1.huhtikuuta 1968 Helsinki) on suomalainen poliitikko, joka valittiin vuonna 2024 Suomen tasavallan 13. presdentiksi toimikaudelle 2024–2030. Aikaisemmin hän on toiminut ulkoministerinä 2008–2011, ulkomaankauppa- ja eurooppaministerinä 2011–2014, kansanedustajana 2011–2017 Suomen pääministerinä 2014–2015 ja valtionvarainministerinä 2015–2016. Lisäksi hän on toiminut europarlamentaarikkona vuosina 2004–2008 ja Kansallisen Kokoomuksen puheenjohtajana 2014–2016. Vuosina 2020–2024 hän toimi professorina Yliopistollisessa Eurooppa-instituutissa (EUI).


Aleksander Stubb haluaa olla tekemässä avointa, turvallista ja kansainvälistä Suomea.

Suomalaiset haluavat, että presidentti onnistuu tehtävässään. Aleksander Stubbilla on hyvät edellytykset onnistua tehtävässään. Hän on kokenut poliitikko, pitkä. urheilullinen ja kielitaitoinen uuden ajan presidentti. Hänellä on kaikki edellytykset tulla huomatuksi, kunnioitetuksi, vetovoimaiseksi ja arvostetuksi presidentiksi.


Suomalaiset on rauhaa rakastava kansa. Stubb haluaa olla rauhanrakentaja. Hän haluaa olla kansaa yhdistävä tekijä. Hän haluaa kabinettiinsa rauhanvälityksen ammattilaisen. Pekka Haavisto on 65-vuotias rauhanvälityksen ammattilainen. Haavisto on omalla tavallaan jatkanut presidentti Martti Ahtisaaren työtä. Uskon, että Pekka Haaviston valitseminen Alenksander Stubbin kabinettiin rauhanvälityksen asiantuntijaksi auttaisi niin presidentti Aleksander Stubbia ja kuin koko Suomea olemaan johtava rauhanvälittäjä maailmassa. Samalla se olisi myös Suomen kansaa yhdistävä tekijä. Suomesta tulee kokoaan suurempi maa Pohjoismaissa, Euroopassa, Natossa ja koko maailmassa. Suomi haluaa rauhaa maailmaan ja Suomesta tulee johtava rauhanvälittäjämaa maailmassa.


Suomi on uusi Nato-maa. Stubb tarvitsee kabinettiinsa Nato-asiantuntijan. Suomesta on tulossa kokoaan suurempi Nato-maa johtuen maantieteellisestä sijainnistaan Venäjän naapurina ja esimerkillisesti maanpuolustusasioita hoitaneena maana. Kokoomuksella on hyviä asiantuntijoita kansanedustajina mm. entinen puolustusvoimain komentaja 65-vuotias Jarmo Lindberg ja kyberturvallisuuden asiantuntija kansanedustaja 51-vuotias Jarmo Limnell. Presidentin kabinetin Nato-asiantuntija on todennäköisesti joku muu henkilö kuin edellä mainitut henkilöt, mutta näiden henkilöiden ammattitaitoa soisi käytettävän hyväksi entistä enemmän.


Afrikan väestönkasvu on maailman nopeinta. Tällä hetkellä maailman väestönkasvusta noin puolet tapahtuu Afrikassa, missä väestö lisääntyy 40–50 miljoonalla ihmisellä vuosittain. Afrikan väestönkasvu on ollut jatkuvaa 1950-luvulta lähtien, jolloin mantereella asui vajaa 230 miljoonaa ihmistä. Nyt Afrikassa asuu noin 1,4 miljardia ihmistä. Vuoteen 2060 mennessä mantereen väkiluvun ennustetaan kasvavan noin 2,9 miljardiin.Käytännössä maapallon väestönkasvu keskittyy Afrikkaan: Aasian väkiluvun ennustetaan kasvavan tulevina vuosikymmeninä nykyisestä 4,7 miljardista vielä reilulla puolella miljardilla, mutta palautuvan vuosisadan loppuun mennessä takaisin nykyiselle tasolleen. Euroopassa asuu tällä hetkellä noin 750 miljoonaa ihmistä ja määrä laskee.

On selvää, että Afrikka nousee entistä tärkeämmäksi asiaksi suuren väestön kasvun johdosta. Yhä useampi afrikkalainen haluaa muuttaa Eurooppaan ja Suomeen. Suomi ei voi olla koko maailman sosiaalitoimisto. Miten takaamme suomalaisten turvallisuuden muuttuvassa maailmassa? Meillä on pitkä itäraja. Meidän ja EU:n on saatava aikaan paremmat suhteet Venäjän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti