lauantai 27. helmikuuta 2016

Ensimmäinen ja toinen kerta ulkoista sädehoitoaTilasin eilen 24.2.2016 Kela-taksin ja sovin, että taksi tulee kello 11.45. Minulla on sädehoitoaika kello 15.00 Oulussa. Kela-taksien kyytimaksuista on omavastuu 300 euroa ja minulla tulee 300 euroa täyteen perjantaina. Lähetin ministeri Hanna Mäntylälle ja Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälälle seuraavan viestin.

From: Erkki Aho
Sent: Wednesday, February 24, 2016 10:00 AM
Subject: Fw: Vastaus palautteeseen

Parannusehdotus

Taksien maksupäätteeltä on suora yhteys Kelaan joten maksut toimivat reaaliajassa. Kelassa tarvitsee vain ohjelmoida tulostus siten, että tuloste tulee heti kun 300 euron omavastuukatto on saavutettu.
Byrokratiaa on vähennettävä jotta palvelu toimii.

Erkki Aho
kaupunginvaltuutettu
Kalajoki

Olen nukkunut hyvin, vaikka kävin yön aikana neljä kertaa vessassa. Aamulla jumppasin 30 minuuttia. Kävin suihkussa. Sädehoitoon valmistautumiseen kuuluu myös se, että tavoitteena on suolen tyhjennys ennen sädehoitoa. Minulta suolentyhjenys onnistui oman aikatauluni mukaisesti kello 09.00. Matkaan valmistautumiseen kuuluu myös eväiden teko. Otan mukaan kahdet leivät, kaksi banaania, välipalakeksin sekä mehua ja vettä.

Mustakankaan taksi tuli hakemaan minua sovittuna aikana kello 11.45. Olimme perilla OYKS:ssa n. klo 13.30. Menin sädehoito-osastolle ja sain kuulla, että ajat ovat vähän yli puoli tuntia myöhässä. Siksi ajoitin virtsaamiseni klo 14.30 ja sen jälkeen join kolme lasillista vettä. Menin sädehoitoon kello 15.40. Kaikki meni hyvin. Sädehoidon jälkeen hoitaja antoi minulle seuraavat ajat. Käyntikertoja kertyy 30 ja viimeinen on 8.4.2016.

Sädehoitoa ei kehossani huomannut lainkaan. Lähdin kotimatkalla n. kello 16 ja olin kotona n. kello 18. Söin, jumppasin 15 minuuttia ja kävin suihkussa. Rasvasin lantion aluetta. Join lämmintä vettä, johon laitoin puoli sitruunaa ja hunajaa.

Illalla nukahdin olohuoneen sohvalle kello 21 ja heräsin kello 22.10. Tästä johtuen yöuneni ei ollut paras mahdollinen vaan heräsin tavallista useammin virtsaamaan. Tihentynyt virtsaamistarve johtuu sädehoidosta. Yöllä tunsin lieviä kuuman ja kylmän tunteita. En tiedä johtuiko se sädetyksestä vaan todellista lämpötilamuutoksista, koska talomme on kaukolämmössä ja pakkanen kiri nopeasti -15 asteeseen. Mahdollisesti kangasrouskukeitto vaikutti siihen, että minulla oli ilmavaivoja jonkin verran.

Nousin perjantaina ylös 05.40 ja suoritin 30 minuutin aamujumpan. Kävin suihkussa ja söin aamupalan. Levähdin sohvalla tunnin verran ja soin vielä kaurapuuroa ja mustikoita sekä join kupillisen kahvia. Kävin tyhjentämässä suoleni aikataulun mukaan kello 9.00. Virtsatessa tuntui kivuntunne mikä ei kuitenkaan ollut kirvelyä. Sekin johtui sädehoidosta.

Laitalan taksi tuli hakemaan minua kello 12. Olimme perillä OYKS:ssa 13.45. Taksin ovi ei auennut. Oulussa, kun pääsimme perille. Se oli jäätynyt. Onneksi kuljettajan puoleinen ovi aukeni ja minä pääsin pois taksista, kun kuljettaja pääsi avaamaan auton oven. Perille päästyä join kolme lasillista vettä kello 13.55. Kello 14.30 sairaanhoitaja ilmoitti, että ollaan myöhässä n. 30 minuuttia. Hän ilmoitti minulle, että hoitokeskustelu käydään maanantaina sädehoidon jälkeen kello 11.40. Virtsakoe otetaan 17.3.2016 sädehoidon jälkeen ja 6.4.2016 otetaan virtsa- ja verikoe.

Sitten kävi ilmi, että neloskone oli rikki ja pääsin kakkoskoneelle n. kello 15.40. Se on uusin kone. Sädehoidon jälkeen kävin virtsalla ja lähdettiin kohti Kalajokea. Olin kotona 17. 40.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä kävin kuusi kertaa virtsaamassa. Sädehoito tihentää virtsaamisratvetta ja tämä puolestaa heikentää yöunia. Unen tarve on hyvin yksilöllistä ja jokainen nukkuu joskus huonosti. Satunnainen uneton tai huonosti nukuttu yö ei ole vaarallista eikä yleensä heikennä suoriutumista seuraavan päivän arkiaskareista. Jos univaikeudet kuitenkin toistuvat usein tai pitkittyvät viikkoja kestäviksi, alkaa ilmetä jatkuvaa väsymystä ja elämän laatu huononee univajeesta johtuen.

Katsoin netistä ohjeita univajeen sekä unettomuuden hoitoon. Luonnollisesti nämä ovat osaksi jonkun yksittäisiä mielipiteitä, joita voin soveltaa omiin tarkoituksiini.

Univelka

Nukutko tarpeeksi? Näin univaje vaikuttaa kehoosi

Toiminnallisen unettomuuden hoidossa on tärkeintä kiinnittää huomiota nukkumistottumuksiin:
 • Käytä vuodetta vain nukkumiseen (ja seksielämään)
 • Mene vuoteeseen vasta kun olet unelias
 • Pyri nousemaan aamulla vuoteesta aina samaan aikaan (myös viikonloppuisin)
 • Vältä päiväunia, mutta niitä välttämättä tarvitessasi ota ne joka päivä samaan aikaan ja korkeintaan tunnin pituisina
Tässä muutama neuvo mitä tehdä ennen nukkumaanmenoa:
 • Älä nauti alkoholia kahteen tuntiin äläkä kahvia, vahvaa teetä tai muita kofeiinipitoisia juomia kuuteen tuntiin
 • Älä tupakoi useaan tuntiin
 • Rauhoita itsesi: vältä rasittavaa ponnistelua, jännitystä, väkivaltaviihdettä, kovaa melua
 • Viritä makuuhuoneesi nukkumista suosivaksi (sopiva lämpötila, pehmeä valaistus, vähäinen melutaso, hyvä vuode)
 • Kevyt hiilihydraattipitoinen iltapala voi olla avuksi (esim. pala leipää ja pieni lasillinen maitoa); älä kuitenkaan syö mitään jos heräät kesken unen
 • Nouse ylös, mikäli et pääse uneen alle puolessa tunnissa, mene toiseen huoneeseen tekemään jotain rauhoittavaa ja palaa vasta kun tunnet itsesi väsyneeksi
 • Hetken lukuhetki vuoteessa voi helpottaa nukahtamista, etenkin jos luet jotakin melko tylsää tekstiä
Opettelemalla rentoutumaan voi helpottaa omaa unensaantiaan; esim. rentoutuskasetti, musiikki tai opetellut lihasten rentoutumisliikkeet helpottavat nukahtamista

Tuliko taas nukuttua huonosti? Muutaman kerran huonosti nukuttu yö ei vielä vaikuta, mutta jatkuvalla univajeella on jo omat seuraamuksensa.
Aha-now -sivusto listasi kahdeksan tapaa, miten univaje vaikuttaa.

1. Näytät rumalta
Tämän voit todistaa ihan itse. Vertaa keskenään kasvoistasi otettuja valokuvia, jotka on otettu parin hyvin nukutun yön ja parin huonosti nukutun yön jälkeen.
Univajeen huomaa siitä kärsivän kasvoista. Silmät punoittavat, silmän aluset ovat tummat, posket roikkuvat ja ilme on eloton. Sen lisäksi iho menettää kauneuttaan ja kiiltoaan.
Univaje myös nostaa stressihormonitasoja. Tämä hormoni pilkkoo proteiinikollagenejä, jotka auttavat pitämään ihoa kiinteänä ja sileänä.

2. Alisuoritat
Huonosti nukutuista öistä seuraa väsymys, joka on samanlainen kuin auton ajamisesta monta tuntia putkeen seuraa.
Tarkkaavaisuus laskee ja huomio kiinnittyy helpommin kaikkeen muuhun, kuin siihen mitä olet tekemässä. Univaje laskee myös tehokkuutta ja tuotteliaisuutta sekä vaikuttaa luovuuteen ja abstraktiin ajatteluun.

3. Vaikutukset mielialaan
Unen puute vaikuttaa tietysti myös mielialaan. Huonosti nukuttuaan on helposti sekava, tokkurainen ja voi jopa hallusinoida. Maailma tuntuu pyörivän ja saatat nähdä ja kuulla asioita, joita ei oikeasti ole olemassa.
Kyky tehdä päätöksiä heikkenee ja keskittyminen on vaikeaa. Univaje tekee myös unohtelevaiseksi sekä mielialat vaihtelevat. Univajeesta kärsivä saattaa turhautua helpommin ja pinna palaa herkemmin.

4. Riskeeraat elämäsi
Väsyneenä vaarantaa oman elämänsä, kun keskittyminen ei ole samanlaista kuin virkeänä. Onnettomuuksia sattuu työpaikoilla ja liikenteessä.
Sanotaan, että ei saisi juoda alkoholia ja ajaa autoa, mutta sama pätee myös väsymykseen ja ajamiseen. Onnettomuuksia on sattunut rattiin nukahtamisen vuoksi.
Sammaltava puhe, kiinni painuvat silmäluomet, tärisevät kädet ja kontrolloimattomat refleksit ovat vaikutuksia, joita aiheutuu sekä alkoholista että univajeesta.

5. Altistat itsesi sairauksille
Unen puute vaikuttaa muun muassa verenpaineeseen ja diabetekseen. Krooninen univaje nostaa sydänkohtauksen, halvauksen ja muiden stressiin liittyvien sairauksien riskiä.
Sen lisäksi univaje heikentää vastustuskykyä, joten kaikenlaiset pöpöt ja taudit pääsevät iskemään paremmin kuin levänneeseen ihmiseen.

6. Lihot
Univaje nostaa riskiä liikalihavuuteen. Joidenkin tutkimusten mukaan huonosti nukkuvien rasvasolut eivät reagoi samalla tavalla insuliiniin.
Yhden teorian mukaan univajeinen ei polta yhtä tehokkaasti kaloreita. Univaje vaikuttaa myös ruokahalua sääteleviin hormoneihin ja univajeesta kärsivät syövät enemmän, joten paino pääsee nousemaan.

7. Seksi ei kiinnosta
Univaje vaikuttaa työnteon ohella myös yksityisempiin osiin elämässä. Väsymyksestä aiheutuva huono olotila voi johtaa ongelmiin parisuhteessa.
Kun univajeeseen yhdistää työpaineet ja stressin, adrenaliinitasot laskevat ja stressihormonia erittyy enemmän. Kun yhdistää kaiken tämän, kiinnostus seksiä kohtaan laskee.
Tutkimusten mukaan uniapneasta kärsivillä miehillä on alemmat testosteronitasot, mikä taas alentaa libidoa.

8. Elämänlaatu kärsii
Yllä olevat kohdat, kuten nyreä ulkonäkö. huonot suoritukset töissä ja epävakaat mielialat, syövät itsetuntoa. Itsearvon puute sekä negatiiviset ajatukset ja tuntemukset tekevät elämästä surkeata.  Univajeen vaikutukset voivat aiheuttaa masennusta.
Uniovajeesta kärsivä ei välttämättä pysty osallistumaan ystävien ja perheen kanssa erilaisiin aktiviteetteihin, mikä voi vähentää onnellisuutta.

Hunioilla yöunilla yllättövä sivuvauikutus

Tutkimus: Yksikin huonosti nukuttu yö aiheuttaa geenimuutoksia


Näin kehollesi käy, jos et saa riittävästi unta

Kuinka voin nukkua paremmin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti