Kalajoki 500-juhlavuosinäyttely (Kalajoen seurakunta), joka on samalla Erkki Ahon 75-vuotisnäyttely esittelee Raution, Kalajoen ja Suomen historiaa vuodesta 1323 tähän päivään saakka,
Taidenäyttelyssä on 180 maalausta, muotokuvaa, muotokuvapiirrosta sekä 24 rakennusten pienoismallia sekä 160 A3-kokoista historiataulua, joissa kerrotaan historiatiedot. Taidenäyttelyssä on Kalajoen, Raution ja Suomen historiaa vuodesta 1323 tähän päivään saakka. Taidenäyttelyssä taideteokset ovat korkeatasoisia ja historiatiedot poikkeuksellisen runsaita. Taidenäyttelyni arvo on reilusti yli 100 000 euroa. Taidenäyttelyn korkeatasoiset maalaukset ovat maalanneet taiteilija Rositsa Tancheva, taiteilija Tanja Luukkonen, taiteilija Olga Markova-Orell, taiteilija Markku Hakola, taiteilija Heimo Sova, taitelija Heikki Myllylahti, taiteilija Eve Luik sekä monet virolaiset taiteilijat. Rakennusten pienoismallit on rakentanut puuseppä Leo Takalo ja kaksi on bulgarialaisen ortodoksipapin Ivan Georgievin rakentamia. Kalajoen kaupunki on varannut Kalajoen 500-vuotisjuhlavuoden toteuttamiseen 150 000 euroa. Kalajoki 500-juhlavuosinäyttelyn tavoitteena on olla yksi Kalajoen matkailun vetovoimatekijä ympäri vuoden. Oulu on Euroopan kulttuuripääkaupunki vuonna 2026 ja taidenäyttely voisi olla osa tätä juhlavuotta. Taidenäyttely on 30 vuoden työn tulos ja se on tehty työttömyyskorvauksilla ja ulosmitatun eläkkeen jälkeen jääneellä rahalla eräänlaisena terapiatyönä syyttömänä Suomen valtion kidutuksen kohteena.
Miten
Kalajoki 500-juhlavuosinäyttely toteutetaan korkeatasoisen taiteen ja runsaiden historiatietojen avulla Kohtaamispaikka Loistossa toisessa kerroksessa Kalajoen Hiekkasärkillä yhdellä Suomen suosituimmalla matkailualueella. Rakennusten pienoismallit esitellään 9:llä rakennetulla pöydällä. Pöydät ovat 120 cm pitkiä ja 80 cm leveitä. Pöydän kansi on vanerilevyä, joka on päällystetty ruohomatolla ja pöydässä on neljä jalkaa. Pöytien korkeus on 89 cm. Pöytien yläpuolelle 120 cm korkeuteen tulee historiataulut, jossa kerrotaan rakennuksen pienoismallin historiatiedot. Siitä on ne helppo lukea. Pienoismallit esitellään rakennusten ikäjärjestyksessä. Rakennusten pienoismallit puhdistetaan staattisella pölyhuiskalla. Näyttelypöytien alustan on helppo siivota ja imuroida liasta. Siisteys ja järjestys on kaiken A ja O.
Loistossa on 38 metriä pitkä näyttelytila, ja päätyseinä, johon voidaan taidenäyttelyn maalaukset sijoittaa. Pylväiden väliin rakennetaan näyttelyseinät. Pylväät on 5,5 metrin päässä toisistaan. Näyttelyseinän korkeus on 220 cm. Maalaukset asetetaan näyttelyseinälle 220 cm korkeuteen ja sen alapuolelle historiataulut. Koska kysymyksessä on Kalajoen ( Kalajoen seurakunnan) 500-vuotisjuhlanäyttely, niin taidenäyttelyssä on kaksi maalausta jokaisesta Kalajoen neljästä kirkosta. Isoin maalaus on Kalajoen kirkosta, joka valmistunee lähiaikoina. Taiteilija Markku Hakolan maalauksen koko on 60x80 cm. Toisen maalauksen Kalajoen kirkosta on maalannut taiteilija Tanja Luukkonen. Maalauksen koko on 50x70 cm hopeisella kehyksellä. Maalauksen Himangan kirkosta on maalannut taiteilija Tanja Luukkonen ja maalauksen koko on 50x70cm hopeisella kehyksellä. Toisen maalauksen maalaa taiteilija Markku Hakola ja maalaus valmistunee taidenäyttelyn avaukseen mennessä.
Taiteilija Olga Markova-Orell on maalannut Raution kirkosta kaksi maalausta, toinen maalaus on Raution kirkko kesällä ja toinen maalaus Raution kirkko talvella. Taiteilija Markku Hakola on maalannut maalauksen Kallan kirkosta ja toisen maalauksen Kallan kirkosta on maalannut taiteilija Olga Markova-Orell. Näiden kirkkomaalausten yhteyteen tulee historiataulut, joissa kerrotaan kirkkojen historiat.
Kalajoen historiataulut alkavat Sulevi Juholan muotokuvasta ja Pähkinäsaaren rauhan rajasta vuodelta 1323. Maalaus ja historiataulu esittävät oikeat tiedot Pähkinäsaaren rauhan rajasta. Meille on koulussa opetettu väärää tietoa asiasta. Nämä väärät tiedot ovat edelleenkin historian kirjoissa.
Taidenäyttelyssä on taiteilija Rositsa Tanchevan maalaus Kalajoen kolmannen papin taposta Tyngällä. Tyngän isäntä Niku Eerikinpoika Tynkä tappoi Kalajoen papin Mikael Eerikinpoika Tavastiuksen v. 1555 Tyngän suvannossa hyljekeihäällä hyljerahoista syntyneen riidan päätteeksi. Pappien piti tuohon aikaan kerätä kirkollisveronsa itse ja se ei aina ollut helppoa. Kalajoen ensimmäinen kirkko sijaitsi Tyngällä ja pappilana toimi Tavastin talo, josta nimi Tavastius on peräisin.
Isovihan ajasta on maalannut erittäin korkeatasoisen maalauksen taiteilija Rositsa Tancheva. Venäläiset kasakat hyökkäsivät Kalajoelle 14.12.1714 ja tappoivat Kalajoella useita henkilöitä. He veivät Kalajoelta mennessään 264 alle 15-vuotiasta lasta Venäjälle Pietarin rakennustöihin. Kalajoen pappi Calamnius laati luettelot Venäjälle viedyistä lapsista.
Taiteilija Rositsa Tancheva on maalannut maalauksen Suomen sodasta. Maalauksessa on Ruotsin kirkon arkistosta löytyneiden piirustusten mukaan maalattu silloinen Kalajoen ristikirkko, joka ruotsalaisen sotapäällikkö Olaf von Schwerinin käskystä ruotsalaiset sotilaat polttivat. Toinen Suomen sotaa käsittelevä maalaus on taiteilija Olga Markova-Orellin maalaus Matturaisen talosta, jonne ruotsalainen 16-vuotias kreivi Wilhelm von Schwerin tuotiin. Hän oli haavoittunut vakavasti Oravaisten taistelussa ja hänet tuotiin Kalajoelle Matturaisen taloon, jonne hän kuoli ja haudattiin Kalajoelle.
Taiteilija Rositsa Tancheva on maalannut maalauksen Kalajoen pommituksista laskiaisena 1944. Pommituksissa kuoli opettaja Vieno Lahdenperä. Maalauksessa on Vieno Lahdenperän muotokuva ja maalaus pommitetusta talosta. Kaksi lasta pelastui kuin ihmeen kautta pommituksesta.
Taiteilija Rositsa Tancheva on maalannut muotokuvat Saaren veljeksistä Erkistä ja Aarnesta. Aarne teloitettiin omien toimesta varoituksena muille siitä, ettei sodassa saanut pelätä. Historiatauluissa on selostus tapahtumien kulusta ja erittäin koskettava teloitustaan odottavan Aarne Saaren kirje vanhemmilleen.
Taiteilija Rositsa Tancheva on maalannut maalauksen rautiolaisesta huutolaispojasta, joka kuoli kolme kertaa ja haudattiin kaksi kertaa. Historiatauluissa on kertomus siitä miten tämä on mahdollista.
Opettaja Osmo Tokola on maalannut 7 sotaa kuvaavaa maalausta oman kokemuksen mukaan sodasta ja kirjoittanut niistä selostukset, jotka olen kirjoittanut historiatauluihin maalauksien yhteyteen.
Tällä tavalla Raution, Kalajoen ja Suomen historia etenee taidenäyttelyssäni vuodesta 1323 tähän päivään saakka 180 maalauksen, muotokuvan ja muotokuvapiirroksen sekä 24 rakennuksen pienoismallien sekä 160 historiataulujen avulla. Taidenäyttelyssä on huomioitava valaistus, ilmastointi ja siisteys sekä järjestys. Asiakasliikenne, helppokulkuisuus ja turvallisuus. Näyttelytiloihin on asetettava turvakamerat. Jos en saa taidenäyttelyyn riittävää rahoitusta vuokrien maksamiseen niin joudun perimään asiakkailta 10 euron pääsymaksun taidenäyttelyyn. Kun täytän 75 vuotta niin huomionosoitukset voidaan tehdä yritykseni tilille. Yritys omistaa taidenäyttelyn ja sillä tavalla voi tukea taidenäyttelyäni laillisesti ilman rahankeräyslupaa.
Jos Kalajoen kaupunginhallitus tekee määrärahasta päätöksen lähipäivinä niin näyttely toteutuu Kohtaamispaikka Loistossa. Todennäköinen avauspäivä on toukokuun lopussa. Kalajoen seurakuntaneuvosto on tehnyt kielteisen päätöksen avustusanomukseeni. Olen miettinyt taidenäyttelyn avaajaa. Ehkä arkkipiispa Tapio Luoma olisi oikea henkilö tässä tilanteessa avaamaan Kalajoen 500-vuotta juhlanäyttelyn, mikä on nimenomaan Kalajoen seurakunnan 500-vuotisjuhlanäyttely, jonka kustannuksiin upporikas Kalajoen seurakunta ei osallistu.
Kenelle
Kalajoki 500-vuotisjuhlanäyttely ja Erkki Ahon 75 vuotisjuhlanäyttely on tarkoitettu kalajokisille, joita on noin 12 250 sekä Kalajoella matkaileville ihmisille, joita on noin 2 miljoonaa vuodessa. Kalajoki tunnetaan matkailukuntana. Hiekkasärkät ovat noin kolmen ja puolen kilometrin mittainen laaja hiekkasärkkien ja -rantojen muodostama alue, joka houkuttelee alueelle noin 2 miljoonaa kävijää vuodessa. Erityisesti koululaisille taidenäyttely on erinomainen tietolähde. Taidenäyttely pidentää Kalajoen matkailukautta merkittävästi ja taidenäyttelystä tulee kalajokisten käyntikohde. Samalla se parantaa Loiston yritysten kannattavuutta koska kävijämäärät Loistossa lisääntyy merkittävästi.
Lopullisen markkinointisuunnitelman voin tehdä heti kun rahoitus on selvä. Markkinointisuunnitelma on selvä tuote, hinta ja saatavuus ohjelma. On laadittava oheistapahtumista suunnitelma ja aikataulu sekä kustannusarvio.