perjantai 22. maaliskuuta 2024

LA 23.03.2024 Kotikyläni on Kalajoen Rautio

 


Lääketieteen - ja kirurgian tohtori Tapani Typpön muotokuvapiirros on valmis. Eläkeläinen, radiologian erikoislääkäri LKT, harrastaa musiikkia ja kirjallisuutta.


Kalajokilaakso-valssi, säv. Tapani Typpö

https://www.youtube.com/watch?v=v3_bBQhI3_4

Tapani Typpö ja A & M Myllärin studioyhtye - Maria Marie

https://www.youtube.com/watch?v=WPansoEbdLM

Ykspihlajan suuri satamaorkesteri - Viisi pientä minuuttia

https://www.youtube.com/watch?v=oNrFfI7wx88


Vuoden 1970 taajamarajauksen mukaan Rautiossa oli yksi taajama: kirkonkylä (434 asukasta). Vuonna 1960 kirkonkylässä oli 420 asukasta. Vuoden 1960 rajauksessa taajamia olivat myös 205 asukkaan Alapää ja 211 asukkaan Kärkiskylä, jotka eivät olleet enää taajamia vuonna 1970.

Tästä väestöstä on tullut nämä 21 tohtoria.


Raution tohtorit aakkosjärjestyksessä

Arto Haveri

Elias Jukola

Minna Koivikko

Sinikka Kontio

Heikki Niskakangas

Keijo Nivala

Juhani Peltonen

Raija Petäistö

Tiina Petäistö

Juho Polet

Mirjam Rasmus

Pirkko Rautakoski

Päivi Rohkimainen

Pia Sjöblom

Asser Typpö

Tapani Typpö

Tiina Vainio-Kaila

Anni Vanhala

Kati Vasalampi

Pekka Verronen

Esa Väliverronen


Tavoitteeni on, että Raution kaikista tohtoreista saadaan muotokuvapiirrokset valmiiksi Rautio-viikolle eli heinäkuun ensimmäiselle viikolle. Muotokuvapiirrosten koko on 30x40 cm. Niissä on siniset kehykset. Useimmat ihmiset pitävät sinisestä väristä. Sininen on harmonian, luotettavuuden ja sympatian väri. Sininen edustaa luotettavuutta ja voimaa, mutta samalla myös vakauttaa ja rauhoittaa. Siniseen väriin liitetään myös yleviä tunteita ja sen sanotaankin edustavan menestystä sekä auktoriteettia. Sininen ja valkoinen yhdessä korostaa isänmaallisuutta.


Esittelytilaksi nämä muotokuvapiirrokset tarvitsevat 220 cm korkean ja 320 cm leveän taustaseinämän , johon muotokuvapiirrokset voidaan laittaa kolmeen riviin aakkosjärjestyksessä. Lisäksi tähän yhteyteen haluan muotokuvapiirroksen ja esittelytaulun Raution viimeisestä kansanedustajasta Leonard Typpöstä ja taidenäyttelyn kokoajasta Erkki Ahosta ja heidän esittelynsä.






Tämän lisäksi haluan Rautioon esille neljä muotokuvaa ja niihin esittelytekstit, jotka tulevat 30x40 cm kokoisiin vihreisiin kehyksiin. Esittelytauluihin haluan esittelytekstin lisäksi ko. henkilöiden viestin rautiolaisille.


Tässä ovat muotokuvat, jotka haluan tuoda Rautio-viikolle esiteltäväksi.


Entinen kyläpäällikkö Alpo Murtoniemi

Toimittaja Helena Petäistö

Tohtori, musiikkimies Keijo Nivala

Teologian maisteri Klaus Korhonen



Painonnostajista Anne-Mari ja Milko Tokolasta muotokuvan, joka edustaa rautiolaista painonnostoa ja voimailua. Raution Kisailijoiden kirjan on kirjotettu Raution painonnoston alkuvaiheiden arvokisamitalien saajat ja Pekka Torvella on muistiinpanot myöhemmistä Raution Kisailijoiden arvokisamitalisteista. Haluan, että Raution kyläyhdistys organisoi näiden tietojen yhdistämisen yhdeksi luetteloksi näyttelyyn. Arvioni mukaan arvokisamitaleja on Raution Kisailijoilla on n. 350-400 kappaletta.


Nämä muotokuvat tarvitsevat näyttelyseinämän, mikä 220 cm korkea ja 320 cm leveä.


Jotta voin toteuttaa tämän haaveeni kotikyläni Raution hyväksi, niin tarvitsen sponsoriapua. Tarvitsen näyttelyvakuutukselle maksajan. Lisäksi minun on hankittava maalauksiin kehyksiä 338 euroa + 169 euroa + 129.90 euroa + 229.50 +113.70 euroa = yhteensä 980.10 euron arvosta.


Siis yhteensä sponsoritukea 980.10 euroa sekä näyttelyvakuutusmaksun maksaja, niin tällainen näyttely on mahdollista esitellä Rautio-viikolla Rautiossa. En veloita näyttelystä mitään, sillä tämä  on kädenojennus kotikylälleni Rautiolle Raution ja rautiolaisten tunnetuksi tekemissä Rautio-viikon avulla.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti