sunnuntai 26. maaliskuuta 2023

MA 27.03.2023 Suomi voisi kouluttaa ukrainalaisia nuoria

 


Suomi voisi kouluttaa n. 4000 – 5000 ukrainalaista nuorta vuosittain Suomen työvoimapulan helpottamiseksi. Suomalaisten työvoimaa tarvitsevien yritysten ja laitosten tulee sitoutua siihen, että ne työllistävät Suomessa kouluteut ukrainalaiset nuoret työehtosopimusten mukaisella täydellä kuukausipalkalla. Näin estetään koulutuettujen ukrainailaisten nuorten väärinkäyttö työmarkkinoilla.


Varat tähän ukrainalaisten nuorten kouluttamiseen Suomessa otettaisiin kehitysyhteistyövaroista ja maahanmuuttoon tarkoitetuista varoista. Nämä Suomessa koulutetut ukrainalaiset nuoret muodostaisivat merkittävän avun suomalaisille työvoimapulasta yrityksille ja laitoksille. Samalla nämä ukrainalaiset nuoret muodostavat merkittävän voimavaran sodan jälkeisen Ukrainan rakentamiseen.


Tätä ukrainalaisten nuorten kouluttamista Suomessa voitaisiin jatkaa useita vuosia ja kouluttaa 4000 -5000 nuorta vuodessa. Näin muodostuisi kiinteä yhteys Ukrainan ja Suomen välille. Näillä yhteyksillä tulisi tulevaisuudessa olemaan myös paljon kaupallista merkitystä, koska ukrainalaisten nuorten toinen kotimaa olisi Suomi.


Ukrainalaisten nuorten kouluttaminen Suomessa olisi myös erinomaista kunta- ja aluepolitiikkaa suomalaiselle yhteiskunnalle. Se elävöittäisi monen suomalaisen paikkakunnan elämää ja elinkeinoja. Rahat eivät menisi hukkaan vaan ne palvelisivat suomalaista ja ukrainalaista yhteiskuntaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti