Kalajoen kirkko taitelija Olga Markova-Orellin maalaus
Kalajoen kirkon suurremontti valmistuu jouluksi
https://yle.fi/uutiset/3-11693900
Kauneimmat joululaulut Kalajoen seurakunnassa 2020
https://www.youtube.com/watch?v=03h8IgGk4Y4&feature=youtu.be
Kalajoen kirkko ja entisten kirkkojen muistomerkit
https://www.facebook.com/kalajokiseutu.lehti/videos/1838885719456595
Kalajoki perustettiin omaksi kirkkoherrakunnaksi 1540. Sitä ennen oli jo kappelikirkko Tyngällä. Kolmannen kirkkoherran tappoivat hylkeenpyytäjät 1555, kun tämä tuli vaatimaan heiltä kymmenyksiä, vaikka ne oli jo maksettu kuninkaan määräyksestä valtiolle. Sitten kirkko oli Luutaojan lähellä, ja jo vuodesta 159 nykyisen sairaalan ahteella, jossa se rupesi kallistumaan jokeen päin, mistä syystä se 1636 siirrettiin nykyiselle tontilleen Junnikkalanmäelle. Ahde oli jatkuvasti lohkeillut jokeen, joten tuon Kalajoen kolmannen kirkon paikkaa ei enää ole. Se kirkko ei kuitenkaan luisunut jokeen, kuten eräät oppineetkin ovat väärin lukeneet muistomerkin tekstin, joka puhuu vain, että sen kirkon paikka on jokeen vyörynyt. Neljällä ensimmäisellä kirkolla on muistomerkkinsä paljastetut vv. 1950-61. Kahden ensimmäisen kirkon paikkoja ei aivan täsmälleen tiedestä, mutta muistomerkit ovat varmasti melko lähellä oikeaa paikkaa. Sota 1808, salama 1869 poltti kirkon.
1942 kerättiin saatavissa olevat valokuvat vakinaisista papeista. 1840 Ranskassa keksitty valokuvaustaito levisi Suomeen parissa vuosikymmenessä. Jo 1860-luvulla kuolleista on valokuvat. 1600-1700-luvuilla oli tapana maalata pappien kuvia sakastien seinälle riippumaan, Jos sellaisia on Kalajoella ollut, ne ovat tuhoutuneet kirkon tulipaloissa, joita on sattunut 1808, 1869 ja 1930. Kirkkoherran pappila paloi 1797 tai 1798, jolloin tuhoutuivat vanhimmat kirkonkirjat. Tallessa ovat historiankirjat vasta pikkuvihasta alkaen, rippikirjat vuodesta 1782, vaikka ne olivat olemassa jo 1600-luvun lopulla, ennen isoavihaa. Eräistä vanhoista papeista saatiin omakätisten nimikirjoitusten näytteitä vanhoista tilikirjoista, joita on tallessa vuodesta 1688. Vakinaisten pappien nimet piirsi sakastissa säilyvään tauluun v. 1942 taiteilija Hilkka Santaholma. Vakinaisia kirkkoherroja on 28 tähän asti joten keskimääräinen virka-aika heillä on ollut 15 vuotta. Ennatys on 1684 kuolleella Joosef Mathesiuksella, joka palveli tätä seurakuntaa kaikkiaan 54 vuotta, niistä 36 viimeistä vuottansa kirkkoherrana. Hän oli myös valtiopäivillä, kuten myös hänen appensa Pietari Arctophilacius,, ”Tervapieti”, ja tämän edeltäjä Ljungo Tuomaanpooika sekä myöhemmin Erik Falander ja Johannes Salmenius vanhempi sekä eräät muut. Ljungo Tuomaanpoika oli myös Uppsalan kirkolliskokouksessa 1593, jossa Lutherin oppi otettiin valtion uskonnoksi. Mutta hän allekirjoitti sen kokouksen päätöksen vasta Turkuun palattuaan, kun huomasi että muutkin Suomen papit sen allekirjoittivat. Sen allekirjoitti myös silloin Kalajoen kappalainen Eerik Frosterus, jonka nimeä ei enää näy tuon kokouksen Suomenliitteessä paperin reunan murtumisen vuoksi.
Kirkkoherran pappila Jokela on vielä samalla paikalla, jonka Ljungo sille 1597 valitsi. Kappalaisen pappila oli ennen monissa paikoissa. Vuonna 1826 siirtyivät kappalaiset Ellilästä nykyiselle paikalleen Hietalaan. Siinä asuneista on kuulusin sukututkimusalan merkkimies Elias Robert Alcenius. Vuonna 1964 remontissa siihen taloon tuli myös nuorisotyötiloja nuorisopastorin asunnun lisäksi. Vanhat kanttorit asuivat omissa taloissaan, heti isovihan jälkeen neljä Ahlbergejä Apulissa. Heidän seuraaajansa Antti Salmeniuksen aikana seurakunta osti 1834 Anttilan kanttorin virkataloksi, joka uudessa rakennuskaavoituksessa ei enää säily asuntotonttina.
Kuuluisat käräjät heränneitä vastaan pidettiin 1838 – 1839. Niiden alkamispaikalla nykysien virastotalon paikalla ja lopettamispaikalla Kansanopiston pihalla on muistolaatat. Kalajoen ja Nivalan nimismiehet olivat isällisyydessään pelänneet rahvaan köyhtyvän, kun kuljettiin pitkillä seuramatkilla toisten syötettävinä ja työpäiviä meni hukkaan. Syytetyt käräjissä terävästi huomattivat, että vielä enemmän meni hukkaan työpäiviä käräjillä, kun oli enenmän kuin 60 syytettyä ja 144 todistajaa. Sakot olivat raskaat, mutta hovioikeus alensi niitä. Senaatti hylksi valituksen muotovirheen takia. Perimätieto kertoo, että sakot perittiin, mutta pian sakkorahat tuotiin takaisin. On luuloja, että keisasti Nikolai I maksoi ne omista käsirahoistaan, mitä ei ole tutkittu keirsan ministerivaltiosihteerin arkistoista. Käräjien alkamistalo on nyt Siltasaaressa museona, jonka vihmistilaisuus oli heinäkuun 31 päivänä 1966 sateessa. Tontti on ahdas ja talo pieni. Museoesineitä siellä on jonkin verran.
Kalajoki ei milloinkaan ole voinut tarjota kovin leveää leipää asukkailleen. Maanviljelys on ollut pääelinkeino. Kalastuksesta on ollut etenkin vanhoina aikoina suuri apu ruoan suhteen. Heti Venäjään liittämisen jälkeen meni siirtolaisiksi ja työansioille väkeä täältäkin Venäjälle kuuluneeseen Viipurin lääniin, Pietariin ja Kronstaditiin, mikä jatkui ensimmäiseen maailmansotaan asti. Sen aikana oli monille työansiota halonhakkuusta Pietarin ympäristössä, kun tuon suuren kaupungin lämmistys tapahtui vain haloilla. Vielä 1930-luvun alussa meni joitakin Neuvostoliittoon. 1800-luvun puolivälissä menivät monet kalastmaan Norjan mesta, Sieltä tulivat Kalajoelle ensimmäiset vaikkutteet lestadiolaisesta herätyksestä. Sieltä monet kalastajat siirtyivät Amerikkaan, johon ruvettiin suoraan Kalajoeltakin menemään 1870-luvun lopulta alkaen ensimmäiseen maailmansotaan asti. Sen jälkeen on paljon ihmisiä mennyt Canadaan ja Australiaan, viime sodan jälkeen myös Ruotsiin. Poissaolevaa väestöä on Kalajoen kirjoissa nykyään (1967) 850 henkeä. Koko kunnanväkiluku 1967 henkikirjojen mukaan oli 7246 henkeä, läsnäolevia, Enempää ei ole ollut milloinkaan.
Kansan luonne on hiukan omahyväistä ja mahtavaa: luullaan kaiken olevan omassa pitäjässä parempaa kuin muualla. Ennen Oulun rataa kulku suuri liikenne – kuten nyt auroaikakautenakin – merenrantatietä ja hollikyytiä piti olla ajamassa koko pitäjän miesten ja hevosten vuorollaan. Vanha hollimies kertoi lapsuudessani, että suuret sotaherrat huusivat perältä: ”Lyö selkään ja anna hypätä, mulla älä aja rooppiin”. Roukalan 16 km:n matkan tultuaan olivat molemmat vaunujen eteen valjastetut hevoset yhtä valkeassa vaahdossa, ei erottanut kumpi oli musta ja kumpi hiirakko. Kysyin: ”Miten ne jaksoivat?”. ”Oman kylän hevosia, kyllä ne jaksoivat”.
Ensimmäiset
maininnat Kalajoen
seurakunnasta löytyvät
vuodelta 1525, missä kerrotaan, että Kalajoen Tyngän kylälle oli
rakennettu kappelikirkko. Seurakunta
käsitti tuolloin koko Kalajokilaakson aina
Haapajärveä ja Reisjärveä myöten. Laaja emäseurakunta jakaantui
1800-luvulla osiin, kun kappeliseurakunnat itsenäistyivät yksi
toisensa jälkeen, ensimmäisenä Haapajärvi vuonna 1838 ja
viimeisenä Rautio vuonna 1921.
Kalajoen toinen kirkko oli
pappisluettelon mukaan Pohjankylän ylipäässä, lähellä Mantilan
taloa. Kirkko lienee rakennettu 1550-luvun keskivaiheilla. Erään
tiedon mukaan kirkko sijaitsi tuolla paikalla vuosina 1556-1597.
Kalajoen ensimmäiset kirkot olivat pieniä ja vaatimattomia. Toisen
kirkon oletetulle paikalle Luutaojan varteen on pystytetty
muistomerkki 11.9.1961.
Kirkko ei ollut kauan Mantilankaan
luona. Vanha kirkko siirrettiin tai luultavammin uusi kirkko
rakennettiin Pohjankylän alapäähän Kirkko-ojan ja Tapuliojan
välille nykyisen terveyskeskuksen kohdalle jokitörmälle. Kalajoen
kolmannen kirkon paikka osoittautui kuitenkin ennen pitkää
kelvottomaksi. Tämä johtui siitä, että joki syövytti kirkon
kohdalla savista rantatörmää, jossa oli hautausmaa ja joka
alinomaa vyöryi veteen. Kolmas kirkko lienee rakennettu Ljungo
Tuomaanpojan aikana. Ei auttanut muu kuin siirtää kirkko
Etelänkylään sille hiekkakummulle, jolla Kalajoen nykyinen kirkko
seisoo.
Neljäs kirkko rakennettiin vuonna 1636 ja maalattiin
kaksi vuotta myöhemmin. Kirkon sisustus oli ennen Isoa vihaa
pääpiirteissään samanlainen kuin nykyäänkin vanhoissa
kirkoissa. Kirkossa oli lehteri. Saarnastuolin reunalla oli
tiimalasi, josta saarnaa pitävä pappi näki ajan kulun.
Köyhienlipas oli kirkon ovensuussa. Sillä kerättiin rahaa kunnan
köyhille. Eteisessä oli jalkapuu, jossa kirkkorangaistukseen
tuomittujen seurakuntalaisten täytyi istua häpeämässä.
Outoja hautaustapoja
Varakkaita
talollisia ja heidän emäntiään haudattiin joinakin vuosina useita
Kalajoen kirkon alle. Köyhemmät saivat haudata omaisensa maksutta
kirkkotarhaan. Hautoja ei kaivettu kunnolla maahan, vaan ruumiit
asetettiin puusta ja kivestä tehtyihin kammioihin, jotka olivat
puolittain maan päällä. Kun tällainen kammio tuli täyteen,
sieltä otettiin vanhimmat ja maatuneimmat ruumiit pois ja heitettiin
kirkkotarhassa olevaan suurempaan kuoppaan toisten vainajien luiden
joukkoon. Kuopan päälle oli rakennettu pienehkö huone, jota
sanottiin luukarsinaksi. Tuon ajan hautaustavat tuntuvat nykypäivän
ihmisestä sekä epäterveellisiltä että kammottavilta. Kalajoen
kirkon luona oli pitkämatkalaisten seurakuntalaisten kirkkotalleja,
joihin hevoset pantiin siksi aikaa kun viivyttiin kirkossa.
Viides
kirkko
Emäseurakunnan
vanhassa kirkossa suoritetut korjaustyöt eivät voineet estää
rakennuksen jatkuvaa rappeutumista. Kirkon seinät olivat pahin
vahingoittuneet ja pienet eteisen itäisin pilari ja sakastin pilari
olivat pahoin vahingoittuneet ja moneen kertaa paikatut. Heikoista
seinistä ja kannatinpilareista johtuen kattokin oli pahoin
vioittunut keskeltä alas. Uusi kirkko saatiin valmiiksi vuonna 1781.
Se oli ristin muotoinen.
Suomen
sodan aikana kirkko sytytettiin tahallaan tuleen Ruotsi-Suomen
Kalajoelle tulleiden joukkojen päällikön eversti Olof v.
Schwerinin käskystä. Kirkko paloi perustuksiaan myöten. Samalla
tuhoutui kellotapuli kelloineen. Rauhan tultua jumalanpalveluksia
pidettiin pappilan vintillä.
Kuudes
kirkko
Kuudes
kirkko valmistui vuonna 1815 ja se vihittiin käyttöönsä 1.1.1817.
Sisustukseltaan kirkko oli melko vaatimaton. Anton von Arppen
suunnittelemaan kirkkoon ja tapuliin tehtiin vuonna 1858 muutoksia.
Kuudes kirkko paloi 26.7.1869 raivonneen ukonilman aikana
perustuksiaan myöten. Kellotapuli saatiin varjeltua tulelta.
Väliaikainen kirkko tehtiin laudoista. Varat saatiin talokas Juho
Pahikkalalta. Uusi kirkko otettiin käyttöön vuonna
1870.
Kalajoen kirkko ennen paloa
Seitsemäs kirkko
Tämän
palon jälkeen kalajokiset päättivät rakentaa kirkkonsa tiilestä.
Kirkon suunnitteli arkkitehti F. W: Luhow. Kirkon rakentamisessa oli
lukuisia kiistoja mitä erilaisimmista asioista. Kirkon rakentajana
toimi laivanvarustaja Anders Östman. Kirkko on vihitty käyttöönsä
26.10.1879. Syksyllä 1886 päätettiin tilata kirkkoon alttaritaulu
professori A. von Beckeriltä aiheena Jeesuksen
ylösnousemus.
Lämmityslaitteita ei kirkossa ollut. Kalajoen kirkko paloi perustuksiaan myöten 16.2.1930. Siitä jäi vain perustukset ja tiiliseinät, joiden varaan nykyinen kirkko rakennettiin 1931 arkkitehti W.G. Palmqvistin toimiessa suunnittelijana. Kirkko on sen jälkeen peruskorjattu ja maalattu v. 1979 kirkon satavuotisjuhlia varten sekä vuonna 1999, jolloin kirkon etuosaan saatiin uudet urut ja alttarialue korjattiin siten, että se voi paremmin palvella uudistuneen jumalanpalveluksen toteuttamista.
Vuonna 1815 valmistuneen kellotapulin on rakentanut Heikki Kuorikoski. Nykyisen kaltaiseksi se on korotettu vuonna 1858.
Onnettomuus kirkon rakentamisessa
Kirkkoa
rakennettaessa oli Matti Jaakonpoika Naatuksen jaloille pudonnut iso
kiviharkko, mikä oli musertanut hänen jalkansa ja hän oli tullut
raajarikoksi ja kykenemättömäksi työhön. Kihlakunnan oikeus
velvoitti kirkkoyhdyskunnan korvaamaan Naatukselle kivusta ja särystä
sekä esteestä elinkeinon harjoittamiseen vahingon 500 markalla.
Seurakunta päätti valittaa asiasta hovioikeuteen, mikä kumosi
kihlakunnan oikeuden päätöksen. Matti Naatus vetosi senaattiin,
joka yhtyi hovioikeuden päätökseen. Näin Matti Naatus jäi
korvauksia vaille.
Kirkon
muita tiloja
Muita
toimitiloja seurakunnalla on seurakuntakoti (1970), Vuorenkallion
kappeli (1982), Kivirannan leirikeskus (1985) sekä historialliset
Jokelan (1802) ja Hietalan (1826) pappilat. Viime vuosikymmenen
entisöintien ja korjausten ansiosta ulkonaiset puitteet
monipuoliselle seurakunnalliselle toiminnalle ovat hyvät.
Kalajoen kirkkoherroista
Kalajoen ensimmäisestä kirkkoherrasta löytyy tietoja v. 1543 talvikäräjiltä, jolloin Simo-nimistä kirkkoherraa sakotettiin siitä, että kirkkoherra oli lyönyt kahta seurakuntalaistaan, etelänkyläläistä Lauri Heikinpoika Ojalaa ja tynkäläistä Niku Heikinpoika Tynkää. Niku Heikinpojasta tuli myöhemmin Lassilan isäntä. Vammat olivat vain mustelmia, joten kirkkoherra lienee käyttänyt vain nyrkkejään. Tappelun syytä ei saatu selville. Pappien koulutus ei tuohon aikaan täyttänyt tarkoitustaan, eivätkä parhaat miehet tuohon aikaan hakeutuneet Kalajoen tapaiseen pienehköön seurakuntaan.
Kalajoen toinen kirkkoherra Pietari v.1544-48 ei liene olut kovin suosittu, sillä etelänkyläläinen Pekka Heikinpoika Laurila tuomittiin v. 1544 sakkoihin Pietarin hevosen vahingoittamisesta.
Seuraava kirkkoherra oli Mikael Eerikinpoika Tavastius, joka nimestä päätellen lienee ollut hämäläinen. Hän oli Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1551-55. Hän oli Simoakin pahempi riitapukari, joka tuomittiin vuoden 1551 syyskäräjillä 6 markan sakkoon lihashaavan lyömisestä alavieskalaisen Niku Nikunpoika Vuotilaan. Riitojen syynä lienee ollut papinmaksut. Herra Mikael lienee vaatinut saataviaan kovin jyrkästi ja saanut tällä tavoin suuren osan seurakuntalaisista vihamiehekseen. Vuonna 1555 tynkäläinen Niku Eerikinpoika Tynkä löi herra Mikaelin kuoliaaksi ja joutui siitä maksamaan mainitun vuoden käräjillä 13 mk ja 8 äyrikäistä sakkoa.
On hyvin mahdollista, että herra Mikaelin vaatiessa keväällä 1555 hyljeveroaan syntyi ensin sanasota ja sitten lopulta tappelunnujakka, joka päätyi siihen, että monta kertaa tappelusta sakotettu Niku Eerikinpoika Tynkä tarttui hyljekeihääseen ja pisti kirkkoherran kuoliaaksi. Tuomio oli kuitenkin pieni, sillä Tyngällä oli tuohon aikaan viisi suurta taloa ja Niku Eerikinpoika Tyngän sukulaiset olivat vaikutusvaltaisia henkilöitä.
Koira-Kreuksista kirkkoherra
Mikaelin surmaamisen jälkeen Kalajoelle ei ollut papiksi halukkaita. Väkivahva Turun koulun teini Gregorius Henrikinpoika suostui ottamaan tehtävän vastaan. Gregorius Keiraskius tunsi olonsa Kalajoella turvattomaksi. Hän piti aina pitäjällä liikkuessaan mukanaan neljää renkiä ja kolmea suurta, vihaista koiraa sekä käsirautoja. Jos hän huomasi jotakin epäilyttävää, niin hän usutti koirat seurakuntalaisten kimppuun. Kalajokiset rupesivatkin nimittämään pappiaan "Koira-Kreukseksi". Gregorius toimi samalla Kalajoen nimismiehenä. Gregorius tuomittiin vuoden 1568 käräjillä. Kirkkoherra oli tehnyt aviorikoksen Ursula nimisen piikansa kanssa, josta häntä uhkasi kuolemantuomio. Jostain syystä talonpojat ryhtyivät puolustamaan Gregoriusta käräjillä vedoten Gregoriuksen vaimon sairauteen ja siihen, ettei tämä pystynyt hoitamaan vaimon velvollisuuksia. Näiden asianhaarojen vallitessa käräjäoikeus armahti kirkkoherran ja tuomitsi hänet vain 150 markan sakkoon, josta tämä maksoi 75 markkaa tuomarille.
Herra Gregoriuksen pahin vihamies näyttää kuitenkin olleen Etelänkylän Saaren isäntä, seppä ja maakauppias Martti Ollinpoika Rautia. Vuoden 1572 käräjillä hänet tuomittiin kuolemaan epäkristillisestä käyttäytymisestä kirkkoherraa kohtaan. Rautia kuitenkin armahdettiin ja tuomittiin vain 100 markan sakkoon. Vuoden 1573 käräjillä Rautia tuomittiin 3 markan sakkoon kirkkoherran niityn vahingoittamisesta. Kirkkoherran kosto oli paljon vaarallisempi. Vuoden 1574 talvikäräjillä hän syytti Martti Rautiaa siitä, että tämä oli noitavainoin nostanut karhun, joka oli tappanut kirkkoherran lehmiä ja hevosia.
Ljungo Tuomaanpoika
Nuijamiesten pääideologiksi kutsuttu Kalajoen kirkkoherra Ljungo Tuomaanpoika piti nuijasodan keskeisenä syttymissyynä talonpoikien päätöstä lakata maksamasta laittomiksi katsomiaan linnaleirejä.
Hyvin monet tietävät nuijasodan, mutta hyvin harvat tuntevat sen. Nuijasota on yksi suomalaisuuden symboleista. Sitä pidetään suomalaisten nousuna vierasta sortajaa edesauttanutta aatelia vastaan. Nuijasotaa edelsi Ruotsin ja Venäjän välillä käyty 25-vuotinen sota (1570-1595) sekä kuningas Sigismundin ja Kaarle-herttuan kamppailu Ruotsin kuninkuudesta.
Tärkein sodan seurauksista, jonka on katsottu vaikuttaneen nuijasodan syttymiseen on linnaleiri, jolla tarkoitettiin alkuaan sotaväen ylläpitoon käytettyä veroa. Kun sanottiin, että sotilaat asetettiin linnaleiriin, merkitsi se, että heidät majoitettiin maaseudun kyliin ja että heidän huoltoaan varten kerättiin talonpojilta luontaistuotteita – lähinnä ruokatavaroita, viljaa ja heinää. Vuodesta 1574 lähtien sotilaat saivat oikeuden periä itse saatavansa talonpojilta. Sotilaat kuitenkin harjoittivat linnaleiriä kerätessään törkeää mielivaltaa. Talonpojat valittivat vääryyksistä kuninkaalle ja nousivat vastustamaan kylissä ja taloissa mellastaneita sotilaita.
Nuijasodan tausta
Juhana III:n kuoltua 1592 Ruotsin kruunun peri hänen poikansa Sigismund, joka oli vuonna 1587 kruunattu Puolan kuninkaaksi. Sigismundin setä, Södermanlannin herttua Kaarle, Kustaa Vaasan nuorin poika, alkoi tavoitella Ruotsin kruunua. Sigismund piti hoviaan Puolassa. Kaarle-herttualla oli vahva asema Ruotsissa. Sigismundin vahvin tuki Ruotsin valtakunnassa oli Suomen ja Viron käskynhaltijalla ja Suomeen sijoitettujen sotajoukkojen ylipäällikkö marski Klaus Flemingillä. Kun sota Venäjää vastaan päättyi vuonna 1595 Täyssinän rauhaan, ei Fleming Kaarle-herttuan hyökkäyksen pelossa kotiuttanut sotajoukkoja, vaan ne asetettiin linnaleiriin ympäri maata. Talonpoikien protestit seurasivat välittömästi. Fleming ei taipunut, sotilaat jäivät kyliin. Suomen talonpojat kokivat Flemingin päävastustajakseen.
Nuijasota
Marraskuun 25. päivänä eli Pyhän Katariinan päivänä vuonna 1596 käynnistyi tapahtumasarja, josta kehittyi maamme suurin ja samalla Pohjoismaiden viimeinen merkittävä talonpoikaiskapina, nuijasota. Katariinan päivää Isonkyrön kirkolle viettämään kokoontuneet talonpojat päättivät silloin edusmiestensä palattua kotiin Ruotsista kieltäytyä linnaleiristä eli sotaväen muonituksesta ja majoituksesta ja olivat myös valmiit ase kädessä puolustamaan tätä ratkaisuaan. Samana päivänä sattunut selkkaus talonpoikien ja sotaväen välillä sytytti kolme kuukautta kestäneen kansannousun.
Pohjalaisten kapinaliike levisi yli koko suomenkielisen Etelä-Pohjanmaan ja eräisiin Keski-Pohjanmaan pitäjiin. Se tempasi mukaansa lähes koko Savon ja ulottui Ylä-Satakunnan ja Hämeen pohjoisosiin. Johtajanaan ilmajokelainen suurtalonpoika ja maakauppias Jaakko Ilkka, jolla entisenä ratsumiehenä oli sotakokemusta, pohjalaiset etenivät Ylä-Satakuntaan, nykyiselle Pirkanmaalle. Vuoden viimeisenä päivänä 1596 Nokialla käytiin talonpoikien ja marski Klaus Flemingin joukkojen välillä ratkaiseva taistelu, jossa talonpojat lyötiin hajalle. Tämän jälkeen tuli Hämeen ja Savon talonpoikaisjoukkojen vuoro. Ne tuhottiin Nyystölässä Padasjoella 14.1.1597 sekä Mikkelin kirkolla 23.1.1597 käydyissä taisteluissa ja seuranneissa verilöylyissä.
Tappioiden jälkeen kansannousuun liittyneet alueet joutuivat yleisen eurooppalaisen käytännön mukaisesti voittajien säälimättömän ryöstelyn kohteeksi. Samaan aikaan kun talonpoikien kukistaminen oli vielä käynnissä Savossa, nousivat kuitenkin Pohjois-Pohjanmaan talonpojat Klaus Flemingin hallintoa vastaan. Tämä pohjalaisten toinen kapinaliike ulottui pohjoisessa aina Kemin pitäjään asti ja siihen liittyi myös suurin osa Etelä-Pohjanmaata. Ilmajoella, Santavuoren luona helmikuun 24. päivänä 1597 käydyssä ratkaisevassa taistelussa Klaus Flemingin joukot löivät talonpojat hajalle, minkä jälkeen Pohjanmaan etelä- ja keskiosat joutuivat sotajoukkojen hävityksen kohteeksi. Kolme kuukautta kestäneen kansannousun aikana nousivat miestappiot lähes 3 000:een, mikä vastasi noin puoltatoista prosenttia nykyisen Suomen senaikaisesta väestöstä. Sama suhteellinen osuus tämän päivän Suomen asukasmäärästä tekisi 75 000 ihmistä.
Laiton linnanleiri
Nuijasota saattoi nousta Pohjanmaalta siksi, että Pohjanmaa oli syrjässä valtakeskuksista ja lisäksi Pohjanmaalta oli Ruotsiin paremmat yhteydet kuin muualta maasta. Flemingin kielsi kuoleman uhalla valittamasta asioista Ruotsin herttualle. Kuitenkin 39 talonpojan seitsemästä kihlakunnasta onnistui välttää Flemingin vartijat, ylittää Ahvenanmeri ja jättää valitus herttualle. Siinä he asettuivat avoimesti kannattamaan Kaarlea ja ilmoittivat olevansa tälle uskollisia " niin kauan kuin veri on lämmintä sydämissämme". Nuijamiesten pääideologiksi kutsuttu Kalajoen kirkkoherra Ljungo Tuomaanpoika piti nuijasodan keskeisenä syttymissyynä talonpoikien päätöstä lakata maksamasta laittomiksi katsomiaan linnaleirejä.
Verot olivat keskiaikaisen ajattelutavan mukaan talonpoikien korvaus kuninkaalle ja kruunulle siitä, että nämä huolehtivat velvollisuuksistaan alamaisiaan kohtaan. Verojen kerääminen siis edellytti vastavuoroisia palveluja alamaisiaan kohtaan. Tärkein palvelu oli turvallisuus. Veroja maksettiin, jotta kuningas saattoi ylläpitää sotavoimia puolustaakseen alamaisia hyökkääjää vastaan. Söderköpingin valtiopäivillä 1595 suoritettu "lobbaus" linnaleiriä vastaan oli ainutlaatuinen ilmiö Suomen alueen talonpoikaislevottomuuksien yhteydessä.
Kuninkaat vierailivat Kalajoella
Ljungo Tuomaanpoika tuli Kalajoen kirkkoherraksi vuonna 1592. Myöhemmin hän oli myöskin Pohjois-Pohjanmaan rovasti. Hän asettui useimpien Pohjanmaan pappien tapaan kannattamaan Kaarle-herttuaa. Ljungo oli Arbogan valtiopäivillä 1597 pappissäädyn edustajana. Siellä hän mm. teki selkoa nuijasodasta syyttäen Klaus Flemingiä mielivallasta. Kun Sigismundin sotapäällikkö Akseli Kurki tuli 1599 Pohjanmaalle, Ljungo Tuomaanpoika pakeni Ruotsiin. Linköpingin valtiopäivillä 1600 Ljungo selosti Pohjanmaan miesten sopimusta niin ansiokkaasti, että hän pääsi Kaarle-herttuan suosioon ja sai tehtäväkseen uudistaa Ruotsin maanlain suomennoksen. Vuonna 1600 lopetettiin linnaleirijärjestelmä. Vuonna 1607 Kaarle-herttua kruunataan Ruotsin kuninkaaksi. Vuonna 1602 helmikuussa Kaarle-herttua vieraili Kalajoella mukanaan mm. 6-vuotias kruununprinssi Kustaa Aadolf. Kun Kustaa II Aadolf sitten 1614 kuninkaana vieraili Kalajoella, hän yöpyi Ljungon lesken luona Pitkäsenkylän Mantilassa.
Kustaa II Aadolf
Ljungo käytti maanlain suomennoksessaan Turun ja Pohjanmaan alueen murretta. Hän luovutti v. 1602 suomennoksen käsikirjoituksen Kaarle-herttualle tämän yöpyessä Kalajoen pappilassa. Ljungo suomensi myös kaupunkilain ja sai sen valmiiksi v. 1609. Lakeja alettiin latoa painokuntoon seuraavana vuonna, mutta ilmeisesti sekä tekijän että kuninkaan kuoleman vuoksi suomennokset jäivätkin painamatta. Ne julkaistiin vasta v. 1852.
Kalajoen kolmas kirkko
Kirkko rakennettiin Ljungo Tuomaanpojan ollessa Kalajoen kirkkoherrana lähelle pappilaa, tervatoria, maantietä ja satamaa. Kirkon paikka osoittautui kuitenkin kelvottomaksi. Savinen rantatörmä aiheutti kirkon kallistumisen ja vaarana oli, että kirkko vyöryisi Kalajokeen. Kirkko purettiin ja neljäs kirkko rakennettiin Etelänkylälle v. 1636. Kirkon muistomerkki sijaitsee Plassintien varressa Kalajoen sairaalaa vastapäätä. Nykyinen puistoalue on entistä hautausmaata.
Kahdesta seuraavasta kirkkoherrasta Dionysius Henrikinpoika Tavastiuksesta ja Sigfried Balkista on vähän tietoja.
Ljungo Tuomaanpoika toimi Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1592-1610. Hän oli arvovaltainen, tunnettu mies sekä Pohjanmaan papiston että talonpoikien keskuudessa. Vuonna 1597 hän oli Pohjanmaan papiston edustajana Arbogan valtiopäivillä Ruotsissa. Ljungo Tuomaanpoika käänsi suomenkielelle Ruotsin maalain ja kaupunkilain.
Seuraava kirkkoherra oli Pietari Mikonpoika Arctophilacius 1610-47. Hän oli syntyisin Kalajoen naapuripitäjästä Lohtajalta. Hänen puolisonsa oli Magdaleena Östenintytär Sursill, jota kautta hän oli monen pohjalaisen papin sukulainen, koska useita Sursillin tyttäriä oli naitu Pohjanmaan pappiloihin. Papin tehtävien ohella hän hoiti laajaa ja menestyksellistä liiketoimintaa; osti ja myi sen ajan tavan mukaan ja sai tuosta liikanimen Terva-Pieti. Pietari Mikonpoika kuoli kesällä 1647 ja hänet haudattiin Kalajoen kirkon lattian alle. Hänestä polveutuvat tunnetut Calamnius ja Kalling-suvut.
Seuraava kirkkoherra oli Martti Mikonpoika Peitzius, mutta Turun tuomiokapituli muisti Peitziuksen vanhan rikkomuksen ja virkanimitys kumottiin. Peitzius oli maannut ennen sotaan lähtöään erän tytön ja saanut siitä sakon. Niinpä vuonna 1648 Kalajoen kirkkoherraksi nimitettiin Joosef Martinpoika Mathesius (1648-84). Hän oli lahjakas ja oppinut mies. Hänet valittiin vuonna 1655 valtiopäivämieheksi ja vuonna 1657 Torniossa pidetyillä maakuntapäivillä puhemieheksi.
Hänen poikansa Joosef Joosefinpoika Mathesius oli seuraava Kalajoen pappi, mutta hän kuoli jo neljän vuoden kuluttua.
Kaarle Kaarlenpoika Kalling oli Kalajoen kirkkoherrana 1689-97. Hänellä ei ollut sellaista arvovaltaa kuin monilla hänen edeltäjillään ja maaherra Grass moittikin Kallingia laiskuudesta ja seurakunnan valvonnan laiminlyönnistä. Kalling kuoli vuonna 1697 johonkin kerjäläisen levittämään kulkutautiin.
Suuressa
Pohjansodassa Ruotsi menetti Itämeren herruutensa ja kutistui
suunnilleen nykymittoihinsa. Vuonna 1697 Ruotsin kuningas Kaarle
XI kuolee
ja vallan perii Kaarle
XII, 15-vuotiaana.
Venäjä, Tanska, Puola-Liettua, Saksi ja myöhemmin Preussin ja
Hannoverin liittokunta yhdistivät voimansa Ruotsia vastaan. Aluksi
ruotsalaiset hallitsivat sotaa: saksalaisten Riikan valloitus
epäonnistui, tanskalaisten hyökkäys Holsteiniin torjuttiin,
venäläisten suuri sotajoukko lyötiin Tartossa. Narvan taistelussa
Ruotsi aiheutti Venäjän joukoille Pietari
Suuren kunniaa
pahasti kirvelevät tappiot.
Sodassa Suomi koki suuren mieshukan
sotaväenottoina ja koyhtymisen ylimääräistren sotaverojen alla
sekä toistuvast venäläisten hyökkäykset. Suomessa kansa pakeni
piilopirtteihin erämaiden niukkuuteen. Virkamiehet ja papisto
matkusti Ruotsiin kuninkaan turviin. Lopulta 1715 Venäjä valtasi ja
miehitti Suomen, Väkivaltainen aika tunnetaan nimellä Isoviha.
Uudenkaupungin rauhassa 1721 muodostettiin Suomeen siviilihallinto.
Pietari
Suuri perusti
Pietarin kaupungin 1703 ja aloitti suurimittaiset paljon suomalaista
miestyövoimaa vaatineet rakennustyöt Nevan suistolle. Pietari oli
Venäjän pääkaupunki 1712-1918.
Raakaa
väkeä
Syksyllä 1714 Kalajoelle tulleet venäläiset olivat erityisen raakaa väkeä, ennen muita puolivillit kasakat. He olivat oppineet julmia sodankäyntitapoja taisteluissaan tataareja vastaan. Venäläisten mukaan lienee ollut myös kalmukkien paimentolaiskansaan kuuluneita ratsumiehiä, joiden otteet olivat yhtä raakat kuin kasakoidenkin.
Kalajoen
asukkaat kertoivat sodan jälkeen kirjoittamassaan valituksessa,
kuinka venäläiset olivat saapuessaan surmanneet, polttaneet tai
rääkänneet satoja kalajokelaisia sekää ottaneet myös vankeja.
Joidenkin uhrien nimetkin ovatkin säilyneet, useimpien
eivät.
Etelänkylässä venäläiset surmasivat Naatuksen isännän
Jaakko
Nikunpojan ja
Rautiossa ammuttiin 1714 Sipilän isäntä Martti
Erkinpoika.
Vuonna 1719 laaditun venäläisen veroluettelon mukaan Taluskylässä
oli surmattu Taluksen talojen koko väki, samoin Koutosen ja toisen
Tolosen.
Rahjassa
riistettiin henki Humalistossa asuneelta merenkulkija Sukka-Matilta
eli Matti
Rahjalta,
koska hän ei suostunut paljastamaan rahakätkönsä paikkaa.
Alavieskan Marketan kauhea kohtalo
Pahoinpitelyt, kidutukset ja raiskaukset olivat yleisiä. Ehkä kammottavin tapaus tiedetään Alavieskasta joulukuulta 1714. Kasakat tunkeutuivat yöllä Aniaksen taloon ja ottivat vuoteesta Matti Matinpoika Aniaksen nuoren ja kauniin vaimon Marketta Pekantyttären. Kasakan hevosen selkään temmattu nainen katsoi pimeään yöhön, eikä hänestä sen jälkeen saatu varmaa tietoa. Sievistä kuitenkin kerrottiin, että kalmukeilla oli ollut siellä seuraavina päivinä mukanaan nainen, jonka he olivat lopuksi surmanneet ja silponeet.
Suur-Kalajoen
pitäjässä oli ennen venäläisten tuloa noin 3000 lehmää, joista
vain kymmneisen prosenttia jäi ryöstämättä. Suurin piirtein
samassa suhteessa kävi hevosten. Venäläiset asettivat myös
paloveron, joka tarkoitti sitä, että talot ja muut rakennukset
poltettiin, ellei kylä maksanut raskasta veroa. Pelastaakseen
kylänsä Käännän lautamies Juho
Yrjönpoika Niskala antoi
viholliselle lisäksi yhdeksän luodin painoisen hopeapikarin ja sen
jälkeen vielä toisen, mikä painoi viisi luotia. Kylä säästyi
tuholta ja sodan jälkeen muut asukkaat korvasivat uhrauksen
mahdollisuuksiensa mukaan.
Eritysiesti
vuonna 1714 tapahtunut ryöstely ja hävitys merkitsivaät Kalajoelle
taloudellista perikatoa ja kahdeksan vuotta myöhemmin tehdyssä
valituksessa kerrotaankin, että ihmiset olivat joutuneet syömään
jäkälää, nahkoja, olkea ja pettua sekä itsestään kuolleiden
eläinten raatoja. Eräiden isäntien mainitaan kuolleen nälkään.
Näin kolkosti kävi esimerkiksi Pohjankylän Mikko
Mikonpoika Marttilalle.
90
prosenttia taloista autiona
Vuonna
1719 telänkylän tiloista oli 90 prosenttia autioina ja Rahjassa
jopa 92 prosenttia. Pohjankylässä vastaava luku oli 86, Tyngällä
73 ja Pitkäsenkylällä 72 prosenttia. Kääntä ja Rautio, jotka
olivat tuottaneet ennen sotaa Kalajoen parhaat sadot, selviytyivät
muita paremmin, mutta niissäkin oli 50-60 prosenttia taloista
autiona.
Moni
menehtyi tuntureiden tuiskuun
Venäläisten
miehityskauden ohella Kalajoen miespuolinen väestö väheni myös
Suuren Pohjan Sodan (1700-1721) rintamilla. Erityisen kolkko oli
paluuretki vihollismaa Tanskan omistuksesta olleesta Norjasta, jonne
oli melekin kaiken menettänyt Kaarle
XII hyökännyt
vuonna 1718 rapistunutta mainettaan kiillottaakseen.
Kuningas itse
kaatui Norjassa vain 38-vuotiaana ja kohtalokas luoti saattoi
hyvinkin tulla omien joukosta, vaikka täyttä varmuutta ei ole
asiaan koskaan saatu.
Ruotsin
joukot lähtivät uudenvuodenpäivänä 1719 marssimaan Norjan
Tydalenista kohti kotimaataan kenraali Armfeldtin
johdolla.
Karoliiniarmeijan alkutaival sujui hyvin, mutta silloin kun paluuta
ei enää voinut ajatella, nousi mereltä ankara myrsky, joka iski
kohtalokkaasti laakeiden tunturimaiden päällä vaeltavaan
armeijaan.
Monet sotilaista olivat valmiiksi sairaita ja
pukeutuneet niin kevyesti, jotta tavallinenkin talvisää olisi
voinut aiheuttaa paleltumisia. Lumimyrskyssä lopputulos oli
kammottova: noin 2300 sotialsta jäi tuntureille, korkeintaan puolet
armeijasta pääsi Jämtandiin, osa heistakin pahoin paleltuneina.
Pohjanmaan
rykmentissä oli 76 Kalajoen miestä, joista ainakin 34 katsoi iäksi
tunturien tuiskuun. Heidän joukossaan oli korpraaliksi ylennetty
kääntäläinen Gabriel
Kääntä,
etelänkyläläiset Mikko
Untinen ja
Simo
Tiikkala,
tynkäläiset Jaakko
Jaakkola ja
Jaakko
Lastikka,
mehtäkyläläinen Jaakko
Sorvari,
kääntäläiset Yrjö
Kääntä, Erkki Vetenoja ja
Samuli
Niskala sekä
pitkäsenkyläläinen Jaakko
Pitkänen.
Alavieskalaisista
tulivat Ruotsin ja Norjana rajaseudulla tiensä päähän ainakin
Esko
Kähtävä,
Pekka
Kodis, Matti Kankaala sekä
Erkki
ja
Niku
Kerttula.
Kaikkiaan
Kalajoen tappiot Suuren Pohjan Sodan kuluessa olivat noin 400 miestä,
mikä oli varsin paljon, kun koko pitäjän väkiluku oli sodan
alkaessa vain 3500:n paikkeilla.
Kallingin seuraaja oli Aabraham Eerikinpoika Falander 1697-1709 ja häntä seurasi Eerik Antinpoika Wallenius 1709-1715. Wallenius oli taitava ja oppinut mies.
Pietari Gabrielinpoika Calamnius 1716-1722 oli Gabriel Calamniuksen poika. Tuomiokapitulikin kiinnitti nimittäessään huomiota siihen, että Pietari tunsi seurakunnan entuudestaan hyvin ja hänellä oli hyviä ominaisuuksia, nimittäin "koeteltu, hyvä oppi, kauniit lahjat ja arvokas käytös". Pohjan sodan käännyttyä tappiolliseksi ja vihollisen miehitettyä maan, muun muassa Kalajokilaakson asukkaat joutuivat pakoilemaan ja piileskelemään riehuvia ja ryöstäviä vihollisjoukkoja. Vaikka Turun hiippakunnasta pakeni silloin Ruotsiin168 kirkkoherraa ja kappalaista, niin Pietari Calamnius jäi hoitamaan seurakuntaansa. Tämän ratkaisun katsotaan edellyttäneen sekä selkeää isänmaallista vakaumusta että kylmää päättäväisyyttä.Minun oma sukuni on isänpuolelta juuri tuota Sursillin sukua.
Pietari
Gabrielinpoika Calamnius 1716-1722
oli Gabriel
Calamniuksen poika.
Tuomiokapitulikin kiinnitti nimittäessään huomiota siihen, että
Pietari
tunsi
seurakunnan entuudestaan hyvin ja hänellä oli hyviä ominaisuuksia,
nimittäin ”koeteltu, hyvä oppi, kauniit lahjat ja arvokas
käytös”. Pohjan sodan käännyttyä tappiolliseksi ja vihollisen
miehitettyä maan, muun muassa Kalajokilaakson asukkaat joutuivat
pakoilemaan ja piileskelemään riehuvia ja ryöstäviä
vihollisjoukkoja. Vaikka Turun hiippakunnasta pakeni silloin Ruotsiin
168 kirkkoherraa ja kappalaista, niin Pietari
Calamnius jäi
hoitamaan seurakuntaansa. Tämän ratkaisun katsotaan edellyttäneen
sekä selkeää isänmaallista vakaumusta että kylmää
päättäväisyyttä.
Isonvihan aikana venäläiset veivät
mukanaan tuhansia ihmisiä Suomesta Venäjälle, eniten Pohjanmaalta.
Suurin osa oli alle 15-vuotiaita lapsia. Papit kirjasivat isonvihan
jälkeen siepattujen nimet ja iät (Kalajoella 16.12.1721 Petrus
Calamnius).
Pohjanmaan maaherra Reinhold
Wilhelm von Essen lähetti
24.7.1722 kootut tiedot kuningas Fredrik
I:lle.
Runoilevat
Calamniukset
Suomenkielellä
ei ollut vielä 1700-luvulla virallista asemaa, sillä ruotsi oli
saanut kouluissakin jalansijan latinan rinnalla. Neljä Calamniusta
kirjoitti kuitenkin runoja suomeksi jo 1700-luvulla.
Josef
Gabrielinpoika Calamnius,
kappalainen ja runoilija, syntynyt 1665 ja kuollut 1716
Haapajärvellä. Hän opiskeli Turussa ja määrättiin 1692 Kalajoen
pitäjänapulaiseksi. Hänen nimimerkillä I.H.G.S vuonna 1700
kirjoittama ja kansanrunon mittaan sepitetty Ilo Laulu Ruotsin (ja
Suomen) voitosta 21-vuotiaan kuninkaan Kaarle
XII:n johdolla
Narvan taistelussa 20.11.1700 kuuluu edelleen maamme parhaimpiin
historiallisiin runoihin. Sen pituus on runsaat kolme kirjan sivua.
Runon alku etenee seuraavasti:
Kijwast kiitetty
Jumala
Cunnioitettu cuulu JEsus,
Pyhitetty Pyhä Hengi
Ole
coco Colminaisuus,
joca CARLEN kaunistelit
woiton canssa
woimallisen,
Siunasit sota Asehet,
Kircastit coreat
Kilvet,
Herätit häreät Mielet,
Ilahutit Itkewäiset
Ylös
autit ahdistetut
Wainollisen waiwan alta
Narvan
menestyksestä riemuittiin heti Suuren Pohjan sodan (1700-1721)
alussa. Jatkossa ilonaiheet olivat vähissä, sillä 1710-luvulla
Venäjä miehitti koko Suomen ja elettiin Ison Vihan aikaa.
Josef
Calamniuksen pojasta
Gabrielista
(1695-1754)
on säilynyt yksityiskohtaisempaa tietoa kuin suvun muista 1700-luvun
jäsenistä. Hän lienee asunut Kalajoen kirkolla vuoden 1710
paikkeilla mennen sitten 1712 vasta 16-vuotiaana kalajokelaisen
serkkunsa Gabriel
Pietarinpojan kanssa
"studentixi" Turun Yliopistoon jase Pohjalaiseen
osakuntaan. Venäläiset miehittivät syksyllä 1714 Kalajoen pitäjän
ja aloittivat verisen terrorin Josef
Calamnius ja
poikansa Gabriel
sekä
vävynsä Johannes
Enqvist joutuivat
piileskelemään metsissä. Heti pahimman terrorin loputtua ennen
pääsiäistä 1715 Haapajärven kappalainen Josef
Calamnius palasi
pappilaansa.
Gabriel
Josefinpoika Calamnius oli
syntynyt Haapajärvellä syyskuun 20. päivänä 1695 ja kuollut
Vaasassa toukokuun 25. päivänä 1754. Hän aloitti opintonsa Turun
akatemiassa 1712, mutta joutui keskeyttämään ne elokuussa 1713
venäläisten miehittäessä Turun. Vuonna 1715 venäläinen kenraali
määräsi Gabriel
Calamniuksen siirtymään
Ylivieskaan ilmeisesti pitäjänkirjuri Henrik
Simeliuksen sairauden
takia. Simeliuksen
kuolutua
Gabriel
Calamniuksesta tuli
ylivieskalaisten saarnaaja ja sielunhoitaja. Gabriel
Calamnius otti
äitinsä ja sisarensa luokseen Ylivieskaan ja piti huolta
heistäkin.
Vuonna 1718 Gabriel
Calamnius kuitenkin
joutui ilman omaa syytään suuriin vaikeuksiin, kun Ylivieskan
kappeliin oli piiloutunut venäläiset suututtanut Isonkyrön
kappalainen Andreas
Affren,
jonka Ruotsiin tarkoitettu kirje oli joutunut miehittäjien
käsiin.
Calamnius
ja
kolme muuta henkilöä sidottiin ja kuljetettiin Vaasaan, raaka
pahoinpitely jatkui, samoin myöhemmin Turussa. Oltuaan siellä 13
viikkoa tyrmässä Calamnius
sai
palata Ylivieskaan ja jatkaa työtään. Affren
lienee
hirtetty Kalajoen edustan saarella, jota myöhemmin on kutsuttu
Papinsaareksi.
Vuonna 1720 hän kirjoitti runoteoksen
Suru=Runot Suomalaiset, joka painettiin 1734. Hän kuvaa Isovihan
aikaa eloisasti ja havainnollisesti, syvästi eläytyneenä
pohjalaisten koviin kohtaloihin. Runoja on yksitoista. Varsinkin
ensimmäinen runo on kaikessa yksinkertaisuudessaan vaikuttava. Kuva
on synkkä, mutta asiakirjat tukevat sitä vahvasti. Hän on
kirjoittanut myös runoteoksen Wähäinen Cocous Suomalaisista
Runoista. Runokokoelma julkaistiin 1755. Runokokoelma sisältää
kaksitoista runoa. Onnentoivotusrunot ja tunnetun häruno Kevät
keickuin tulepi..
Rauhan tultua Calamnius
matkusti
syksyllä 1721 Tukholmaan, missä sinne paenneet Turun akatemian
professorit totesivat hänen teologiset tietonsa riittäviksi. Hänet
vihittiin papiksi Strängnäsissä, koska Turun piispa oli kuollut.
Vihkimisen yhteydessä Gabriel
Calamnius lienee
määrätty Kalajoen kirkkoherran apulaiseksi. Vuonna 1724 Calamnius
nimitettiin
Kalajoen pitäjäapulaiseksi ja 1726 saman pitäjän kappalaiseksi.
Tässä toimessa hän oli kuolemaansa saakka.
Runoilijapapin
myöhempi sukulainen Ilmari
Kianto (alk.
Calamnius) ylisti Suru=Runoja seuraavasti:
"se on niin paksua
historiaa Suomen kansan kärsimyksistä, että sitä on vaikea
tunteettomana lukea. Runojen kalevalainen poljento on erinomainen ja
kertomuksen koko juoksu sangen joustava. Huomaa selvästi, että
kalajokelainen pappismies on mainoisti osannut kansankieltä - tuohon
aikaan jolloin latina ja ruotsi vilisi jokaisessa sivistyneessä
kodissa Suomessa. Jos muutamme oikeinkirjoituksen nykyaikaiseksi,
emme voi muuta kuin ihailla runoilijan
selväpiirteisyyttä."
Muucalainen muulda
maalda
Wenäjältä wierahalda,
Tuimuudella tulduansa,
Söi
siät sikiöinensä,
Caritsat Capainensa,
Canat caicki
caristeli,
cucon pojat curisteli,
Löysi lehmät, löysi
leiwät
Häwitteli Härkä laumat,
Weipä hevoset
heincoista,
warsoinensa wainioista,
Pani cicki cartanoisa,
peri
puulle puhtahalle,
Lapsi parat lattialda,
Imewäiset
istualda,
Pojat äitin polven pääldä,
Pijät pienet tuolda
tääldä,
Otti oi! oi! orjixensa,
Ainoisixi aljoixensa,
Waimot
wallitzi wäkisin,
Cauneimmat caikiteckin,
Sydämellä
surkialla
Miesten mielellä pahalla,
Wanhimmaiset
walkiahan,
Pani pahoin paistumahan,
Kädet köytti
kijndiästi,
Capaloitzi calwoisista,
Rakens`raadon
riippumahan,
Heikon Hengen heilumahan,
Pääldä waattehet
waristi,
Aiwan alcoisen alasti,
Seliän päälle
singotteli,
Pijskallansa pingotteli,
Kysyi Cusa
cuckarosi,
Hohtawaiset hopeasi,
Cusa cullat kirckzahimmat,
Cusa
calut callihimmat,
Cusa caicki cattilasi,
Cusa Tiskisi
tinaiset
Cusa punainen pucusi,
Warsin Juhla waattehesi!
Weden
keitti kiehuwaxi
Cuumana curkuhun caasi,
Silmät puhcoi
Puucollansa,
Taicka sotki Sormen canssa.
Poltti raudalla
racoille,
Weitzellänsä wijleskeli,
Selkänahan
seitzemäldä.
Syyttömäldä syndiseldä,
Monta wirutti
wilusa
Awoimesa ahwennosa
Talwisen taiwahan alla.
Pacaisesa
parutteli.
Monda uunissa urosta
Paisti nijnkuin
Paisticasta,
Että lohkesi luiden pääldä,
Liha, liuaksi
peräti,
Suonet caicki catkeilit,
Custa cieulla
cowalla,
Calicalla coiwuisella
Wäänsi woipa
wäkewästi
Ildakaudet ilkiästi,
Wäänsi callon
callellensa,
Sillä, silmät sijrollensa,
Oho suurta
surkeutta!
Oho waiwa waikiata!
Weden wäändäpi
werisen
Selkiöstän silmistäni,
Hijen hiuxista
hijopi,
poskipäistä pusertapi,
Muistuisa mieleheni
Wihollinen
Wenäläinen
Cuinga muodolta monella
Waati aina
waiwaisilda
Tawarada taipumatta,
Omaisuutta ostamatta.
Auta
ainoa Jumala
Päästä päiwistä pahoista!
Muista
runoilevista Calamniuksista
voidaan
mainita Gabriel
Pietarinpoika Calamnius s.1694
Kalajoella, varalääninviskaali, pitäjäkirjuri, maanviljelijä,
runoilija. Kuoli Kalajoella 1767. Hän oli Pietari
Mikonpoika Arctophilaciuksen poika.
Petter
Joosefinpoika Calamnius,
syntyi 23.1.1713 Haapajärvellä. Iin kappalainen 140, runoilija.
Häntä pidetään kaikkien nykyään elävien Calamniusten
esi-isänä,
kuoli Iissä 1770. Petter
oli
Gabriel
Josfinpojan nuorempi
veli. Isänsä kuoltua 1716 Petter
joutui
äitinsä ja muun perheen mukana elämään nuoren isoveljen Gabriel
Josefinpojan suojissa
Ylivieskassa. Petter
aloitti
koulunkäyntinsä Vaasassa 14-vuotiaana. Turun Yliopistoon ja sen
Pahjalaiseen Osakuntaan hänet kirjoitettiin 1732 ja papiksi hänet
vihittiin 1739. Petter
suoritti
elämäntyönsä Iissä, jonka kappalaiseksi hänet nimitettiin 1740.
Iin kappalasen virkaa hän hoiti kuolemaansa saakka
11.2.1770.
Petter
Calamnius vihittiin
1743 Oulun pappilassa avioliittoon Paltamon kappalaisen Johan
Cajanuksen lesken
Christina
Lithovikuksen kanssa.
Christinan
isä
oli runoilijankin tunnettu Oulun kirkkoherra Zacharias
Lithovius.
Morsian oli miestään kahdeksan vuotta vanhempi. Petter
Calamniukselle ja
Christina
Lithoviukselle syntyi
viisi lasta, kaksi poikaa ja kolme tyttöä. Pojista vanhempi
nimeltään Peter
muutti
kauppiaaksi Ruotsin Lindköpingiin ja nuorempi nimeltään Gabriel
palveli
ensin apulaisena isänsä seurakunnassa ja päätyi Pudasjärven
kappalaiseksi. Tämä Gabriel on kaikkien nykyisten Calamniusten
esi-isä. Gabriel Petterinpoika syntyi 27. elokuuta 1745.
Juhana Frosterus Pietarin jälkeen Kalajoen kirkkoherraksi tuli Olavi Birgerinpoika Cygnell 1722-1730. Cygnell ei ollut erityisen hyvissä väleissä seurakuntalaisten kanssa. Erik Falander toimi seuraavana kirkkoherrana vuosina 1731-1739. Falander toimi uutterasti etenkin kansan lukutaidon kehittämiseksi.
Johannes Salmenius vanhempi toimi Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1739-1778. Pikkuvihan aikana hän oli papiston edustajana venäläisten kutsumilla kuuluisilla Vaasan valtiopäivillä. Ansioittensa johdosta hänestä tehtiin lääninrovasti vuonna 1755.
Johannes Salmenius nuorempi toimi Kalajoen kirkkoherrana 1780-1795.
Häntä seurasi Jaakko Simelius 1798-1806. Simeliuksen puoliso oli rovasti Jaakko Chydeniuksen tytär Helena Chydenius.
Helmikuun
1. päivänä 1808 sai Oulun läänin maaherra Jakob
David Lange kenraali
Klerckeriltä
tiedonannon,
jossa sanottiin Venäjän valmistelevan hyökkäystä Suomen alueelle
ja määrättiin rykmentit kiireellisesti rajalle. Sotatoimet
alkoivat helmikuun lopulla. Vasta maaliskuun 1. päivänä aloittivat
Kalajoen ruotusotamiehet marssinsa kohti Hämeenlinnaa. Matkaevääksi
antoi kukin ruotu miehellensä 3 leiviskää kuivaa leipää, 1,5
leiviskää särvinainetta kuten lihaa, läskiä tai silakoita.
Ankarien pakkasten takia oli miehille annettu myös turkit ja
sarkaviitat.
Suomen armeijan ylipäällikön kenraali
Klingsporin
käskystä
perääntyivät suomalaiset ja ruotsalaiset joukot nopeasti pohjoista
kohti. Maaliskuun 18 päivänä tiedotti maaherra Salon kihlakunnan
asukkaille, että vihollinen lähestyi jo läänin rajoja. Kansan
olisi parasta vaihtaa omaisuutensa rahansa, että se olisi turvassa
viholliselta. Edelleen maaherra kehotti asukkaita teurastamaan osan
karjastaan ja tuomaan lihat suolattuna Raahen kenttämakasiiniin
käteistä maksua vastaan. Seuraavana päivänä kehotettiin kansaa
kuitenkin säästämään elukoitaan, ettei se joutuisi pulaan
vihollisvallan aikana. Pelättyä hyökkäystä Savosta käsin ei
tullut.
Rantatietä pitkin perääntyivät ensimmäiset Suomen armeijan joukko-osastot Kalajoelle huhtikuun 4. päivänä. Kulnev, joka johti venäläisten etujoukkoa, seurasi Suomen armeijan kintereillä ja oli Kalajoella 13. päivänä. Pari päivää myöhemmin saapui Tutskov pitäjän alueelle. Venäläiset kokivat ankaran tappion Siikajoella 18. päivänä ja Tutskov, jolla oli hiukan yli 5000 miestä, vetäytyi nyt Kalajoelle 30.4 sekä edelleen Kokkolaan. Toukokuun 5 päivänä marssi Suomen armeijan kolmas prikaati Kalajoelle jo saman päivän iltana. Kevät tulvineen ja kuraisine teineen teki lopun sotatoimista. Alue oli pelastettu vihollisvallan alaisuudesta.
Kesän ja syyskesän aikana
käytiin Etelä-Pohjanmaalla joukko taisteluita, joiden tuloksena
Suomen armeijan oli jälleenperäännyttävä. Oravaisten verisessä
taistelussa haavoittui kuolettavasti mm. Runebergin
sankarien
joukkoon kuuluvat nuori ruotsalainen tykistöupseeri kreivi Wilhelm
von Schwerin. Hän
kuoli Kalajoella syyskuun 27. päivänä klo 12 päivällä ja
haudattiin Kalajoen hautausmaahan.
Syyskuun 29. tehdyn
Lohtajan aseleposopimuksen perusteella vetäytyivät suomalaiset ja
ruotsalaiset joukot. Venäläiset olivat edeltäneiden viikkojen
suurissa taisteluissa olleet voitokkaita. Klingsporsuostui lähes
venäläisten saneluratkaisuun. Sopimukseen kuitenkin pakotti
armeijassa täysin katastrofaaliseksi muuttunut punatauti- ja
lavantautiepidemia sekä huollon ongelmat. Päämaja sijoittui nyt
kolmannen suomalaisen prikaatin kanssa Kalajoelle. Klingpor
jätti
lokakuun 5. päivänä ylipäällikkyyden Klerckerille
ja
matkusti Ruotsiin. Lokakuun viimeisenä päivänä päättyi aselepo.
Osa Kalajoella olevasta neljännestä prikaatista lähetettiin
Pulkkilaan ja kolmas prikaati Temmekselle avustamaan Sandelsia.
Kiertoliikettä peläten Klercker
vetäytyi
Himangan hyvin varustetuista asemista Kalajoelle.
”Täällä
elämä oli ihanaa! Sitä täydensi vielä se, että Kalajoki,
eräänlainen kauppala ja markkinapaikka, on tavattoman miellyttävä,
vapaa ja avoin seutu. Se sijaitsee joen molemmin puolin, joen, jonka
rantoja siihen aikaan yhdisti korkea ja kaunis puusilta. Kaikkialla
nähtiin ihmisiä, kaikkialla oli elämää ja liikettä. Elämänhalu
sykki voimakkaana, hilpeä hälinä kantautui kauaksi. Kaikki
kiihotti maagillinen voima, minkä aiheutti valmistautuminen edessä
olevaan taisteluun.” Näin kirjoitti 18-vuotias vänrikki Carl
Johan Ljunggren muistelmissaan
tilannetta Kalajoella ennen taistelujen alkua.
Kalajoella
ollut Adlercreutzin
armeija
käsitti 16 pataljoonaa, yhteensä noin 4 500 palveluskelpoista
miestä, joilla oli kahdeksan 6-naulaista ja neljä 3-naulaista
tykkiä. Toinen ruotsalainen prikaati, johon Ljunggrenkin
kuului,
sijoittui Tyngälle sekä ensimmäinen suomalainen prikaati. Kolme
pataljoonaa Turun läänin rykmentistä ja yksi pataljoona Uudenmaan
rykmentistä Vasankariin. Joen pohjoispuolelle sillan ja pappilan
väliin asetettiin kolme tykkipatteria, joissa oli yhteensä 12
kanuunaa. Etujoukko oli Siipojoella. Sen muodosti kaksi pataljoonaa.
Toinen niistä asettui sillan korvaan suojanaan tykkipatteri ja
toinen levittäytyi pitkin joenrantaa ¾ peninkulman alueelle
Törmälästä Santapakkaan. Mankell
arvioi
Kalajolle ryhmittyneiden joukkojen vahvuuden tykkimiehiä ja
ratsuväkeä lukuun ottamatta 5 800 mieheksi.
Samaan aikaan
lähti Kamenski
Kokkolasta
n. 8000 miehen kanssa Lohtajaa kohti. Ihmeekseen huomasivat
venäläiset Himangan lujat varustukset tyhjiksi. Huolimatta
tuhoituista silloista ja kuraisista teistä oli Kulnev
ja
marraskuun 5. päivän iltana Siipojoella. Seuraavan päivänä hän
meni joukkoineen Törmälän luona olevaa pukkisiltaa myöten joen
yli pakotettuaan suomalaiset perääntymään. Pian joutuivat
ruotsalaiset laukaustenvaihtoon kasakkapartion kanssa Tyngän
metsäpoluilla. Erään kasakan hevonen kaatui ja mies joutui
vangiksi.
Kalajoki oli joutunut toisen kerran sodan jalkoihin.
Sunnuntaina 6.11. kuului melkein yhtämittaisessa taistelujen
tuoksinassa. Kanuunoiden jyminä sekoittui kiväärituleen.
Kaikkialla oli liikettä. Rummut pärisivät ja pataljoona
kiiruhtivat hälytyspaikoilleen. Kun Suomen armeijan enemmistö oli
perääntynyt joen taakse, antoi joukkojen päällikkö kreivi Olof
von Schwerin käskyn
tulipalon sytyttämisestä Etelänkylässä. Silta pantiin myös
palamaan. Talonpojat joutuivat lähtemään tuvistaan, jotka tuota
pikaa sytytettiin. Ihmisparkojen nähtiin hoipertelevan metsään,
naiset lapsi sylissään hätyyttäen karjaa edellään. Pian oli
koko kylä liekeissä. Myös kirkko syttyi tuleen. Keskellä liekkien
hävitystä, ei kanuunain pauke lakannut hetkeksikään, eikä
kiväärin rätinä lakannut kaikumasta ilmassa. Taistelutoiminta
taukosi yön ajaksi.
Seuraavana päivän kutsuttiin toinen
suomalainen prikaati Vasankarista Pohjankylään. Nyt saapui myös
Kamenski päävoimineen Kalajoelle. Kanuunat jymisivät molemmin
puolin pitkin päivää ja illalla työnsi kumpikin armeija
etuketjunsa joen rannoille. Yöllä venäläiset kuljettivat kaksi
tykkipatteria: toisen eräälle kukkulalle kirkon länsipuolelle 1800
kyynärän etäisyydelle ruotsalaisten oikeasta siivestä ja toisen
kauemmaksi oikealle vasenta siipeä vasten.
Marraskuun 8.
päivänä lähti Kamenski
aikaisin
aamulla Tyngänkylää kohti, koska hän katsoi suoranaisen
rintamahyökkäyksen mahdottomaksi. Kulnev
ja Deminov jäivät
Etelänkylään. Kenraali Erikson
kulki
edellä. Suomen armeijan tulitusta peläten hän ei uskaltanut kulkea
joenrantaa, vaan hänen osantonsa rämpi vyötäisiään myöten
vedessä soita pitkin Tyngälle. Siellä jotkut miehistä kahlasivat
joen yli ja ajoivat suomalaiset etuvartiot tiehensä. Joenhaarojen
yhtymäkohdalle ryhdyttiin rakentamaan lauttasiltaa. Sillä välin
saapui Kamenski
kovan
marssin jälkeen vastapäätä pohjoispuolella sijaitsevaan
Pitkäsenkylään jääden erään pukkisillan luo odottamaan
Eriksonin
tuloa.
Seuraavana
päivän käytiin viimeiset taistelut Kalajoella. Kun viholliset
olivat ylempänä suurin joukoin ylittäneet joen, vahvisti Schwerin
vasenta siipeä. Sen lähistöllä oli puolen peninkulman mittainen
suo. Ensimmäinen ruotsalainen ja toinen suomalainen prikaati
asettuivat joen ja mainitun suon väliin. Toinen ruotslainen prikaati
oli äärimmäisenä oikealla pappilan luona. Yksi pataljoona
lähetettiin Metsäkylään. Kello 12 Kamenski
aloitti
3000 miehen voimalla rajun hyökkäyksen Suomen armeijan vasenta
siipeä vasten noin ¼ peninkulmaa sillan yläpuolella. Joukot
ryntäsivät Myllylän talon luona metsästä kohti jokea. Tuota
pikaa rakennettiin pukkisilta, jota pitkin venäläiset vähitellen
tulivat joen yli. Pian saatiin tieto, että Erikssonin kolonna oli
edennyt jo Metsäkylään ja Yppäriin. Tämä ratkaisi asian. Suomen
armeija aloitti perääntymisen: ensin keskusta ja tykistö, sitten
vasen siipi sekä lopuksi toinen ruotsalainen prikaati oikealta. Heti
aloittivat Kulnev
ja Demidov tykistöllä
ankarana pommituksen. Suomen armeija poistui Kalajoen alueelta.
Kalajoen taisteluissa kaatui seitsemän henkilöä ja 9 haavoittui
vaikeasti ja kaksi lievästi.
Schwerinin
polttamiskäskyssä
ei ollut mitään järkeä. Kirkko, silta ja kahdeksan taloa
rakennuksineen oli poltettu. Marraskuun 19 päivänä tehtiin
Olkijoen sopimus. Suomen armeija vetäytyi Kemijoen taakse.
Wihelm von Schwerin kuoli Kalajoella
Wilhelm von Schwerin hauta Kalajoella
Oli
vuosi 1808. Ruotsi-Suomen armeija perääntyi pohjoista kohden
ylivoimaisen vihollisen ahdistamana. Heiltä ei kuitenkaan puuttunut
urhoollisuutta ja taistelumieltä. Pelastuakseen perääntymisen
häpeältä armeija usein ryhtyi taisteluihin, joissa voitot ja
tappiot vaihtelivat.
Suomen joukkoihin oli liittynyt
15-vuotias ruotsalaisen Salan kirkkoherran, valtiopäivämies Fredrik
von Schwerinin poika,
kreivi Wilhelm
von Schwerin.
Isänmaan rakkaus käski häntä keskeyttämään opintonsa ja
matkustamaan Suomeen. Hän keskeytti opintonsa Kalbergin
sota-akatemiassa ja tuli kesäkuussa 1808 kenraali von Vegensackin
maihinnousujoukkojen mukana Suomeen. Turun kaakkoispuolella olevalle
Lemun niemelle nousi maihin kenraalimajuri von
Vegesackin komennossa
ollut Ahvenanmaalta lähtenyt ruotsalaisjoukko johon kuului 2600
miestä. Maihinnousu tapahtui helposti, mutta venäläisten Turussa
oleva kenraali
Buxhoevden kokosi
pian ylivoimaisen joukon jonka edestä von
Vegesack 20.6.
joutui palaamaan joukkoineen laivoihin, menetettyään kaatuneina,
haavoittuneina ja vankeina 216 miestä, venäläisten tappiot olivat
291 miestä.
Sotahistoria mainitsee, että Uuteenkaarlepyyhyn
tuli heinäkuun aikana yhtä mittaa laivoja Ruotsista, pääasiassa
tuotiin kai kuitenkin tarvikkeita. Joka tapauksessa Wilhelm von
Schwerin oli mukana siinä, von Vegesackin joukossa, joka elokuun
lopussa nousi maihin Kristiinan kaupungissa, yhtyen suomalaisiin ja
saavutti aluksi menestystä Nummijärvellä ja Lapväärtissä, jossa
everstiluutnantti
Drufva piti
puoliaan vahvempaa venäläisosastoa vastaan, Schwerin
osoitti
suurta urhollisuutta.
Wilhelm
itse kertoo kirjeissään näistä ajoista näin:
"Päämajassa
Kruunupyyssä syyskuun 17 päivänä 1808.
Rakkaat
vanhempani.
Aina siitä asti kun lähdin Grisslehamnista ei
minulla ole ollut mitään paikkaa, jossa olisin voinut kirjoittaa,
sillä postikonttori seuraa aina päämajaa ja päämaja on kaukana
armeijasta. Elokuun lopulla pääsimme vihdoin meritse
Kristiinankaupunkiin. Maihinnousun suoritimme päivässä ja sen
jälkeen marssimme yöllä peninkulman matkan Lapväärttiin. Me
olimme juuri nukkumassa, kun saimme hälytyksen ja minun täytyi
kiireesti nousta lämpimästä vuoteestani. Taistelu kesti viisi tai
kuusi tuntia, mutta siellä ei tykistö päässyt mukaan. Me voitimme
venäläiset ja ajoimme heitä takaa Ömossaan (Niinisalo), joka on
kahden peninkulman päässä Lapväärtistä. Täällä me
pysähdyimme, sotajoukko marssi takaisin kaksi peninkulmaa ja
everstiluutnantti Drufva jäi Ömossaan joukoissaan 500 miestä ja
kaksi tykkiä, jotka olivat minun komennossani. Everstiluutnantti
Drufva oli saanut käskyn pitää puoliaan viimeiseen mieheen.
Nyt
meidän tilamme muuttui kurjaksi. Miehet näkivät olevansa kahden
peninkulman päässä armeijasta ja huomasivat, että heidät oli
sijoitettu venäläisten päävoimaa vastaan. Minun miesteni
kärsivällisyys loppui, he huomasivat kuinka upplantilaisia
vaihdettiin joka ilta, mutta heidän itsensä täytyi seistä
kenttävahdissa yhdeksän vuorokautta taukoamatta ja monta kertaa he,
niin kuin minäkin kastuivat, yöllä ja päivällä rankkasateessa
läpimäriksi. Vain minun hellä hoitoni esti heitä valittamasta.
Minä koetan aina käyttää ruokarahoista liikeneviä varojani
heidän hyväksensä.
"Elon, kuoleman arpaa ankaraa koh’
isketään"
Aamulla yhdeksäntenä vuorokautena kävi
vihollinen ankaraan hyökkäykseen. Minun piti nyt ensi kerran itse
astua tuleen ja ensi kerran johtaa sinne miehiäni. Minun tehtäväni
oli puolustaa paikkaa kahdella tykillä vihollisen lukuisia
haupitseja ja tykkejä vastaan. Kuinka vaikea meidän tilanteemme
olikaan! Ensimmäinen tehtävä oli helppo. Päätin heti alusta
alkaen olla tyyni ja pysyinkin tyynenä. Jälkimmäinen tehtävä oli
vaikeampi. Mieheni olivat ensi kerran taistelussa, he katselivat,
minne luodit lensivät, ja juuri ratkaisevimmalla hetkellä juoksivat
he suojien taakse. Minulla ei ollut mahdollisuutta juosta heidän
jälkeensä, vaan minun oli tehtävä tykkien luona viiden miehen
työ. Kun taistelu hiukan rauhoittui, menin, vaikka melkein
tainnoksissa väsymyksestä heidän jälkeensä ja moitin heitä
heidän pelkuruudestaan. Silloin kaikki niin kuin sytytetyt kynttilät
riensivät takaisin paikalleen.
Tässä taistelussa kaatui
väkeä niin kuin heinää. Otti kovalle ja meidän oli peräydyttävä.
Kasakat ryntäsivät kolme kertaa minun suojattomia tykkejäni
vastaan ja heittivät piikkejään, mutta minä tervehdin heitä
raehaulein ja he vetäytyivät. Tuolla tavoin jatkoimme kahakkaa
lakkaamattomassa tulessa viisi tuntia ja peräydyimme puolentoista
peninkulman päähän, jossa pysähdyimme. Siellä tuli
everstiluutnantti Drufva koko upseerikuntansa kanssa ja syleili ja
kiitti minua selittäen että olin pelastanut heidät. Väki hurrasi
ja toivotti minulle ainaista menestystä.
"Oravaisten
päivän kuin onneton"
Pian sen jälkeen jouduimme
pisimpään ja verisimpään tappeluun, jota tässä sodassa on
käyty. Se tapahtui Oravaisissa ja kesti kello kuudesta aamulla kello
yhteentoista illalla. Minä jatkoin yksinäni tykkeineni ampumista
aina puoleenpäivään asti, jolloin haavoituin. Minut piti juuri
kantaa pois, kun eräs miehistäni kertoi, että meidät oli
saarrettu. Kokosin kaikki voimani, astuin tykkihevosen selkään,
sillä omani oli ammuttu, annoin väen hurrata, asetuin
ensimmäiseksi, huusin "Toverit, seuratkaa minua", komensin
"Mars, mars" ja raivasin tien meille läpi vihollisjoukon,
joka alas painetuin pistimin otti minut vastaan. Sain vielä kolme
luotia päällystakkiini ja monet miehistäni surmattiin. Kenraalit
Adlercreutz ja Vegesack kiittivät minua mitä lämpimimmin.
Aamulla
kun minun oli mentävä ulos tutkimaan meidän asemaamme, ammuttiin
luoti minun lakkini läpi niin että minä kaaduin selälleni.
Huomasin paholaisen kiven takana, otin sotamiehenä kiväärin ja
ammuin vihollisen. Illalla hämärässä sain uuden haavan ja minut
kannettiin lähimpään kylään, jossa makasin, kunnes vihollisen
luodit tulivat sisään ikkunasta. Minun olisi täytynyt jäädä
sinne, ellei muuan jalo upseeri, jonka nimeä en vielä ole saanut
tietää, olisi ottanut minua selkäänsä ja paennut minun kanssani.
Tappiomme ovat varmaankin 2000 miestä ja 30-40 upseeria. Kenraali
Aminoff, tuo jalomielinen mies, otti minut hoitoonsa ja nyt jaksan
jotenkin hyvin. Jääkää hyvästi rakkaat. Jumaloidut vanhemmat ja
sisarukset!
Eläkää aina onnellisesti, toivoo teitä alati
rakastava poika, veli ja ystävä Wilhelm".
Yö
Kaarlelassa
Kuten
kirjeestä voi päätellä, Wilhelm
von Schwerin oli
tuota kirjettä kirjoittaessaan vielä kohtalaisen hyvissä voimissa
haavoittumisestaan huolimatta, muuten hän tuskin olisi jaksanut
kertoa tapauksista noin yksityiskohtaisesti. Sitä todistaa myös
kenraali
Aminoffin samana
päivänä kirjoittama kirje, jonka hän on osoittanut hyvältä
ystävälleen, Wilhelmin isälle ja jossa hän mainitsee että
Wilhelm on nyt, vaarat kestettyään, Jumalankiitos, verraten hyvässä
kunnossa. Jos olosuhteet olisivat olleet toisenlaiset hän olisi
saattanut toipua.
Mutta onneton sotaretki jatkui, Adlercreuz
aloitti
peräytymisen joka osaksi tapahtui epäjärjestyksessä. Syyskuun
säät saattavat Suomessa olla jo purevan kylmät, ei ole vaikea
kuvitella niitä kulkuneuvoja, joissa haavottuneita - Wilhelmiä
muiden mukana - jouduttiin kuljettamaan: mitäpä muita ne olisivat
olleet kuin kuormaston kolukärryjä, eivätkä maantietkään
tainneet juuri nykyisiä vastata. Oravaisista Kruunupyyhyn, jossa
näyttää jonkin aikaa pysähdytyn, sitten Kokkolan seudulle, jossa
Wilhelm von Schwerin viipyi ainakin yhden yön yli Kaarlelan pappilan
vieressä olevassa pienessä punaisessa rakennuksessa, jossa siihen
aikaan sijaitsi seurakunnan apulaispapin asunto. Siinä pienessä
huoneessa häntä hoidettiin. Tuohon aikaan pappilat toimivat
kaikkialla maaseudulla ikäänkuin kestikievareina, joihin
arvokkaammat kulkijat sijoittuivat. Se, että kysymys oli nimenomaan
arvohenkilöstä, hienosta vieraasta, siitähän kertoo jo
everstiluutnantti
Drufvan suuhun
sijoitetut sanat:
"Ja
jos tuoll’ edes ääressä tykkien,
uros vanha ois,
tulen,
ruudin tuttava turkanen
johon luottaa vois,
mutt’ ei,
viistoistias poika nyt siin
on hento ja hieno, on kreivi
Schwerin
muka vastaava patterista, -
mitä lapsista
sellaisiin!"
Kahdeksan
päivää Kalajoen pappilassa
Kuten
runo ja hänen oma kirjeensä todistavat, hänessä kuitenkin oli
miehen vastus. Sen sijaan haavoittumisen jälkeisiä vaikeita
vaiheita, siirtymistä paikasta toiseen ei nuori ruumis voinut
kestää, Wilhelm sai haavakuumeen ja kuoli Kalajoella Matturaisen
talossa pari viikkoa haavoittumisensa jälkeen. Oravaisten taistelu
tapahtui 14. syyskuuta, kirjeen hän kirjoitti 17. syyskuuta ja
kuolema tuli 27. syyskuuta. Hänen sairasvuoteensa ääressä oli
loppuun saakka kenraali
Aminoffin adjutantti,
luutnantti
von Kothen.
Hänenkin kirjeensä Wilhelm
von Schwerinin isälle
Ruotsiin on säilynyt ja siinä von
Kothen kertoo
näin:
"Wilhelmin viimeiset sanat olivat: Sano terveisiä
isälle ja äidille. Kiitä heitä kaikesta hyvästä ja kiitä
myöskin kenraali Aminoffia hänen hyväntahtoisuudestaan. Minä olen
pahoillani että Wilhelm ei näissä olosuhteissa voinut saada
hautajaisissaan sotilaallista kunnioitusta, vaan minä yksin saatoin
hänet hänen leposijaansa Kalajoen kirkkoon hautaan, ihmisen
viimeiseen turvapaikkaan.
Viimeiset kahdeksan elinpäiväänsä
Wilhelm makasi minun huoneessani kovassa kuumeessa ja houri
lakkaamatta, vaikka hänellä oli selviäkin hetkiä. Silloin hän
tavallisesti puhui äidistään ja toivoi olevansa kotona kunnes kova
verensyöksy, jota kesti illalla kello kahdeksasta seuraavaan päivään
kello 12, teki lopun hänen nuoresta elämästään. Samalla saanen
ilmoittaa, että vainajan tahtoa noudattaen olen antanut pienen
hopeisen taskukellon sairaan hoitajalle, joka hoiti minun kanssani
Wilhelmiä. Itse käärin Wilhelmin hautavaatteisiin, sillä en
sallinut kenenkään muun tehdä sitä, ja kun muistan, että
Wilhelmillä on sisaruksia, jotka tahtovat saada häneltä jonkun
muiston, lähetän kirjeessä kutrin hänen
hiuksiaan."
Kuningasperheen
ystäviä
Von
Schwerinien suku Ruotsissa jatkui Wilhelmin veljen Filipin kautta.
Schwerinien kodissa, jossa kreivitär Elisabeth von Schwerin tällä
hetkellä on valtijattarena, on kirjaston seinällä suuri maalaus,
joka esittää Wilhelmiä jättämässä jäähyväisiä veljelleen
Filipille sotaan lähtiessään. Tietenkin kodissa on myös paljon
muuta perheestä kertovaa aineistoa, kirjallisuutta ja muotokuvia.
Mainittakoon että mm. ruotsinmaalainen kirjailija Erik
Gustaf Geijer on
kirjoittanut runon nuoren urhon kunniaksi, sitä ei kuitenkaan ole
suomennettu.
Von Schwerinien perheellä on aina ollut läheiset
suhteet Ruotsin kuningashuoneeseen, niinpä, huoneiden seinillä
nähdään kuninkaallisten henkilöiden muotokuvia sekä omistuksella
varustettuja valokuvia. Kreivitär Elisabeth von Schwerinin tytär
Marianna kuuluu Ruotsin nuoren kuninkaan sekä prinsessa Christinan
lähimpään ystäväpiiriin ja niin kuningas kuin prinsessakin
vierailevat usein Schwerinien kauniissa kodissa.
Haudattu
Kalajoelle
Kalajoen
hautausmaalla kirkon vieressä tuuheiden koivujen varjossa on
vaatimaton hautakumpu. Muistokiveen, mikä on valmistunut 1903, on
koruttomasti kaiverrettu teksti: Kreivi Wilhelm von Schwerin, syntyi
1792, kuoli 1808. Schwerinin hauta on jäänyt vanhan kirkon
palamisen jälkeen rakennetun uuden kirkon alle.
Helen
Schjerbeck ja Albert Edelfelt ovat ikuistaneet Wilhelm
von Schwerinin viimeiset
hetket vaikuttavin maalauksin, joista edellisen maalaus löytyy Turun
Taidemuseosta ja jälkimmäisen maalaus Ateneumin kokoelmista.
Juhana Frosterus toimi Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1809-1838. Frosterus oli oikea vanhanajan kirkkoruhtinas, joka halusi alistaa kaikki muut valtansa alle. Frosterus suhtautui vihamielisesti herätysliikkeisiin, jotka pyrkivät kaventamaan hänen valtaansa. Frosterus julkaisi runsaasti omaa kirjallisuutta. Lukuisten ansioittensa jälkeen hän sai rovastin arvon vuonna 1805. Juhana Fosterus oli kaksi kertaa naimisissa. Ensimmäisestä avioliitosta oli yhdeksän lasta ja toisesta kuusi.
Kahdesta seuraavasta kirkkoherrasta ei ole paljon tietoja, Aabraham Mikaelinpoika Montin 1839-1861 ja Herman Magnus Ingberg 1863-66.
Nälkävuosien aikaan seurakunta joutui olemaan monta vuotta ilman kirkkoherraa. Berndt Enoch Ingman toimi kirkkoherrana 1869-1879. Häntä seurasi Kaarlo Adam Ottelin vuoteen 1899 saakka. Tuohon aikaan juoppoutta ja siveellisyyttä tarkkailtiin tehokkaasti. Piispantarkastuksessa vuonna 1890 saatiin hyvillä mielin todeta kehityksen kulkeneen parempaan suuntaan. Vuoden 1895 piispantarkastuksessa piispa Johansson kiitteli seurakuntaa, kun se sakon uhalla oli kieltänyt yöjuoksun. Kalajoen kappalaisena toimi Jaakko Hemming vuodesta 1866 vuoteen 1896 saakka. Hemming oli herännäisyyden johtavia miehiä Kalajoella ja vastusti jyrkästi lestadiolaisuutta. Hänellä lienee ollut osuutensa kirjan "Hihhulilaisuus oikeassa karvassa" syntyyn.
Jaakko Pohjonen toimi Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1901-1919. Kalajoelta hän siirtyi Laihialle, jossa hän kuoli vuonna 1922. Oskari Torvela toimi kirkkoherrana vuosina 1919-1920. Sen jälkeen virkaan astui Juho Anton Heilala, joka toimi Kalajoen kirkkoherrana vuoteen 1927 saakka jolloin hän kuoli. Vuonna 1929 kirkkoherran virkaan tuli Juho Arvi Metsovaara. Hänen kautensa jatkui vuoteen 1940. Kansanedustajanakin toiminut V.H. Kivioja jatkoi tätä kirkkoherrojen kaartia vuoteen 1968 asti. Sen jälkeen Juhani Kajava 1968-1992 ja nykyinen kirkkoherra Kalajoella on Rauli Junttila vuodesta 1992 lähtien.
V.H.Kivioja
Vilho
Heikki Kivioja syntyi
21.1.1896 Kalajoella ja kuoli 2.11.1977 Helsingissä. Hänen
vanhempansa olivat talollinen Heikki
Juhonpoika Kivioja ja
Susanna
Sofia Antintytär,
omaa sukua Himanka.
Pariskunnalle syntyi kuusi lasta, joista Vilho toiseksi nuorin.
Kalajoen maalaisympäristö leimasi tulevan valtiomiehen
lapsuusmaisemaa. Vilhon kotitila, Kiviojan tila, oli paikallisiin
tiloihin verrattuna suuri. Perhe hoiti 20 lypsävää, 16-17 hiehoa
ja yhtä sonnia. Vilhon isä, Heikki Kivioja tunnettiin
lestadiolaisten johtomiehenä ja Rauhanyhdistyksen perustajana. Vilho
oli nelivuotias kun perheen äiti Susanna Kivioja kuoli. Isä
kuitenkin meni melko pian uudelleen naimisiin ja lasten äitipuoli
tuli Kiviojan taloon vuonna 1902. Vilho Heikki Kivioja kihlautui
kokkolalaisen Alice
Johanna Bergrothin kanssa
kesäkuussa 1917 ja heidät vihittiin joulukuussa 1918. Vilho Kivioja
oli vapautettu polvivamman vuoksi helmikuun alussa 1918 Kalajoen
kunnallislautakunnan toimittamassa kutsunnassa
asevelvollisuudesta.
Kiviojan perheeseen syntyi 11 lasta,
neljä tyttöä ja seitsemän poikaa. Kivioja valmistui papiksi 1918.
Myöhemmin hän täydensi opintojaan suorittamalla filosofian
kandidaatin tutkinnon 1945 ja auskultoimalla uskonnon opettajaksi.
Kivioja toimi ylimääräisenä pappina useissa seurakunnissa, kuten
Rovaniemellä, Hyrynsalmella, Pyhäjärvellä, Haapajärvellä ja
Kuivaniemellä, kunnes hänet valittiin Kalajoen seurakunnan toiseksi
kappalaiseksi 1923. Hietalan pappilaan kuului siihen aikaan 20
hehtaaria viljeltyä maata. V. H. Kivioja oli Kalajoen
kunnanvaltuuston jäsen 1924-25 ja 1928-29.
Pitkäaikainen
kansanedustaja
Kiviojan
ehdokkuus ei saanut puolueessa kaikkien hyväksyntää, sillä
joillakin oli pelko, ettei vaalipiirin entinen maalaisliiton
lestadiolainen kansanedustaja Eero Nurmesniemi pääsisi enää
eduskuntaan. Maalaisliitto sai kuitenkin läpi molemmat
vanhoillislestadiolaiset ehdokkaansa, Kiviojan ja Nurmesniemen.
V.H.:lle, kuten häntä yleisesti kansan suussa nimitettiin,
annettiin 2683 ääntä.
V.H. Kivioja toimi ansiokkaasti
kansanedustajana vuosina 1929-1944. Hän oli maalaisliiton edustaja
ja toimi koko kansanedustajakautensa lakivaliokunnan jäsenenä. Ensi
töikseen hän kiinnitti huomiota kansanedustajien korkeisiin
palkkoihin. Hän ei esitellyt aloitettaan kansanedustajien palkoista
edustajatovereilleen ja joutui sen vuoksi eduskuntaryhmänsä
ripitettäväksi. Eduskuntaryhmän mielestä Kivioja oli
aloitteellaan saanut eduskuntatyön naurunalaiseksi ja näin
halventanut eduskunnan arvoa. Vaikka V.H.:n aloite ei saanut
kansanedustajien tukea niin hänellä oli kuitenkin kansan tuki
takanaan. Kivioja oli myös tyytymätön kansanedustajien työn
verkkaisuuteen. Hän ei hyväksynyt kansanedustajien laiskottelua.
Hän vetosikin pappina Raamatun sanoihin: ”Työtä on tehtävä
otsansa hiessä”. Mies oli myös suuren valiokunnan jäsen ja
perustuslakivaliokunnassa varajäsen. V. H. ei kielloista huolimatta
lakannut puuttumasta kansanedustajien palkkoihin. Taustalla lienee
vaikuttanut pula-aika. Vihdoin Kiviojan aloite kansanedustajien
palkoista sai eduskuntaryhmän yksimielisen kannatuksen ja se
hyväksyttiin ilman keskustelua 24.11.1933.
Kivioja oli
vahvasti kieltolain kannalla loppuun saakka. Eduskunnassa hilpeyttä
herättäneessä puheenvuorossaan hän ehdotti, että väkijuomalain
93 §:n täytäntöönpanoasetukseen hallitus sisällyttäisi
sellaisen pykälän, että tarjoilija sekoittaisi väkijuomat,
esimerkiksi sillisalaattiin tai riisiryynipuuroon, koska on
mahdollista, että laivassa matkustava asiakas tilaa aterian, mutta
ei syö, vaan juo ainoastaan juoman.
Kansan
ymmärtäjä
V.H.
Kiviojan myötätunto oli heti alusta alkaen Nivalan konikapinan
pulamiesten puolella. Hän teki yhdessä saman vaalipiirin
kansanedustajien kanssa aloitteita kapinallisten armahtamiseksi.
Kivioja hyväksyi täysin pulamiesten toiminnan esivaltaa vastaan ja
kannattaessaan heidän armahtamistaan V. H. suhtautui varsin
nihkeästi viihdepohjaiseen kulttuuriin. Hän edusti ajattelua, jossa
oopperaa ja teatteria pidettiin turhuutena ja hänen mielestään
näihin ”herrojen hömpötyksiin” tuhlattiin liikaa valtion
varoja. Kivioja suhtautui kielteisesti myös kilpaurheiluun, mutta ei
urheilun harrastamiseen.
Eduskuntatalon valmistuessa 1931
nousi meteli Wäinö Aaltosen eduskunnan istuntosaliin tekemistä
muotokuvista. V.H. Kivioja vaati epäsiveellisten patsaiden
poistamista. Kivioja olisi sijoittanut patsaisiin menneet rahat
mieluummin köyhien kotien lapsille. Kivioja puheenvuorossaan totesi,
että ”pikemmin ne esittävät hullujenhuonelaisia niin kuin
Luukkaan evankeliumissa 8:27 kerrotaan, että mielenvikainen mies ei
pitänyt vaatteita päällään.”
Kalajokiset muistavat
rovastin mielipuuhassaan eli kuokan varressa. Kuokka ja lapio
luontuivat hänelle yhtä hyvin kuin kansliatyötkin. V.H. teki
kaikkia töitä. Kerrotaan, että hän oli ollut alasti tyhjentämässä
lehmänavetan virtsakellaria, kun Kyösti Kallio oli tullut
ministeriaikanaan tapaamaan Kiviojaa, joka oli syytänyt alasti
kellarin pohjasta sakeaa velliä ämpäriin. On todennäköistä,
että rovasti ei halunnut sotkea vaatteitaan vaan toimi
virtsakellarissa sen takia alasti.
Kansanedustaja Vilho
Kiviojan aktiivisin kausi sijoittui vuosiin 1931-1935, jolloin hän
käytti 277 puheenvuoroa.
Kiviojalle jäi eduskuntatyöstä
aikaa muuhun. Niinpä hänellä oli 1930-luvulta alkaen
keskiviikkoisin radion aamuhartausvuoro, mikä oli suora lähetys
Vanhasta kirkosta. Rovasti piti myös iltahartauksia, usein juuri
perjantaisin, jolloin hänellä oli tapana sisällyttää hartaukseen
viestejä perheelleen. Niinpä hartausten jälkeen yleensä
tiedettiin pääsikö V.H. viikonlopuksi kotiin.
Ratahanke
tuotti pettymyksen
Vilho
Kivioja ei ollut valtakunnan tason poliitikko. Hän ajoi eduskunnassa
enimmäkseen paikallisia asioita. Hän jäi aikansa muiden vahvojen
maalaisliittolaisten, kuten Kyösti Kallion ja K.A. Lohen varjoon.
Kiviojan ansiosta saatiin aikaan Alavieskan- Raution maantie ja
Siipojoen perkaus.
Kansanedustajana Kivioja otti kantaa
Siipojen perkaukseen ensimmäisen kerran vuoden 1935 tulo- ja
menoarvion käsittelyn yhteydessä.
Kalajoen rautatiehanketta
V. H. Kivioja ajoi koko kansanedustajakautensa ajan. Ensimmäisen
aloitteensa hän teki rautatiestä vuoden 1929 valtiopäivillä.
Seuraavilla valtiopäivillä hän uudisti aloitteensa. Hän perusteli
aloitettaan seuraavasti: ”Tarpeellinen hiekka löytyy radan varteen
kaivettavista sivuojista, joista ei tule suuria kustannuksia, vaan
insinööri Reijmanin lausunnon mukaan tarvitsee vain latoa
ratapölkyt ja kiskot, niin rata on valmis.” Kivioja uudisti
aloitteensa myös vuoden 1933 valtiopäivillä. Rautatiehallitus
ilmoitti kuitenkin tammikuussa 1938, että rautatien rakentaminen
Rahjaan oli rautatiehallituksessa hylätty. Syyskuussa 1944 päivätty
aloite oli Kiviojan viimeinen vetoomus satamaradan puolesta.
Vilho
Kivioja otti eduskunnassa kantaa myös siirtoväen pika-asuttamiseen.
Hän oli uudisraivauksen kannalla ja näin hänen kantansa poikkesi
maalaisliiton yleisestä mielipiteestä.
Kalajoen
kirkkoherrana
Kivioja
kieltäytyi enää asettumasta ehdokkaaksi eduskuntavaaleissa sodan
jälkeen, koska hänet oli valittu 1940 Kalajoen kirkkoherraksi. V.H.
toimi Kalajoen ainoana pappina vuoteen 1964. Hän halusi toimia
seurakunnassaan ilman apulaisia ja tällä tavoin säästää
seurakunnan varoja. Seurakunnan hautausmaat teettivät rovastille
paljon töitä. Kivioja harrasti myös kirjeenvaihtoa ja säästi
aina pitkän pennin käyttämällä kirjekuoret uudelleen.
Kansliatöissä hän käytti perunaa liimana. Kirkkoherra ei
omistanut autoa vaan kulki työmatkansa pyörällä. Myöhäisemmässä
elämänsa vaiheessa polvivammansa takia yhdellä jalalla naisten
pyörällä polkien, mikä kuva on jäänyt kalajokisten mieliin
unohtumattomasti.
Eräänä talvena Kalajoella oli ollut kova
pyry ja sen jälkeen suoja. Kun heti perään tuli pakkanen, kinokset
kovettuivat niin, että teitä oli vaikea aurata. Kanttori Pöyhtäri
ei saanut autoaan liikkeelle, koska tiet oli ”ummessa”.
Seuraavana päivänä olisi ollut meno kinkereihin rovastin kanssa.
Kanttori soitti tielaitokselle, että auraisivat tanhuan, mutta
sieltä oli ilmoitettu, ettei auto jouda vielä seuraavana päivänä.
Kanttori Pöyhtäri soitti Kiviojalle, että mennään taksilla, kun
ei pääse omalla autolla kinosten vuoksi. Aamulla kun kanttori
heräsi, V.H. oli luonut tanhuan auki. Kivioja säästi seurakunnan
varoja, koska ei tarvinnut maksaa taksimaksua.
- Kesäisin
olen jo kolmesta aamulla - ellei sada - pitämässä auki
hautausmaiden ympärysojia, koska ne muuten aina liettyvät
savivellistä, joka valuu ojaan, varsinkin uuden hautausmaan
jokipuolisilla sivuilla, sanoo V.H. Kivioja Annikki Wiirilinnan
haastattelussa Kalajoen 450-vuotisjuhlajulkaisussa.
Kalajokiset
ovat nähneet hänet useasti kuokan varressa. Jos ei töitä riitä
omalla pihalla tai hautausmaiden ojissa, hän menee palstalleen
meijerin lähelle maalle kokoilemaan kiviä pelloilta ja mitä
milloinkin. Kuokka ja lapio luontuvat hänelle yhtä hyvin kuin
kansliatyötkin.
Yhden rakkaaksi käyneen harrastuksen hän
työntayteiseen elämäänsä on itselleen suonut. Se on esperanto,
jonka puolesta hän lempeästi puhui. Joka kesä hän osallistui,
mikäli suinkin oli mahdollista, eri puolilla maailmaa pidettäviin
esperantokongresseihin.
Vilho Kivioja toimi myös Kalajoen
yhteiskoulun rehtorina ja rakennustoimikunnan puheenjohtajana.
1950-luvulla oli rakennustarvikkeista pulaa. Kun Urho Kekkonen täytti
50-vuotta niin hän laittoi Urholle onnittelut ja lisäsi tekstiin
terveiset, että laita Urho sementtiä. Urho Kekkonen täytti
Kiviojan pyynnön ja niin yhteiskoulun rakentaminen edistyi
merkittävästi.
Kalajoen
kirkkoherrat
Simo
(main.1543)
Pietari
(1544-48)
Mikael
Eerikinpoika Tavastius (1551-55)
Gregorius
Henrici Balss (eli Keiraskins Aboensis (1555-77)
Dionisius
Henrici Tavastensis (1578-88)
Sigfridius
Balk Raumensis (1589-92)
Ljungo
Thomae Limingensis (1592-1610)
Petrus
Michaelis Arctophilacius eli Pietari Mikonpoika Matinmikko
(1610-47)
Martti
Martinpoika Peitzius, nimitettiin 1647, mutta nimitys
kumottiin.
Joosef
Matinpoika Mathesius (1648-84)
Joosef
Joosefinpoika Mathesius (1685-89)
Kaarle
Kaarlenpoika Kalling (1689-97)
Abraham
Eerikinpoika Falander (1697-1709)
Eerik
Antinpoika Wallenius (1709-15)
Pietari
Gabrielinpoka Calamnius (1716-22)
Olavi
Birgerinpoika Cygnell (1722-30)
Erik
Falander (1731-39)
Johannes
Salmenius vanhempi (1739-78)
Johannes
Salmenius nuorempi (1780-95)
Jaakob
Jaakobinpoika Simelius (1799-1806)
Johan
Frosterus (1809-38)
Aabraham
Montin (1839-61)
Herman
Magnus Inberg (1863-66)
Berndt
Enok Ingman (1869-79)
Karl
Adam Ottelin (1881-99)
Jaakko
Pohjonen (1901-19)
Juho
Anton Heilala (1920-27)
Juho
Arvi Metsovaara (1929-40)
Vilho
Heikki Kivioja (1940-68)
Juhani
Kajava (1968-1992)
Rauli
Junttila (1992-
Kari
Lauri
Kappalaiset
1.
kappalaiset
Ericus
Henrici Frosterus (1573-1604)
Petrus
Michaelis Arctophilacius (1607-10)
Georg
Johannis Wesilaxensis (1612-22)
Johannes
Olai Pictorius (1622-30)
Josephus
Matthie Mathesius (1630-48)
Kaarle
Pietarinpoika Kalling (1648-72)
Gabriel
Josefinpoika Mathesius (1673-83)
Petrus
Josephi Mathesius (1692-93
2.kappalaiset
Johannes
Floronius eli Florin (noin 1610)
Henricus
Erici Frosterus ( - 1616)
Gabriel
Petri Calamnius Calajokius (1631-43)
Henricus
Simonis Carlander (1643-48)
Jaakko
Jaakonpoika Teudoschovius (1648-75)
Kaarle
Kaarlenpoika Kalling (1675-89)
Aabraham
Eerikinpoika Falander (1691-97)
Gabriel
Gabrielinpoika Lithovius (1698-1702)
Johannes
Kaarlenpoika Prochman, toinen kappalainen (1685-91)
Pietari
Gabrielinpoika Calamnius, toinen kappalainen (1690-1716)
Johannes
Henrikinpoika Röring (1717-21)
Pietari
Prochman (1721-24)
Gabriel
Joosefinpoika Calamnius (1726-54)
Johannes
Wilander (1755-85)
Karl
meurling (1786-1817)
Johan
Gyllengerg (1820-26)
Elias
Robert Alcenius (1826-57)
Erik
August Montin (1858-64)
Jakob
Hemming (1866-96)
Juho
Heikki Ihalainen (1897-1902)
Aapeli
Kivioja (1902-09)
Aale
Johannes Sariola, nimitetty 1909 (1911-22)
Vilho
Heikki Kivioja (1923-40), virka lakkautettiin 1934
Nuorisopastorit
Tuomas
Pöyhtäri (1964-68)
Jorma
Niinikoski (1968-69)
Taisto
Mäkitalo (1970-72)
Tapio
Saunanen (1973-76)
Pitäjäapulaiset
vuodesta 1685 "3.kappalainen"
Pietari
Josefinpoika Mathesius (1654-92)
Josef
Gabrielinpoika Calamnius (1692-95)
Johannes
Heikinpoika Röring (1709-17)
Gabriel
Calamnius (1724-26)
Thomas
Ganander (1726-31)
Magnus
Westzynthius (1731-34)asui vuodesta 1743 Alavieskassa ja 1782
Reisjärvellä
Ylimääräiset
papit
Thomas
Ganander, kappalaisen viran armovuodensaarnaaja (1725-26)
Petter
Cajanus, kirkkoherran apulainen (1729-30)
Martin
laurin, kappalaisen apulainen (1735-39)
Johan
Wilander, kappalaisen apulainen (1748-55)
Johan
Salmenius, kirkkoherran apulainen (175-58)
Petter
Groen, kirkkoherran apulainen (1757-60)
Petter
Kjellin, kirkkoherran apulainen (1758-61)
Gabriel
Calamnius, kappalaisen apulainen (1760-63)
Johan
Gummerrus, kirkkoherran apulainen (1760-64)
Matthias
Pilen, kappalaisen arvovuodensaarnaaja, kirkkoherran apulainen
(1765-67)
Aron
Matheisus, kirkkoherran apulainen (1767-68)
Arvid
Mennander, kirkkoherran apulainen (1768-)
Karl
Meurling, kappalaisen apulainen, armovuodensaarnaaja (1778-85)
Johan
Salmenius, apupappi (1784-96)
Emanuel
Salmenius, kirkkoherran viran armovuodensaarnaaja (1797-09)
Simon
Björklöf, kirkkoherran apulainen (1800-06)
Johan
Lagus, kappalaisen apulainen (1806-09)
Isak
Grönfors, armovuodensaarnaaja (1806-09)
Jakob
Frosterus, kirkkoherran apulainen kappalaisen apulainen
(1809-16)
Johan
Uhlbom, kappalaisen apulainen, armovuodensaarnaaja (1810-19)
Nils
Peter Cajander, kirkkoherran apulainen (1816-21)
Matias
Voldstedt, armovuodensaarnaaja (1819-20)
Jaakob
Heickell, kirkkoherran apulainen (1821-23)
Samuel
Eöenius, kirkkoherran apulainen (1823-28)
Franss
Mikael Toppelius, kirkkoherran apulainen (1828-30)
Nils
Gustaf Malmberg, kirkkoherran apulainen (1830-33)
Anders
Nils Holmström, kappalaisen apulainen. kirkkoherran apulainen
(1831-35)
Gustaf
Lovenmark, kappalaisen apulainen (1833-34)
Lars
Herman Laurin, kirkkoherran apulainen (1835-37)
Frans
Oskar Durchman, kirkkoherran apulainen (1835-37)
Anders
Israel Grottelin, kirkkoherran apulainen, virkavuodensaarnaaja
(1837-38)
Jaakob
Hemming, armovudensaarnaaja (1838)
Henrik
Vilhelm Vahlstein, armovuodensaarnaaja (1838-39)
Mikael
Reinhold Montin, kirkkoherran apulainen (1840-43)
Ernst
Henrik Nikander, kirkkoherran apulainen (1840-43)
Gustaf
August Montin, kappalaisen apulainen (1848, 1851-52, 1856-58)
Karl
Adam Ottelin, kirkkoherran apulainen (1858-60)
oskar
Elis Petterson, kirkkoherran apulainen (1860-61)
knut
Gustaf Blåfeldt, virka- ja armovuodensaarnaaja (1861-66)
Herman
Maurits Inberg, armovuodensaarnaaja (1866-68)
August
Holmberg, armovuodensaarnaaja (1898)
August
Johan Frosterus, virkavuodensaarnaaja (1866)
Juhani
Gustav Snellman, kirkkoherran apulainen, vt. kirkkoherra, kappalaisen
apulainen (1876-83)
Johan
Tanskanen, kappalaisen apulainen (1878-80)
Julius
Snellman, kappalaisen apulainen (1880-81)
Johannes
borg, kappalaisen apulainen (1883)
martin
Edvard Snellman, kappalaisen apulainen (1883-86)
matti
Hiltula, kappalaisen apulainen (1883-86)
Antti
Adolf Gummerus, kappalaisen apulainen (1886-90)
Tuomas
Karppinen, vt. kappalainen (1891)
Kaarlo
Reetrikki Sorri, vt. kappalainen (1891)
Karl
Gustaf Mustonen, vt. kappalainen (1891-93)
Kustaa
Adolf Flod, vt. kappalainen (1893-97)
Juho
Anton Heilala, kirkkoherran apulainen, vt. kirkkoherra
(1898-1900)
Aale
Johannes Sariola, vt. kappalainen, armovuodensaarnaaja
(1909-11)
Oskari
Torvela, vt. kirkkoherra (1919-20)
Sakari
Repola, papin apulainen (1940-luvun alussa)
Raution kirkko ja kirkkoherrat
Taiteilija Olga Markova-Orellin maalaus Raution kirkosta
Laajaan
Suur-Kalajoen emäseurakuntaan kuuluneilla rautiolaisilla oli pitkät
kirkkomatkat Kalajoelle ja sen kappeliseurakuntiin Alavieskaan ja
Sieviin. Ruotsin kuningas hyväksyi 20. lokakuuta 1796
kolmenkymmenenneljän rautiolaisen tekemän anomuksen omasta
seurakunnasta ja hautausmaasta. Rautioon saatiin ensimmäinen pappi,
pitäjänapulainen Henric Widel, joka tuli Rautioon vuonna 1803 ja
aloitti kirkonkirjojen pidon. Pappi asui Tassilassa. Vuonna 1804
Rautio tuli seurahuonekunnaksi ja saarnaajina toimivat Simon Björklöf
1806-1815 ja Niilo Simelius 1817-1820.
Vuonna
1826 Rautio sai kappeliseurakunnan oikeudet ja oikeuden
valita
kappalaiset:
Karl Abraham Keckman 1829-1839,
Esaias
Castren 1839-1848,
Johan
Gabriel Lagus 1851-1858,
Johan
Henrik Ervast 1858-1863,
Karl
Emil Aeimelaeus 1867-1872,
Adolf
Castern 1874-1880,
Oskari
Vilhelm Snelman 1886-1893,
Niiloa
Iisakki Simelius 1894-1900,
Jaakka
Kajanen 1900-1917.
Vuonna
1921 Rautiosta tuli kirkkoherrakunta.
Kirkkoherroina
ovat
toimineet:
Mauri
Jaakko Kokko 1921-1926,
Aarne
Aukusti Alikoski 1927-1928,
Vilho
Kalevi Vihma 1936-1946,
Jaakko
Sulo Kurkela 1946-1951,
Armo
Eino Antero Juntumaa 1952-1955,
Martti
Jaakko Peltonen 1956-1971,
Paavo
Veikko Paananen 1972-1975,
Veli
Otto Taanila 1975-1979,
Kaarlo
Kustaa Villiam Hirvilammi 1980-1984,
Jorma
Johannes Manninen 1985-2000,
Jari
Jaakko Savinainen 2000-2002.
Wäinö Havas syntyi Lempäälän Lempoisten kansakoululla elokuun 15. päivän 1898. Hänen vanhempansa oliva kansakoulunopettaja Oskar Samuel Örling, vuodesta 1906 Havas, s.2.21,8.1858 Tampereella, k. 28.2.1935, ja hänen vaimonsa, niin ikään kansankoulunopettaja, Agusta Maria,o.s. Böhling s. 15.7.1870 Halikossa, k. 1.7.1941. Isä oli aikaisemmin ollut naimisissa opettajar Matilda Soinin kanssa, s. 3.1.1859, k. 13.3.1892. Tästä avioliitosta oli ainoastaan poika Eino. Uudessa seitsemänpäisessä sisarussarjassa Wäinö oli esikoinen.
Wäinö Havaksen varhaisimmat lapsuusvuodet kuluivat leikeissä ja todessa Lempoisten kansakoulun vaiheilla. Leikkitovereita ei juuri tarvinnut hakea kylästä, sillä pian perhe kasvoi suureksi. Varsinkin Wäino ja Eero olivat pienestä pitäen kuin kaksoset konsanaan. Yhteiset lapsuusleikit, yhteinen koulu, yhteiset harrastukset ja yhteiset sotaretket liittivät heidät lujin sitein toisiinsa. Käytyään ensin kolme luokkaa isän ja äidin pitämää kansakoulua Wäinö syksyllä 1909 tuli Tampereen Suomalaisen Yhteiskoulun kolmannen luokan oppilaaksi. Urheilulliset harrastukset olivat omiaan vahvistamaan veljesten ruumiillista kuntoa elämän tehtävää ja niitä sotaretkiä varten, joille he yhdessä aikanaan lähtivät.
Kesä 1917 oli Lempäälässkin levoton ja pahanenteinen. Punaiset ainekset, joita ”Kansan Lehti” kiihotti ja valisti, ryhtyivät toimeenpanemaan maatalouslakkoja. Aseellisiä yhteenottoja ja veritekoja ei pakkakunnalla kuitenkaan sattunut. Muutamat itsenäisyysaatteen innoittamat nuorukaiset, niiden joukossa Wäinö Havas, alkoivat puuhata paikkakunnalle suojeluskuntaa Pohjanmaan malliin yhdessä K.A.Tapolan kanssa.. Mutta maaperä oli huono, Hämäläinen ei lähde liikkeelle vähästä. Samaan aikaan kuin suojeluskunta perustettiin paikkakunnalla myös punakaarti.
Havas joutui sittemmin piileskelemään Lempäälässä, kunnes valkoiste valtasivat pitäjän maaliskuun lopulla 1918. Havaskin pääsi veljensä Eeron kanssa lähtemään mukaan sotaan. Havas oli vapaaehtoisena mukana viidessä sodassa: Suomen sisällissodassa, heimosodissa Virossa Pohjan Pojissa ja Aunuksesssa, talvisodassa ja jatkosodassa. Sotilasarvoltaan hän oli reservin kapteeni ja toimi komppanianpäällikkönä jo heimosodissa. Havas oli Suur-Suomi-aatteen kannattaja, mutta ei kuitenkaan kuulunut AKS:ään eikä äärioikeistoon.
Wäinö Havas pääsi ylioppilaaksi 1916, pappisivhkimys 1921, teologian erotutkinto 1921 ylimääräisenä pappina Suomen Puolustusvoimissa Lappeenrannassa sekä Oulussa, ylimääräisenä pappina Suomen Puolustusvoimissa Rovaniemellä ja Kittilässä 1921-1927. Hän kävi saarnamatkalla USA:ssa 1925-1926. Hän toimi Merijärven kirkkoherrana 1927-1935, jolloin hän palveli rautiolaisia 1928-1930 ja Kivijärven kirkkoherrana 1935-1941. Hän toimi kokoomuksen kansanedustajana 1.9.1939 -21.8.1941. Hän oli presidentivalitsijamiehenä 1937 ja 1940.
Talvisodan puhjettua Havas kuitenin lähti rintamalle vapaaehtoisena. Kansandustajista myös Heikki Nisknen ja Paavo Susitaival lähtivät sotaan vapaaehtoisina. Havas kaatui jatkosodan alussa 21. elokuuta 1941 Suojärven Suvilahdella ollessaan pysäyttämässä neuvostoliittolaista hyökkäsyvaunua JR 50:n 6. komppanian päällikkönä. Tuulokseen pysäytetty Karjalan armeija kokosi voimiaan elokuussa 1941 suurta, Syvärille ulottuvaa iskua varten. Pohjoisempana ollut Suojärven suunta oli vihollisen hallussa. Se hallitsi myös tärkeää rautatiesolua Suvilahtea, Tämä paha uhka sivustasta oli saatava pois ennen suurhyökkäystä. Asialle pantiin eversti Kaarlo Heiskasen 11. divisioona. Sen kärkirykmentti JR 50 sai käskyn vallata suvilahti. Vaikka vastarinta oli ajoittain kiivastakin, rykmentti eteni taistelleen jo pimentyneessa kesäyössä 21. elokuuta. Vain palamaan sytytetyn suvilahden tulipalojen loimut valaisivat taivasta. Kapteeni Wäinö havaksn komppania sai Suvilahdessa vastaansa vihollisen panssarein vahvistetun vastahyökkäysptaljoonan. Havas kutsui paikalle alikersantti Väinö Soka panssaritorjuntakivääreineen. Sokka oli ehtinyt alkusodan vaiheissa saada kymäverisen taistelijan maineen. Sokka tarvitsi avukseen kiikarimiehen, jotta saisi selville osuivatko laukaukset. Tähän tulenjohtotehtävään ryhtyi komppanianpäällikkö. Havas ohjasi hämärässä yössä Sokan osumia seisten. Pian panssarista tulvi liekkejä ja savua. Pian Sokka huomasi, että Havas oli kadonnut. Kapteeni oli saanut kuolettavan luodin suoraan sydämeensä. Komppanian pidetyn, ”isäksi” kutsutun päällikön poismeno iski kovasti. Sokka oli arvioinut, että Havas pelasti todennäköisesti kiikaroinnillaan monen miehen hengen. Alikersantti, sittemmin Väinö Sokka nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi lokakuussa 1941. Wäinö Havas haudattiin Kivijärvelle.
Wäinö havas oli kuollessaan vasta 43-vuotias, mutta ehti elää hämmästyttävän monimuotoisen elämän. Nykyisestä virsikirjasta löytyy seitsemän Havaksen virttä, tunnetuimpana kenties hänen suomentamansa J.L. Runebergin Isänmaan virsi. Wäinö Hava on yhä kunniassa lestadiolaisen herätysliikkeen suurmiehenä. Havaksen vaimosta tuli sotaleski ja kymmenestä lapsestaan sotaorpoja.
Havas edusti Suur-Suomi-näkemyksellään toisenlaista linjaa kuin Elias Simojoki. Niin uskonnollinen herätyspuhuja kuin olikin, hän oli tyyni, harkinnan mies, joka katseli asioita ralistisemmin ja myöskin syvemmin. Hänen silmissään ei väikkynyt tulevaisuuden Suomi minään poliittisesti suurena mahtitekijänä, vaan hän piti Suur-Suomen luomista yksinkertaisesti vain kansamme välttämättömänä elinehtona ja historian meille asettamana velvollisuutena. Meidän oli luotava valtakunnallemme sellaiset rajat, joita voitaisiin todella puolustaa ja jotka sulkisivat sisäänsä nekin Suomen heimot, jotka tähän asti olivat ankarimmin saaneet kokea idän raskaan paineen.
Wäinö Havas eduskuntamatrikkeli
http://www.eduskunta.fi/triphome/bin/hx5000.sh?%7Bhnro%7D=910433&%7Bkieli%7D=su&%7Bhaku%7D=kaikki
Wäinö Hava Wikipedia
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4in%C3%B6_Havas
Suo olla turva Suomenmaan
http://jussiniinisto.puheenvuoro.uusisuomi.fi/81195-suo-olla-turva-suomenmaan
Testamentti
pojalle
http://www.youtube.com/watch?v=eGr7yqxrb0w
Tänä
aamuna, poikani, lähden
kohti tuskien rintamaa.
Sinun, äitis
ja veljies tähden
minut kutsuvi isänmaa.
Isänmaallinen,
kontua vailla
olen ollut ja köyhä mies.
Sydän-Suomeni
karuilla mailla
oli suitseva kotilies.
Perinnökseni,
poikani, annan
tyhjät taskut ja isänmaan,
kalasaunani
välkkyvän rannan,
pyhän uskoni Jumalaan.
Minut kerran
kun kantavat luokses,
risti sormes ja ole mies.
Kävi, poikani,
näin sun vuokses,
minä viitoitin miehen ties.
Väinö
Havas (1939)
Virsi 344
http://evl.fi/Virsikirja.nsf/pudotusvalikko/344?OpenDocument
Sun kätes Herra voimakkaan
http://www.youtube.com/watch?v=A4XfpOUeoqo
Raution
puinen ristikirkko on kuulun kalajokisen kirkonrakentajan Simon
Matinpoika Jylkän piirustusten mukaan rakennettu. Se valmistui
vuonna 1800. Kirkkoa ja tapulia on korjattu vuosina 1881-1884 jolloin
kirkkoa korotettiin vajaalla metrillä ja siihen rakennettiin torni.
Kirkon viimeisin remontti on tehty 1999-2000. Kirkkoon saatiin
jalkaharmoni vuonna 1938 ja vuoden 1968 sisäkorjauksen yhteydessä
sen sijalle sijoitettiin Kemiön seurakunnalta lahjaksi saadut vanhat
kunnostetut urut. Raution kirkossa on 370 istumapaikkaa.
Alttaritauluja on kolme, joista vanhin on vuodelta 1804 Johannes
Kempin ”Ristiinnaulittu”. Alttariseinällä on Oskar Lindbergin
”Ehtoollinen” ja keskellä on Aino Håkanssonin ”Hyvä Paimen”
vuodelta 1939. Seurakuntakoti vihittiin käyttöön 13.8.1978.
Laajennus- ja korjaustöitä tehtiin vuonna 1998.
Raution kappalaisen puustelli Granholma perustettiin viimeisenä uusien virkatalojen sarjassa. Pappila todennäköisesti valmistui 1809. Seuraavana vuonna annettiin Granholmille kuiten muillekin uusille puustelleille kymmenen vuoden verovapaus. Pappilan pitkä päärakennus on 19 kyynärää (1 kyynärä = 59,4 cm) pitkä. Siinä on sali, kolme kamaria ja keittiö sekä eteinen ja myöhemmin virkatalo sai pakarituvan, saunanavetan, rehuladon, tallin, kaksi riihtä ja aittaa, saunan, halko- ja rekiliiterin, käärryliiterin sekä käymälän. Rakennus laudoitettiin myöhemmin empireen henkeen sopivaksi. Rakennuksen perusta on tehty porakivestä.
Raution kunnan ensimmäinen ”kuntakokous” lienee pidetty Raution pappilassa 4.8.1866. Siellä päätettiin esimerkiksi siitä, että kunnan varat ja paperit säilytetään ”nykysessä kirkon arkusa joka tulee olemaan pappilassa jonka avaimia säilyttää lautakunnan esimies yhden, kuntakokouksen esimies yhden ja kunnan lautamies Jaakko Verronen yhden avaimen.” Kunnan varat olivat siten turvallisesti tallessa.
Pappilassa
sijaitsevan renkituvan kattoa korjattiin vuonna 1867. Työn sai
vähimmän vaativa. Päärakennksen korjauksissa vuonna 1874
korjattiin lattiat ja varustettiin sali ja välikamari
kaakeliuuneilla. Julkisivuun on myös myöhemmin rakennettu myös
muuhun rakennukseen nähden todella suuri kaksisisäänkäyntinen
veranta pienine lasiruudukkoineen. Vuonna 1879 pappilassa on
harjoitettu jonkilaisia korjauksia joista ei ole tarkempaa
tietoa.
Ainakin jo vuonna 1874 Granholman mailla oli
ilmeisesti jo pitemmän aikaa ollut torppari Heikki Suomala, jota
kirkonkokous (=kuntakokous) syytti metsän hävittämisestä ja
päivätöiden laiminlyönnistä. Hänet uhattiin karkottaa "pappilan
metsäsarasta" ellei hän "tästä eeskäsin" rupea
tekemään seuraavia päivätöitä:
"Vuojesa jos tekeepi
ensiksikin, että hakkaapi 15 syltää koivuhalkoja ja pappilan
maantienojan pitääpi oornikisa hyväsä ja yksi viikko niitulla
heinän teosa omin rukinensa ja jos täyttääpi nämät mainitut
työt niin saapi net niitun palaset viljellä ja pellon niin kuin on
tähänkinasti viljellyt ja polttopuukeseen ottaa ensiksi kuivat puut
ja sitten lisää niitun maalta ja mehtä vahata niin ettei kukaan
saa siittä varastaa ja niittu niin ettei eläimet syö"
Pappilassa järjestettiin kuntakokous 12.12.1881 jossa asiana oli kansakoulun perustaminen ja kokouksessa tehtiin perustamispäätös. Todellisuudessa koulutyön käynnistämisessä oli sitten Rautiossa kuitenkin suuria vaikeuksia ja lopullisesti koulu saatiin ”pystyyn” vasta 8 vuotta myöhemmin kansakoulujen tarkastajan ja Oulun lääninhallituksen patistelujen jälkeen. Kuntakokouksessa jäseninä olivat Henrik Petäistö, Henrik Kärkinen, Johan Räihä, Johan Härö, Henrik Asu, Jaako sipilä ja Hentik Takkunen.
Pappilassa korjauksia suoritettiin vuonna 1884 pappilan navettarakennukseen ja samalla navettaan hankittiin ”veenlämmityskone”. Kustannukset olivat yhteensä 1000 markkaa. Esteettiset ja terveydenhoidolliset seikat otettiin vielä huomioon, kun tunkion kohdalle rakennettiin aita.
Raution kappalaisentalon Granholm oli veroluvultaan 1/32 manttaalin tila vielä vuonna 1884.
Raution pappila oli Oskar Vilhelm Snellmanin toimikauden eräänlainen ”koulutoiminnan keskuspaikka” kunnassa. Pappilassa pidettiin 13 helmikuuta 1889 kansakoulun johtokunnan ensimmäinen kokous. Pappilan salissa pidettiin myös useimmat muutkin johtokunnan kokouksest jolloin pastori Snelman oli johtokunnan puheenjohtajana.
Suurempia korjauksia pappilassa suoritettiin vasta vuonna 1896, jolloin päärakennus sai asfalttikaton, uudet lattia ja seinäpaperit. Samassa yhteydessä korjattiin myös renkitupa, ruokapuoti, mankelitupa, kellari, tallirakennus, sauna, navetta, sikahuone, maki, kalustohuone, riihi ja jyväaitta. Korjaukset rahoitettiin myymällä pappilan metsää. Myös lukkarin puustelli korjattiin. Vuonna 1989 tehtiin päätös pappilan päärakennuksen uusimisesta. Peruskiviä ajettiin 75 syltää kooltaan 30 cm korkeita ja 20 cm leveitä. Tukkeja vedettiin 100 kpl kukin 6,6 metriä pitkiä. Ajot suoritettiin manttaalettain ja työssä oli joka kuudes mies.
Valtiopäivämiesvalitsijan valitsemiseksi 1897 järjestettiin kuntakokous taasen pappilassa.
Heinäkuussa vuonna 1899 otettiin Kalajoen Säästöpankista rakennustyöhön 1000 mk:n laina. Pappila valmistui saman vuoden lokakuussa ja se palovakuutettiin 10 000 mk:sta. Loppusyyni pidiettiin 8.7.1900. Rakennusurakka oli seurakunnalle vastikään rakennettujen kansakoulujen jälkeen raskas. Tätä seurakunta valittikin anoessaan hakkuulupaa Granholman metsiin rakennuslainan lyhentämiseksi. Asiaa pahensi se, että seurakunnan väkiluvustä oli yli 200 henkeä Amerikassa. Lisämenoja aiheutti vuonna 1902 toteutettu lukkarin uusi palkkajärjestely. Onneksi senaati myösni vuonna 1902 metsän myyntiluvat. Vuonna 1903 saatiinkin metsätuloja 4000 markkaa, josta riitti säästöönkin laitettavaksi Kalajoen Säästöpankkiin.
Tämän jälkeen ei virkatalojen hyväksi tarvinnut aikoihin tehdä mittavampia sijoituksi vuosikorjauksia lukuunottamatta. Asiat olivat kunnossa, eikä vuosina 1907 ja 1912 toimitetuissa piispantarkastuksissa ollut virkatalojen suhteen muuta huomauttamista kuin palovakuutusten alhaisuus. Pappilan vakuutussuumma vuonna 1912 oli 12000 markkaa. Raution virkatalon lautakunnan toimesta 1.7.1909 kaikkia kappalaistalon Granholmin aidat on saatettu kuntoon paikkakunnan tapojen mukaisella tavalla.
Kirkkoherra Mauri Juhana Kokko käynnisti pian Rautioon tulonsa jälkeen vuonna 1921 säännöllisen pyhäkoulutyön seurakunnassa. Pyhäkoulua alettiin pitämään Granholman pappilassa.
Seuraava tilinpäätös on tehty 28.4.1952: Raution seurakunnan omistamasta Granholmin tilasta n:ro 21/4:ään on pakkolunastettu 15,90 ha maatalousmaata, 7,50 maatalouspohjaista maata, 84,13 ha metsämaata sekä 0,53 ha joutomaata ja alueen hinta oli etuuksineen markoissa 731.600,-
Vuonna 1955 on mietitty kannattako Granholman pappilaa enää kunnostaa vai tehdäänkö kokonaan uusi pappila ja tässä seuraavassa on kerrottu Granholman korjaustoimenpiteet, nykyaikaistaminen sekä kustannusarvio:
Pappilan rakennuksen perustukset olisi tehtävä uudestaan, koska perustus liikkuu niin paljon, että jopa ikkunaruudut rikkoutuvat joutuessaan puristuksiin seinien liikkuessa. Perustustyö olisi tehtävä siten, että vanha perustus purettaisiin ensin nurkkien ja välisieinien kohdalta ja näiden kohdalle tehtäisiin pilarit kallioon saakka, joka on noin 1-2 m:en syvyydessä maanpinnasta. Pilareihin laitettaisiin tartuntaraudat perään väliin rakennettavalle betoniperustukselle.
Kun pilarit olisivat kuivuneet, purettaisiin loppu kiviperustus pois ja tuettaisiin rakennuksen ulkoseinät pitemmillä pilariväleillä tilapäisesti hirsitukien varaan. Tämän jälkeen kaivettaisiin pilarivälit auki ja valettaisiin ne 20 cm betoniperustuksin umpeen. Rakennus ympäröitäisiin salaojalla ja peruskaivannot täytettäsiin soralla ohuin kerroksin tiiviisti sulloen lähelle maanpinnan tasoa. Tämän päälle sullottaisiin noin 15 cm savikerrs ja saven päälle laitettaisiin ruohorurvekerros. Rakennukset lattiat pudotettaisiin, lattiakoolaukset uusittaisiin ja oiottaisiin, täytteet tarkistettaisiin ja lattialaudoitus höylättäsiin sileäksi ja korkkimatot lumppupahveineen laitettaisiin takaisin. Välikatot oiottaisiin rimottamalla ja kattopinnaksi laitettaisiin esim. akustiikkalevyt. Ulkoseiniin asennettaisin sisäpuolelle huokoinen kuitulevy lämpöisyyden parantamiseksi. Akkunat uusittaisiin heloituksineen. Ovet korjattaisiin ja samoin myös pienemmän epäkohdat. Uunit ja piiput korjattaisiin tai tehtäsiin rakennukseen keskuslämmitys. Keskuslämpökattilahuone voitaisiin sijoittaa tehtävän tiilisen arkistohuoneen yhteyteen suurentamalla sitä ulkomitoiltaan niin paljon, että kattilahuone mahtuisi samojen ulkoseinien sisään. Tällöin olisi arkisto-, kattilahuoneen paikka mahdollisimmän lähellä rakennuksen keskustaapihanpuoleisella ukoseinällä poistaen osan kuistista, tai tekemällä sitten kattilahuone rakennuksen alle. Jos keskuslämmitys tehdään, poistetaan piiput ja uunit ja näistä saatavat kelvolliset tiilet käytetään arkistohuoneen seinämuuraukseen. Ulkoportaan alle tehtäisiin wc ottaen siihen tarvittaessa lisätilaa eteisestä, täältä tehtäisiin viemäri pihalle tehtävään saostuskaivoon, josta liete ajetaaan pois veden suodattuessa maaperään tai johdetaan se pellon avo-ojaan. Sisältä rakennus paperoidaan ja maalataan uudelleen. Saunan perustus uusitaan samoin kuin päärakennuksen ja tehdään uusi kellari. Kustannusarvio oli 1 338 000 markkaa.
Granholman kappalaisen pappila poistettiin käytöstä 1950-luvun jälkimmäisellä puoliskolla kun Rautioon rakennettiin uusi pappila.
Henkilöhistoriaa
Saarnaaja Simon Björklöf s. 11.11.1772 Sievi, k. 1.3.1815 Rautio. Simon Björklöf oli ensimmäinen saarnaaja Rautiossa, jonne hän saapi vuonna 1806 ja toimi samalla Kalaoen kirkkoherrakunnan sijaiskirkkkoherrana vuosina 1806-1810 viran ollessa voimena.
Apupappi armonvuoden saarnaaja Johan Erik Bergstedt s.19.12.1791 Oulu, k. 10.9.1854 Lumijoki. Saapui vuonna 1814 Raution kappalaisen apulaiseksi ja oli seuraavana vuonna Rautiossa virka- ja armonvuoden saarnajana. Tarkempaa tietoa ei ole milloin hän lopetti tehtävänsä Rautiossa.
Saarnaaja Nils Simelius s. 18.11.1789, kuoli 1856 Simo. Nils Simelis nimitettiin Rauton saarnaaksi 3.4.1816 ja tehtävien hoidon hän aloitti siellä 15.4.1817 ja sai Rautiossa ollessaan 10.3.1819 määräyksen Simon kappalaiseksi.
Saarnaaja Fredrik Meurling s. 24.12.1879 Kalajoki, k. 1826 Rautio. Raution saarnaajaksi Fredrik Meurling nimitettiin 1819 ja tehtävän hoidon hän aloitti seuraavana vuonna. Meurlingin kuoleman jälkeen Raution kolmannen luokan saarnahuonekunnan saarnaajan virka lakkautettiin.
Kappalainen Karl Abraham Keckman s. 13.1.1804 Kemi,, k. 12.10 1882 Lohtaja. Raution kappalaiseksi Karl Abraham Keckman määrättiin 8.10.1829. Hän oli myös innoska maanviljelijä. Raution vanhaan pappilaan hänen tiedetään raivanneen uutta peltoa ilmeisesti useiden hehtaarien verran.
Kappalainen Esaias Castren s. 12.6.1809 Rovaniemi, k. 18.5.1848 Rautio. Ei ole tietoja minä vuosina hän suoritti virkaansa Raution kappalaisena.
Kappalaisen sijainen Berndt Enoch Ingman s. 12.9.1814 Alajärvi, k. 1879 Kalajoki. Saapui kappalaiseksi Rautioon 1840 ja oli tehtävässä ainakin seuraavaan vuoteen.
Armonvuoden saarnaaja Karl Filip Tillman s. 5.11.1820 Lapua, k. 1892 Rovaniemi. Tillman toimi Rautiossa armonvuoden saarnaajana kesän ajan 1848 ja siirtyi sitten toiselle paikkakunnalle hoitamaan saarnaajan tehtäviä.
Virka- ja armonvuoden saarnaaja Gustaf August Montin s. 18.1.1821 Kuusamo, k. Ei tietoja. Määryksen virka- ja armonvuoden saarnaajaksi Rautioon Montin sai 16.8.1848 ja oli tehtävässä vuoden 1851 maaliskuulle saakka.
Kappalaien Johan Gabriel Lagus 22.3.1816, k. 1870 Lumijoki. Lagus nimitettiin Raution kappalaiseksi 9.5.1849 ja viranhoidon hän aloitti toukokuun alussa vuonna 1951. Hän siirtyi Rautiosta Lumijoelle toukokuun alusta 1858.
Kappalainen Johan Henrik Ervast s. 16.6.1816 Puolanka, k. 19.5.1863 Rautio. Raution kappalaisena Ervast oli aloittanut viranhoidon 1.5.1858 toimien tehtävässä kuolemaansa saakka eli hieman yli viiden vuoden ajan.
Kappalainen Karl Emil Aeimelaeus s. 23.12.1834 Paltamo, k. 16.5.1897 Karttula. Raution kappalaiseksi Aejmelaeus saapui 1.5.1867 ja hoiti tehtäviään vuoteen 1872 jolloi siirtyi Karttulaan.
Vt. kappalainen Johannes Holmström s. Ei tietoja, k. 1901. Holmström hoiti Rautionn vt. kappalaisen tehtäviä vuosina 1872-1874.
Kappalainen Adolf Castren s. 30.12.184 Kemi, k. 16.9.1905 Tyrnävä. Castren aloitti Raution kappalaisena toukokuun alussa 1874, kuinka kauan hän tehtävä suoritti niin siitä ei ole tarkempaa tietoa.
Vt. kappalainen Viktor Alfred Virkkula s. 25.4.1854 Ii, k. 19.2.1932 Haukipudas. Raution vt. kappalaiseksi Virkkula saapui 1880 ja ehti toimia seurakunnassa vian vajaan vuoden ajan, kunnes hänet siirrettiin toiseen paikkaan.
Vt. kappalainen Niilo Karlsberg/Karilas s. 11.12.1852 Saloinen, k. Ei tietoja. Karlsberg aloitti Rautiossa työsnä 19.8.1881 ja sitä kesti vajaan vuoden verran. Muutaman kuukauden kuluttua paikkakunnalle saapumisensa jälkeen hän oli mukana puuhaamassa kuntaan kansakoulua.
Vt. kappalainen Niilo Iisakki Simelius 2. 26.8.1864 Rantsila, k. Ei tietoja. Simelius saapui Raution kappalaiseksi 19.4.1893 ja hänet nimitettiin vakinaiseksi kappalaiseksi 14.3.1894. Kappalaisena hän todennäköisesti toimi aina vuoden 1899 loppuun saakka.
Isänmaallinen mies Elias Simojoki
Niilo
Iisakki Simelius toimi
Raution kappalaisena 1893-1900 siirtyen sen jälkeen Muhoksen kautta
synnyinkuntansa Rantsilan kirkkoherraksi. Lauri
Elias Simojoki syntyi
Raution pappilassa vuonna 1899. Hän kirjoitti ylioppilaaksi Oulun
lyseosta 1919 ja kirjoutautui samana vuonna Helsingin Yliopiston
jumaluusopin tiedekuntaan. Elias
Simojoki oli
perustamassa Akateemista Karjala Seuraa ( valajäsen numero yksi) ja
hän toimi AKS:n varapuheenjohtajana 1922-23, sihteerinä 1923-24
sekä hallituksen jäsenenä 1934-37. Isänmaallisen Kansanliikkeen
kansanedustajaksi hänet kaksi kertaa vuosiksi 1933-39. Hän oli
äärioikeistolaisen nuorisojärjestön Sinimustien johtaja vuosina
1933-36 sekä Mustapaita-järjestön perustaja ja päällikkö
vuodesta 1937 kuolemaansa saakka.
Kun
Suomen vapaussota alkoi Elias
Simojoen syntymäpäivänä
1918, hän ja muutama muu Oulun lyseon 7. luokan poika keskeyttivät
koulunsa siihen paikkaan. Simojoki oli valkoisten ryhmänjohtajan
mukana muun muassa Reposaaren, Ahlaisten, Vammalan ja Vesilahden
taisteluissa osallistuen myös 16. toukokuuta Helsingissä pidettyyn
voittoparaatiin.
Keväällä
1919 Simojoki
sai
ylioppilaskirjoituksensa läpi, mutta tentit olivat vielä kesken,
kun taas kuului taistelukutsu.
Aunuksen
talonpoikien nousu kommunistihallintoa vastaan oli epäonnistunut
keväällä 1919 ja avuksi Itä-Karjalaan marssi suomalaisia
vapaaehtoisia, seitsemän heistä Oulun lyseosta. Kyse oli puhtaasta
karkaamisesta, sillä koulu kielsi lähdön, samoin poikien
vanhemmat. Runsaat kolme kuukautta kestänyt apuretki päättyi
alkumenestyksen ja -innostuksen jälkeen noloon vetäytymiseen.
Simojoki oli hetken venäläisten kommunistien vankinakin, mutta
pelastautui hyppäämällä jäälauttojen sekaan jokeen.
Heti
Aunuksen retken jälkeen Simojoki nähtiin Ylivieskan
herättäjäjuhlilla. Syksyllä 1919 hän aloitti pappisluvut
Helsingin Yliopistossa.
Kaunispiirteinen
Elias oli Helsingissä kuvanveistäjä Viktor
Janssonin mallina
ja hänet alastomat miehen piirteensä on ikuistettu sekä Lahden
sankaripatsaaseen että Tampereen vapauden patsaaseen, jotka
valmistuivat 1921.
Vuoden
1921 lopulla Elias
Simojoki kävi
vielä kerran ottamassa vauhtia Itä-Karjalasta. Vienan ja Aunuksen
kapinalliset tekivät silloin viimeisen yrityksensä
kommunistihallintoa vastaan ja Suomesta koottiin jälleen
vapaaehtoisia. Lyhyt alkumenestys kääntyi nytkin tappioksi. Suomen
itsenäisyyspäivä 1921 sattui retken ajalle.
Elias
Simojoen asema AKS:ssä oli keskeinen, sillä hän veti ja hahmotteli
seuran progandan peruslinjat. AKS:n ensimmäinen valajäsen oli
itseokeutettu juhlapuhuja, joka piti valasaarnat ja laati yhdessä
E.E.
Kailan kanssa
AKS:n lippuvalan. Raution ja Kalajoen osuus oli tietyllä tavalla
keskeinen AKS:n (1922-44) historiassa, sillä seuran puheenjohtajaksi
oli valittu 1927 Vilho
Helanen (
valajäsen 91) oli kalajokelais-ylivieskalaista sukua, itse tosin
Oulussa syntynyt ja kasvanut.
Ylioppilas
Simojoen ensimmäinen suuri puhe kuultiin Kansallisteatterin
itsenäisyyspäivän juhlassa 1922. Se hätkähdytti yleisöä.
Simojen puhe toi peittelemättömästi esille Suur-Suomen
ajatuksen.
Simojoki
liittyi
Isänmaalliseen Kansanliikkeeseen heti, kun se perustettiin 1932
Lapuan liikkeen tultua lakkautetuksi Mäntsälän kapinan
seurauksena. IKL meni komeasti eduskuntaan vuoden 1933 vaaleissa
saaden 14 kansanedustajaa. Yksi heistä oli Kuopion läänin
vaalipiiristä valittu Elias Simojoki, joka sai 3415 ääntä, mikä
oli vaalipiirin toiseksi paras tulos. IKL:n edustajat marssivat
eduskuntaan mustissa paidoissa ja sinisissä solmioissa. IKL:n
äärioikeistolaisen nuorison Sinimustat- järjestö saikin
puheenjohtajakseen Elias
Simojoen.
Pommisuojan
nimen saaneensa Viipurin sinimustien kerhohuoneessa Simojoki
lausui:
"Me
emme saa hetkeksikään unohtaa, että elämme tulivuoren juurella.
Me emme saa unohtaa, että meidän maamme on kytketty militairsoidun
suurvallan kupeeseen. Meidän täytyy muistaa, että on myöhä
militarisoida Suomen kansaa silloin, kun Venäjän lentokoneskaaderit
pommittavast Viipuria ja Helsinkiä soraläjiksi, ja rajaseudun kansa
vetää sieraimiinsa vihoillisen kaasulaboratorioiden viimiesten
keksintöjen tuotteita. Varmaan silloin tämän kansan silmistä unet
karisevat, varmaan silloin huulilta parahtaa härähuuto, mutta se
näkee kaupunkiensa ja kyliensä liekkien kirjoittavan taivaalle:
Liian myöhä, liian myöhä, ja ryssän divisioonien jalkojen alla
kumahtelee maa: Myöhäistä, myöhäistä."
Puhe
sai koululaisten hampaat kalisemaan ja osa kuulijoista juoksi
takariveiltä suoraan koteihinsa.Puheen sanoma osoittauti muutaman
vuoden kuluttua aiheelliseksi, kun Suomi joutui talvisotaan perin
heikosti varustautuneena. Sama puhe kuultiin pian myös monissa
muissakin kaupungeissa ja oli luettavissa Sinimusta-lehdestä.
-
Onko todella pappi, joka puhuu, kysyi RKP:n kansanedustaja, saarnaaja
Albin
Wickman eduskunnassa.
Valtiovalta ryhtyi keräämään todistusaineistoa Sinimustia vastaan
ja järjestö lakkautettiin 1936.
Simojoen
entinen
ystävä ja AKS:n alkuaikojen taistelukumppani Urho
Kekkonen erosi
seurasta sen mentyä Lapuan liikkeen vanavedessä. Vuonna 1937
sisäministeriksi nimitettyllä Urho
Kekkosella oli
sangen keskeinen rooli yrityksissä lakkauttaa IKL, mikä teki
entisistä ystävistä lähes vihollismiehet. Kekkonen
sai
1938 eduskunnan hyväksymään IKL:n lakkauttamisen äänin 121-42,
mutta Helsingin raastuvan oikeus kumosi päätöksen ja loppujen
lopuksi IKL ja myös AKS lakkautettiin vasta 19.9.1944 voimaan
tulleen välirauhan sopimuksen perusteella.
Elias
Simojoki ihaili
marsalkka Mannerhiemiä,
mutta ei voinut ymmärtää tämän pidättäytyväisyytta Suur-Suomi
asiassa. Mannerheimin
täyttäessä
70 vuotta 4. kesäkuuta 1937 Simojoki
osoitti
hänelle avoimen kirjeen Luo Lippujen lehdessä.
"Kaikille
Suomen ja Venäjän karjalaisille 23.2.1918 omistamassanne
päiväkäskyssä sanoitte, että olemme kyllin vahvat vapauttamaan,
ylläpitämään ja puolustamaan veljiämme Vienan Karjalassa.
Lupasitte olla panematta miekkaanne tuppeen, ennenkuin viimeinen
Lenin soturi ja huligaani on karkotettu niin Suomesta kuin Venäjän
Karjalastakin. Luottaen oikeaan jaloon asiaamme, luottaen
urhoollisiin miehiimme ja uhrautuvaisiin naisiimme lupasitte luoda
mahtavan suuren Suomen. Mutta Te ette ole tehneet sitä, sillä Te
olitte ritari, joka pistitte aikanaan miekkanne tuppeen jättäen
hallitusvallan tehtäväksi Vapaussodan kentällä sanellun
testamentin täyttämisen. Me kaikki liiankin katkerasti tiedämme,
kuinka siinä kävi."
Kirje
oli järkytys marsalkalle ja hän kutsui Simojoen luokseen
ottaen tämän vastaan viileänä ja ylhäisenä. Mannerheimin
kiihtyessä hänen suomenkielensä alkoi horjua ja Simojoki rohkeni
ehdottaa, että puhuttaisiin ruotsia, mikä sai Mannerheimin yhä
ärtyneemmäksi, mutta hän säilytti malttinsa jatkaen:- Olen
pyytänyt pastoria tänne siinä mielessä, että pastori käyttäisi
vaikutusvaltaansa oman järjestönsä ja eduskuntaryhmänsä
informoiseksi tässä vakavassa asiassa, sillä juuri nyt on tilanne
sellainen, että jos joudumme aseelliseen selkkaukseen Venäjän
kanssa, olisimme siihen erittäin heikosti valmistautuneita.
Elias
Simojoen talvisota
päättyi 25.2.1940. Poikkeuksellisen hevosrakkaana ihmisenä
tunnettu Simojoki meni keskellä kirkasta päivää lopettamaan
Laatokan jäälle haavoittuneen venäläisen hevosen tuskat. Hevonen
oli jäänyt öisestä huyoltokolonnasta virumaan Pitkärannan
edustalle Koirinojan lahdelle muutaman sadan metrin päähän
Konnunsaaresta. Jää oli vihollisen tulen ulottuvilla. Elias
Simojoki hiihti
päämääräänsä. Hän otti pitkäpiipuisen barabellumin vyöltään
ja päästi kärsivän eläimen tuskistaan. Yksinäisen hiihtäjän
kääntäessä suksensa paluusuuntaan räshätää Nuolainniemen
rannalta konekivääri ja yksi ensimmäisistä luodeista
osuu Simojoen päähän. Simojoen ruumis
haettiin heti hämärän tultua.
Papit
politiikassa
IKL
perustettiin vuonna 1932, kun Lapuan liike oli lakkautettu Mäntsälän
kapinan jälkeen. Lapuan liikkeen poliittisena perillisenä sen
toiminta oli äärioikeistolaista ja uskonnollissävytteistä. IKL
sai vuoden 1933 eduskuntavaaleissa 14 paikkaa, joka oli hyvä
saavutus juuri perustetulle puolueelle. Aluksi neljä puolueen
eduskuntaryhmän jäsenistä oli pappeja, mutta puolue sai
eduskuntakauden 1933-35 aikana kaksi pappia lisää riveihinsä.
Aktiivisimpia ja painokkaimpia puheenvuorojen käyttäjiä olivat
rovasti K.
R. Kares,
pastori Reino
Ala-Kulju ja
pastori Elias
Simojoki.
Elias
Simojoki oli
kansanedustajana 1933-39. Pappissiiven hyökkäyksen kohteeksi joutui
välittömästi eduskuntatyön alettua vasemmisto, jota syytettiin
uskontokielteisyydestä. Kares julisti eduskunnassa 1933 vasemmiston
olevan paholaisen maanpuoleinen kätyri, joka on murskattava.
Pappisedustajat katsoivat edustavansa siveellisiä ja oikeamielisiä
arvoja marxilaisia pimeyden voimia vastaan.
Politiikan
vanhatestamentillisuus
Valtaa
oli tavoiteltava keinoja kaihtamatta pahaa vihollista vastaan. Elias
Simojoki piti
kiihkeitä puheita nuorisolle, joissa hän yllytti nuoria antamaan
kaikkensa Suomen kansan hyväksi. Simojoesta tulikin
IKL:n nuorisojärjestön sinimustien johtaja. Järjestöllä oli
esikuvanaan Saksan poliittinen nuorisojärjestö Hitler-Jugend.
Sinimusta-järjestölle vannottiin uskollisuutta Jumalan kautta: ”
Jumala minua auttakoon olemaan iäti uskollinen tälle tekemälleen
lupaukselle”. Valalla nuoriso pyrittiin kiinnittämään liikkeen
toimintaa lujasti. Sinimustien yksi lainatuimmista lauseista oli
”Olkaa lujat ja rohkeat” (5. Moos. 31:6) Sinimustien mielestä
pehmeydellä ei peritty Jumalan valtakuntaa. Simojoen
mielestä
nuorison tuli olla taipumatonta ja valmis iskuun vihollista
vastaan.
Eduskunnassa
puolueen pappisedustajat pyrkivät omimaan uskonnollisen kielen ja
käsitteistön etuoikeudekseen. Uskonnollisen kielen hyväksikäyttö
oli paljolti tuomiopäivän pasuunoiden soittelua, jossa
vastustajille ei paljon armoa annettu. Syksyllä 1935 IKL:n pastori
Y.
E. Kivenoja vaati
kuoleman rangaistuksen palauttamista: ”Kuolemantuomioiden
kuulemisen kautta huomattaisiin, että Jumala on muutakin kuin
armollinen Jumala”.
Saksankysymys
1930-luvulla
IKL:n
suhtautuminen natsi-Saksaan oli 1930-luvulla ihannoivaa. IKL:n
pappisvaikuttajat hyväksyivät kansallissosialistisen uskonliikkeen,
koska se taisteli mm. bolsevismia, humanismia ja kansivälisyyttä
vastaan. Viholliset olivat siten yhteiset.
Papit
kuitenkin koituivat IKL:n kadotukseksi kuin pelastukseksi.
Erityisesti Simojoki osallistui ajoittain lain rajamailla olevaan
toimintaan. Puolueen jatkuvalla uskonnollisuudella elämöinti
ärsytti 1930-luvun edetessä yhä enemmän muita puolueita.
Kappalainen Jaakko Kajanen 2.8.11.1847 Vähäkyrö, k. 5.5.1917 Rautio. Kajanen saapui Raution kappalaseksi 21.5.1900 ja toimi tässä virassa aina kuolemaansa saakka.
Väliajan saarnaaja Lauri Antero Hakalahti s.27.7.1891 Oulu, k. 7.5.1920 Rautioa. Hakalahti saapui Rautioon hoitamaan tehtäviään vuonna 1920 ja hoiti niitä siihen asti kunnes siirtyi 16.4.1921 toiselle paikkakunnalle.
Väliajan saarnaaja Juhani (Eero Johannes) Ahola s. 25.1.1891 Kangasala, k. Ei tietoja. Ahola saapui Rautioon hoitamaan tehtäviään vuonna 1920 ja hoiti niitä siihen asti kunnes siirtyi 16.4.1921 toiselle paikkakunnalle.
Vt. kirkkoherra Väinö Oskari Torvela s. 2.1.1893 Haukipudas, k. Ei tietoja. Torvela aloitti tehtävänsä Rautiossa 20.6.1921 ja lopetti kirkkoherran tehtävät jo saman vuoden lopulla 29.11.1921.
Kirkkoherra Mauri Juhana Kokko s. 8.1.1892 Ii, k. Ei tietoja. Raution kirkkoherrana Kokko aloitti työnsä vuonna 1921 ja jatkoi sitä aina 1..5.1926 saakka.
Vuosina 1926-1927 Raution seurakuntaa palvelivat Kalajoen papit.
Kirkkoherra Aarne Aukusti Alikoski s. 17.5.1896 Oulu, k. 1953 Laitila. Rautiosssa Alikoksi aloitti virkansa toukokuun alussa 1927. Hän toimi kuitenkin seurakunnan paimenena ainoastaan vain vuoden verran. Kirkkoherra Alikoski on omistanut Raution ensimmäisen radion.
Vt. kirkkoherra Einar Borg s. 8.3.1878 Liminka, k. 17.7.1957 Oulu. Borg aloitti tyänsä Rautiossa 1.5.1928 ja lopetti kirkkoherrana toimisen jo 31.8.1928.
Vt. kirkkoherra Väinö Havas s. 15.8.1898 Lempäälä, k. Ei tietoja. Havas palveli rautiolaisia vuosina 1928-1930 toimiessaan Merijärven kirkkoherrana.
Väinö Havas
http://fi.wikipedia.org/wiki/V%C3%A4in%C3%B6_Havas
Vt. kirkkoherra Väinö Akseli Näyhä s. 21.10.1888 Oulu, k. Tietoja. Näyhä palveli Raution seurakuntaa vuonna 1930 ollessaan Ylvieskan kirkkoherran apulaisena.
Vt. kirkkoherra Vilho Heikki Kivioja 2. 21.1.1896 , k. 2.11.1977 Kalajoki. Rautiolaisia Kivioja palveli vuosina 1930-1932 ja muutoinkin useaan otteeseen toimiessaan Kalajoen kappalaisena vuosina 1929-1940.
V. H. Kivioja - Kalajoen kansanedustaja http://merkkihenkiloita.blogspot.fi/2008/11/v-h-kivioja-kalajoen-viimeinen.html
Vt. kirkkoherra Juho Arvi Metsovaara s. 17.6.1883 Sääksmäki, k. 18.5.1959 Helsinki. Metsovaara palveli Raution seurakuntaa vuonna 1930 ja muutoinkin ollessaan Kalajoen kirkkoherrana vuosina 1929-1940.
Vt. kirkkoherra Einari Hohti s. 29.7.1903 iitti, k. 6.1.1961 Eno. Hohti saapui raution kirkkoherraksi vuonna 1930 ja siirtyi maaliskuun alussa vuonna 1932 toiselle paikkakunnalle.
Vt. kirkkoherra Lauri Antti Salo 2.29.8.1904 Pori, k. 23.6.1960 Naantali. Salo toimi Raution kirkkoherrana vuosian 1932-34.
Vt. kirkkoherra Urho Veli Väinämö Pyy s. 27.7.1909 Kauniainen, k. Ei tietoja. Pyy saapui Rautioon vuonna 1934 ja siirtyi seuraaviin tehtäviin kesäkuun alussa 1936.
Kirkkoherra Vilho Kalevi Vihma s. 27.7.1909 Kauniainen, k. Ei tietoja. Vihma oli sitten jo pidempään Raution kirkkoherrana. Vuosina 1936-1946. Tänä aikana Granholman navetta tuhoutui tulipalossa.
http://kalajoenhistoria.blogspot.fi/2009/06/arno-anthoni-piileskeli-raution.html
Vt. kirkkoherra Jaakko Sulo Kurkela s. 14.2.1918 Raahe. k. Ei tietoja. Kurkela saapui Raution vt. kirkkoherraksi vuonna 1946 ja valittiin seuraavana vuonna vakinaiseksi kirkkoherraksi. Rautiossa Kurkela toimi aina syksyyn 1951 ja oli vielä 1952 kinkereillä.
Vt. kirkkoherra Pentti Antero Raunio s. 12.9.1921 Kemin msrk, k. Ei tietoja. Rautioon Raunio saapui 1.9.1951 ja siirtyi seuraavan vuoden kesäkuun alussa seuraaviin tehtäviin.
Kirkkoherra Armo Eino Antero Juntumaa s. 28.7.1921 Oulu, k. Ei tietoja, Juntumaa aloitti Raution kirkkoherran virassa 1.6.1952 ja siirtyi noin kolmen vuoden työkauden jälkeen muihin tehtäviin.
Kansanedustaja Antero Juntumaa
http://www.eduskunta.fi/faktatmp/hetekatmp/ed910046e-su.htm
Kirkkoherra Martti Jaakko Peltonen s. 25.7. 1926, k. Ruokolahdella. Kirkkoherrana 1.9.1956 – 30.4.1971. Hän toimi Kalajoen yhteiskoulussa uskonnonopettajan. Hän oli Raution kunnanhallituksen puheenjohtajana 1963-1966 ja varapuheenjohtajan 1969-1971. Raution Säästöpankin isännistön jäsen 1959-65 sekä Keskipohjan Säästöpankin isännistön puheenjohtaja 1966-1971. Kalajokilaakson talousalueen liiton puheenjohtajana hän toii 1963-71 ja Oulun läänin kuntauudistustoimikunnan jäsenenä 1967-69. Presidentin valitsijamiehenä Peltonen oli 1968.
Kallan kirkko
Kalastajayhdyskunnan ensimmäinen kirkko valmistui 1680. Se oli puurakenteinen, matala rakennus, jossa oli viisi ikkunaa. Vesikatto ole tehty laudoista, välikattoa ei ollut. Lattiana oli karkea kallio. Saarnastuolia ei ollut. Vajaassa sadassa vuodessa tämä herranhuone rappeutui huonokuntoiseksi. Alettiin puhua uuden kirkon tarpeellisuudesta. Piirustukset laati kirkonrakentaja Simon Jylkkä. Katto suunniteltiin jyrkkälappeiseksi, joten kirkko muodostui melko korkeaksi. Kirkon rakentamiseen saatiin maaherran vahvistus 1779 ja kirkko valmistui kesällä 1980. Kirkosta tuli mm. tärkeä maamerkki. Se näkyy kauas merelle. Kirkkorakennus toimi myös Kallan ”kaupungintalona”, jonka suojissa saatettiin pitää tärkeitä kokouksia. Kallan papin palkka maksettiin tuoreina kaloina.
Ensimmäinen virallinen saarnaaja oli vuonna 1926 kokkolalaisen kauppiaan poika Mathias Pazelius. Häntä seurasi Georg Meurling, joka siirtyi Poriin 1732. Hänen jälkeensä tuli Johan Forsman. Hyvin pitkäaikainen saarnaaja oli Erik Juvelius 1749-1776. Sen jälkeen saarnaajat vaihtuivat tiheään. Uuden kirkon rakentamista lähti toteuttamaan silloinen saarnaaja ja haminavouti Johan Kreander.
Papin pieni tupa on ollut Kallassa ainakin vuodesta 1726 lähtien.
Simon Silven – kirkonrakentaja
Kalajoen
Iso-Jylkän talon isäntä, kirkonrakentaja Simon
Silven
on
ollut merkittävimpiä keskipohjalaisia 1700-luvun
rakennusmestareita. Hänen pääasiallinen toiminta-alueensa oli
Pohjois-Pohjanmaalla ja Ylä-Savossa. Silvenin rakennustuotanto ja
säilyneet piirustukset osoittavat, että hän on hallinnut laajasti
perinteisen kirkon- ja tapulinrakennustaiteen ja samanaikaisesti
kyennyt omaksumaan monia kirkkotehtuurin senaikaiksia
uutuuksia.
Simon
Silven
syntyi
11.8.1747 ja kuoli 29.4.1798. Simon
Silven
syntyi
kahdeksanlapsiseen perheeseen kuudentena lapsena. Sukunimi juontuu
hänen kotikylänsä Kalajoen Metsäkylän nimestä. Tärkeimmän
rakennusmestarioppinsa hän lienee saanut isältään kirkon- ja
tapulinrakennustyömailla, Sen lisäksi on mahdollista, että hän on
nuoremman veljensä, maanmittari Stefan Silvenin tavoin istunut
jonkin aikaa koulunpenkillä.
Kirkonrakentaja
Simon
Silvenin
vanhin
itsenäinen työ lienee Nurmeksen tapulin rakentaminen vuonna 1773.
Tuolloin mestari oli 25-vuotias. Sitä ennen hän oli osallistunut
isänsä johtajamaan Kärsämäen kirkon rakentamiseen 1765. Omien
suunnitelmien mukaan Simon Silven rakensi ainakin Sievin kirkon 1775.
Kirkko on purettu 1860-luvulla. Silven rakensi myös Kallan karien
kirkon 1780 ja Ullavan kirkon 1783. Ruotsin yli-intendentinviraston
vahvistamien rakennuspiirustusten mukaan Simon Silven on rakentanut
Iisalmen kirkon 1997, Merijärven kirkon 1781, Loviisan kirkon 1782.
Loviisan kirkko paloi 1855. Silven on rakentanut myös Vihannin
kirkon 1784, Rantsilan kirkon 1785 ja Kalajoen kirkon 1780-81.
Kalajoen kirkko paloi 1808. Alavieskan kirkon Silven rakensi 1795.
Tämä kirkko paloi 1916. Pielaveden kirkon hän rakensi 1797.
Pielaveden kirkko on purettu 1882. Raution kirkko rakennettiin Simon
Silvenin piirusten mukaan ja se valmistui 1800.
Nurmeksen
tapuli on tyypillinen pohjalainen kolmikerroksinen renesanssitapuli.
Simon
Silvenin suunnittelema
Saloisten tapuli on lähinnä pohjalaisen ja lounaissuomalaisen
tapulityylin siro sulautuma. Kallan karien ja Ullavan kirkot ovat
myös tavanomaisuudesta poikkeavia, pitkänomaisia kahdeksankulmion
muotoisia. Ullavan kirkko on lisäksi rakenteeltaan ns.
tukipalrikirkko, jonka pitkiä sivuseiniä tukevat lyhyistä hirsistä
salvotut ontot tukipilarit. Pohjakaavansa erikoislaatuisuduesta
huolimatta edellä mainitut kirkkorakennukset nivoutuvat
kokonaisuudessaan tyyliltään kiinteästi muuhun 1700-luvun
loppupuolen kansanomaiseen rakennustaiteeseen. Kirkonrakentaja Simo
Silvenin tärkeimpiä töitä olivat kutenkin muutamat ristikirkot,
joiden piirustuksia on muokattu Tukholmassa Silvenin
alkuperäissuunnitelmien pohjalta.
Kallan lakikirjat
Kalastajien
lukumäärä on ollut suurimmillaan Kallan kareilla 1700- ja
1800-luvuilla. Akateemikko Vilkuna on arvioinut venekuntia olleen
1760-luvulla enintään 90, mikä jo edellytti säännöllistä
valkamain vuorokäyttöä. Kyseinen venekuntien lukumäärä merkitsi
sitä, että karissa olisi ollut tuohon aikaan noin 270 henkilöä.
Huippuluja lienevät vuoden 1852 tarkat tiedot: Maakallassa 75 ja
Ulkokallassa 111 venekuntaa ja niissä 302 henkilöä. Lisäksi
kirjattiin seitsemän ammattiperkaajaa, neljä lasta sekä pappi, eli
kaikkiaan Kallen saarien väkiluku nousi 314
henkilöön.
Hallinnolliset
asetukset saapuivat Kallaan 1600-luvun lopulla antaen suhteellisen
tarkat toimintaohjeet. Varhaisin valtakunnallinen satamaoikeusasetus
on kuningas Kaarle XI:n holhoojahallituksen 10.5.1669 antama
”Hampne-Rätt”. Se perustuu aikaisempien kuninkaiden antamiin
paikallisiin satama-ammattikuntien järjestyssääntöihin, jotka
ovat peräisin jo keskiajalta.
Lähin
esikuva on ollut Tukholman, Södermanlannin ja Itä-Göötanmaan
satama-ammatikuntien järjestyssääntö vuodelta 1450. Jo tuolloin
mainitaan haminavoutu ja määritellään hänen tehtävänsä.
Vuoden 1669 asetusta lienee noudatettu myös Kallassa, koska muutamat
menettelytavat – esimerkiksi kalastamaan lähtö ja karista
karkottaminen – ovat mainitun asetuksen mukaisia, tai sitten ne
perustuvat vielä vanhempaan kansanomaiseen
perinteeseen.
Aikaisempaa
laajempi ”uudistettu satamajärejstys” tuli voimaan vuonna 1726
ja sen jälkeen 1771 ”Cuning:sen Maj:tin Uudistettu Hamina-Ordningi
Eli Laki”. Viimeksi mainitun suomennos oli pian myös Kallan
karinarkussa ja luettiin aina kalastuskauden alkaessa
saarnastuolissa. Valtakunnalliset asetukset eivät kuitenkaan
sisältäneet kaikkia Kallan kalastajayhdyskunnalle ominaisia
piirteitä. Paikallishallinnosta Kallassa huoehti kolme asetusten
mukaista elintä: karinkokous, haminakokous ja
haminavouti.
Karikokousten
käytännön toteutuksesta ei aluksi ollut mitään erityisiä
säädöksiä, mutta selvää on, jotta siihen ottivat osaa kaikki
Kallaan saapuneet kalastajat; olipa heillä suorastaan painava
velvollisuus saapua kokoukseen. Ensimmäinen kokous pidettiin heti
kalastuskauden alussa Jaakon päivän tienoilla, kun edelliseksi
kesäksi valittu haminavouti oli saapunut.
Keskellä
karia pidettävästä kokouksesta ilmoitettiin rummuttamalla, torveen
puhaltamalla tai kirkonkelloa soittamalla. Rumpuna oli alkuaan vain
tyhjä silakkatynnyri, ja tämä käytäntö jatkui ainakin
Ulkokallassa vielä 1820-luvulla. Varsinainen rumpu päätettiin
ostaa 1784 ja se oli tarkoitettu myös ”kalastajain palvelukseen
pimeinä öinä”. Vuoden 1669 asetuksessa mainitaan, että merkki
kalastukseen lähtöön annettiin torveen puhaltamalla. Vuodesta 1729
lähtien kokous- ja muut merkit annettiin lahjaksi saadulla
kirkonkellolla.
Karinkokous
valitsi ensimmäiseksi haminavoudin ja sitten karinlautamiehet, jotka
yhdessä muodostivat haminaoikeuden. Juuri valittu haminavouti luki
sen jälkeen hamina-asetuksen sekä muut vuosittain edellytetyt
päätökset. Edelleen huutokaupattiin reimarien asettaminen ja
merkkilyhdyn huoltaminen kumpareen nenässä. Lisäksi voitiin
keskustella siitä, mitä korjauksia tai muita yhteisiä
toimenpiteitä tarvittaisiin. Kaikki tehtävät myytiin huutokaupalla
alimman tarjouksen tehneelle.
Kun
yhteiset menot oli näin saatu selville, päätettiin karirahan
suuruudesta eli siitä maksusta tai verosta, joka kannettiin
jokaiselta venekunnalta. Keskeinen esi- ja toimimies oli asetusten
mukaan haminavouti, jota Kustaa Vilkunan mukaan ehkä vastasi
kansanomainen nimitys karinvanhin ja viimeksi karimestari.
Haminavoudiksi voitiin valita kuka tahansa luottamusta nauttiva
kalastaja; käytännössä tehtävään valittiin yleensä
haminasaarnaaja, mikäli hän tuli kariin heri pyyntikauden alussa.
Saarnaaja pidettiin arvovaltaisena; sopivasti sivussta tulleena
henilönä, jolla oli hyvät edellytyksen puolueettomiin
ratkaisuihin. Lisäski hän oli kirjoitustaitoinen ja saattoi pitää
hamina-asetuksen edellyttämää muistikirjaa, johon merkittiin
kaikki oikeudessa päätetyt ratkaisut. Kun Kallassa kuitenkin sattui
useita papittomia pyyntikausia, valittiin haminavoudiksi joku pysyvä
kalastaja.
Haminavoudin
tärkeimpnä toimena oli yleisen järjestyksen valvominen, minkä
ohella hän toimitti monia yleisiä tehtäviä. Jokaisen venekunnan
oli ilmoittauduttava hänelle sekä saapuessaan että lähtiessään.
Haminavouti peri yhteisiin menoihin tarkoitetun karirahan
venekunnilta ja tarvittaessa hän kutsui oikeuden koolle.
Haminavoudin rinnalle valittiin 1850-luvulta lähtien aina
1930-luvulle asti ”karinvanhin” eli järjestysmies, joka oli
samalla kirkkoväärti.
Haminaoikeus
piti istuntonsa pappilassa; näin tapahtui silloinkin, kun saarnaajaa
ei ollut, vaan oikeuden puheenjohtajana toimi kalastajien
keskuudestaan valitsema haminavouti. Toimituksessa noudatettiin
kihlakunnan oikeudelle tyypillisiä menettelytapoja. Päätösten
ohjenuorana oli ”Karin lakikirja” eli edellä mainittu asetus
vuodelta 1771. Usein tuomio sisälsi vain varoituksen tai
kehoituksen, varsinkin jos syytetty oli tunnustanut rikkomuksensa ja
pyytänyt anteeksi.
Sakkoja
tuli eniten salakrouvauksesta eli viinan myynnistä. Milloin asia oli
sen luontoinen, että tuomittu saattoi ja halusi siitä valittiaa,
hänelle myönnettiin valitusoikeus, joka oli käytettävä kahden
viikon kuluessa ja suunnattava Kokkolan maistraatille. Käytännössä
valituksia tehtiin harvoin. Sakkoon tuomittu maksoi suorituksensa
heti oikeuden nähden kirkkoväärtille.
Tunnetuin
esimerkki on on heinäkuulta 1827, jolloin karkotuksen kohteeksi
joutui talollinen Jaakko Isola Hailuodosta. Hän oli jatkuvasti
kannellut naapuresitaan, räyhännyt humalassa ja esittänyt
perättömiä syytöksiä. Kun Isolan tavat eivät varoituksista ja
sakoista huolimatta ottaneet parantuakseen, karinkokous langetti
yksimielisesti hänelle ikuisen karkotustuomion, jonak perusteluissa
todettiin syytteen olleen ”pahan ja epäsovun alkujuuri tässä
muuten rauhallisessa paikassa”. Samalla määrättiin viiden
hopeataalarin uhkasakko sille, joka toisi veneessään Isolan
Kallaan. Lisäksi tuomio päätettiin lukea julki myös Hailuodon
kirkossa, jotta miehen ominaisuudet varmasti tulisivat tunnetuksi
myös hänen kotiseudullaan.
Rehellisyys
katsottiin äärimmäsien välttämättömäksi, koska aitat ja tuvat
olivat lukitsemattomia ja huomattava osa omaisuudesta ulkona kaikkien
ulottovilla.
Kallankari. Merikalastusta Pohjanmaan kalastajakylässä vuonna 1938
https://www.youtube.com/watch?v=0unVlaN7DoM&feature=share
Perämeren hylkeenpyytäjät
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2009/11/03/perameren-hylkeenpyytajat#media=43419
Kalajoen käräjät
Kun
puhutaan oikeudenmukaisuudesta ja sananvapaudesta niin ei voi olla
ohittamatta Kalajoen käräjiä. Uskonnolliset liikkeet, jotka
1700-luvulla aloittivat uuden vaiheen Suomen kirkollisessa
historiassa eivät aluksi paljonkaan koskettaneet Kalajokilaaksoa.
Vasta 1830-luvulta lähtien tämä alue nousi yhdeksi herännäisyyden
merkittävistä keskuspaikoista.
Kesällä
1831 alkoi näkyä ensimmäisiä merkkejä herätysliikkeen synnystä.
Heti alusta lähtien Jonas
Lagus
piti
hyvin tarkasti huolta liikkeen pysymisestä sielullisesti terveellä
pohjalla. Hänen tiedetään jakaneen n. 700 raamattua Ylivieskan
vuosinaan. Lagus itse määrittelee herätyksen varsinaiseksi
läpimurtovuodeksi vuoden 1832. Nivalan Niilo
Kustaa Malmberg
ryhtyi yhteistyöhön Jonas
Laguksen
kanssa.
Alavieskan kappalainen Kemell
liittyi
myös heränneitten piiriin.
Kesällä
1836 Laguksen vaimo kuoli, niin ikään tämän synnyttämät
kaksoispojat. Työ herätysliikkeen piirissä sai lisää syvyyttä.
Tällöin Lagus
tapasi
ensi kerran kaksi muuta herätysliikkeen johtomiestä F.Y.
Hedbergin
ja
Paavo
Ruotsalaisen.
Lagus vakuuttui Paavo
Ruotsalaisen
toiminnasta
Pyhäjärven kirkolla kuultuaan Paavon
Ruotsalaisen
vaikuttavan
saarnan ja hänen julistamansa opin puhtauden. Heidän ystävyytensä
alkoi siitä päivästä ja kesti heidän elinpäiviensä loppuun
saakka. He tunsivat olevansa täällä maan päällä samalla
asialla. Johtohahmojen ansiosta Savon ja Pohjanmaan herännäisyys
yhtyivät.
Pakanalähetystyö
Vuonna
1837 Jonas
Laguksen
äiti
kuoli70-vuoden iässä. Samana vuonna Lagus meni uusiin naimisiin
vaasalaisen kauppiaan lesken Albertiina
Charlotta Gananderin
kanssa.
Aviopari teki häämatkan Tukholmaan ja tällä matkalla Lagus
tutustui pakanalähetystyöhön, jota Ruotsissa tehtiin täydellä
voimalla. Lagus yritti saada käytiin pakanalähetystyön, mutta
maaperä ei ilmeisesti ollut vielä kypsä. Monet hänen ystävänsä
katsoivat, että Suomi on köyhä maa ja rahaa tarvitaan
suomalaistenkin auttamiseen. Pakanalähetyksen hyväksi kerättiin
kuitenkin Kalajokilaaksosta rahaa tämän jälkeen säästölippailla,
joihin kerätyt pennoset lähetettiin edelleen Tukholman
lähetysseuran kautta.
Silkkiliina
käräjöinnin syynä
Pakanalähetyksen
säästölippaista löytyikin syy, joka johti oikeudenkäynteihin
heränneitä vastaan Kalajoen kuuluisilla käräjillä. Eräs
palvelustyttö oli halunnut uhrata silkkiliinansa käytettäväksi
hyvän asian puolesta ja oli jättänyt lahjansa apulaispappi F.
O. Durchmanin
eteisessä
olleeseen pakanalähetyslippaaseen. Tytön holhooja haastoi
Durchmanin oikeuteen silkkiliinan anastamisesta. Tuo kohtalokas liina
tietenkin palautettiin, mutta käräjähaaste ei siitä huolimatta
peruuntunut. Katsottiin, että nuo säästölippaat olivat rikosasia.
Niitä oliLaguksen,
Malmbergin
ja
Durchmanin
eteisessä
sekä myös Kalajoen markkinapaikalla asuneen tervahovin hoitajan
Roosin
eteisessä.
Lagus
pystyi
todistamaan, että lippaat oli neljä kertaa tyhjennetty ja varat
lähetetty Tukholmaan Ruotsin lähetysseuraan. Rikosasiana syytettiin
heränneitä pappeja rahankeruusta, mutta toisena asiana oli seurojen
pito, mikä oli vastoin v. 1726 annettua
konveetikkeliplakaattia.
Syyttäjälle
tuotti suuria vaikeuksia se, että kellään todistajalla ei ollut
esitettävänään mitään raskauttavaa heränneitten kokouksista ja
heidän käytöksestään. Lausunnoissa pikemminkin tuli esille
heidän sävyisyytensä ja nöyryytensä sekä voimakas
yhteenkuuluvaisuudentuntonsa.
Viimeinen
oikeudenkäynti
Viimeinen
oikeudenkäyntipäivä oli 30. päivä heinäkuuta 1839. Kaikki
syytetyt papit olivat läsnä tuossa historiallisessa istunnossa,
jossa lähes 80 ihmistä oli syytettynä siitä että he olivat
lukeneet ja laulaneet yhdessä Jumalan sanaa ja että heillä oli
muutamia säästölippaita lähetystyötä varten.
Eräitten
lukemisten ja esiin huutojen jälkeen oikeus ilmoitti, että
käräjissä tullaan pitämään tauko, ja että tuomiot tullaan
julistamaan vasta 2. päivä syyskuuta.
Kun
syytetyt astuivat ulos käräjätalosta Kalajoen kirkolla, he saivat
havaita, että käräjätalon pihalle oli kokoontunut suuri joukko
heränneitä, mutta myös muuta väkeä. Varsin erikoinen tunnelma
vallitsi tuona hetkenä. Koko päivän oli satanut, mutta illaksi oli
kirkastunut. Hiljaisuuden vallitessa syytetyt astuivat ulos, sillä
he tiesivät ja tunsivat tulevansa tuomituiksi ja että tuomiot eivät
tulisi olemaan aivan pienet. Tunnelma oli erittäin voimakas, ja
yhtäkkiä puhkesi hiljaisuus virteen ”Jumala ompi linnamme”.
Sekä syytetyt, että pihalle kokoontuneet ystävät sen virittivät
kuin yhdestä suusta, eikä kukaan häirinnyt tuota veisuuta. Kun
virsi oli loppunut polvistui Paavo
Ruotsalainen
pihanurmikolle
ja alkoi suureen ääneen ylistää Jumalan armoa, ja hänen mukanaan
polvistui koko väkijoukko.
Ankarat
tuomiot
Sakot
ja tuomiot julistettiin 2.9.1839. Papit pantiin viralta puoleksi
vuodeksi kukin. Lisäksi heitä ja heidän kannattajiaan sakotettiin,
kaikkiaan 64 henkilöä. Heidän maksettavakseen määrätty sakko
oli yhteensä 4546 ruplaa ja 60 kopekkaa.
Pappien
tuomioita ei vielä tuolloinkaan julkaistu, vaan asia päätettiin
alistaa tuomiokapitulille. Tuomiokapitulin vapauttavasta päätöksestä
huolimatta hovioikeus määräsi Laguksen ja Malmbergin sekä kaksi
muuta pappia erotettavaksi virantoimituksesta puoleksi vuodeksi.
Valitus senaatin oikeusosastoon, mikä vastaa nykyistä korkeinta
oikeutta, kaatui muotovirheeseen, eikä vetoomus suoraan
keisarillekaan muuttanut tuomioita. Myötätuntoa ei myöskään
herunut kenraalikuvernööri Thesleffiltä, joka totesi. ” Ennen
teidät viedään Siperiaan, ennen kuin tuomionne muuttuu!”
Rovasti
V. H. Kivioja oli kertonut Kalajoen Lankilassa säilyneen
perimätiedon, että sakot piti ensin maksaa ja että se otti
lujille. Rahat kuitenkin tuotiin takaisin. Kenen rahoista sakot
maksettiin takaisin, sitä perimätieto ei kerro.
Kalajoen pohjoisrannalla aivan valtatie kahdeksan kupeessa sijaitsee Jokelan pappila, mikä toimi Kalajoen emäseurakunnan pappilana. Se on ollut nykyisellä paikallaan Kalajoen äärellä jo 1600-luvun alkuvuosista lähtien. Kalajoen varressa kristillistä asutusta oli jo 1200-luvulla.
Ensimmäiset maininnat Kalajoen seurakunnasta löytyvät vuodelta 1525: kerrotaan, että Kalajoen Tyngän kylälle oli rakennettu kappelikirkko. Seurakunta käsitti tuolloin koko Kalajokilaakson aina Haapajärveä ja Reisjärveä myöten. Monien muiden pitäjien tavoin Kalajoki kuului aluksi kirkollisen aluejaon hahmottuessa näillä seuduin Salon suureen emäseurakuntaan. Rannikkosijainnin ja Ruotsi valtapyrkimysten vuoksi Kalajoen asukasluku kasvoi jo varhain siinä määrin, että jo vuonna 1525 Kalajoesta muodostettiin kappeliseurakunta ja 1540 itsenäinen laaja seurakunta, johon kuului kahdeksan nykyistä pitäjää.
Kalajoen emäseurakunta oli tässä koossa aina 1800-luvulle asti, jolloin kappeliseurakunnat yksi toisensa jälkeen itsenäistyivät omiksi kirkkoherrakunnikseen.
Aleksanteri I vieraili Kalajoella
Isonvihan jälkeen Jokelan pappilan umpipihan rakennukset olivat heikossa kunnossa. Päärakennus purettiin 1751. Seuraavana vuonna rakennettu pappila paloi 1700-luvun lopulla. Vuonna 1802 valmistuneessa komeassa masardikattoisessa päärakennuksessa oli alun perin sali ja seitsemän kamaria, keittiö, eteinen ja kaksi vinttikamaria. Jokelan pappila on yksi harvoista kustavilaisen ajan pappilarakennuksista maassamme. Suomen sodan aikana pappilaan majoittui venäläisten sotapäällikkö Kulnev ja Venäjän keisari Aleksanteri I vieraili pappilassa 1819. Jakov Petrovits Kulnev kävi vuoden 1808 kuluessa ainakin kolme kertaa Kalajoella majoittuen huhtikuun lopulla yhdeksi yöksi Kalajoen pappilaan. Hän nukkui piispankamarina tunnetussa huoneessa ja piti hevostaan viereisessä suuressa salissa. Pappilan ullakolta löytyy jälkiä venäläisten tykin ammuksista, jotka osuivat rakennuksen katon rajaan marraskuussa 1808, jolloin Kalajoella käytiin lyhyt, mutta kiivas taistelu.
Parrakkaalla kasakkaeverstillä oli silmää myös naiskaudelle, mutta ainakin Pyhäjoella hän tuli torjutuksi ruustinna Susanna Magdalena Schroderuksen toimesta. Tyylilleen ominaisesti papin rouvan syliinsä kaapannut Kulnev sai maistaa raikuvan korvapuustin, minkä jälkeen hän herrasmiehenä vetäytyi ja pyysi anteeksi. Kulnev on ainoa venäläissotilas, joka on saanut oman runonsa Vänrikki Stoolin tarinoihin.
Kun iltaa viel on hetkinen ja huvitusta muisto suo,
ma Kulnevista juttelenlie sulle tuttu tuo.
Sep´oli vasta kansan mies, hän elää ja kuolla ties
mies parhain missä taisteltiintai maljaa maisteltiin.
Hän harras myös ol` lempimään
nopeesti kullan valitsi,
tulesta tuskin pääsikään, niin tanssit toimitti.
Yön sitten armasteltuaan
hän kengän riisui kullaltaan
ja viiniä sen täynnä toi
ja lähtömaljan joi.
Niilo Kustaa Malmberg ja Malmbergin tupa
Kolmetoistavuotiaana 1819 Niilo Kustaa Malmberg lähetettiin kouluun Raahen pedagogioon ja sieltä kolmen vuoden opiskelun jälkeen 1822 Oulun triviaalikouluun. Oulun palon jälkeen samana vuonna koulu siirrettiin Raaheen. Kasvatusisän tultua valituksi Laihian kappalaiseksi Niilo Kustaa Malmbergin koulu vaihtui jälleen. Hänet kirjoitettiin oppilaaksi Vaasan triviaalikouluun. Täältä hän valmistui ylioppilaaksi vuonna 1827. Jo saman vuoden kesällä hän kirjoittautui Turun akatemiaan ja ryhtyi opiskelemaan teologiaa.
Opiskelut keskeytyivät Turun palon vuoksi 1827 ja saattoivat jatkua vasta syksyllä 1828 Helsingissä, johon yliopisto siirtyi.Välivuoden Niilo Kustaa Malmberg oli kotiopettajana Ruoveden Ritoniemen kartanossa kapteeni E. G. von Enehjelmin perheessä. Ruovedellä hän tutustui tulevaan puolisoonsa Ruoveden kirkkoherran tyttäreen.
Hänen palattuaan Helsinkiin opinnot keskeytyivät jälleen, koska Pietarin Pyhän Kolminaisuuden ruotsalaisen seurakunnan kirkkoherra E. G. Ehrström oli pyytänyt yliopistoa suosittelemaan hänelle sijaista hänen sairautensa ajaksi. Tämä elämänvaihe oli Niilo Kustaa Malmbergin myöhempää elämää ajatellen käänteentekevä.
Pietarissa hän tutustui evankeliseen liikehdintään, jonka juuret olivat Keski-Euroopassa vaikuttaneessa katolisessa herätysliikkeessä. Sen keskeinen vaikuttaja oli pastori Martin Boos (1762–1825). Tästä herätyksestä Niilo Kustaa Malmberg sai kipinän sydämeensä, niin että hänen saamansa synnyttivät laajan herätyksen jo hänen Pietarin aikanaan. Tämä johti myös hänen karkottamiseensa Pietarista 1829.
Helsingissä Niilo Kustaa Malmberg jatkoi opintojaan, ja hänet vihittiin papiksi Turussa 11.6.1830. Hänet määrättiin Kalajoen kirkkoherran tohtori Frosteruksen apulaiseksi. Kalajoen emäseurakuntaan kuuluivat tällöin Alavieskan, Ylivieskan, Pidisjärven (Nivala), Haapajärven ja Sievin kappelit sekä Reisjärven ja Raution saarnahuonekunnat. Tämä elämänvaihe johdatti hänet tuntemaan Pyhäjärven kappalaisen Jonas Laguksen. Ystävyys hänen kanssaan oli merkittävä tulevia herätyksiä ajatellen.
Kalajoen alue nousi 1830-luvulta lähtien yhdeksi herännäisyyden merkittävistä keskuspaikoista. Jonas Lagus valittiin 1828 Ylivieskan kappalaiseksi ja Niilo Kustaa Malmberg kaksi vuotta myöhemmin kirkkoherran apulaiseksi Kalajoelle. Malmberg herätti suurta huomiota heti tulosaarnallaan. Vähitellen herätysliike sai niin huomattavat mittasuhteet, että huolestuneet viranomaiset katsoivat tarpeelliseksi haastaa mielenrauhansa häiritsijät käräjille. Jokelan pappilan miespihassa on itäpuolella ns. Malmbergin tupa ja piispantupa ja länsipuolella pakaritupa ja arentaattorin tupa. Niilo Kustaa Malmberg asui hänen mukaansa nimetyssä tuvassa 1830-1833. Hän oli Pohjanmaan herätysliikkeen keskeisin hahmo.
Himangan kirkko
Seurakunnan
ensimmäiseksi saarnaajaksi valittiin Jacob Stenman vuonna 1803.
Ensimmäinen pitempiaikainen saarnaaja oli Abraham Perander, joka
hoiti Himangalla virkaansa vuosina 1826-1850. Kappeliseurakunnan
aseman Himanka sai vuonna 1851. Seurakunnalle haluttiin saada pysyvä
ja pätevä sielunhoitaja, mutta hanketta vaikeutti kuitenkin
palkkaus, sillä vuonna 1856 kirkkoherran palkka oli 3630 ruplaa
siinä missä Himangan kappalaiselle maksettiin 267 ruplaa.
Seurakunna oli siis itsenäistyttävä.
Ensimmäisen kerran
itsenäistymisen puolesta alettiin vääntää känttä maaliskuussa
1872, kun valittiin kyläkunnittain 11 miestä valmistelemaan
eroanomusta Lohtajasta. Kaksi vuotta myöhemmin senaatti kuitenkin
tyrmäsi anomuksen. Maaliskuussa 1898 senaatti lopulta myöntyi
seurakunnan itsenäistymiseen, mutta vasta sitten, kun Lohtajan
kirkkoherra vaihtuisi. Lohtajan silloisen kirkkoherran muutettua
Nivalaan sai Himangan seurakunta itsenäisyyden vappuna 1906. Vuoden
2010 alussa Himangan seurakunta itsenäisenä seurakuntana lakkasi ja
muuttui Kalajoen kappeliseurakunnaksi, kun Himangan kunta liittyi
Kalajoen kaupunkiin
Vanhan hautausmaan ympäröimä Himangan kirkko on seurakunnan ensimmäinen. Se on muodoltaan tasavartinen, sisäviisteinen ristikirkko, joka ristikeskuksesta kohoaa kahdeksankulmainen torninalusrakenne. Alun perin kirkon rakentamista viivästytti kiista sen paikasta. Kirkkoa suunniteltiin Rautilan kylälle noin kuusi kilometriä nykyistä paikkaa pohjoisemmaksi, mutta lopulta se päädyttiin kuitenkin rakentamaan Raumankarin markkinapaikan lähelle, johon muodostui sittemmin Himangan kirkonkylä. Perustuksia päästiin laskemaan 1791, ja kirkko valmistui ja se vihittiin vuonna 1794. Arkkitehtinä toimi pietarsaarelainen kirkonrakentaja ja rakennusmestari Jacob Rijif ja käytännön rakennustöitä johti hänen veljensä Carl. Turun akatemia professori ja kirjastonhoitaja Henrik Gabriel Porthan sanoi aikanaan Himangan kirkkoa kauneimmaksi koskaan näkemäkseen puukirkoksi.
Kirkon vieressä seisova kaksinivelinen kellotapuli valmistui vuonna 1823 keskipohjalaisen kirkonrakentaja Niilo Koskellan eli Pyörteen johdolla. Tapulissa oli kaksi kelloa. Kelloista isompi ln valettu Tukholmassa vuona 1794 ja pienempi helsinkiläisen Osberg & Baden valimolla vuonna 1860.
Himangan kirkkoa on remontoitu 1840-luvulla Samalla vuosikymmenellä saatiin kirkkoon alttaritaulu Jeesus ristilla, jonka maalasi taiteilija Johan Gustav Hedman vuonna 1845. Nykyasunsa kirkkos sai vuoden 1897 remontissa, jolloin rasksta tornia pidennettiin ja ikkuiden yläosan muotoa muutettiin. Vuonna 2010 Himangan kirkkoa kunnostettiin monelta osin: esimerkiksi äänentoisto ja sähöt uusittiin, sakastiin rakennettiin pieni vessa ja pesutilat, ja kirkkosalin valaistus nykyaikaistettiin. Myös vanhat kattokruunut kunnostettiin ja puhdistettiin. Remontin aikana tehtiin kiintoisia löytöjä, erilaisia asiapapereita ja viestilappuja sekä nyöritetty huopakenkä. Päiväistyn mukaan ainakin osa tavaroista on peräsin 1890-luvun puolivälistä.
Lehterit sijaitsevat kirkon peräosassa. Sinne sijoitettiin urut, jotka Himangalle saatiin 1924. Nykyiset ovat 16-äänikertaiset, jotka ovat vuodelta 1981. Urkuparvella on myös kuoron paikka.
Hautausmaa sijaitsee n. 300-400 m kirkosta vanhan Kokkolantien varrella. Vanhastaan oli hautausmaa kirkkotarhassa, mutta 1890 se siirrettiin nykyiselle paikalleen. Sankarihaudat on kirkon pihassa. Siellä on 103 kiveä muistuttamassa, että sodan vuosina 1939-1944 kaatui rintamalla yli 100 himankalaista nuorta miestä. Se on ollut raskas uhri.
Seurakuntatalo sijaitsee aivan kirkon läheisyydessä. Sen on suunnitellut himankalaissyntyinen arkkitehti Risto Tilus. Se valmistui syksyllä 1969, ja 1980-luvulla sitä laajennettiin. Siinä on seurakuntasali, kahvio ja kerhohuone. Myös kanttorin virka-asunto on seurakuntatalon yhteydessä.
Ruonaojan kesäkodin vanha maja valmistui vuonna 1964. Kesäkodilla pidetään lasten ja nuorten kesäleirejä, vanhustenleirejä, sinne tehdään retkiä. Siellä pidetään kaksi viikkoa kestäviä rippukoululeirejä. Ruonalla on hyvä hiekkapohjainen uimaranta. Ruonaojan kesäkodin uusi maja on Kannuksen seurakunnan rakentama ja omistama. Se on kuitenkin ollut Himangan seurakunnan käytössä silloin, kun sillä on omat leirit. Vastavuoroisesti myös Kannuksen seurakunta saa käyttää Himangan omistamia tiloja omien leiriensä aikana.
Seuraavat henkilöt ovat olleet Himangalla hoitamassa pappistehtäviä:
Pappeja:
Jakob Stenman 1803-1808
Abraham Borealis 1810-1812
Daniel Uhlbom nuor. 1816-1818
Daniel Uhlbom vanh. 1818-1823
Abraham Perander 1825-1850
Anders Krottelin 1851-1865
Frans Hälberg 1865-1871
Oskar Aspelin 1871-1902
Antti Haikola 1902-1907
Kirkkoherroja:
Oskari Lampo 1907-1914
Vihtori Selin va 1914-1915
Ensti Elovaara 1915-1926
Vihtori Selin va 1926-1927
Kustaa Hautaniemi 1927-1943
Toivo Suominen 1943-1944
Pentti Pautola 1944-1950
T. Ruotsalainen va 1950-1951
Elias Kytömäki va 1951-1952
Eero Permi 1952-1954
Vähälä ja Kauppinen va 1954-1955
Veikko A Mattila 1955-1967
Kohtala ja Lyly va 1967-1968
Tuomas Pöyhtäri 1968-1978
Seppo Kinaret 1978-9/2006
Antti Lapinoja va 2006-2007
Jorma Puhakka 9/2007-2010
Rauli Junttila 2010-2014 Kalajoen seurakunta liittyminen
Kari Lauri 2014-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti