perjantai 18. syyskuuta 2015

Ei etäispesäkkeinä – ei metastaaseina eli MO

Eilen 17.9.2015 sain Oulaskankaan sairaalasa kirjeen, jossa urologian lääkäri ilmoittaa minulle, että potilas on kutsuttava uudestaan hoitoneuvotteluun, koska OAS/OYS rtg-meetingin tulos on: ei metastaaseina eli MO ( eli ei etäispesäkkeinä). Tämä oli minulle helpottava tieto, koska en uskonut gammakuvauksen tuloksiin. Kun lisäksi togorafikuvauksen kuvat Oulaskankaan lääkäri laittoi OAS/OYS rtg-meetingin ratkaistavaksi, niin päätin hakea uskonvahvistusta omalle kannalle Helsingin syöpäsairaalasta Docrtaesista. Siellä LKT Martti Ala-Opas tulkitsi asian samalla tavalla kuin OAS/OYS rtg-meeting, ei etäispesäkkeitä.

Aloitin kehittelemäni oman syöpäsairaan ruokavalion ennen gammakuvausta, jossa epäiltiin syövän etäispesäkkeitä. Minä en ole lääkäri, mutta olen liikunnan ja terveystiedon opettaja, entinen aktiivi urhelija ja valmentajatutkinnon suorittanut henkilö. Ajatukseni ovat omiani. Olen kiinnostunut syöpää torjuvasta ruokavaliosta.
Topogrqfikuvauksessa etäispesäkkeitä ei enää kuvissani esiintynyt. Nyt ajattelen, että onko ruovalion muutoksella ja liikuntasuorituksillani ollut vaikutusta topografikuvien tulokseen. Näin uskon.
Syopäsairaan ruoka ja liikunta

Yleensä lääkärit eivät tunnusta ruuan ja liikunnan merkitystä syövän ehkäisyssä. Minä kuitenkin uskon, että ihmin4n on sitä mitä hän syö ja miten hän elää. Siksi kartoitin ruuat, jotka voisivat olla syöpäsoluille ”myrkkyä”.

Nyt Oulaskankaan lääkäri on kutsunut minut uuteen hoitoneuvotteluun. Eturauhassyövän hoitovaihtoehtoja ovat leikkaushoito, säde- ja hormonihoito sekä seuranta. Leikkaushoito voidaan toteuttaa avoleikkauksena tai tähystämällä robottiavusteisesti. Sädehoitoa voidaan antaa ulkoisena tai kudoksen sisäisenä brakyhoitona. Hormonihoidon vaihtoehtoja ovat pistos- , tabletti-,tai kirurgisesti tehtävä hormonihoito. Aktiivinen seuranta sopii pienille ja rauhallisille eturahassyöville, jolloin hoito annetaan, jos syövän todetaan kasvavan tai muuttuvan aggressiiviseksi. Jos leikkauksen tai sädehoidon jälkeen syöpä edelleen uusii, hoitovaihtoetona on mm. solunsalpaajalääkitys.

Eturauhassyövän leikkaushoito robottiavusteisesti tuee kyseeseen potilaalla, jolla syöpä on eturauhasen alueella paikallisesti. Potilas saa olla korkeintaan 70-vuotias tai erinomainen terveydentilaltaan. Potilaan tulee kestää nukutus ja leikkaus sekä leikkausasennosta tuleva rasitus.

Eturauhasleikkaukseen liittyy normaalit leikkauksiin luuluvat riskit, kuten verenvuoto, veritulppa ja tulehdusriskit. Lisäksi eturauhasen poistoleikkaukseen liittyy riski virtsankarkailusta ja erektiokyvynpalautuksesta.

Robottileikauksen etuja avoleikkaukseen verrattuna ovat vähäisempi verenvuoto, nopeampi kotoutuminen, lyhyempi virtsakatederin pitoaika ja vähäisemmät komplikaatiot. Myös viitteit nopeammasta virtsanpidätyskyvyn paranemisesta on havaittu.

Radikaali prostatektorektornia on tehokkain paikallisen eturauhassyövän hoito, Mikäli syöpä rajoittuu eturauhasen sisään eikä ole lähettänyt etäpesäkkeitä, on leikkaus parntava.

Leikkaus edellyttää potilaalta riittävän hyvää terveyttä, koska toimenpide ja siitä toipuminen ovat fyysisesti rasittavia. Yli 70-vuotiaille radikaali prostatektornia suoritetaan tapauskohtaisen harkinnan perusteella, sillä siitä saatava hyöty on yleensä niillä potilailla, joilla on pitkä odotettavissa oleva elinikä.

Leikkauksen tärkein avoit on parantaa potilas syövästä. Toiseksi tärkein tavoite on säilyttää potilaan virtsanpidätyskyky ja kolmas tavoite on säilyttää potilaan potenssi.

Avoin radikaali protatektornia suoritetaan navan alapuolelle, häpyluun tasolle ulottuvasta keskiviillosta. Leikkauksessa poistetaan koko eturauhanen ja sen yläpuolella sijaitsevat rakkularauhaset. Eturauhausen mukana poistuu osa virtsaputkesta. Tämän vuoksi leikkauksen lopuksi katkaistu virtsaputki ommellaan takaisin kiinni virtsarakon pohjaan. Eurauhasen poisto aiheuttaa pysyvän rakenteellisen muutoksen miehen virtsateihin.

Oulaskankaan lääkärin tiedotteen mukaan molemmat radikaalihoidot ovat vaihtoehtona ja siksi potilas on kutsuttava uudestaan hoitoneuvotteluihin.

Helsingin syöpäsairaalaan ehdotus ongelman ratkaisuksi on se, että 1) otetaan magneettikuvaus 2) koliini PET/CT ja sitten kultajyvt prostatan, 50 Gy ( 25 kertaa9 ulkoista sädehoitoa ja 2 x HDR brakyhoito.


Ensi perjantaina 25.9.2015 minun on tehtävä lääkärin kanssa ratkaisu miten syöpähoidossani edetään. Itse haluan uuden magneettikuvauksen ja tarkemmat tiedot tilanteesta eli PET/CT. On tärkeää tietää varmuudella onko syöpäsoluja pesäkkeen ulkopuolella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti