torstai 18. kesäkuuta 2015

Kalajoen Juhannus 2015


Kalajoen Hiekkasärkillä järjestetään kahdet Juhannusjuhlat. Taustalla on taistelu juhannusjuhlijoiden rahoista. Kalajooen Juhannus alkoi vaihtelevassa säässä.

Kalajoen Juhannus 2015

Kalajoen Juhannus 2015

Uusi tilanne on muuttanut muun muassa liikennenjärjestelyjä, sillä Merisärkän kautta johtava yleinen tie on annettu juhannusjuhlien järjestäjän käyttöön. Merisarkän paikoistusalue näytti olevan juhannusjuhlien järjestäjän hallinnassa. Siksi Romanian mustalaiset joutuivat etsimään uuden paikan tukikohdalleen. Tässä kuvia torstaina kello 17 aikoihin.

Parinkymmenen mustalaisautojen leiri on torstaina entisen Info-pisteen luona ABC:tä vastapäätä.

Ravintola Dyyni on saanut vuokrattu Kalajoen kaupungilta myös lisäalueeksi lähialueen, mikä on aidattu festifaalialueeksi. Tässä kuvia Ravintola Dyynin alueelta.
Hotelli-ravintola Rantakallan luokse on tehty Rantakallan oma leirintäalue ja se on aidattu. Mielenkiintoistä nähdä kuinka kauan aida pysyvät pystyssä.

Poliisin tiedotus

Kalajoki Midsummer Sound 2015 Tiina Nevanperä

Robin - Kalajoki Midsummer Sound 2015

Kasmir - Kalajoki Midsummer Sound 2015
https://www.youtube.com/watch?v=oAQ7SignpZk&feature=youtu.be

Kalajoen juhannus jo hyvässä vauhdissa
http://www.kp24.fi/uutiset/lehtiteema/1480/392125/1/Kalajoen-juhannus-jo-hyv%C3%A4ss%C3%A4-vauhdissa


Poliisi varoittaa apua pyytävistä au­toi­li­jois­ta: "Tun­get­te­le­vaa kaupustelua"
http://www.kaleva.fi/uutiset/pohjois-suomi/poliisi-varoittaa-apua-pyytavista-autoilijoista-tungettelevaa-kaupustelua/700119/

Robinin keikan kuvat: Hannu Tilus

Perjantaina aamulla n. klo 8.30 ajelin autolla Hiekkasärkkien alueen kautta ja huomasin, että väkimäärä oli huomattavasti vähäisempi kuin aikaisempina vuosina. Tämä on tietenkin huono uutinen juhannusjuhlien järjestäjille. Kaikki majoituspaikatkaan eivät olleet vielä käytössä Hiekkasärkillä, vaan vielä oli vapaata tilaa. Tällainen ei tilanne ole ollut vuosikausiin. Kello 13 aikaan vartiointiliikkeen kaverit vahvistivat käsityksiäni siitä, että tänä vuonna Kalajoen Juhannus tulee olemaan varsin rauhallinen. Kello 13 mennessä oli talteen otettu vasta kaksi henkilöä. Poliisiautot eikä ambulanssit olleet tähän mennessä kertaakaan menneet pillit huutaen.

Kävin illalla 19.00 - 21.00 pyärälenkin Hiekkasärkillä ja nyt tilanne oli se, että Hiekkasärkillä oli väkeä lähes edellisvuosien malliin. Juhlijat eivät ole hyljänneet Kalajoen Hiekkasärkkiä. Ilta oli todella kaunis ja suosi juhlijoita.


Kalajoen hiekkasärkkien juhlinnassa on tähän mennessä tavattu 6 kpl. törkeän rattijuopumusrajan ylittäneitä auton kuljettajia. Rattijuopumukseen epäillään syyllistyneen kaksi kuljettajaa. Huumausainerikoksia on tutkittavana 2 kpl. ja Huumausaineen käyttörikoksia 2 kpl. Perjantain vastainen yö oli Hiekkasärkillä vuosiin rauhallisin, sillä poliisiputkassa vietti yönsä ainoastaan kaksi liikaa maistellutta ja kaksi muuta oli kiinnitettuna rikosperustein.

Kävin lauantaiaamuna 9.00-9.30 autolla ajamassa Hiekkasärkillä. Yöllä oli satanut. Tilanne on rauhallinen. Ei ongelmia. Metsiin oli leiriytynyt jonkin verran porukkaa, vaikka kyltit kielsivät leiriytymisen. Leirintäalueella oli telttoja kohtuullisesti, mutta ei viime vuosien malliin. Rantakallan "keskitysleiri" oli tupatentäynnä. Juhlijoita ei juuri näkynyt, sillä lähes kaikki olivat nukkumassa. Yleisvaikutelmaltaan todella rauhallinen juhannus.
Leirintäalueella on majoittujia
Rantakallan "keskitysleiri" on lupaten täynnä.

Ennusteista poiketen Kalajoen Hiekkasärkillä oli todella kaunis päivä. Kalajoen juhannusjuhlia jatkettiin rauhallisissa merkeissä. Lauantain aikana poliisin tehtävien määrät Kalajoella olivat maltilliset. Alueelta otettiin kiinni yksi rattijuopumuksen syyllistynyt ja pari alaikäistä otettiin kiinni päihtymyksen vuoksi. Lisäksi erilaiset häiriköinnit, pienet vahingonteot ja pari varkautta työllisti poliisia. Iltaan päin parantunut keli näyttää vilkastuttavan elämää särkkien suunnassa ja sitä myötä myös poliisitehtävien määrä on lisääntymässä.

Raveissa oli runsaasti yleisöä. Tulokset löytyvät täältä
https://heppa.hippos.fi/heppa/racing/RaceResults.html;jsessionid=xK980g1a7b1+jP+ksZg-rQ**.app7

Nopsajalka - Kalajoki Midsummer Sound 2015

Timo Rautiainen - Kalajoki Midsummer Sound 2015
https://www.youtube.com/watch?v=AF3maWLKNZE&feature=youtu.be

Arttu Wiskari - Kalajoki Midsummer Sound 2015

Spekti - Kalajoki Midsummer Sound 2015

Sateisen yön jälkeen aamu valkeni kosteassa säässä. Yleistoteamuksena voidaan sanoa, että Kalajoen Hiekkasärkkien juhannusjuhlijoista puuttuivat lapset ja "räkänokat". Juhlijat olivat nuoria ja yleensä fiksusti käyttäytyviä nuoria. Joukossa on tietenkin henkilöitä,  joiden jälkiä joudutaan siivoamaan useita päiviä. Aamulla kävin kierroksen autolla Hiekkasärkkien alueella. Oli todella rauhallista ja juhlijat vetivät vielä sikeitä ja yrittivät toipua juhlahumusta ajokuntoisiksi.

Kalajoen juhannusta vietettiin tänä vuonna poliisi näkökulmasta kohtuullisen rauhallisissa merkeissä. Ihmisiä oli kyllä paljon liikkeellä, mutta suurin osa juhli sivistyneesti ja muitten juhlijoitten yksityisyyttä kunnioittaen aiheuttamatta mieliharmia ja sitä kautta poliisitehtäviä. Ns. kaveriapu oli kanssa voimissaan, mistä kertoo päihtymyskiinniottojen huomattavan vähäinen määrä.

Valvontaa suoritettiin yksissä tuumin Oulun poliisilaitoksen Ylivieskan yksikön kenttäpuolen partioiden ja tutkinnan partioiden kesken. Lisäksi valvontaan osallistui Oulun Poliisilaitoksen liikenneryhmän partioita Haapajärveltä ja Oulusta sekä Kenttävalvontaryhmä Oulusta. Yksissätuumin urakasta selvittiin kiitettävästi ja poliisipalveluja pystyttiin tarjoamaan tarpeeksi myös muualle Jokilaaksojen kenttäjohtoalueen paikkakunnille.

TILASTOJA: Poliisitehtäviä 184 kpl , YJT-kiinniottoja / päihtyneitä 10 kpl

RIKOSNIMIKKEITÄ: Törkeä Rattijuopumus 8 kpl , Rattijuopumus 10 kpl , huumausaineisiin liittyvät rikokset/rikkomukset 6 kpl, pahoinpitelyt 2 kpl, vahingonteot 5 kpl, törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen 3 kpl , törkeä varkaus 1 kpl , varkaus 1 kpl , näpistys 3 kpl .

HUOMIOITAVIA SEIKKOJA : Rattijuopumustapauksissa oli havattavissa tänä vuonna yllättävä "ysäriteema" , sillä kiinnijääneistä rattijuopoista suurin osa l. muutamaa vaille kaikki olivat -90 luvulla syntyneitä nuoria miehiä ja kotoisin ympäri Suomea. Esim. sunnuntain majoitusten purkuratsioissa jäi kiinni 4 kpl em. "ysäriteeman" -mukaisesti profiloituja kuljettajia tavallisista rattijuopumuksista.

Poliisi on tyytyväinen siihen, että pahoinpitelyjä poliisin tietoon tuli tänä vuonna huomattavan vähän ja törkeitä ei ollenkaan. Myöskään seksuaalirikoksia ei poliisin tietoon ole tullut.
Tyypillinen poliisitehtävä Kalajoen särkillä oli tänäkin vuonna päihtyneenä aiheutettu häiriökäyttäytyminen, johon liittyi usein naapurissa majoittuneiden häiriintyminen.

Perinteisesti eriasteisista näpistys/varkausrikoksista ja vahingonteoista asianomistajat tekevät myöhemmin ilmoituksia joko kotipaikkakunnillaan tai netissä, joten niitten rikosnimikkeiden kokonaismäärä ei ole heti juhannuksen jälkeen tiedossa.


Juhannusjuhlijoiden jälkeen jäi maastoon mitä erilaisimpia esineitä, hylättyjä autoja, patjoja jne. Siivosustyöt saatiin tehokkaasti ja nopeasti hoidettua. Kiitos Kalajoen Junkkareille sekä muille alueen siivouksesta vastanneille.

Kalajoella festarijärjestäjien taisto
http://www.iltalehti.fi/viihde/2015062119906347_vi.shtml

Karu kuva juhannusfestareista leviää: ”Saattaa näyttää tyhjältä”


Kaupunginvaltuutettu Erkki Aho kritisoi selkokielellä Ravintola Dyynin läheisyydessä olevan kaupungin maa-alueen vuokrausta Dyynin yrittäjille. Valtuutettu Aho lähetti asiasta sähköpostiviestiä kaupunginjohdolle ja – päättäjille. Kaupunginhallitus suuressa viisaudessaan vuokrasi kuitenkin alueen kaupunginjohtajan esityksestä Dyynin yrittäjille, jotka järjestivät kilpailevat juhannusjuhlat Kalajoen Hiekkasärkille juhannuksena. Valitettavasti valtuutettu Aho oli oikeassa vuokraamisen suhteen. Rahan ahneudessaan yrittäjät eivät ottaneet huomioon, että festarialueelle ei tarvitse mennä sisään nähdäkseen ja kuullakseen esiintyjien esiintymisen, sillä aita ei estä ilmaista katselua ja kuuntelmista. Nyt järjestäjät varmaan laskevat tappioita suurinumeroisin luvuin.
Viime kesänä kaupunginjohtajan johdolla Dyynin yrittäjä, joka on kaupunginhallituksen naispuolinen jäsen, kävivät veronmaksajien piikkiin tutustumassa Porin Jazzien järjestelyihin. Nähtävästi mitään ei opittu tai huomio on kiinnittynyt muihin asioihin, koska lopputulos juhannusfestareista on tämä.

Tässä vielä kilpailevat festarit FB:ssä

Kävin tänään 22.06.2015 kiertämässä Hiekkasärkkien pururadan ja huomasin siellä vielä puhdistettavaa:

Leirintäkieltoja noudatettiin yleensä hyvin, mutta siellä missä niitä ei noudatettu, niin siellä niitä ei kukaan myöskään valvonut. Sinne ei myöskään kukaan ollut varannut käymälöitä, joten juhlijat tekivät tarpeensa metsään. Myöhemmin kesällä matkailijat voivat maistella juhlijoiden tarpeilla höystettyjä mustikoita ja puolukoita maastossa, kunhan pitävät sen varan etteivät astu paskaan. Etukäteen jo varoitin siitä, että valvojat eivät näköjään valvo juhlien järjestäjien toimintaa. Jätteiden kerääminen maastosta ja maaston puhdistaminen roskista kuuluu festareiden järjestäjille, ei veronmaksajille. Nyt on suuri vaara, että veronmaksajat joutuvat siivouskulujen maksajaksi.

Kaikki ei ole mennyt kuin Strömsöössä. Tätä ennakoin jo 15.6.2015 omassa blogissani. Kaupunginvaltuutettuna tulen ottamaan asian esille päättävissä elimissä. Tämä ei ole sopivaan toimintaa Kalajoen imagolle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti