lauantai 14. marraskuuta 2015

Haavoittunut enkeli

Haavoittunut enkeli

Olen käynyt Helsingin syöpäsairaala Docratesissa 6.10.2015 ns. koliini PET/TT-kuvauksessa jotta saisin tarkasti selville syöpätilanteeni. Tutkimuksessa seuratan radioaktiivisen fluoriyhdisteen kertymistä elimistöön. Merkkiaine on erityisen herkkä eturauhassyövän diagnosoimisessa sekä taudin laajuuden arvioinnissa ja seurannassa.Tutkimuksessa ei ole esivalmistelua. Tutkimuksen alussa laitetaan kanyyli laskimoon, jonka kautta annetaan merkkiaineinjektio. Injektion jälkeen aloitetaan kuvaus, joka kestää 30 minuuttia. Tämän jälkeen on 30 minuutin odotusaika, jonka jälkeen kuvataan lantiosta vielä myöhäiskuva. Myöhäiskuvaus kestaa 15 minuuttia. Koko tutkimukseen menee ainaa noin kaksi tuntia.

Sitä ennen kävin Docratesin urologin vastaanotolla, joka teki hoitosuunnitelman OYKS:n gamma- eli luustonkuvauksen ja Oulaskankaan sairaalan elimistön viipalekuvauksen perusteella sekä Patologian lausunnon perusteella. Suunnitelam sisälsi eturauhassyövän ulkoisen RapidArc-sädehoidon yhdistettyn HDR-brakyterapiaan.

Koliini PET/TT-ku vauksen tulos oli Ei aktiiviseen prostalamaliginiteettiin viittaavaa löydöstä, prostatalöydökseen vaikuttanen ADT-hoito. Ei levinneisyyttä. Tätä ennen OYKS:n rtg-meetingin kommentti, jota en lähettänyt Docratesille, oli, että ei aktiivin maligniteettiin viittaavaa löydöstä.

ADT-hoito tarkoittaa hormonihoitoa eli testoteroiinia alenetetaan Firmagon-nimisellä hoitopistoksella kerran kuukaudessa. Olin muuttanut ruokavalioni jo heinäkuussa toisenlaiseksi

Oulaskankaan sairaalan urologin kanssa olimme yhteisymmärryksessä sopineet, että käyn Docratesissa koliini PET/TT-testissä. 22.10.2015 kävin urologin kanssa mahdolliset hoitovaihtoehdot läpi ja päädyttiin sädehoitoon. Urologi ei katsonut PET/TT-kuvia vaan lausunnon asiasta ja pohjasi toimintansa gamma- eli luustonkuvaukseen ja viipalekuvaukseen. Docratesin lausunnossa todettiin, ettei oikeassa lohkossa ole syöpää ja juuri oikeasta lohkosta oli ultrakuvauksessa näkyvästä tummasta läikästä ja hiukan kovemmasta kohdasta otettu ärhäkän syövän näytteet. GL-asteikko 8. Nyt tätä kohtaa eturauhasen oikeassa lohkossa ei enää ollut ja on todennäköistä, että siihen on vaikuttanut ADT-hoito ja ruokavalioni. Lääkäri ei noteerannut ruokavalioni vaikutusta asiassa eikä olut kovin ilahtunut Docratesin kuvista mutta vilkaisi kuitenkin lausuntoa. Ehkä hän ajatteli varman päälle eli on hoidettava asia niin kuin 10 000:lla muullakin potilaalla eli jos syöpä on ollut niin se ei voi poistua vaan on edelleen eturauhasessa.

9.11.2015 meni OYKS:n sairaalaan urologin luokse uusintahoitoneuvottelun. Näytin hänelle Docratesin kuvcd:n ja selostuksen asiasta. Hänkin luki sen, mutta ei katsonut kuvia. Hänkään ei noteerannut asiaa, vaan halusi jatkaa aloitetulla linjalla eli eturauhaseen asetettiin kultajyvät peräaukon kautta, kaksi eturauhasen oikeaan lohkoon ja yksi vasempaan. En tiedä miksi oikeaan lohkoon asennettiin kaksi, koska siinä Docratesin koliini PET/TT-kuvauksen mukaan ei ollut havaittavissa enää syöpää .Myös Ultrakuvauksessa voitiin havaita, että oikeassa lohkossa ei enää ollut tummaa kohtaa.

Kävin 12.11.2015 Kalajoen terveyskeskuksessa verikokeissa ja kaikki veriarvot olivat hyviä,.PSA-arvon perusteella ei voida todeta syövän olemassaoloa ko. verikokeen perusteella. PSA-arvo oli hyvä.

Itselläni oli tässä vaiheessa se käsitys, että syövän hoidossa voidaan edetä sillä tavalla, että tyydytään ADT-hormonihoitoon ja ruokavalioon, koska niiden perusteella syöpä eturauhasen oikeasta lohkosta oli hävinnyt eikä vasemmasta lohkostaan sitä varmuudella löytynyt eikä koliini PET/TT-kuvauksen perusteella syöpä ole levinnyt eturauhasen ulkopuolelle, siis ei levinneisyyttä.

Menin 13.11.2015 OYKS:n sairaalaan sädehoito-osastolle ja siellä lääkäri otti hoidon pohjaksi OYKS:n gamma-eli luustonkuvauksen, jossa syövän levinneisyyttä ei pystytty todistaan, vain epäilemään sekä patologianlaitoksen lausunnon eturauhasessa olevan syövän olemassaolosta ja sen ärhäkkyydestä eli gl-asteikko 8.
Luonnollisesti itse olin hämmästynyt tilanteesta, sillä syövän olemassaoloa ei enää pystytty todistamaan, mutta sädehoito haluttiin aloittaan. Siksi suoritettin suunnittelukuvaukset ja määrättiin sädehoidon alkamisajankohta eli 25.11.2015.

Neuvottelu oli minulle siinä määrin mielenrauhaani järkyttävä kokemus, että suunnittelukuvaukset jouduttiin suorittamaan kahteen kertaan. Eliminstöni reagoi asiaan. Koska aamulla jouduin lähtemään aikaisin Ouluun ja jouduin autossa istumaan rauhassa,niin ulostus tarvetta ei ollut niin kuin normaalisti. Koska suoli oli täynnä tavaraan niin jouduin käymään wc:ssä ja tyhjensin suolen ja aloitettiin kuvaus uudestaan. Ennen kuvausta piti juoda kolme lasia vettä ja odottaa virtsaamatta tunti kuvausta. Elimkistöni ragoi siihenkin ja minulla oli suuria vaikeuksia olli virtsaamatta, kun olin juonut kolme lasillista vettä. Virtaamistarve tuli aikaisemmin kuin tunti oli kulunut. Lisäksi kuvauksen kului n. 20 minuuttia niin tilanne tuntui vaikealta.

Ensisijainen hoitovaihtoehto on nyt ulkoinen sädehoito ja HD-braky. Asia varmistuu torstain lääkärimeetingin jälkeen. 25.11.2015 aloitettavaa syöpähoitoa varten on vältettvä kaasua aiheuttavia ruoka-aineita( esim. kaali, herneet ja pavut). Siis minun on muutettava ruokavalioani, jotta ”pierut” eivät näy kuvissa.

Sädehoidon tavoitteena on tuhota kasvainsolukko terveitä kudoksia mahdollisimman hyvin säästäen. Sädehoito perustuu yksilölliseen annossuunnitelmaan, joka tehdään tietokonekerroskuvauksen (CT) avulla. Sädehoito suoritetaan lineaarikihdyttimellä ja on kivutonta. Hoitohuoneessa ollaan 15-20 minuuttiia, josta varsinainen sädehooito kestää muutaman minuutin.

Sädehoito on haitallista terveille kudoksille. Yleisluontoisia sädehoitojen aikaisia haittavaikutuksia voivat olla väsymys ja ruokahaluttomuus. Lantionalueen hoidon yhteydessä ilmeneviä haittavaikutuksa ovat virtsarakon ja suolen ärsytys, joiden voimakkauudessa on yksilöllisiä eroja. Yleisimpiä oireita ovat tihentynyt virtsaamistarve, kirvely virtsatessa, ripuli ja ihon ärsytysoireet nivustaipeiden ja peräaukon ympäristön alueella. Lantion alueen hoidon yhteydessä saattaa virtsaan ilmaantua vähn verta ja hoitoalueen limakalvoille ärsytystä. Tarvittaessa kontrolloidaan virtsanäyte mahdollisen tulehduksen toteamikseksi. Veriarvoja kontrolloidaan tarpeen mukaan.

Sädehoito voi aiheutta myös pitkäaikaishaittoja, joihin kuuluvat kutistusrakko ja suolivaurio. Sädehoitoa saava iho on muuta ihoa herkempi ulkoisille ärsykkeille. Tämän vuoksi hoitoalueet on syytä suojata pakkaselta ja lumelta. Kuumaa saunna on vältettävä ja uimista ei suositeltu. Suositellaan ilmakylpyjä ja väljien vaatteiden käyttöä.

Seksuaalinen halukkuus ja mieskunto voivat häiriintyä. Sädehoidossa pyritään virtsamäärä vakiomaan. Siksi virtsarakko on tyhejnnettävä tuntia ennen kuvausta ja juotava kolme lasillista vettä.

Kokonaisuutena ottaen ymmärrän lääkäreiden toiminnan. He haluavat tehdä työnsä mahdollisimman hyvin ja siten, että lopputulos on potilaan kannalta mahdollisimman hyvä. Hoitosuunnitelmat perustuvat nähdäksen yleiseen kaavaan eli hoidetaan niinkuin 10 000:tta muutakin eturauahassyöpäpotilasta. Hoidosta puuttuu yksilöllisyys, jota minä olisin ainakin halunnut eli olisin halunnut tietää missä se syöpä on, jota hoidetaan. Nyt minulle jäi ainakin epäselväksi, että oliko syöpää enää olemassakaan. Lääkäreiden näkemyksen mukaan syöpä on ja pysyy ( elämän loppuun saakka). Minä puolestani lähden siitä, että syöpäsolut kuolevat kuten muutkin solut ja syöpäsolujen häviämiseen voidaan vaikuttaa hormoonihoidolla ja ruokavaliolla.
Koen, että nyt ei pystytty tarkasti luotettavasti selvittämään onko minussa enää syöpää vai ei. Minulle tuli tunne, että varmuuden vuoksi aloitetaan sädehoito, koska niin aina tehty.


Minä uskon, että minä kestän säde- ja hormonihoidon, mutta tietenkin toivon, että sädehoito tuhoaisi mahdollisimman vähän tervettä elimistöäni. Kuitenkin olen pettynyt siihen, että minussa mahdollisesti olevan syövän olemassaoloa ei voitu todeta enää luotettavasti ja varmasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti