Suomessa on 309 kuntaan. Kunnista voitaisiin perustaa n. 100-120 palvelualuetta. Kuntalaisilla palvelut säilyisivät, mutta ne olisi tuotettu huomattavasti edullisemmin kuin aikaisemmin. Muodostamalla palvelualueita kunnista voitaisiin purkaa hallintoa yhdistämällä kuntia yhdeksi palvelualueeksi. Katson, että Kalajoen palvelualue voitaisiin mudostaa Kalajoen kaupungin ( 12 344 asukasta) Alavieskan kunnan ( 2437 asukasta), Merijärven kunta ( 1084 asukasta) ja Pyhäjoen kunta (2980 asukasta) kesken.
Toinen merkittävä valtakunnallinen ratkaisu voisi olla sairaalaverkon vastuun muuttaminen. Yliopistolliset sairaalat ja ei-yliopistolliset keskussairaalat tulee siirtää kokonaan valtion ylläpidettäviksi ja kustannettaviksi. Siis jos joutuu näiden sairaaloiden potilaaksi niin valtio maksaa kulut. Kuluja ei siirretä perustettaville kuntien palvelualueilla.
Helsingin seudun yliopistollinen keskussairaala, pääsairaalana Meilahden sairaala, Helsinki
Turun yliopistollinen keskussairaala, pääsairaalana Kantasairaala, Turku
Oulun yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Oulun keskussairaala, Oulu
Tampereen yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Tampereen keskussairaala, Tampere
Kuopion yliopistollinen sairaala, pääsairaalana Puijon sairaala, Kuopio
Ei-yliopistolliset keskussairaalat
Paikallista terveyskeskuksista vastaisi kuntien palvelualueet. Kalajoen palvelualueelle jäisi Kalajoen terveyskeskuksen vuodeosasto, jossa olisi 46 vuodepaikkaa. Kalajoen palvelualue vastaisi Kalajoen terveyskeskuksen ylläpidosta ja kustannuksista.
Väestö ikääntyy ja siksi siihen on varauduttava. Kunnat voivat vaikuttaa ikääntyvien kuntalaisten palvelutarpeisiin panostamalla hyvinvointia edistäviin ja ennaltaehkäiseviin toimiin, neuvontaan ja ohjaukseen sekä asuntojen ja asuinympäristön kehittämiseen. Kansallinen linjaus on, että iäkkäät ihmiset voivat asua kotona ja saada sinne tarvitsemansa palvelut, myös ympärivuorokautisesti. Kotihoitoa ja yhteisöllistä asumista kehitetään voimakkaasti vastaamaan paremmin iäkkäiden palvelutarpeita. Tämä tarkoittaa muun muassa etäpalveluja, kotikuntoutusta, kotisairaalaa ja lääkäreiden osallistumista ja sitoutumista iäkkäiden avohoitoon. Iäkkään ihmisen tukena on hyvä olla verkosto, jossa on mukana ammattilaisia, läheisiä ja vapaaehtoisia.
Pitkäaikaiseen ympärivuorokautiseen palveluasumiseen turvaudutaan vasta, kun siihen on perustellut syyt eikä kotona asuminen tai yhteisöllinen asuminen onnistu intensiivisenkään kotihoidon turvin. Myös silloin hoidon ja huolenpidon tulee tapahtua mahdollisimman kodinomaisessa ympäristössä.
Vanhusten asumista voitaisiin parantaa rakentamalla vanhuksille palvelutaloja, joissa olisi asuntojen lisäksi keittiö ja kuntosali. Rautiossa on oltu ajan hermolla. Hyvinvointialue Pohde esti Raution senioritalon rakentamisen. Rautioon tulevan senioritalon valmistelu eteni vauhdilla. Hankkeen takana olivat paikalliset Timo Rautakoski, Erkki Olkkola, Timo ja Jouni Keskisipilä, KATI ja Rakennusliike Keskisipilät.
Senioritalo rakentuu vanhusten rivitalon viereen, josta kaupunki on luvannut tontin. Rakentaminen on tarkoit.....
Tämä Pohteen päätös on järkyttävä, koska rautiolaiset aktiivisina kyläläisinä olivat perustaneet oman organisaation senioritalon rakentamiseksi ja ylläpitämiseksi. Juuri tällaisia senioiritaloja/palvelutaloja tarvitaan alueen ikääntyvälle väestölle. Ne voitaisiin rakentaa Rautionkylän lisäksi, Alavieskaan, Merijärvelle, Himankakylälle ja Pyhäjoelle.
Kalajoen Mäntyrinne laajennettuna toimisi Kalajoen alueen palvelukeskuksena. Sellaisena yksikkönä, jonne palvelutaloista siirretään vanhuksia asumaan heidän vointinsa perusteella.
Ravinnolla on huomattava vaikutus ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Terveelliset elämäntavat laskevat merkittävästi riskiä sairastua ja auttavat jaksamaan paremmin myös iän karttuessa. Optimaalisesta ruokavaliosta voi olla apua myös sairauksista toipumisessa. Ikääntyessä aineenvaihdunta ja ruokahalu heikkenevät, mikä tarkoittaa sitä, että ravintoarvoihin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota. Moni ikäihminen saattaa syödä vain samoja ruokia päivästä toiseen, sillä etenkin yksin asuvalle aterioiden suunnittelu saattaa olla vaikeaa.
Ruokahalun ollessa niukka, tulisi aterioita nauttia useammin pieninä annoksina. Näin ollen jokaisen suupalan ravintosisällön tulisi olla kunnossa. Etenkin proteiinin, D-vitamiinin, kuidun ja nesteen saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Ikääntyminen saattaa heikentää myös janontunnetta. Nestevajaus kehittyy nopeasti, ja se on ikääntyneille haitallisempaa kuin nuoremmille. Monilla lääkkeillä on nestettä elimistöstä poistava vaikutus ja ne lisäävät kuivumisen vaaraa. Tämä lisää muun muassa kaatumisalttiutta.
Olet mitä syöt. Siksi palvelutaloissa ja palvelukeskuksessa on omat keittiöt, joissa valmistetaan ruoat niiden asukkaille.
Liikunta on paras lääke. Siksi pienimuotoiset kuntosalit on palvelutaloissa.
Lihasvoimaharjoittelu on ikääntyneille tärkeää. Arjessa selviytymisen kannalta iäkkäille ihmisille suositellaan säännöllistä ja nousujohteista kuntosaliharjoittelua, eritysesti lihasmassaa ja nopeusvoimaa lisääviä harjoitteita.
Lihasvoimaharjoitteluohjelma ikääntyneille
Esimerkki yksittäisen harjoituskerran etenemisestä
Alkuverryttely (10–15 min)
valmistaa kehon ja mielen harjoitteluun
sisältää tuttuja ja yksinkertaisia isojen lihasryhmien liikkeitä, esim. kävelyä, voimisteluliikkeitä, tasapainoharjoituksia, lyhytkestoisia venyttelyjä
aiheuttaa lievää hengästymistä ja hikoilua
Harjoitusosa (30–60 min)
tärkeimmät liikkeet kuntosaliharjoittelussa ovat
lonkan loitonnus
lonkan lähennys
polven ojennus
polven koukistus
jalkaprässi
säädetään harjoitusvastus 60–80 % maksimivoimasta
liikettä toistetaan 8–10 kertaa, välissä pidetään noin minuutin tauko ja toistetaan uudelleen
kunkin liikkeen painomäärät kirjataan henkilökohtaiseen harjoituskorttiin
Jäähdyttely (10–15 min)
tarkoituksena on fyysinen ja psyykkinen rentoutuminen ja palautuminen lepotasolle
ehkäisee harjoittelun jälkeistä lihasten ja nivelten kipeytymistä
sisältää rauhallisia voimisteluliikkeitä, ravisteluja, kevyitä venyttelyitä sekä rentoutusharjoituksia
pitkäkestoisia venytyksiä ei suositella tehtäväksi heti voimaharjoittelun jälkeen vaan aikaisintaan muutama tunnin kuluttua
Kävely on erinomainen liikuntamuoto. Siksi ikääntyneiden on käveltävä pieniä kävelylenkkejä. Lisäksi saunomisella on parantavia vaikutuksia. Sauna edistää parempaa unta Riittämättömän unen, keskeytyneen ja/tai huonolaatuisen unen lisäksi uupumuksen tunne voi vähentää liikunnan harrastamista, heikentää mielialaa ja aiheuttaa keskittymishäiriöitä. Sauna parantaa unen laatua monin tavoin. Saunan lämpö rentouttaa kireitä ja kipeytyneitä lihaksia. Siksi palvelutaloissa tulee olla sauna.
Palvelutalot, palvelukeskus ja terveyskeskuksen vuodeosasto takaavat vanhusten lähipalvelun ja omaisten mielenrauhan. Tämä vanhusten palveluketju tarjoaa työtä myös alueen tuottajille ja palveluiden tuottajille esim. fysioterapeuteille, hierojille, partureille, jalkahoitajille jne.
Kalajoen palvelualueella voisi olla koulukampus, joka luo yhteistyötä ja vuorovaikutusta tukeva, innostava, turvallinen ja terveellinen oppimis-, toiminta- ja työympäristö koululaisille sekä henkilökunnalle. Tilat palvelevat eri-ikäisiä kohderyhmiä aamusta iltaan. Kalajoen lukio ja ammattikoulu Artema muodostaisivat koulukampuksen, johon sijoitettaisiin työvoimapalvelut sekä yrityspalvelut. Näin saataisiin opetus-, yritys- ja työvoimapalvelut yhteen kohteeseen. Näin oppilaitosten ja yritysten yhteistyö paranisi. Työvoimaa koulutettaisiin pääasiassa Kalajoen palvelualueen yritysten työvoimatarpeisiin. Tämä ratkaisu edellyttää sitä, että Artema erotetaan JEDU:n alaisuudesta Kalajoen palvelualueen alaisuuteen. Lisäksi Kalajoen alueen työvoimapalvelut muodostaisi oman itsenäisen yksikön.
Kalajoen kristillinen kansanopisto olisi osa kokonaisuutta kuitenkin erillään koulukampuksesta mutta sen välittömässä läheisyydessä. Siellä koulutettaisiin lähihoitajat, jotka toimisivat sairaanhoitajan apuna palvelutaloissa.
Esittämälläni Kalajoen palvelualueen mallilla voitaisiin turvata Kalajoen alueen palvelut ja vetovoimaisuus pitkälle tulevaisuuteen. Se voisi olla malli koko muulle Suomelle. Se voisi olla Petteri Orpon hallituksen pilottihanke yhteiskunnan palvelujen organisoinnissa kustannustehokkaalla tavalla ja vanhukset esimerkillisellä tavalla huomioiva hanke. Se olisi myös koulutus-, työllisyys ja yrityspalvelut esimerkillisellä tavalla huomioiva hanke. Se parantaisi alueen yritysten toimintaedellytyksiä ja lisäisi alueen vetovoimaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti