keskiviikko 8. toukokuuta 2024

TO 09.05.2024 Kotikyläni Raution tohtorisarja täydentyy

 




Kasvatustieteiden tohtori Pia Sjöblomin muotokuvapiirros on valmis. Pia on Niemelän Tapanin tyttö. Kävin Tapanin kanssa yhtä aikaa Alavieskan-Raution kunnallista keskikoulua ja tulimme tutuiksi myös partiotoiminnan kautta. Muotokuvapiirros kuuluu Raution tohtoreiden sarjaan ja sen on tehnyt taiteilija Tanja Luukkonen

Pia Sjöblom

https://research.abo.fi/sv/persons/pia-sj%C3%B6blom


https://research.abo.fi/fi/persons/pia-sj%C3%B6blom/publications/


https://www.sirene.fi/piasjoblom/


Kotikyläni Raution tohtorit

https://kalajokinen.blogspot.com/2024/04/ke-10042024-kotikylani-raution-tohtorit.html


Kävin kuntosalilla tekemässä tunnin lihaskuntoharjoituksenLihaskuntoharjoittelu vaikuttaa suotuisasti glukoosi(sokeri)- ja insuliiniaineenvaihduntaan. Tämä harjoitusvaikutus säilyy vain noin kaksi vuorokautta. Lihaskuntoharjoittelu aiheuttaa myös muutoksia hermoston aktiivisuuteen ja vilkastuttaa verenkiertoa paikallisesti. Harjoittelua tarvitaan useamman kerran viikossa, koska vaikutukset ovat lyhytkestoisia. Lihasvoima kasvaa säännöllisellä (vähintään kaksi kertaa viikossa tapahtuvalla), nousujohteisella harjoittelulla. Nousujohteisuudella tarkoitetaan vastuksen asteittaista lisäämistä, toistojen lisäämistä sarjoihin tai harjoituskertojen useuden lisäämistä viikossa.  Harjoittelun tehon kasvaessa on suositeltavaa antaa lihasten palautua vähintään 48 tuntia ennen seuraavaa harjoitusta. Kuntosaliharjoittelu on tehokas ja turvallinen harjoittelumuoto. Viime vuosina harjoituslaitteet ovat monipuolistuneet ja levinneet myös iäkkään väestön käyttöön (seniorisalit). Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa lihaskuntoharjoittelua. Lihasmassan menetys on tärkein syy fyysisen toimintakyvyn heikkenemiseen ikääntyessä. Heikentynyt alaraajojen ojennusvoima vähentää toimintakykyä ja liikkumiskykyä sekä lisää kaatumisriskiä.

Kävin pienellä pyörälenkillä. Blogisivuillani oli eilen 1747 käyntikertaa. Söin välipalaksi raastesalaattia.Raasteet ovat maukas lisuke lämpimien ruokien kanssa tai vaikkapa sellaisenaankin.


EU-VAALIT


Seuraavat EU-vaalit järjestetään Suomessa 9. kesäkuuta 2024. Jos olet Suomen tai EU:n kansalainen ja viimeistään vaalipäivänä täyttänyt 18 vuotta, sinulla on äänioikeus. Äänestää voi myös ennakkoon, ulkomailla vaalipaikassa tai ulkomailta kirjeitse. EU-vaalien tuloksen määräytymisessä käytetään ns. d'Hondt'in laskentamenetelmää, jonka mukaan laskennan ensimmäisessä vaiheessa lasketaan kunkin ryhmittymän eli vaaliliittoon kuulumattoman (yksittäisen) puolueen, vaaliliiton, yhteislistan sekä yhteislistaan kuulumattoman valitsijayhdistyksen koko maassa saama kokonaisäänimäärä. Vaaliliitossa olevia puolueita kohdellaan siis yhtenä ryhmittymänä, samoin yhteislistaan kuuluvia valitsijayhdistyksiä. Laskennan toisessa vaiheessa asetetaan kussakin ryhmittymässä ehdokkaat paremmuusjärjestykseen heidän saamiensa äänimäärien perusteella. Kolmannessa vaiheessa annetaan kullekin ehdokkaalle vertausluvut siten, että ryhmittymän eniten ääniä saanut ehdokas saa vertausluvukseen ryhmittymän koko äänimäärän, toiseksi eniten ääniä saanut ehdokas puolet ryhmittymän äänimäärästä, kolmanneksi tullut ehdokas kolmanneksen, neljänneksi tullut ehdokas neljänneksen ja niin edelleen. Lopuksi kaikki ehdokkaat asetetaan vertauslukujen mukaiseen paremmuusjärjestykseen ja tästä listasta valitaan mepeiksi 15 parhaan vertausluvun saanutta ehdokasta.


Euroopan parlamenttiin valitaan 705 meppia, joista 15 Suomesta

https://www.europarl.europa.eu/portal/fi


Perussuomalaisten EU-vaaliehdokkaat

https://vaalit.perussuomalaiset.fi/eu-vaalit


Keskustan EU-vaaliehdokkaat

https://keskusta.fi/keskusta-europarlamenttivaaleissa/


Kokoomuksen EU-vaaliiehdokkaat

https://www.kokoomus.fi/eurovaalit/


SDP:n EU-vaaliehdokkaat

https://www.sdp.fi/sdpn-eurovaaliehdokkaat/


Vasemmistoliiton EU-vaaliehdokkaat

https://vasemmisto.fi/eurovaalit/?kieli=fi&vaali=europarlamenttivaalit-2024&alue=fin


Kristillisten EU-vaaliehdokkaat

https://www.kd.fi/jarjen-aani-euroopassa/


RKP:n EU-vaaliehdokkaat

https://val.sfp.fi/fi/


Vihreiden EU-vaaliehdokkaat

https://www.vihreat.fi/eurovaalit-2024/?kieli=fi&vaali=europarlamenttivaalit-2024&alue=fin#ehdokkaat


Ylen eurovaalimittaus: Kokoomus suosituin puolue – RKP ja vihreät menettämässä meppipaikan

https://yle.fi/a/74-20086411

Kannatusmittauksen mukaan kokoomus saisi neljä ja SDP kolme europarlamentaarikkoa kesäkuun vaaleissa. Perussuomalaiset, keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto saisivat kukin kaksi paikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti