maanantai 15. huhtikuuta 2024

TI 16.04.2024 Suunnitelma – toteutus – valvonta

 


Kalajoen tulvaongelma on ollut tiedossa jo lähes 100 vuotta. Tässä on kuva vuodelta 1966.

Asia korjattiin rakentamalla tulvapenger.


Raution tulvista kuvia – Nivalan silta ja muita kuvia 1960-luvulta
Asia korjattiin rakentamalla uusi silta.





Nykyisin ei vastaavia tulevia ole. Ongelma on ratkaistu poistamalla ongelmat..

Kalajoen tulva Plassi 2024

Raution metsäpalo



Miten pelastuslaitos on valmistautunut suuronnettomuuksien varalta esimerkkinä Raution metsäpalo ja Kalajoen tulvat. Nämä asiat ilmenevät Pohteen sivuilta.

Pohde -pelastustoimi

https://pohde.fi/sector-category/pelastustoimi/


Pohde/pelastustoimi/työt

https://pohde.fi/meille-toihin/tyo-pohteella/pelastustoimen-tyot/


Pelastuslaitoksen tehtävät ja sopimuspalokunnat

Pelastuslaitoksen tehtäviin kuuluu onnetto­muuksien ehkäisy, pelastustoiminta, väestönsuojelu ja näihin tehtäviin varautuminen. Pelastuslaitos tulee myös ylläpitämään koko Pohjois-Suomea palvelevaa, ympärivuorokautisesti miehitettyä pelastustoimen tilanne- ja johtokeskusta vuodesta 2024 alkaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen sopimuspalokunnissa tehdään lisäksi tärkeää palokuntanuorisotyötä ja tukiosastotoimintaa muun muassa palokuntanaisosastoissa. Paloasemia on 46, joista 41:llä toimii myös sopimuspalokunta.

Palotarkastukset ja pelastustehtävät

Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos hoitaa palotarkastukset alueen yrityksissä, laitoksissa ja kodeissa, antaa turvallisuuskoulutusta lapsista ikäihmisiin, antaa rakentamiseen ja kaavoitukseen liittyvää ohjausta ja neuvontaa. Pelastuslaitos hoitaa vuosittain noin 8 000–9 000 pelastustehtävää, joista noin 2 000–2 500 on ensihoitoa tukevia ensivastetehtäviä. Pelastuslaitos myös tukee alueen kuntien valmiussuunnittelua ja varautumisen valmisteluja, mikäli aluevaltuusto ja kunnat niin päättävät.


Pohjois-Pohjanmaan pelastuslaitos

https://pelastustoimi.fi/pohjois-pohjanmaa


Varautuminen

https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen


https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/kansalliset-ja-alueelliset-riskiarviot


Pelastusviranomaisen ilmoitus;


Toistuu vain kerran sadassa vuodessa” ‒ Kalajokivarren tulvahuippua ei ole vielä selätetty

https://www.kalajokilaakso.fi/artikkeli/toistuu-vain-kerran-sadassa-vuodessa-kalajokivarren-tulvahuippua-ei-ole-viela-selatetty



Näihin suuronnettomuuksiin Pelastuslaitos on varautunut vain 1%:n verran. Siis onnettomuus tapahtuu vain kerran sadassa vuodessa. Tulvaonnettomuuteen ei Pohteen pelastustoimessa oltu varauduttu. Kalajoen tulviminen on tosiasia ja se jatkunee tulevina vuosina. Siihen on varauduttava ja tehtävä oma suunnitelmansa ongelman ratkaisemiseksi samoin metsäpalojen varalta.

Miten toimintaa valvotaan?


Tässä Pohteen aluehallitus

https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/aluehallitus/


Tässä Pohteen aluevaltuusto

https://pohde.fi/tietoa-meista/paatoksenteko/aluevaltuusto/


Johtopäätökset:

Yhtälö ei toimi. Pelastustoimi ei ole varautunut suuronnettomuuksien kuten Raution metsäpalo ja Kalajoen tulvat onnettomuuksiin. Valvonta ei toimi, koska valvonta on liian etäällä ja osittain asiaan perehtymätöntä. Pelastuslaitos on palautettava takaisin kuntien vastuulle.

Yhteiskunta on vastuussa tulvavahingoista, koska se on myöntänyt rakennusluvat tulvan vahingoittamille ja tuhoamille rakennuksille. Luonnollisesti vakuutusyhtiöltäkin voi yrittää saada vakuutusrahoja, mutta se on todennäköisesti melkoista kärsimysnäytelmää. Viime kädessä ao. kunta on vastuussa vahingoista. Vastuut ovat siirtyneet nyt Pohteelle. Siis on aika toivotonta saada korvauksia Pohteelta.

Suuronnettomuuksien varalta on tehtävä suunnitelmat ja kuntien on ne hyväksyttävä. Siksi pelastuslaitos on siirrettävä kuntien vastuulle. Sisäministeriön on toimittava niin, että tuulivoimaloiden rakentamiselle tulee omat erityisturvallisuusohjeet erityisesti kesä-, heinä- ja elokuun kuivalle ajalle.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti