Tutkimuksissa seleeni on
osoittautunut ylivoimaisesti tehokkaimmaksi antikarsinogeeniksi eli
syöpää torjuvaksi ravintotekijäksi.
Ihmiskudoksen jokaisessa
solussa arvioidaan tapahtuvan päivittäin noin 10 000 mutageenista
DNA-vaurioita, Osa niistä korjautuu itsestään, jos elimistön
korjausmekanismit on kunnossa. Näissä korjausmekanismeissa seleeni
on merkittävässä roolissa. Seleeniyhdisteet yhdessä monien muiden
miksoravintotekijöiden kanssa käynnistävät DNA:n
korjausmekanismit. Juuri DNA-korjauksia voidaan pitää yhtenä
sellaisena mekanismina, jolla seleeni ehkäisee syöpää.
Seleeni tehostaa genomia
suojaavan proteiinin, p53-geenin aktiviteettia. Genomi on organismin
koko perintöaines, joka on koodattu DNA:han. Reilusti yli puolella
kaikista syöpäsolutyypeistä on todettu olevan puutteellinen
p53-proteiiniaktiviteetti. Kun solun DNA on vaurioitunut, päägeeni
joko tehostaa SNA:n korjausta tai aiheuttaa ohjelmoidun solukuoleman,
jos DNA:n vaurioita ei voidan korjata. Normaalisolut ja melkein
kasvainsoluiksi muuttuneet solut voivat reagoida eri tavoin.
Arvioiden mukaan noin 15
prosenttia syövistä on yhteydessä pitkäaikaiseen tulehdukseen,
esimerkiksi helikobakteeritulehdukseen, maksatulehdukseen tai
papilloomaviruksen aiheuttamaan tulehdukseen. Kroonista tulehdusta
elimistössä vallitsee ain ahapetusstressi.
Seleeni pystyy muiden
antioksidanttien, muun muassa A-, C-, E-, D-vitamiinien sekä
kalaöljyn, kanssa vaimentamaan hapetustressiä sitä kautta
suojaamaan solua ja hillitsemään kroonista tulehdusta. Seleeni on
tässä solun suojaamisessa avainasemassa, koska se voi palauttaa ja
aktivoida monia muita antioksidantteja.
Mikäli elimistön
puolustusmekanismeillä ei ole riittävästi ”asevoimia” eli
antioksidantteja, soluja härkiinnyttävä hapetusstressi saa vallan
ja erilaiset sairauksien aiheuttajat pääsevät elimistöön
monenlaisia soluja vaurioittavia ongelmia sekä kroonisia
tulehdustiloja, jotka pitkään jatkuessaan aiheuttavat myös vakavia
kroonisia sairauksia, jopa syöpää sekä sydän- ja
verisuonitauteja.
Seleeniä on
Seleeni
Ihmeellinen kurkuma
Terveyttä ruokavaliolla
Kurkumaan
ja sen terveysvaikutuksiin liittyvään uutisointiin
ja uusiin tutkimuksiin
törmää
lähes viikoittain. Eikä ihme, sillä kurkumasta paljastuu
jatkuvasti uutta mielenkiintoista tietoa siitä, kuinka
monipuolisesti kurkuma ja erityisesti sen sisältämä kurkumiini voi
edistää hyvinvointiamme.
Nykytietämyksen
valossa kurkuman voidaankin sanoa olevan todellinen ihmerohto. Jos
jokin lääkefirma voisi patentoida kurkuman, niin kurkumaa
käytettäisiin jo tällä hetkellä aivan varmasti lukuisten eri
sairauksien hoidossa.
Ehkäisee
syöpää – Ehdottomasti
se eniten huomiota saanut ja ehkäpä se mielenkiintoisin ominaisuus
kurkumaan liittyen.
Lukuisat
tutkimukset
kertovat
kurkuman sisältämän kurkumiinin ja sen muiden vaikuttavien
aineiden omaavan hämmästyttävän tehokkaita ja monipuolisia
ominaisuuksia syövän ehkäisyä ja hoitoa ajatellen. Ei olekaan
ihme, että esimerkiksi suolistosyöpä on harvinaista niissä
maissa, missä ihmiset käyttävät runsaasti kurkumaa.
Nujertaa
tulehduksen – Matala-asteinen
tulehdus on yksi nykyajan suurimmista terveysvitsauksista, joka on
syytekijänä monissa pitkäaikaisissa sairauksissa. Kurkuman
säännöllinen käyttö on ehdottomasti yksi helpoimmista ja
tehokkaimmista aseista taistelussa tulehdusta vastaan. Tästä on
runsaasti tutkimusnäyttöä.
Ehkäisee
Alzheimerin tautia – Tutkimuksissa
on havaittu
,
että kurkuman sisältämä kurkumiini voi monin eri tavoin
pysäyttää Alzheimerin taudin kehityksen.
Auttaa
masennukseen –
Perinteisessä kiinalaisessa lääketieteessä kurkumaa on käytetty
masennuksen hoitoon jo vuosisatoja. Eikä syyttä, sillä uusimpien
tutkimusten
mukaan
kurkumalla on mielialaa kohentavia vaikutuksia.
Voi
auttaa hankaliin bakteeri- ja virustauteihin –
Koeputki-
ja eläinkokeissa
kurkuman
on havaittu omaavan potentiaalia erilaisia bakteeri- ja
virusperäisten tautien hoitoon. Itse pidänkin reiluja päivittäisiä
kurkuma-annoksia todella tärkeänä tukihoitona esimerkiksi
jokaiselle mykoplasmapotilaalle.
Paljon
muuta – Kurkumasta
voi olla apua myös mm. sydänterveyteen, moniin ihosairauksiin,
niveltulehdukseen, aivojen hyvinvointiin, maksan kuntoon ja
erilaisiin suolistovaivoihin.
Miten
kurkumaa kannattaa käyttää?
Tämä
on hyvin yleinen kysymys, johon kurkuman suhteen törmää. Jo sillä
pääsee hyvin pitkälle, että käyttää reiluhkosti jotain
tai
kurkumaa sisältävää currya säännöllisesti ruoan laitossa.
Curry on sikäli hyvä kurkuman lähde, että se sisältää kurkuman
lisäksi monia muita mausteita, jotka voivat vahvistaa kurkuman
vaikutuksia. Tärkeintä on muistaa nauttia kurkuman kanssa aina
ripaus mustapippuria, koska tutkimusten mukaan mustapippurin
sisältämä piperiini moninkertaistaa kurkumiinin imeytymisen.
Pelkkää kurkumaa syömällä kurkumiinin laadukasta
kurkumajauhetta
hyötyosuus jää varsin mitättömäksi, eikä sen nauttiminen
sellaisenaan ole kovin järkevää terveysvaikutuksia ajatellen.
Kun
syö joka päivä mahdollisimman paljon näitä ruokia niin ne
tekevät elimistön syövälle viihtymättömäksi:
Kaikki
kaalit, pinaatti, marjat, sipulit (varsinkin valkosipuli), vihreä
tee ja osterivinokas-sieniä (onkohan luontaistuotteina eli
tableitteina otettuna yhtä tehokas vaikutus kuin ruoka-aineina?)
Porkkanaa
ja muita vihanneksia tuoremehuna.
Kurkuma-maustetta
joka päivä. Myös currya ja mustapippuria.
Hieno
dokumentti.
Maailman
johtavia syövän asiantuntijoita Montrealin yliopiston professori,
Richard Beliveu, on täsmälleen samaa mieltä kuin Tohtori Antti
Heikkilä. Hän suositteli samoja ruoka-aineita joita Heikkilä pitää
terveyden perustana.
Ohjelmassa
mainittiin myös parsakaalissa oleva sulforafaani joka estää
syöpäsolujen jakautumista. Kurkumaa professori Beliveu piti ehkäpä
tärkeimpänä yksittäisenä aineena syövän hoidossa/ehkäisyssä.
Kurkuma
– mausteiden kuningas